×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Перфораторната система в градския транспорт на София блокира при Covid-19


Перфораторната система в градския транспорт на София блокира при Covid-19
Фандъкова променя правилата в движение, контрольорите и пътниците са объркани
05 Юли 2020, Неделя, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Контрольорите хем трябва да продават билети на пътниците, хем да ги глобяват

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече управлява градския транспорт в София през „Фейсбук”. От профила й в социалната мрежа преди дни бе обявено, че контрольорите пак започват да продават билети на пътниците – евфемизъм, който означава, че те няма да глобяват.

„Планирахме да възстановим продажбата на билети от водачите в градския транспорт, но ръстът на заразените го прави невъзможно на този етап. Възложила съм на директора на „Центъра за градска мобилност“ да разшири местата за продажба на билети – като включим още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, от утре, билети ще се продават и от контрольорите“, бе написано в профила на Фандъкова на 22 юни.

Доколко обаче това бе официализирано?

В рубриката „Новини“ на сайта „Център за градска мобилност“ (така се нарича фирмата, която менажира градския транспорт в столицата - съкратено ЦГМ) съобщение за това нямаше. Такова се появи едва на 30 юни.

От телефона за информация на ЦГМ не отговарят ясно – пътниците подлежат ли на глоба, ако са без билет. Инструкцията там явно е да се обяснява само, че контрольорите продават превозни документи.

А причината за това, изглежда, е логичното поведение на клиентите на градския транспорт да не перфорират билети, дори и да разполагат с такива (в София все още се ползва системата с перформаторите). Ако мине контрольор, което се случва сравнително рядко, пътниците просто биха си купили превозен документ от него.

На 29 юни „Флагман“ изпрати три въпроса към общината:

- Има ли действаща промяна в правилата за продажба на билети? Ако да - с какъв нормативен акт?

- Пътниците без билети след 22 юни глобявани ли са или им се продават билети?

- На какъв етап в момента е включването на още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите, както поиска кметът Фандъкова?

Ответ ни бе върнат още на 30 юни, но той фактически не отговаряше на зададените въпроси. Това бе всъщност съобщението, което най-сетне бе качено на сайта на ЦГМ същия ден, а то е със следното съдържание: 

„От 1 юли 2020 година във всички 114 клонове на Български пощи в София ще се продават превозни документи и винетни стикери на Центъра за градска мобилност. Всеки може да си закупи билет от 1,60 лева, дневна карта за цялата мрежа или талон за 10 пътувания, както и талони за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона.

По този начин ЦГМ в партньорство с Български пощи  разширява търговската мрежа и създава удобство на пътниците.

От понеделник, 29 юни 2020 година, превозни документи и за наземния транспорт се продават на касите на метростанциите. До дни се очаква да се финализира договора за продажба на карти за градския транспорт и в 117-те тото пунктове в София.

Към момента контрольорите на ЦГМ продължават да предлагат и билети от 1,60 лв в превозните средства. Работят и 65-те бюра за продажба на превозни документи на ЦГМ, част от които са с удължено работно време, както и нашите партньори от 207 търговски обекта из целия град. Крайградските зони се обслужват от мобилните ни екипи.“

Отговор на въпросите - с какъв нормативен акт е разпоредено контрольорите да продават билети на пътниците и дали след 22 юни са глобявани клиенти, няма.

Странното положение с градския транспорт в София започна още през март с въвеждането на мерките срещу коронавируса Covid-19. Една от тези мерки бе шофьорите да се изолират с ограничителна лента и да не могат да продават билети на пътниците. В София обаче пунктовете за продажба на превозни документи имат ограничено работно време – обикновено от 7,15 до 19,45 ч.

Заради коронавируса то бе допълнително редуцирано.

В някои квартали, като близкия до центъра Редута например, пък изобщо не може да се намери такъв пункт дори и през деня. (Павилиончетата и вестникарските будки отказват да продават билети заради неизгодните условия, които им предлага ЦГМ).

Много от редовните пътници по принцип се запасяват с талони за пътуване, но има и не малко хора, които се лутат – нямат билети и се страхуват да не бъдат глобени. Санкцията пък се случва чрез „карта за еднократно пътуване, продавана от контрольор“ на стойност 30 лв., както пише в действащата Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Тя е гласувана от Столичния общински съвет. Затова и не става ясно как Фандъкова променя наредбата с устна заповед.

Продаването на билети от контрольорите бе отменено на 18 май, но бе въведено пак на 23 юни – поне според “Фейсбук“-а на Фандъкова. Това доведе до допълнително объркване на пътниците, а вероятно и на служителите в градския транспорт.

Любопитно обаче е как при настоящата ситуация ще реагира контрольор, ако пътник му каже, че има билет, но не го е перфорирал и иска да си купи превозен документ от самия контрольор. Колко ще му струва той – 1,6 или 30 лв.?


В категории: COVID-19


Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
3
Коментара по темата
3.
в 21 век още продаваме билетчета като вестници
06.07.2020 11:13:05
0
1
Имало много заразени и затова вече шофьорите няма да продават билетчета, а ще ги продават контрольори. Разбрах, пазят шофьорите, щото явно нови мераклии няма. А контрольори сигур валяло
2.
.I.
05.07.2020 21:44:11
1
3
Тия съвсем през просото я подкараха - цяла България ще издържа софийския транспорт.
1.
Стефчо
05.07.2020 20:40:32
1
3
Мойта перфораторна система работи. Ако има някоя за перфориране, да се обажда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори