×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Прокуратурата атакува строежа на „Венид Еко вилидж“ в гората на Свети Влас (допълнена)


Прокуратурата атакува строежа на „Венид Еко вилидж“ в гората на Свети Влас (допълнена)
ВАП поиска спирането на строежа на 36 къщи в района на Свети Влас
03 Юли 2020, Петък, 11:53 ч.
Автор: Флагман.БГ

Внесен е протест в съда 

След проверка на законността на строежа на Комплекс „Венид Еко вилидж“ гр. Свети Влас е внесен протест срещу разрешения на строеж, издадени на 5 декември 2019 година от главния архитект на община Несебър, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на МОСВ и началника на ДНСК да извършат незабавна проверка на строежа в землището на гр. Свети Влас в обхвата на защитена зона „Емине - Иракли“.

Проверката беше възложена след информация в медиите за строеж на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС. Данните в средства за масово осведомяване са, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила, съобщават от прокуратурата. 

От Община Несебър обаче опровергават част от изнесената информация. Оттам заявиха пред "Флагман", че те не са разрешавали сечта на дърветата. Това било направено от кмета на Свети Влас Иван Николов. 

Прокуратурата съобщава още, че с декларация от 10 октомври 2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила РС не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия ПИ е нищожно.

Разкрито е и, че при съгласуването на строежа „Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на ЗООС и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно ЗБР. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура - Бургас внесе в Административен съд - Бургас протести против 8 разрешения за строеж за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ с искане за обявяване на тяхната нищожност. Протестите следва да спрат и изпълнението на разрешенията за строеж. Уведомен е и кметът на община Несебър в качеството му на орган, който следи по силата на ЗУТ за законността на строителството.

Освен това от ВАП е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона „Емине – Иракли“. В публикувания проект въпросният ПИ е изключен от окончателната граница на зоната.

При тези данни от ВАП се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ гр. Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. От друга страна, според преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на ЗБР и на подзаконовите актове опазването, защитата и подобряването на качеството на околната среда, включително запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна са важна цел на Общността от общ интерес на фона на непрестанно влошаващото се състояние на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки.

Поради изложеното, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт е ангажиран министърът на околната среда и водите съобразно компетентността да провежда държавната политика по опазване и поддържане на биологичното разнообразие за преценка, в съответствие с горните доводи, на предпоставките за включване на горния ПИ в окончателната граница на защитена зона „Емине - Иракли“.

За организираните действия и взетите решения ВАП следва за бъде уведомена своевременно, се казва още в прессъобщението на прокуратурата.


В категории: Несебър


16
Коментара по темата
16.
Бойо
04.07.2020 10:28:55
0
0
Пак скри статията мастиджос ей опасна си
15.
РДНСК
03.07.2020 20:39:51
0
6
Като проверявахме строителното разрешение, къде бляхме? За инж. Ненчев от НФСБ питам?
14.
аь
03.07.2020 17:24:38
1
7
Сто % Милен Ненчев е забъркал тази каша!
13.
Въпрос
03.07.2020 14:35:46
1
17
А нещо разследване и незабавно уволнение на инж. БеТонка от Аскьой?! Какво още трябва да се случи, за да има наказани службарчета?! Или за награда връщаме тия ценни кадри по родните места, да "работят на полза роду"! Докато няма разследвания, уволнения и лишаване от право да заемат длъжности в публичния сектор поне за 10 години на абсолютно всички гяволета-чиновници, подписали се под подобни далавераджийски еко-решения - кервана ще си върви, колкото и да подскачат зелените мушмороци!
12.
Шабан Ушев
03.07.2020 14:09:21
2
20
По морето има няколко такива,самозабравили се фамилии,които си правят каквото решат,купуват си кметчета и т.н!
Време е държавата и прокуратурата да се вземат ръце и да се спазват законите,не спрямо обикновените граждани,но и спрямо тез новоизлюпени първенци.
11.
miko
03.07.2020 13:47:29
3
28
Въпросното селище не зная колко е еко, но прекрати две екопътеки.
Ако някой сега тръгне по маршрута на тези екопътеки никъде няма да стигне.
Журналистите спят, а зелените са платени и обслужват само по поръчка.
10.
miko
03.07.2020 13:40:02
0
28
Две ЕКОПЪТЕКИ са прекъснати в момента заради това "ЕКО СЕЛИЩЕ".
Две екопътеки водят към екоселище и до там.
Ако турист в момента реши да мине през въпросните екопътеки - това няма как да стане.
Но нямаме активна разследваща журналистика. Флагман си седят в офисчето под климатика и само преписват, вместо да направят материал как две екопътеки в зона Натура 2000 изчезват.
Зелените и те избирателно атакуват само избрани бизнесмени, а други услужливо подминават.
9.
Glarus
03.07.2020 13:31:11
4
6
As Sam zarazen ot kovit 19 no tova e
Po loscho i ot kovit 19 bravo Geschef
Schibaigi wsi4ki
8.
Спиро
03.07.2020 13:29:38
0
15
Наглост ! Андрешковци !
7.
Искра Асенова
03.07.2020 13:11:20
2
18
РИОСВ Бургас са калинки на Пеевски, затова облужват коректно и редовно всички ДС ченгета, за които има одобрение от Сараите.
6.
Гочо
03.07.2020 13:01:09
0
12
Няма проблем. Ще платя, където трябва и пак ще стане работата.
5.
Xaxa
03.07.2020 12:49:14
11
24
Нищо лично ама този двоен аршин почва да писва!!!! Не спряхте на приближената фирма до власта Главболгарстрой Алепу Вилидж което е на самия пясък , а това на майната си го спирате!!! Жалка картинка е вече тази държава която се дели на НАШИ и ВАШИ !!!! Дано простия народ си отвори очите , че копаем дъното с всеки изминал ден!
4.
*********
03.07.2020 12:29:27
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Няколко дни по-късно
03.07.2020 12:26:05
1
24
След извършената проверка, не бяха открити нарушения...
2.
хахахахаха
03.07.2020 12:22:00
0
24
Сетила се Мара да се побара...
1.
куче влачи кораб ,диря няма !!1
03.07.2020 12:05:39
0
27
куче влачи кораб ,диря няма !!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да реагирате, ако заварите мъжа си да мастурбира Как да реагирате, ако заварите мъжа си да мастурбира

Aкo мъжът ce caмoзaдoвoлявa, тo тoвa oзнaчaвa ли, чe нeщo му дocтигa в ceкca

Как тялото ви да подсказва, че той не е подходящ за вас Как тялото ви да подсказва, че той не е подходящ за вас

Езикът на тялото не лъже

Мариновани тиквички - чудесна идея за вечеря Мариновани тиквички - чудесна идея за вечеря

Хрупкави и вкусни, те са идеалното мезе

Философски настроената Райна цитира дъщерята на царя на Крит Философски настроената Райна цитира дъщерята на царя на Крит

Певицата се е отдала на дълбоки мисли

Трус 2,4 по Рихтер край София Трус 2,4 по Рихтер край София Министър Николова да влезе в кочината на Северния плаж в Бургас Министър Николова да влезе в кочината на Северния плаж в Бургас

Кучета, фасове и гниещи водорасли отвращават туристите от най-големия плаж на красивия морски град

Пожар пламна край жп релсите до бул. „Иван Вазов”, горят боклуци и стари гуми Пожар пламна край жп релсите до бул. „Иван Вазов”, горят боклуци и стари гуми

Екип от пожарникари бързо е загасил огъня

Зодите, за които август ще е чудесен за кариерата Зодите, за които август ще е чудесен за кариерата

Лято е, но успехът изисква сериозна работа

Министър Марияна Николова: Към момента няма нито един случай на болен от COVID-19 по Българското Черноморие Министър Марияна Николова: Към момента няма нито един случай на болен от COVID-19 по Българското Черноморие

Министърът на туризма бе на обиколка по морето, инспектира хотели и ресторанти

Непозната жена налази мрежата, моли за пари за хляб, потребителите я винят в измама (ОБНОВЕНА) Непозната жена налази мрежата, моли за пари за хляб, потребителите я винят в измама (ОБНОВЕНА)

Съмнителният профил разбуни духовете във фесйбук

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан

Съпругата на актьора Амал е с ливански произход

Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи

Служителите им ще работят така и след пандемията

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори