×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ е първа политическа сила, Слави Трифонов - извън НС


Ако изборите бяха днес: ГЕРБ е първа политическа сила, Слави Трифонов - извън НС
Ако гласуваме за парламент днес, вътре ще са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти
26 Юни 2020, Петък, 14:30 ч.

Вижте обществените нагласи в условията на епидемична обстановка

Месец след отмяна на извънредното положение, което премина в извънредна епидемична обстановка, „Барометър България“ проведе допитване за това кои са най-важните теми пред българите, пише novini.bg.

В края на февруари в редовното си проучване „Барометър България“ зададе въпроса „Страхувате ли се от коронавируса?“. Днес, няколко месеца по-късно, мнението на хората е претърпяло промяна. На същия въпрос респондентите дават доста различни отговори.

Докато преди повечето от тях неглижираха въпроса със заразата, то днес 43,7% заявяват, че се страхуват (в края февруари 25,6% са посочили, че ги е страх).

Намалява значително делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%. Устойчив е делът на тези пък, които заявяват, че следят новините, но не изпадат в паника – 30,2% в края на февруари и 33,2% през месец юни. Почти двойно са се увеличили анкетираните, които смятат, че коронавирусът е поредният грип, който ще отмине – сега са 10,1%, а преди – 5,2%.

Промяната в отношението на българите за пандемията от COVID-19 явно се дължи на нейния обхват и продължителност. Въпреки че България е от страните, в които няма голям брой заразени и смъртни случаи, страхът на сънародниците ни все пак е нараснал значително.

Респондентите отговориха и на въпрос коя е най-важната тема за българите след извънредното положение. Процентите от отговорите надхвърлят 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор.

За 82,4% най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, породени от кризата с коронавирус. Отминаването на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% това е разхлабването на мерките. 24,3% пък открояват като важна тема състоянието на здравната ни система след кризата.

Въпреки страха от зараза българинът съвсем прагматично поставя като тема от най-голяма важност как ще се справим с икономическите последствия. Цели сектори от икономиката са изключително засегнати и обществото очаква мерки, които да начертаят план за излизане от кризата.

„Барометър България“ попита анкетираните според тях коя е институцията, която е изиграла най-важна роля по време на извънредното положение.

Респондентите подреждат по следния начин коя институция е имала най-важната роля в борбата с коронавируса - почти с равен дял анкетираните подреждат министерски съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб –
30,2%. Народно събрание е институцията с на-важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да посочат.

След края на извънредното положение и в условията на извънредна епидемична ситуация оценката на политическите сили при евентуални избори днес не търпи динамични промени спрямо последното проучване на „Барометър България“ през февруари.

Попитахме анкетираните „За коя политическа сила бихте гласували, ако изборите за български парламент се провеждаха днес?“

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ остават водеща политическа сила и за тях биха дали вота си 33,5% от анкетираните, които ще отидат пред урните.

БСП са на второ място с 18,2%, но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро. Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10 % от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

„Демократична България“ трудно ще успее да мобилизира достатъчна подкрепа, за да прескочи изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат.

И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 20-25.06.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 828 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено


В категории: Политика


32
Коментара
Флагман.БГ БСП кани Пламен Николов на разговор БСП кани Пламен Николов на разговор 31/07/2021, Събота 09:20 1
32
Коментара по темата
32.
Интересно
28.06.2020 00:47:24
0
0
1.Проучванете е събрало мненията на по-малко от нужните 1000 души за статистически модел.
2.НОЩ не е институция. Образован човек би се зачудил защо е в списъка.Което ме води до т.3.
3.Признака възраст липсва.
Наблюденията ми (на други читатели може да са различни) са че, телефонни проучвания силно клонят към хора в пенсионна възраст и рядко представляват обществото. Въпреки че имат право на глас. Те са пасивни наблюдатели в обществото и не го определят в България, както и повечето страни.
Листите които се създават с телефони също кривят статистиката. Често те са купени от трети страни като телешопинг компании или MLM компании легални или не. Демографията на тези сфери исторически е хора в пенсионна възраст които купуват каквото им се рекламира повече от веднъж. Допитването би било по-преставително на обществото ако имаше и онлайн компонент.Не защото една демография е по-важна, а защото така се представят повече мнения.
4. Друг проблем който виждам е че запитването не следи за нивото на образование. Предвид три от четирите въпроса са свързани с биология, държавни институции и международни отношения, и програми. Би било добре да се знае колко от анкетираните са спрели преди да са достигнали предмети като Биология и предмети свързани с Гражданско образование.
И като край, в първият въпрос има грешка при отговорите. Заболяването което е неправилно описано като само коронавирус. Вместо името му Covid-19. Има отговор който грешно го описва че е инфлуенца(грип). Хубавото е, че броят хора избрали този отговор е спаднал. Лошото е, че липсват данни за образование и този въпрос потвърждава нуждата от този показател в графиката/статистиката. Но съм най-потресен че е предлаган като възможен отговор, заедно с отговора, че НОЩ бил институция. Което поставя под въпрос какви хора ловят с тези отговори и неправилно сформирани въпроси.

Благодаря, че бяхте на моят Ted Talk!
31.
Флагманци
26.06.2020 20:17:01
1
4
Да бяхте споменали че тази агенция де юре е собсгвеност на каракачанов и да обезсмислите коментарите!
30.
Веселина Тимова още на - 24 Юни 2020 КАЗА:
26.06.2020 18:26:19
2
2
Веселина Тимова още на - 24 Юни 2020 КАЗА:
Прокурори влизат в ГДБОП и изискват определени разработки. Такива, дето „отлежават“.
Шефът на ГДБОП е силно притеснен и звъни на Борисов – „кво става“.
Шефът на ГДБОП е лична капия на Борисов.
Борисов звъни на Гешев - „кво става“.
Гешев отвръща: „Ако още веднъж ми се обадиш по телефона, такава пресконференция ще свикам, че ще ти завие свят!“.
И му затваря телефона...
Предстои ли акция „На колене! Ти си абсолютен престъпник!“?
29.
!!!!
26.06.2020 17:59:10
4
8
С 1 000 000 цигански гласа са си оплели кошничката не ги мислете!!! А обикновенния човек които все още смята че с гласът си ще промени нещо - кучета го яли!!!
28.
Народа на Бг.
26.06.2020 17:44:57
0
3
Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" гл. комисар Ивайло Спиридонов подаде оставка, след като по-рано днес трима служители на дирекцията бяха арестувани за получаване на подкупи и чадър над дилъри.
27.
Президента Румен Радев:
26.06.2020 17:41:42
22
6
Борисов ни създава имидж на мутренска държава!
По думите на Румен Радев властта крачи към пропастта...
26.
Sarafa
26.06.2020 17:13:36
14
6
Хората които са успели и живеят добре не си губят времето да пишат по форумите.Затова ти се струва чу 90%от хората мразят Герб просто нямат време да спорят с ниско квалифицирани и ниско образовани като тези който пишат.Идват избори и ще се брой.Имате избор дпс и бсп като искате гласувайте.
25.
И ромите няма да гласуват за тях даже
26.06.2020 16:56:07
3
18
На предстоящите избори и ромите няма да гласуват за Герб даже. След последните събития относно конфискация на имоти на Цветелин Кънчев и други изцепки с ромската общност, ще трябва да си внасят гласове отвън, или да се заиграят с мъртвите души...
24.
хахахаха, вие съвсем изтрещяхте
26.06.2020 16:52:40
5
17
Ако изборите са днес, Герб нямат да влязат в парламента, а те ги писали че ще спечелят?! Вие гъбаркате ли се с нас или ни имате за толкоз прости?
23.
Георги Каската
26.06.2020 16:37:47
1
12
тази Агенция на кметските избори в София даваше за Джамбазки 20 процента а горкият той получи десет пъти по малко хаха хаха
22.
Фейк Нюз
26.06.2020 16:29:29
4
15
Достатъчно е да се почетат коментарите за Бибитко из нета и на всеки аналЛизатор ще му светне че 90% го мразят от сърце. Иначе с пачки от чекмеджето всеки може да си купи проценти.
21.
До 9
26.06.2020 16:09:50
28
4
Кажи за кой да гласуваме,а ко не за герб ,то за кой???
20.
Избирател
26.06.2020 16:02:14
4
16
Патриотите и те не се вписват в парламента и много правилно! Всеки който е патерица на Герб отпада от следващия парламент!!
19.
TWICER
26.06.2020 15:48:26
1
12
Да се уточни произхода на 'боба' при това 'изследване на обществените нагласи в тенжерата под налягане'
18.
Само Бойко
26.06.2020 15:25:21
52
73
Бойко ги дере всичките, хахах. Колко е жалко да си ПРОСТА червена отрепка. Напред към новия мандат Бойко. Цяла България е с теб!
17.
Мдаааа
26.06.2020 15:22:33
6
42
С парите от чекмеджето могат да се купят стотици такива!"проучвания".
16.
Marinero
26.06.2020 15:22:25
5
45
Имам доста познати, и никой от тях не гласува за герб, техните познати също. На Моето собствено социологическо проучване ли да вярвам или на тъпана?
15.
лъжа
26.06.2020 15:22:16
43
8
ГЕРБ ще спечели най-малко с 25% разлика от БСП
14.
Силни
26.06.2020 15:16:09
5
36
Ако това се случи е 100% измама и манипулация. Тогава може да стане страшно. Аз не разбирам ама един приятел ми каза.
13.
Chepa
26.06.2020 15:15:45
54
32
Браво Бойко! Мачкай червения боклук, доган и ергенчето. С теб сме всички истински българи
12.
Еблю
26.06.2020 15:11:25
4
36
Медии и интернет сайтове под опека на властта . Масова манипулация. Флагман Вие от кои сте?. За кой работите за народа или за властта?? Платена статия на ГЕРБ.
11.
еее..........
26.06.2020 15:11:24
7
38
Флагман само глупости и лъжи пишете!
10.
Йоско
26.06.2020 15:00:53
10
33
на предните избори не гласувах ,но сега ако имаше отивах с 200 да пусна вота си за ИМА ТАКЪВ НАРОД
9.
Хаххаа
26.06.2020 15:00:37
8
39
Fake новина!!! Нали ГЕРБ бяха против фалшивите новини , ама като са в тяхна полза , няма проблем!!! ГЕРБ с тези корупционни скандали и с убийството на българската икономика и българския туризъм повече не могат да спечелят избори , освен ако не си ги платят!!! Само много прост човек би гласувал за тях или някой чиновник прост където не става и за хигиенист обаче е на държавна службица и взима рушветчета!
8.
Фейс
26.06.2020 14:55:26
7
43
Абсолютно невярно проучване!
7.
ГОЛЕМИ ЛЪЖИ
26.06.2020 14:54:42
7
42
КАКЪВ ЦИРК!?
6.
Българин
26.06.2020 14:52:32
7
44
Много ви се иска, ама...
5.
бивш симпатизант на нфсб
26.06.2020 14:51:33
6
45
това е поредната лъжа и манипулация не вярвам
4.
Лъжа
26.06.2020 14:49:30
6
48
Поредната манипулация и лъжа, кой ще гласува за Гроб само ромите
3.
Еййй
26.06.2020 14:45:33
4
40
ОП къде ги слагате в А група без топка? За тия и собствените им роднини няма да гласуват повече!
2.
СДС
26.06.2020 14:45:30
28
6
Само СДС !
Единствената демократична партия!
1.
Pidal
26.06.2020 14:38:27
5
51
Пълен майтап е това проучване. Всеки знае, че на избори ходят да гласуват около 50%,а тия дават като не гласуващи и колебаещи се 20%.Другите цифри няма какво да се коментират изобщо. Fake
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Южното Черноморие се пръска от туристи: От 1,20 млн. места за настаняване, всички са заети Южното Черноморие се пръска от туристи: От 1,20 млн. места за настаняване, всички са заети Влошава се обаче ситуацията с недостига на персонал Кристиян Голомеев във финала на 50 м свободен стил в Токио Кристиян Голомеев във финала на 50 м свободен стил в Токио Състезаващият се за Гърция плувец е с трети резултат Андреа се натика в устата на акула Андреа се натика в устата на акула Певицата позира полугола в устата на рибата Президентът на "Нефтохимик" Анелия Златкова показа мъжество, разграничи се от крайната агитка Президентът на "Нефтохимик" Анелия Златкова показа мъжество, разграничи се от крайната агитка Срещу "Спартак" Варна те бяха в сектора оборудвани с ножове, боксове, бомбички, някои от тях пияни и напълно неадекватни, гневна е бизнесдамата   Тошко Йорданов: Ако Пламен Николов стане премиер, няма да берем срам пред Европа Тошко Йорданов: Ако Пламен Николов стане премиер, няма да берем срам пред Европа В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме, заяви лидерът на ИТН БСП кани Пламен Николов на разговор БСП кани Пламен Николов на разговор Искаме да видим дали той ще поеме ангажимент към политиките, които договорихме и се консолидирахме с партията, заяви Филип Попов Бургас ще има свои карнавални дни, китна улица в центъра се превръща в средище на културата и забавлението Бургас ще има свои карнавални дни, китна улица в центъра се превръща в средище на културата и забавлението Инициативата е част от програмата на Община Бургас, организира се чрез „БулевАРТ“ Почитаме светец, чийто гроб, ако докоснем, цери куп болести Почитаме светец, чийто гроб, ако докоснем, цери куп болести Днес Православната църква почита Свети праведни Евдоким, а името му е с гръцки произход и означава похвален Йосиф Миладинов след финала: Не съм доволен Йосиф Миладинов след финала: Не съм доволен Пловдивчанинът с първи думи след финала на 100 м. бътерфлай в Токио Слънчево и горещо, оранжев код в 16 области в страната, температурите ще са до 41° Слънчево и горещо, оранжев код в 16 области в страната, температурите ще са до 41° Прогноза за времето - събота, 31 юли 2021 г. 
Над 40 ранени при мощно земетресение в Перу Над 40 ранени при мощно земетресение в Перу Пострадала е и катедрала, построена през 1588 г. СЗО: Няма повишено ниво на смъртност заради Делта варианта СЗО: Няма повишено ниво на смъртност заради Делта варианта Ваксинацията е най-ефективният метод за предпазване от заразяване отново напомниха оттам Бивш кардинал с обвинение, че е блудствал с тийнейджър Бивш кардинал с обвинение, че е блудствал с тийнейджър Тиъдър Маккарик вече има три обвинения за сексуално посегателство Нови правила за влизане в Гърция и Германия Нови правила за влизане в Гърция и Германия Формулярът Passenger Locator Form (PLF) може да се попълва непосредствено преди пътуването Учените са категорични - това е идеалната жена - вижте я Учените са категорични - това е идеалната жена - вижте я След като анализират данните, изследователите съставят колективен образ на „жената-мечта“ с най-популярните качества. Оказва се, че това е британската актриса и модел Кели Брук   Македонски политик предлага влизане в ЕС чрез конфедерация с Гърция Македонски политик предлага влизане в ЕС чрез конфедерация с Гърция Политиците в РМС по-скоро ще се съюзят с дявола, отколкото да признаят историческата истина Президентът на Беларус: Ако нашите спортисти не спечелят на Олимпиадата - изобщо да не се връщат Президентът на Беларус: Ако нашите спортисти не спечелят на Олимпиадата - изобщо да не се връщат Спортистите не са останали гладни, трябва да знаят, че ако не се представят достойно, ще скитат гладни, смята Александър Лукашенко   Италия в траур! Самоуби се лекарят, въвел използването на кръвна плазма в борбата с Ковид-19 Италия в траур! Самоуби се лекарят, въвел използването на кръвна плазма в борбата с Ковид-19 Той се обяви против задължителното ваксиниране и бе санкцониран от т.нар. "етична" комисия 18-годишният Йосиф Миладинов е сред най-бързите на 100 м бътерфлай в Токио 18-годишният Йосиф Миладинов е сред най-бързите на 100 м бътерфлай в Токио  Със страхотно плуване Йосиф Миладинов се класира на финала в Токио четвърти Олимпийската приказка на Антоанета Костадинова продължава! Стреля за златото на 25 м пистолет в Токио Олимпийската приказка на Антоанета Костадинова продължава! Стреля за златото на 25 м пистолет в Токио Българката влезе с първи резултат във финала, битката за шампионската титла започва в 8:00 часа
Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Аз ще съм вицепремиер по космическите въпроси, ще пратим жена от нашата група в Космоса Виц на деня Виц на деня Какво прави една блондинка когато лази по пода на магазин?
-Търси ниски цени.
Виц на деня Виц на деня - Защо жените отделят толкова много време и средства за външния си вид, а не за развитие на интелекта?
- Защото слепите мъже са много по-малко, отколкото глупавите.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако една жена е без дрехи - това все още не означава, че тя ти вярва. Но, ако тя е без грим - тогава ти вярва!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори