×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Мира Добрева: Бях чистачка, дойдох в София с горнище на пижама и лъскав клин


28 Юни 2020, Неделя, 13:39 ч.
Автор: Флагман.БГ

Мира Добрева, която на 12 август ще навърши 48 години, тръгва от Златоград, където е израснала

Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на мечтата си. Журналистката, която е израснала в Златоград, днес води предаването „Питай БНТ”, пише книга за столетниците на България и развива сайт. В него Мира публикува затрогващо видео, в което разказва историята си. Водещата била провокирана още миналата година от организация, която я поканила да говори на тема „Пътят на една невъзможна мечта”.

„Никога до онзи момент не бях разказвала за това. Не и от сърцето си. Не и цялата истина”, казва Мира Добрева. Днес тя говори без да се притеснява за детството си, за премеждията, през които е преминала, за разочарованията и признанията. Споделя как като студентка е трябвало да започне работа в гръцка телекомуникационна компания и, междувременно да бъде чистачка на офиси, докато не успее да намери път към телевизията, за което мечтаела от дете. Мира инициирала интервюто си за работа в Нова тв, където е първият й досег с журналистиката. Преминала през всички звена, докато не стигне до създаването на репортажи и поста на водеща на новините, а след това и до поканата да се присъедини към екипа на БНТ.

По ирония на съдбата журналистката опитвала да стартира кариерата си в БНТ, но тогава получила отказ. Покойният Хачо Бояджиев, който по това време провеждал конкурсите, казал след един такъв на младата Мира Добрева: „Когато акъла ти порасне, колкото косата, ела да се пробваш пак”. И тя се отдала на това „да отглежда акъла си”. Учила усилено английски и гръцки език, стенография, машинопис, правоговор, стилистика на речта, поведение пред камера, как се правят новини. Напълнила с десетки книги и учебници малката си стаичка в Студентски град. Стаичка с мухлясала баня и напукани стени, в която Мира Добрева се връщала към мечтата си, която била загърбила за дълго време, защото чувала: „Няма да стане”. Тогава в общежитието, в което живеела като студентка, започнала да възвръща куража си да се бори за сбъдването на мечтата си.

Мира Добрева, която на 12 август ще навърши 48 години, тръгва от Златоград, където е израснала. От малка мечтаела да се изявява по телевизията, но отвсякъде чувала, че това няма как да стане. „Не е възможно да станеш журналистка, ми казваше татко. А майка го допълваше: „То, тия работи така стават. За телевизията връзки трябват и трябва да си от сой.” Означава да си някаква голяма работа, да си с потекло, класа, обноски... А пък аз не съм от сой. Родена в малко градче в Родопите. Лятото сеехме тютюн, а зимата някакви плетки...”, връща се в спомените си Мира Добрева. Тя не се чувствала и хубаво дете. Веднъж баща й казал: „Спри да мечтаеш, бе, дете! Спри с тази телевизия, я виж какви големи зъби имаш! В телевизията взимат само хора с малки зъбки”, разказва водещата и допълва, че с тези думи, сякаш я пробол с иглата, на която нижел тютюна - „Не стига, че не съм от сой, ами съм и с големи зъби”. Зъбите й продължили да растат и даже да се изкривяват. Колкото повече време минавало, толкова повече осъзнавала, че трябва да се откаже от мечтата си. Спряла да говори за нея. Не можела да понесе, че не е толкова голяма, колкото мечтата й. Поела по пътя на родителите си, които са завършили икономика. Все пак кандидатствала журналистика, но не я приели. „Казах ви, не съм от сой”, споделя Мира. Тя записва „Туризъм” в Датския колеж, а после „Човешки ресурси” в УНСС. Трябвало да минат години преди да завърши „Телевизионна журналистика” в Софийския университет.

„Дойдох в София с един пататник, горнище на пижамка, което минаваше за ризка, и един лъскав бял клин”, спомня си днес журналистката. Срамувала се. Чувствала, че трябва да промени нещо, но не знаела как, а и нямала никакви пари. „Толкова бедни години бяха, първите от новата история на България, хората висят на опашки за кофичка мляко, а аз вися на опашка пред телевизията”, разказва Мира. Тя се явявала на всички конкурси в БНТ, за които чувала. Тогава и Хачо Бояджиев й препоръчал да се заеме с образованието си и да се пробва пак.
Ситуацията се усложнила, след като баща й починал. Майка й не можела да издържа нея и брат й. Мира записала да учи задочно, защото трябвало спешно да започне работа. Каквото и да е, където и да е. Започнала работа в гръцка телекомуникационна компания. Работела като телефонистка. Имала и втора работа като чистачка на офиси. И двете работи вършела с удоволствие. До днес обича да чисти и да говори по телефона. Знаела е, че това е просто част от пътя, който трябва да измине, за да сбъдне мечтата си.

Един ден, докато чакала служителите на един от офисите да си тръгнат, за да изчисти, възрастна гъркиня се спряла и я заговорила, след като й направила комплимент колко е красива. Като разбрала, че Мира мечтае да работи в телевизия, гъркинята казала: „Какво чакаш? Аз като чаках цял живот, къде съм?! А можех „Мис Гърция” да стана. Повече да не съм те видяла тук! Щом искаш да работиш в телевизията, отивай! Подай си молбата, учи се – няма начин да не стане”.

На другия ден Мира отишла в Нова телевизия. Чакала пред входа. Като я питали, все казвала, че чака шефа. Нито знаела обаче кой е, нито как изглежда. След известно време видяла един мъж да излиза от сградата: „Казаха ми, че на вратата стои едно момиче, което изглежда като 1 милион долара. Какво искаш?”. Мира отвърнала, че иска да започне работа в телевизия. „Добре дошла! Още не съм чул някой да се е отказал от един милион долара!”, казал й той.
Мира започнала още на другия ден. Пременена с дрехи на приятелката си Руми, тъй като нямала свои, бъдещата телевизионна звезда стартирала с уговорката, че ще започне стаж в гримьорната, после в монтажа, архива и чак тогава при репортерите. „Аз чистачка съм била, та сега гримьорната ли ще ме изплаши!”, казала си Мира Добрева и започнала. Преминала през всички звена в телевизията. Имала чувството, че й се случва нещо познато. Толкова дълго мечтаела и си представяла как работи в телевизия. Колелото се завъртяло и не след дълго Мира Добрева вече правела репортажи и водела новинарските емисии, пише Уикенд.

Две години по-късно я поканили да се присъедини към екипа на БНТ. През 1999 г. Мира Добрева става водеща на кратките новини „По света и у нас”, имала е и рубрика в предаването „Чай”. Оправила си зъбите. Купила си хубави дрехи. Научила се да пише по-добре, „да събира света в двуминутен репортаж”. Последвали награди, признания, грамоти. Мира Добрева е била 40 пъти корица на списания, дописки и интервютата си в печатни медии отдавна не брои.
„Минаха 22 години от деня, в който застанах на прага на Нова телевизия. И си давам сметка, че можеше и да не се случи, ако не бях упорита”, казва Мира Добрева. Тя не споделя разочарованията, болките, предателствата, но признава, че ги е имало, при това в изобилие. „Всяка болка си струва, щом се е родила от мечтата ви”, вдъхновява Мира Добрева почитателите си.


В категории: Лайфстайл


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Агути Салимехмед от Златоград
28.06.2020 19:21:29
1
2
Наджие, къзъм, кажи на хората и за родата ни !
5.
Не става за сериозна журналистика
28.06.2020 18:31:54
1
1
Мека е за сериозна журналистика. Става за ток шоута и сърцераздирателни предавания в стил индийски филм. Драго чая обаче е попадение за 60 годишнината на телевизията, навремето беше и в частен случай, но после стана френд на Лили Иванова и отиде в хайлайфа. Та Драго чая става за сериозната журналистика. Имаше и един едричък Крум забравих му фамилията. И той беше минал през частен случай и след това направи едно предаване "Мрежата", което беше много добро
4.
На младини е грехота да чисти с това тяло
28.06.2020 18:28:39
2
1
Най-вероятно е работила в Германос и се е налагало да чисти и офиса, но чак пък чистачка... хайде не на нас тия
3.
ХОРАТА ЗНАЯТ
28.06.2020 17:51:25
1
3
ЧЕ НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ""СИВОТО""В МОЗЪКА Е НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ!!!НАГЛО Е ЗА СЕ ОПИТВА ДА ИЗТЪКВАШ ИНТЕЛЕКТ ЗА СМЕТКА НА ИСТИНСКИ СТОЙНОСТНИ ХОРА ЗА КОИТО НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЗАРАДИ ВОЙНСТВАЩАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ
2.
Али
28.06.2020 14:59:31
1
10
Голяма работа че малко са я употребявали ! Кой кого е употребявал не е сигурно ! А тютюна в Златоград ? Браво на нея !
1.
Пациент
28.06.2020 14:13:26
1
17
Всичко много хубаво, ама този израз го казва всичко:
" „Казаха ми, че на вратата стои едно момиче, което изглежда като 1 милион долара. Какво искаш?”"
- не, че някакъв хейт, ама очевадно човека я е взел заради външния вид, не заради уменията, колкото и да са големи вторите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесът иска първо ваксини за готвачи, камериерки и сервитьори Бизнесът иска първо ваксини за готвачи, камериерки и сервитьори

Искането е предвид подготовката за летния сезон

БСП кани Слави, Мая Манолова и Христо Иванов на среща за парламентарните избори БСП кани Слави, Мая Манолова и Христо Иванов на среща за парламентарните избори Започва реставрация на най-старата сграда в Бургас – Бракаловата къща Започва реставрация на най-старата сграда в Бургас – Бракаловата къща

Обновеният двор ще стане още по-привлекателно и живо място

Просветният министър зарадва директорите на училища, вдигна им заплатите Просветният министър зарадва директорите на училища, вдигна им заплатите

Минималното възнаграждение ще е 1535 лева

 

Майката и бебето с антитела от Пазарджик са в отлично състояние, лекарите недоумяват как Майката и бебето с антитела от Пазарджик са в отлично състояние, лекарите недоумяват как

Медиците търсят отговори на ситуацията

Пожарната в Приморско: Не е имало проблем с неработещ хидрант, гори ли жилищна сграда - пращаме две коли Пожарната в Приморско: Не е имало проблем с неработещ хидрант, гори ли жилищна сграда - пращаме две коли

В сезонните търговски обекти е имало ток, въпреки че не работят

Наблюдаваме скандална манипулация на Христо Иванов в ущърб на бургаските рибари Наблюдаваме скандална манипулация на Христо Иванов в ущърб на бургаските рибари

Лидерът на "Да, България" манипулира обществото съвсем съзнателно, като юрист знае, че разпространява неистинска теза 

 

Спират ли антителата ми COVID-19? Тест в „Лина” доказва неутрализират ли ефективно вируса Спират ли антителата ми COVID-19? Тест в „Лина” доказва неутрализират ли ефективно вируса

Тестовите резултати се интерпретират съобразно стойността им като положителни или отрицателни

Икономист: Отваряйте всичко, ковид няма да си отиде скоро Икономист: Отваряйте всичко, ковид няма да си отиде скоро

Колкото по-рано политиците разберат, че трябва да се отворят бизнесите, толкова по-скоро ще се възстанови икономиката, смята Каролев

 

Ваксинираните срещу Ковид-19 ще получат електронен сертификат Ваксинираните срещу Ковид-19 ще получат електронен сертификат

Здравният министър отказа да коментира предложението за въвеждане на изискване за ваксинационен сертификат при пътуване в чужбина с аргумента, че това е политическо решение

 

Въпреки студа и сняга гърците се редят на опашки пред моловете Въпреки студа и сняга гърците се редят на опашки пред моловете

След повече от два месеца карантина магазините отново отвориха

Турция се нареди в Топ 10 в света по брой ваксинирани само за 4 дни Турция се нареди в Топ 10 в света по брой ваксинирани само за 4 дни

На първо място по брой на приложените ваксини са САЩ с 14,7 млн. дози

Руски политик нарече арестуваните за щурма на Капитолия "политически затворници" Руски политик нарече арестуваните за щурма на Капитолия "политически затворници"

САЩ наричат протестиращите в други страни "борци за свобода", но когато това стане в дома им, започват репресии

Сняг падна в пустинята Сахара Сняг падна в пустинята Сахара

Температурите в провинция Наама са паднали до минус три градуса

Сертификатът за ваксинация срещу COVID ще бъде с QR код и специални защити Сертификатът за ваксинация срещу COVID ще бъде с QR код и специални защити

Документът ще може да бъде представян при поискване

СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19 СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19

Само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи

30 дни затвор за Алексей Навални 30 дни затвор за Алексей Навални

Дисидентът Алексей Навални бе задържан вчера при пристигането си със самолет в Москва от Германия

Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти

Организациите, които насърчават абортите, отново ще получават щедро финансиране от държавата

НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО) Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО)

Вижте кадри от инцидента

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори