×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Да мине ли царевското с. Лозенец към община Приморско, щом ще го включват към пречиствателната станция на Китен?


Да мине ли царевското с. Лозенец към община Приморско, щом ще го включват към пречиствателната станция на Китен?
Директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев (вляво) в рамките на 40 минути заедно с кмета Димитър Германов отговориха на всички въпроси по важния проект
30 Юни 2020, Вторник, 16:44 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Ще се включи ли Община Царево във финансирането на проекта, попитаха общински съветници, но кметът Германов отговори, че няма законово основание ира е въпрос единствено на морал

Общинските съветници в Приморско приеха едно от най-важните решения за развитието на общината с гласуването на изработване на Подробен устройствен план/ПУП-ПП/ за обект „Изграждане на нов канализационен тласкател до ПСОВ Китен и реконструкция на КПС в ПСОВ Лозенец“. 9 от членовете на местния парламента гласуваха „за“, 2 – „въздържал се“ и 2 –„против“. По време на дебатите по повод важния проект за община Приморско в залата бе и директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, който разясняваше подробности на общинските съветници и в рамките на 40 минути заедно с кмета Димитър Германов отговориха на всички техни въпроси.

Дискусията бе продължителна, а основните питания бяха по повод изясняване на причината село Лозенец, което е в съседната община Царево, да се включи към пречиствателната станция на Китен.  

Местни зевзеци дори вече искали референдум да се включи в такъв случай село Лозенец към община Приморско. Той щял да бъде финансиран от гражданите, а не от Община Приморско и ако това се случи, софиянци щели да идват в Приморско повече.

„Четете между редовете, може би това е първата стъпка“, се пошегува от своя страна кметът на Приморско Димитър Германов.

Въпреки че процедурата по присъединяване трябва да бъде инициирана в Лозенец, на първо място бил местният шовинизъм, а именно – в Приморско да се приеме дали искат Лозенец на своя територия и след това жителите на Лозенец да кажат своята гледна точка. Златина Величкова от ПП МИР на свой ред припомни, че град Китен точно по такъв начин мина към община Приморско от Царево – с референдум, иницииран от местните.

Именно тя първа попита има ли възможност помпената станция, която се намира в централния водопровод на Лозенец да се направи нов канализационен тласкател към Царево, а не към Китен. „През 80-те години ПОСВ Китен е правена за 25 хиляди души, 40 г. след това – за 55 хил. души. В момента ще вземем и Лозенец, което не е никак малко“, аргументира се общинският съветник. На свой ред Златина Величкова попита и дали Община Царево ще се включи в дофинансирането, тъй като от Приморско са отпуснали 3 млн. лева за пречиствателната станция в Китен.

Кметът Димитър Германов обясни, че Община Царево не е структурата, която е изискала присъединяването на село Лозенец проекта на Приморско. „Нямаме законовото основание да изискваме да възстановяват средства, но проектът на ВиК е дал тази възможност чрез инвестицията в територията на Приморско. Нямаме правно основание да изискваме от Царево. Лично за мен  от морална гледна точка би било редно да се включат. Ако намерите законово основание за това, подайте ми го и ще го изпълня“, каза градоначалникът.  

9 от членовете на местния парламента гласуваха „за“, 2 – „въздържал се“ и 2 –„против“

Директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев обясни, че има възможност Лозенец да се включи към пречиствателната станция на Царево, но пътят е по-дълъг, помпените станции са повече и цената на пречистването ще бъде по-скъпа. „Няма проблем с количеството на водите и с перспективата, за която се гради пречиствателната станция. Ако имаше по-добро инженерно решение, нас ни проверяват 5-6 органа, някой щеше да го предложи. Най-доброто решение е съгласувано в момента. Ако някой смята, че разбира повече от JASPERS, ЕК, ВиК, МОСВ, Бургаска област и всички останали, да каже“, заяви инж. Тенев.

Стоян Василев от ПП МИР пък измерил разстоянието и е категоричен, че не е точно така. „Пречиствателна станция Царево е по-близо до тази в Лозенец и при изграждането няма да се налага преминаване през р. Караагач. Не може да ме убедите, че е по-евтино и икономически целесъобразно. Не може да ме убедите от рискове от авариране и директно вливане в реката. Не сте много убедителен, да го измерим заедно“, заяви той.

Инж. Ганчо Тенев също обясни, че е измервал няколко пъти разстоянието, както и проектантите. „Ако искате аз да Ви дам акъл как се строи хотел или се прави туризъм, не мога, но за това мога да гарантирам, че това е най-ефективният вариант от страна на ВиК. Аз съм написал официално писмо и съм се подписал като шеф на ВиК, че няма да има проблем с това нещо. Изпратил съм го да се запознаете“, добави инж. Тенев.

Специално за приемането на важния проект в залата на местния парламент бе дошъл и будният гражданин на Китен Иван Николов. Неговият въпрос бе по каква причина кметът на община Приморско Димитър Германов е променил мнението си по отношение на включването на село Лозенец в пречиствателната станция на Китен.

Димитър Германов взе думата и му обясни, че когато човек няма необходимата информация, той действа емоционално. „В рамките на 4 месеца ние се запознахме в детайли с перспективата и инвестициите, които се правят в Китен, част от Лозенец и влизат директно в Китен и Приморско. Сумата, която ще се инвестира директно в инфраструктура в Китен и Приморско, е 18 млн. лева. Пречиствателната станция със заложения капацитет няма  да има проблем да преработва отпадните води. Пречиствателна станция-Китен е финансирана с европейски пари и от JASPERS наблюдават детайлите и налагат контрол по отношение на изпълнението. Когато те са разпоредили този вариант, ние приемаме, че по-висока степен на достоверност от това няма. За мен лично в рамките на 4 месеца се изчистиха проблемите – няма да има опасност за развитието на Приморско и Китен, отделно – на тяхна територия ще има инвестиция от 18 млн. лв. “, обясни Димитър Германов.

„Сега имаме идеалната възможност да направим така, че Приморско и Китен да нямат проблем в по-голямата си част с подземната инфраструктура, която страда в момента. Поради тази причина нещата се промениха. Аз не бягам от моята отговорност, затова заявявам, че аз съм „за“ приемането на това решение, защото то е адекватно, меродавно, има инвестиция на територията на общината и отделно няма никаква опасност“, добави кметът на Приморско.

Кметът изтъкна още, че проблемът с изливането на фекални води от време на време не е проблем на пречиствателната станция, която и досега работеше ефективно. „Големият проблем на Приморско и Китен е друг – остарялата подземна инфраструктура и липсата на дъждовна канализация, поради което сградите са включили и тези води на едно място. В момент на натоварване КПС-ата не издържат, но именно сгради, които са си включили дъждовните води в мръсната канализация, предизвикват това натоварване“, каза Димитър Германов.

„За да накараме системата да заработи перфектно, паразитните структури трябва да бъдат премахнати и да имаме нормално работеща инфраструктура. Ако двата месеца, когато има сезон, се издъним, каква е ползата от всичко. Не пречиствателната станция, а хората, които правят бизнес на територията на община Приморско, създават този проблем. В никакъв случай Приморско не е малката Варна. Приморско си е Приморско и всеки един, който има очи, ще види колко е чиста водата навсякъде. Има такива хора“, каза кметът на Приморско.

Димитър Германов заяви, че проблемът незаконното включване на мръсните води е на общинска администрация и затова става безкомпромисен. „До настоящия момент ние бяхме пасивни, както и хората преди нас в тази Община. Но ще си влезем в правомощията и задълженията да изискваме тези, които са извършили незаконно строителство да си отстранят грешките“, отсече градоначалникът.  

Инж. Ганчо Тенев увери, че през зимата станцията ще стане много по-ефективна и лятото също ще работи много по-добре. Дали станцията ще стане печеливша, мога да го кажа след 1-2 години експлоатация, добави директорът на ВиК-Бургас.

Общинският съветник от БСП Пенко Калудов попита, ако легловата база на всички в Царево, Китен, Приморско и Лозенец се запълни, какво става, защото преди години имало около 100 хил. души тук в активен сезон.

Инж. Ганчо Тенев припомни, че това е постигано и със старата пречиствателна станция. Някога да сте имали лоши проби, не сте имали, нали, попита риторично директорът на ВиК-Бургас. 

След гласуването думата взе общинският съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по общинска собственост, устройство на територията, инфраструктура, екология, инвестиционни планове и проекти Манол Манолов. „След тези дебати и това, което очакваме два мандата, е на път да се случи нещо, което обещахме на хората“, каза Манолов и благодари на инж. Ганчо Тенев, на екипа му и експертите от Приморско, които работиха по този проект.

Манол Манолов припомни, че в Бургаска област се вливат 460 млн. лева в пречиствателни станции и инфраструктура, а това ще разкрие и много работни места. Да отправим апел към фирмите, които печелят търговете, да наемат наши фирми и местните да имат работа, призова той.


В категории: Приморско


40
Коментара по темата
40.
Аз
07.07.2020 07:30:32
0
0
Виждаме ли се Приморци какво представляваме и Китеници никой не излезе да спре това безумие за милиони отново,хак да ни е,че ни управляват чужди и интересчии.цървули сме,а имаме претенции,че много знаем
39.
просто лора
05.07.2020 08:43:33
0
2
Аууу, колко смешноооо! Невероятна шега! Браво на вас! Ха-Ха. Щаба си свърши работата чудесно! Даде време на общинаритe(в цялата община) да установят някакъв работещ протокол ! Поне да не са напълно неподготвени като през Март. Какъв цирк? И така .
38.
*********
04.07.2020 21:04:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
37.
Yes
04.07.2020 19:34:37
0
5
Беднякът милионер,всеки път го гледаме този филм когато някой стане вожд на Приморско.Така че и в този случай е същото и трохи за верните мазни васали,подлоги.
36.
Върболан
04.07.2020 13:05:53
0
1
Докторе ти конски ли беше.
35.
Доктора
04.07.2020 13:03:57
0
2
Такаа ,сметката ми ще набъбне 7 цифрено ,а вие го .....айте.
34.
фотев
03.07.2020 22:59:18
0
1
На мен вотката ми върви.
33.
Ваня
03.07.2020 20:37:14
0
1
Още се чудете ,през тази гладна зима дет ни чака ,никакви лайна няма вървят по тръбата .ха ха ха.
32.
Аз
02.07.2020 19:48:58
0
4
За 20000 хиляди хонорар на година журналя,не можете да ги изхвалите ,управляващите.По полека ще ги изкарате професори.
31.
Бараков
02.07.2020 15:09:12
0
8
От години фекалиите на Приморско се вливат в блатото под моя хотел .Който не вярва да дойде да види.Ама траем си бате ,знаете как е -не се рита срещу ръжена.
30.
Я съм си я
02.07.2020 13:44:42
1
6
Хората в общината не са важни,важна е територията ,важни са проектите ,важни са комисионните .Не трийте истината.
29.
Янко Томов
02.07.2020 13:39:12
1
3
Да,вярно е ,оставили сте си ръцете при изграждането на пътя обход на буруна .Това някой прел ли го е въобще.
28.
Сийка
02.07.2020 13:34:47
0
6
Като не може да печелим от туризъм ще печелим от гомна - яснополянска поговорка
27.
Revizoro
02.07.2020 13:17:39
1
7
Къмпинг кюприя 2020 с празна хазна, празни погледи, празни глави, празни джобове, празно самочувствие. Всички празняри взимащи умните решения в това село да обяснят сутрин в огледалото как се виждат, частичка срам нямате ли та вие станахте за смях в Приморско. От селата ви избраха да ни излагате. Който ви е избрал да ви сърба попарата. Сега всички съжаляват и реват по кафетата от вас управляващи овчари.
26.
Cox
02.07.2020 13:09:10
0
3
Добре че дойде ти лумпел от ямбол да ни кажеш какъв рай е в приморско. Двамата със сливенската бурия не сте никаква опозиция. Доктора и вас купи с обещания.
25.
Ваня
01.07.2020 22:58:37
0
2
Нито един проект не минава през одит ,или той е фиктивен.Обиколете по новия път покрай буруна ,пълен ташак ,некачествена изработка .
24.
Гиго
01.07.2020 22:26:51
0
5
Плачете за КПКОНПИ.и ревизия на общината от независима неподкупна комисия.
23.
*********
01.07.2020 22:22:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Спомени
01.07.2020 21:16:33
0
3
Помните ли Лобиста с какво вехто намачкано сако дойде ,сега се отрака ,и умело жонглира с милиони .
21.
Мето Понито
01.07.2020 20:47:25
0
1
Що отрязахте дървото ,още си личи ,спира там един джип .
20.
Журналист
01.07.2020 18:58:02
0
4
Да си припомним, кога текнаха фекалиите на Приморско към Пречиствателната станция в Китен. По времето на Лиляна Димова. Зам. Кмет беше Стоян Диханов от Китен, а сестричката му Зъболекарката бе общински съветник. Защо тогава не защитавахте интересите на Китен. Като всички знаеха че двата града не могат да се пречиства от старата Пречиствателната. Защо ли..... На единия чинно му дадаха да си заграби 100кв.м. на плаж Атлиман за вероятно законна тераса. А на другия онова местенце на центъра на Китен. Я кажи мило Наде, колко плащаш там за таз терасака. И да питам докога общината ще си затваря очите.
19.
директора
01.07.2020 16:42:55
0
1
по мое време щях ли да им дам да секат дървета?... нека, нека, казах ли ви, че ще плачете вий за мен
18.
Съвестна Приморка
01.07.2020 15:00:09
0
5
Ей отрязаха дърветата в двора на училището да наместят стрелбищата ,няма ли кой да ги глоби и изгони от там. Директорката знае ли ,кой им разреши .Назначете проверка преди да си заметат следите.Стрелбище -AIRSOFT.
17.
Рени
01.07.2020 14:14:22
0
5
Склададжийката Иванка се оказа голяма куха лейка .С ямболския мечок се надпреварват по тъпотия.
Срам и позор!
16.
Янко Томов
01.07.2020 12:11:05
0
2
Пратете комисия да констатира отрязаните дървета в двора на училището,щом има нарушения ,трябват и наказания.
15.
До 14
01.07.2020 10:53:54
0
2
Един смислен коментар. Това е самата истина
14.
Лозенец
01.07.2020 08:45:50
2
4
откакто сме в Царево нищо хубаво не сме видели всичко отива в Царево нищо не е направено за Лозенец искаме в Приморско
13.
Пешо от Лозенец
01.07.2020 00:22:56
0
4
Нали знаете защо реват Приморци за Китенската станция, защото в празните им глави е само леене на бетон и застрояване. А вие в Китен на къде ще се разширявате. Замислете се защо Ахтопол, Резово и Синеморец са пълни с хора. Защо хората ходят в Гърция. Защото не е застроено всичко. Алчните Приморци ще застроят всичко. Затова им трябва свободния капацитет на вашата Пречиствателната станция... Айде хубава вечер от Батко ви Пешо
12.
*********
30.06.2020 23:29:35
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Аз
30.06.2020 23:06:16
1
6
Ако има един човек който им вярва на приказките от сега може да си пререже вените. С едно просто приложение Гугъл ърт всеки може да изчисли дължината на тръбата.И в двата случая Лозенец е по близо до пречиствателна Царево и няма да се пресича река.Ей интересчии м.р.ъ.с.н.и работите само за гъза си и против Приморско.Включете Лозенец във вилите и апартаментите и многото ви къщи, общинския съвет пълен с капацитети,ще ви тече вечно чиста вода даже и ще се къпете с нея без пари.Не вярвах,че сте такива г.л.у.п.а.ц.и.
10.
Валя
30.06.2020 22:55:06
0
3
Пак своеволия в училищния двор ,тсякоха плодни дървета заради стрелбище AIR SOFT.
9.
за кой ли път
30.06.2020 21:17:08
3
6
"Именно тя (Златина Величкова от ПП МИР) първа попита има ли възможност помпената станция, която се намира в централния водопровод на Лозенец да се направи нов канализационен тласкател към Царево, а не към Китен.".............изречение, напълно лишено от смисъл...Как помпената станция ще се намира в централния водопровод на Лозенец???? Говорим за канализация и изведнъж централен водопровод -глупости!!!
8.
милю Ботев
30.06.2020 20:28:17
2
6
Върба ,само ти ли Не взе ,щот другите мълчаха като кържалийски п@тки ,което е доказателство за интереси .
7.
Китенец
30.06.2020 19:50:33
1
9
Че ние и Приморските говна не искаме в Китен, но Някой пита ли ни. Приморско бе включено в Пречиствателната станция, без дори да може да поеме тяхните говна.
6.
haho
30.06.2020 19:45:19
0
7
Лозенец е на светлинни години по инфраструктора и строежи от малоумно презастроено Приморско .
Пътя между Приморско и Китен не е пипан от Тошово време .Кмета използва приомите на Рейзито от Созопол -строежи без да има път и канализация -важното е данъци да събира......................
5.
haho
30.06.2020 19:45:16
1
6
Лозенец е на светлинни години по инфраструктора и строежи от малоумно презастроено Приморско .
Пътя между Приморско и Китен не е пипан от Тошово време .Кмета използва приомите на Рейзито от Созопол -строежи без да има път и канализация -важното е данъци да събира......................
4.
Коти
30.06.2020 19:10:07
0
14
По-скоро Китен би се върнал към община Царево, отколкото Лозенец да мине към община Приморско. Питайте китенци за това, че чакаха над 20 години най-накрая община Приморско да се сети за тях и да им направи една улица от до. Само смучат данъците на Китен и за града нищо, не че и Приморско цъфна и върза.
3.
754
30.06.2020 14:06:39
2
14
Купешки пешки гласуват За в залата на срама!
2.
Ланчо
30.06.2020 14:01:17
2
15
Защо сливенската Иванка гласува въздържала се на предложението хората да кажат чрез референдум на какво мнение са за лайната на Лозенец? Какви ги дириш ти Иванке сливенска в местния парламент? Гонзо ти си същия тулуп за никакъв чеп не ставате и двамата.
1.
Хермес
30.06.2020 13:43:16
2
20
Лозенец към Приморско...??? Ами Китен към Царево...??? Бъдете умни и мъдри...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й

Веселина Никова имала алергия, отпратили я към частен кабинет, където сама поставила диагнозата си, а лекар просто се разписал

Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Заедно с Васил Найденов на сцената бяха едни от най-талантливите български музиканти, с които буквално взривиха публиката Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители

Мярката ще важи за хора с деца до 14 г. и такива, които са изхабили годишния си отпуск

Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас

Инцидентът по чудо се размина без сериозни щети и травми за участниците

Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне

Старите конюшни на порта са собственост на Агенция „Митници“ от години били неизползваеми

22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед 22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед

Стефан Атанасов остава в ареста, реши днес Районният съд в Бургас

 

Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област

„Поморие-Юг“, „Градина“, „Обзор-Мотела“ и „Дюни“ са с нови концесионери

 

 

Невероятно астрономическо събитие приковава погледите Невероятно астрономическо събитие приковава погледите

По това време на годината астрономи и любители насочват вниманието си към нощното небе

4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение 4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание 

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори