×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Броят на заразените с Ковид 19 се увеличава, защото се правят повече тестове


Броят на заразените с Ковид 19 се увеличава, защото се правят повече тестове
Математическото моделиране в самото начало преди известно време показваше, че в България ще умрат между 200 и 400 души, каза проф.Константинов
28 Юни 2020, Неделя, 17:43 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нашите заразени, между другото, защото и това е важен параметър, са пак около 10 пъти по-малко отколкото в Европа на глава на населението, пак 10 пъти по-малко

Проф. Михаил Константинов, математик, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус”. Интервюто е изключително интересно, а основната тема е пандемията от Ковид19.

Водещ: 166 са новите случаи на коронавирус в петък у нас. Това е нов рекорд на заболели с Ковид-19 за денонощие. Така общият брой заразени вече 4408. Защо страната ни изпусна ситуацията с коронавируса? Казвам добър вечер на проф. Михаил Константинов.

Михаил Константинов: Преди да разгледаме ситуацията и да кажем изпусната ли е или не, нека да направя едно уточнение – тези над 4000 случая, за които вие говорите, не са на заболели, а на доказано заразени. Вие примерно, надявам се да сте напълно здрава в момента, но нищо чудно ако си направите сега един PCR, да се окажете положителна. Тоест, да сте от т.нар. „безсимптомни“ заразени. Те не са болни – това е много важно уточнение. Болни са тези, които развиват симптоми: температура, кашлица и т.н., които развиват пневмония – тогава е най-опасно. А това са просто хора, в които има констатиран този вирус. Това са тези хора. Това е уточнението. Освен това, когато говорим, какво е положението в България, веднага трябва да кажем, какво е то в Европа и в света. Ние по смъртни случаи на 1 милион от населението сме точно 2 пъти по-добре от света и 8-9 пъти по-добре от Европа, пъти. Понеже тези числа не се разбират добре, ще ви кажа още едно-две числа. Ще говорим за това, колко е лошо положението в САЩ. И наистина там е тежко положението. Въпреки това САЩ са на 9-то място по смъртност. Тоест, преди тях има едни 8 държави, където умират повече хора. Виждате, че това не се знае, и като кажете САЩ – край, ужас. Ами 9 други държави, и тези 9 други държави са от типа на Белгия, Обединеното кралство, Испания, Италия, Швеция ако искате, Франция и т.н. Това са държави, в които има повече умрели, отколкото в САЩ. Още един пример – всички знаем, че в Русия е тежко положението. Да де, но Русия има 60 умрели на 1 милион. Тоест, Русия е 10 пъти по-добре от Италия и Испания, 10 пъти по-добре. Така че виждате, че много внимателно тябва да се работи с числата и да се взимат относителни числа, а не изобщо. Като имате най-много население, е ясно, че имате и наймного заразени и най-много починали. Така, да се върна на вашия въпрос. Да, мерките се охлабиха и започна по-масово констатиране на заразени хора. Повтарям, заразени, и дано тези хора да не се разболеят.

Водещ: Защо се увеличава броят на заразените?

Михаил Константинов: Увеличава се, защото хората контактуват повече. Освен това, се правят повече тестове. Нашите заразени, между другото, защото и това е важен параметър, са пак около 10 пъти по-малко отколкото в Европа на глава на населението, пак 10 пъти по-малко. Те обаче правят повече тестове. Ако вие правите повече тестове, ще откриете повече заразени. Така че това е истината. В момента тече процес в Европа, при който заразените на ден растат, а умрелите на ден, това е много важен параметър колко души умират на ден, намаляват. Тоест, смъртността затихва, заразеността се увеличава. И тук още искам да обърна на нашите слушатели и читатели внимание върху две неща. Като говорим за починали, има две величини: едната с натрупване колко са умрели до момента – в България това са малко над 200, и колко умират на ден – това са 1-2-3 за България. Пак искам да ви припомня, че в България поради други причини умират около 300 души на ден. Тоест, ето ви още едно число. В България от вируса не са умрели толкова хора, колкото иначе умират за един ден по други причини. Така че и това трябва да се има предвид. България е сравнително встрани от тежките поражения от този вирус и се надявам ние постепенно както се казва да свикнем с него с минимални щети. Защо е така, това е друг въпрос: по-добрата ваксинираност, по-добрата наследственост. В България имаме много богата наследственост, а не сме като някои северни държави, които там да не казвам какви кръвосмешения са практикували през вековете. Тук който не е минал, той не е преспал с някого и обогатил генофонда, което е страшно важно и полезно.

Водещ: Май ще се окаже прав доц. Мангъров, който твърди, че трябва всички да изкарат коронавируса така или иначе, за да се стабилизира ситуацията.

Михаил Константинов: Това вероятно е така, въпросът е за колко време ще се случи този процес. Защото ако настъпи твърде бързо, ще има и много тежки случаи за единица време, и това ще претовари системата. И тук малко да облекчим ако искате нещата, да ви кажа българското племе на какво се дели вече, защото ние се делим на всичко: леви-десни, бедни-богати, ЦСКА-„Левски“ и т.н., новото главно разделение е на мутафи и на мангъри. Едно време бяха чукундури и огундури, както помните, а те вече са мутафи и мангъри. Най-интересното е, че те преминават едно в друго тези състояния. В началото почти всички бяха мутафи, а сега някои минават към мангърите.

Водещ: А защо трябваше да се удължи извънредната епидемиологична ситуация при това положение?

Михаил Константинов: Аз не съм специалист. Не искам да ме питате много въпроси, в които не съм тесен специалист. Аз се занимавам с математическо моделиране на процеса, което е нещо друго. Когато моделирате една пандемия, трябва в общи линии да разгледате някои числа, които пристигат от другаде, и не се интересувате от физиката на нещата или по-скоро от медицинската страна. Аз съм математик по професия. Така че мерките нека да ги обсъдят хората, които разбират от това нещо. Доколкото разбирам, целта е този процес да настъпва бавно и постепенно. Ние постепенно придобиваме имунитет. Какво ще стане в бъдеще, какво ще бъде догодина или в края на тази година, ние не знаем.

Водещ: А какво показва математическото моделиране?

Михаил Константинов: Математическото моделиране в самото начало преди известно време показваше, че в България ще умрат между 200 и 400 души. Сега, както виждате долната граница е достигнахме, да се надяваме, че горната няма да я минаваме много. Но нека да повторя отново – на ден от всякакви други причини умират около 300 българи, 300, а до този момент от коронавируса са умрели 200 за целия период. И освен това, една радостна вест има – за този период от 4 месеца с коронавирус в България са умрели най-малко хора за този период от последните 5 години. По някакви причини животът се е успокоил, катастрофите са по-малко и т.н. Тук, разбира се, медиците казват, че може би е имало отложени смърти, много хора не са отишли до болница, не се правят операции, тоест, те в момента примерно не са умрели на операционната маса, но много скоро някои от тях ще развият тежко болестта и ще стане много лошо по други причини. Нали разбирате, когато всички хора се оперират когато трябва, малък процент умират, това е за съжаление така. Когато обаче отложите тези операции, тогава вече те ще развият тежки заболявания и може би ще имаме повече смъртни случаи, да не дава Господ. Но засега по някакъв начин се спарваме.

Водещ: Проф. Константинов, не се ли превърна пандемията в удобен политическа параван?

Михаил Константинов: То няма политик, който да не използва всяко нещо за параван. Така че от една страна и управляващите го използват, и твърдят с основание, че България се е справила добре, от друга страна опозицията критикува, че нещата не са толкова добре, че се отнемат права и свободи – и двете неща са верни. Тук истината е сложна, не може да кажете с две думи, точно какво е положението. Пак повтарям, нека да бъдем дисциплинирани, без да се паникьосване, но и без да се отпускаме, да оставим този процес да се развие. Ясно е, че няма да ни се размине.

Водещ: Добре, но при това положение не се ли нагнетява в известна степен напрежението със затягането на мерките? И страховете да се използват политически?

Михаил Константинов: То всяко може да нагнети напрежение. Така че трябва да запазим хладнокръвие и здрав разум. И през цялото време аз апелирам към това: нека да се сравняваме с другите европейски държави. Ние не сме в Космоса някъде, нашата държава е в Европа. И затова аз ги сравнявам нещата с Европа. Ние имаме средно за Европа 10 пъти по-ниска смъртност в България, а в сравнение със света – 2 пъти по-ниска смътност. Под смъртност разбирам умрели на 1 милион, другото не е истинска статистика, защото не е съотнесено към населението. И така, сравнително нещата не са кой знае колко зле, и трябва да бъдем внимателни. В крайна сметка това важи за всяко друго заболяване, не само за коронавируса. Представете си тежък грип. Всеки, който е бил болен навремето от тежък ларингит, ами стои си в къщи, не излиза, докато му мине, не отива да се бута в хората, и така грипът си затихва.

Водещ: А не се ли затягат мерките и се удължава епидемиологична обстановка заради скандалите, които през последните седмици разтресоха България?

Михаил Константинов: Първо, вече никой не е ограничен де факто. Ограниченията са минимални. Удължената епидемиологична обстановка означава, че се дава възможност на правителство да взема бързи мерки, ако се наложи. Единственото, което в момента трябва да се прави, е да се носят маски на закрито, доколкото разбирам. Всичко останало – всеки може да ходи където иска, всичко зависи от неговата съвест в крайна сметка и опира до неговите разбирания. Така че нещата са нормални. Нека не истерясваме толкова много, имаме друга работа да вършим.

Водещ: Каква?

Михаил Константинов: Да видим какво ще направим с т.нар. „икономическа“ и „финансова“ кризи. Казвам така наречена, защото нека да помислим там, хайде да видим какво се е случило в икономиката. Не искам много хора да се обидят като им кажа, че нищо не е станало, но помислете. Ние нямаме разрушена инфраструктура, нито война е имало, нито бедствие, нито земетресение, нито цунами. Предприятията са си на мястото, пътищата са си на мястото, и инфраструктурата е цяла и невредима. Намалява консумацията, да. Хората ходят по-малко на ресторант, купуват по-малко коли. Но пък и това, което бяхме направили, беше безобразие, аз ще го кажа откровено. Телефон сменяме на 6 месеца, кола – на 3 години, хайде да не е за България, но в Европа. Това е абсолютно разхищение, това е безобразие. Аз съм на достатъчно много години и съм карал старите си автомобили. Автомобилите вървяха по 1 милион километра. 15 години карахме кола, след което тя си беше запазена. Сега след 5-та година почва да се разпада автомобилът. Те нарочно го правят това, а не че не могат да направят здрав автомобил, но те го правят, за да купуваме все нови и нови коли. И какво правим, като караме все нови и нови коли? Какво ново става като си сменим телефона с нов, какви нови функции сме получили? А и телефоните ги правят така, че след една година да се скапят. После викаме: „Няма ресурси“, ами ние ги пилеем ресурсите. Много се извинявам, с това летене – бил евтин билетът от 50 евро, дай да отидем да пием кафе в Париж утре. Това е безобразие. Изразходват се не знам си колко десетки тонове гориво, унищожавате огромна маса озон, въртите една 300-тонна машина, като я разкарвате от точка „А“ до точка „Б“, за да си пиете кафето в Париж. Сега, съжалявам, няма да го пиете в Париж.

Водещ: Проф. Константинов, какви са поуките на пандемията?

Михаил Константинов: Поуките са, че трябва да се замислим за това как живеем. И да започнем да живеем по по-разумен начин, защото ние бяхме тръгнали буквално както се казва „пир по време на чума“, и се оказа, че чумата дойде. По-умерено. Свят ще има и след нас, имаме деца, имаме внуци. Много хора в момента живеят, като че ли утре ще бъде потоп или ще ни удари астероид. Няма такова нещо, човечеството ще го има много време. Не можем да оставим на нашите деца и внуци разорена и мръсна планета. И ние напълнихме океана с пластмаса и боклуци. „Фукушима“ бълва радиация в океана, не знам колко стотици хиляди тонове радиация. Богатите хора по света, знаете, не ядат морска риба вече, защо не ядат – нали ви обясних току-що, видяхме защо. Така че действително по-малка консумация, по-разумен живот. Нека да се вгледаме в себе си, да видим кои са важните работи. И в крайна сметка да си гледаме работата, да не се занимаваме с конспирации.

Водещ: И все пак да се вгледаме и в държавата си, нали?

Михаил Константинов: Естествено, че в държавата. Тя, държавата е всичко, което ние правим.
 


В категории: COVID-19


1
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
1
Коментара по темата
1.
откри топлата вода
28.06.2020 18:43:05
0
5
Не е нужно да си завършил математика, за да се сетиш, нали Константинов?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори