×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Необичаен мир в тристранката, удължават помощта за бизнеса с 3 месеца – приоритет са туризмът и ресторантите


Необичаен мир в тристранката, удължават помощта за бизнеса с 3 месеца – приоритет са туризмът и ресторантите
"Слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" и по-специално върху сезонните работници", каза Деница Сачева
29 Юни 2020, Понеделник, 13:19 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Синдикатите и работодателите подкрепиха съответното правителствено проектопостановление

Необичаен мир се възцари в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Днес в Гранитна зала на Министерския съвет се проведе първо присъствено заседание на тристранката след края на извънредното положение, свързано с коронавируса Covid-19.

На него бе обсъден проект на постановление за определяне на условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители и след извънредата епидемична обстановка.

Утре изтича срокът на действие на досегашните мерки за подпомогане на бизнеса и работниците, свързани най-вече с известната мярка 60/40. Сега идеята е тя да продължи да действа от 1 юли до 30 септември, както одобри и НСТС днес.

Ще действат и други мерки, като приоритет ще бъдат туризмът и ресторантьорството.

Противоречия между синдикати, работодатели и правителство по темата на практика няма.

Вицепремиерът Марияна Николова обяви на брифинг след заседанието на НСТС: "В сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" за наети след 1 юни 2020 г. критерият е осигурителен доход за длъжността. Право да получат средства имат работодатели от всички икономически дейности с изключение на някои сектори. НСТС постигна единодушна подкрепа за проекта на постановление."

Министърът на труда Деница Сачева каза от своя страна: "Мярката 60/40 от 1 юли ще действа заедно с две операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лв. в секторите "Пътнически превоз" и съответно "Туризъм". Това е решение на Министерски съвет от миналата седмица. Общият размер на компенсациите за работодателите, които ползват двете мерки, ще бъде до 80%, като от 1 юли работодателите също ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица, за които за период от три месеца ще получават 610 лв. плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб" заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице. Т.е. или лицето е безработно и е наето по мярката "Заетост за теб", или лицето съответно е служител или работник във фирмата и вече може да получи компенсация по 60/40."

Според Сачева, Агенцията по заетостта и Националният осигурителен институт ще бъдат необичайно натоварени в следващите месеци заради мерките, което било предизвикателство. 

"Изплатените средства до момента по настоящия дизайн на мярката 60/40 са в размер на 114,7 млн. лева, като с тях е запазена заетостта на около 150 хиляди души. Очакваме, разбира се, плащанията да продължат. Ние имаме заявления за почти 290 хиляди души от почти 18 хиляди работодатели. Това, което сме предложили в момента с новия дизайн на мярката, от една страна, действително се разширява малко обхватът на секторите, които биха могли да кандидатстват, но слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" и по-специално върху сезонните работници", заяви още министърът на труда. 

Възможност да кандидатстват ще имат и търговци от медицинския сектор, които нямат договор с Националната здравно-осигурителна каса. 

Сачева благодари и за усилията на колегите си в Министерски съвет - вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

"Изключително силен беше диалогът съответно и с колегите Росен Желязков като министър на транспорта и Николина Ангелкова в сектора "Туризъм", за който, както виждате, правим и най-големи изключения и се опитваме да бъдем максимално полезни, така че да облекчим и без друго трудната ситуация в тези икономически сектори", заключи Деница Сачева. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че всички работодателски организации подкрепят новите мерки за подпомогане на бизнеса. 

От друга страна, Пламен Димитров от КНСБ каза, че и синдикатите подкрепят новото проектопостановление. Той благодари на министър Сачева, с която имали "доста тежки спорове". Димитров също подчерта, че в случая се дава предимство на сезонната дейност. 

 


В категории: Бизнес , Политика


9
Коментара по темата
9.
TWICER
29.06.2020 22:55:41
0
3
Управляващите 'пазаруват подкрепа' ,проблема е кой ще плати тази 'подкрепа'
8.
Гербаджийски мошеници
29.06.2020 18:17:01
1
3
Масово се дават само 60% от заплатите, които ги плаща държавата. Който се оплачи, че чорбаджията не му изплаща от своя джоб останалите 40%, директно изхвърча от работа. Демек държавата плаща заплати, както по комунистическо време, но печалбите не са за държавата, а за управляващото статукво!!!
7.
Али
29.06.2020 16:59:52
0
4
Оставка....Супер погрешна мярка,наливате кинти в обръчите...
6.
Велев ми е най-антипатичен
29.06.2020 15:46:01
1
4
Тоя в ляво със синичкият костюм е най-вредният за мен. Другите са ми безлични. Тоя от КНСБ най-става от тях, макар че и той им прилягва от време на време
5.
Математика
29.06.2020 15:06:47
1
5
Задача от учебника по математика за 4-ти клас:

Една банкнота от чекмеджето на Тиквоча е достатъчна за месечна помощ от 290 лв на 4-ма заети в туризма. Въпросът в задачата е: за колко безработни и за колко месеца ще стигнат всичките пачки в чекмеджето на Тиквоний?
4.
Снайпер
29.06.2020 14:52:31
1
7
Това с плащането на калпак на всеки ресторантьор или хотелиер е супер комунистическа простащина, типична за мирогледа на гербаджии! Ами сервитьорите в момента са се превърнали в едни недосегаеми бабаити. За какво му е да се разхожда по масите, да е любезен с гостите, да се старае да поднесе бързо и качествена храна. Много по-лесно е да си стои на бара, да си опъва макарите и държавата да му плаща заплатата без да работи! Гарантиран доход.
3.
Da
29.06.2020 14:26:43
2
6
Тия пак ни разиграват.Малкият и среден бизнес не е подпомогнат по никакъв начин даже напротив.И сега пак ние ще изядем негативите малките и средните.Хотели които нямаше да отварят сега се готвят да отварят за да усвоят парите.Още миналата седмица се чудехме каква е схемата и защо хотели ще отварят в които няма да има нито един човек.
2.
Реалист
29.06.2020 13:49:02
3
19
Категорично не се съгласявам! Правителството ме загуби изцяло с това, че с моите данъци ще плати на ресторантьори и тур агенции и хотели 60% от заплатите. Дайте ми една причина защо трябва да бъдат подпомагани с моите данъци?
Ако е толкова наложително раздайте на бг клиентите ваучери, така поне бг клиента ще отсее кой да остане на пазара.
1.
Smith
29.06.2020 13:38:23
5
20
Шизофренна работа. Вчера менте журналистите ни разтягаха лакърдии, че плажовете били претъпкани, предприемчивите таутирани селяндури не смогват да прибират парите на безбройните туристи, любители на бетона, кафявата вода, ултра мега гига лукса и ексклузивността... Днес пък същите псевдо журналисти ни информират, че мутрите от властта ще финансират с нашите данъци същите тези ресторантьори и хотелиери... За какво да ги финансират повече, нали сезона е спасен и черноморието претъпкано? Пак кражба на пари се очертава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори