×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 134 са новите заразени с COVID-19, регистрирани за последното денонощие, направени са 3612 теста
  • Вижте кой празнува днес
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургас
НА ЖИВО

Цветан Цветанов: Не съм зависим от никого, заради това ми се случиха много неприятности


Цветан Цветанов: Не съм зависим от никого, заради това ми се случиха много неприятности
Цветан Цветанов смята, че вече не е гордост да си член на политическа партия ГЕРБ, а в настоящото управление имало "дефицит на експертиза"
14 Юни 2020, Неделя, 13:17 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма запис, в който да съм говорил по този начин. Никога не съм мислил, че по този начин трябва да въздействаш или да противопоставяш институциите или хората, твърди бившият втори в ГЕРБ 

"Когато искаш да бъдеш независим политик си създаваш много неприятности. Силната страна, която притежавам като политик, е, че въпреки неприятностите и нещата, които са ми се случвали, мога да заявя, че нямам никаква зависимост от никого". Това обяви в интервю пред Дарик бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Днес той коментира и изтеклите записи, в които се твърди, че участва премиерът Бойко Борисов.(ВИЖТЕ ТУК)

"Аудиозаписът и заявеното в него дава много тревожни сигнали". Това е позицията, която Цветанов изрази за изтеклия в петък аудиозапис на премиера Бойко Борисов. "Трябва да се питат засегнатите страни в тази история. Тогава "Еврохолд" беше спряна. Това дава много тревожни сигнали. В момента не е гордост да се работи в ГЕРБ", заяви той.

Цветанов отрече да е присъствал на подобни разговори в периода, в който бе дясна ръка на Борисов. По думите му, докато е бил вътрешен министър в първия управленски мандат, Борисов по никакъв повод нито му се е обаждал за някакви назначения, нито да му е  разпореждал някакви други решения.

"Решенията за назначаване на тези независими органи става в голямата си част с избора на парламента, а в една немалка част става с избор на съответните контролни министерства. Ако слушаме записът, това е тревожно и по някакъв начин се влияе в независимата съдебна власт", коментира бившият вътрешен министър и посочи, че тези, които участват в разговора, трябва да дадат отговори на въпросите.

"Няма запис, в който да съм говорил по този начин. Никога не съм мислил, че по този начин трябва да въздействаш или да противопоставяш институциите или хората", добави още Цветанов.

Настоящият председател на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов посочи премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев като официални представители на правителството, които са зависими от Русия чрез реализация на големи енергийни проекти на неоправдано високи цени. 

Той назова тези две имена във връзка с публикуван от организацията анализ, в който са засегнати и руските енергийни проекти в България. Според тази част на анализа официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия, а ресурсите за постигане на тази зависимост се осигуряват чрез реализация на големи инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката, с участието на наши компании, като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени.

Цветан Цветанов посочи, че вече не е гордост да си член на политическа партия ГЕРБ.

На въпрос дали знае за срещи между Борисов и Божков, както и за договорки между представители на правителството и бизнесмена, който в момента е обвиняем, Цветанов отново не отговори директно и посочи, че трябва да се питат засегнатите страни.

"Виждал съм Божков само един път или два пъти, когато е бил на срещи с премиера Борисов, но не знам за какво са говорили", каза Цветанов и уточни, че не е присъствал на въпросните срещи. Той обаче не каза кога и къде са се провели те и дали знае за други подобни срещи, но обясни, че позицията, която е заемал тогава не предполагала премиерът да му се отчита с кого се среща.

"Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия. Ресурсите за постигане на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на България чрез участието на "наши" компании като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени". Това се твърди в последния доклад на Евро-атлантическия център за сигурност.

"За мен изключително важно и тревожно е начинът, по който бяха реализирани тези проекти и се реализират в момента. Те се извършиха по един непрозрачен начин и това е всъщност усещането и констатациите, които дават тези, които подготвиха доклада - Иван Хиновски и Христо Казанджиев", уточни Цветанов.

По време на разговора той няколко пъти отбеляза, че всички изво

ди от доклада са направени на базата на експертния анализ на хората, които са го изготвили, но уточни, че подкрепя изводите и заключенията.

"Тогава, когато бях в парламента, сме защитавали принципно позициите си. Винаги сме говорили поне с колеги, които имаха подобна нагласа като Делян Добрев, който беше председател на комисията по енергетика, за защитаване на националните интереси и недопускане на това енергийни проекти да имат държавни гаранции", каза Цветанов и даде за пример АЕЦ "Белене" като посочи, че първоначалният вариант на решението, което е трябвало да вземе парламентът, е да има държавна гаранция, но позицията по-късно е била, че проектът трябва да бъде изграден на пазарен принцип.

Цветанов заговори и за дефицит на експертиза в сегашното управление и каза, че се старае да бъде коректив за това, което се случва.

"Страната ни отсъства от сериозните геополитически решения, които могат да бъдат с много тежки последствия за страната ни за много години напред", коментира Цветанов. Той обаче не отговори директно на въпроса кои са "нашите" фирми, за които се говори в доклада.

Попитан кои са официалните зависими представители на правителството и бизнеса, той отговори: "Всички, които са участвали в защитата на тези проекти от страна на държавата при реализирането на газовите инфраструктурни проекти - премиерът, вицепремиерът Томислав Дончев, който имаше отношение и срещи, а някои от тях може би са правени извън страната. Трябва да говорим и за министерството на енергетиката", подчерта Цветанов.

На въпроса "наши" компании ли са били хазартните, свързани и управлявани от Васил Божков, Цветанов припомни публикация на "Блумбърг", в която се споменава и хазартния бизнес и политиките, които по думите му ни връщат 25 г. назад.

"Веднага може да добавим и някои от законодателните промени, които се правят и които никога не са влизали в предизборната кампания и политическа платформа на ГЕРБ - както закона за хазарта, така и държавната петролна компания, която трябва да бъде създадена с мотива, че трябва да се позиционира на отдалечени места от областните центрове, за да изиграе своята социална функция", припомни Цветанов.

Той подчерта, че само преди 2 г. е имало съвсем друга концепция в Закона за горивата. "Тогава се говореше, че трябва да се смачкат и да се закрие средния и малкия бизнес и да се даде повече привилегия и монополно съществуване на тези големи компании", каза бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ.

По въпроса с промените в Закона за хазарта и предложенията от преди две години (за които отново припомни Божков тази сутрин), Цветанов посочи, че е имало работна среща с Валери Симеонов, в която са присъствали представители на ГЕРБ от бюджетната и правната комисия.

"Имаше и представители от Обединени патриоти, които изразиха намерението да направят законодателни промени. Последваха много подкрепителни писма от спортни клубове, които казваха, че много от средствата за хазарта отиват за стимулиране и подпомагане на спортните клубове. Тогава се взе решение тази тема да бъде добре изследвана", посочи Цветанов.

"Тогава Менда Стоянова (шеф на финансовата комисия в парламента - бел. ред.) и министърът на финансите направиха изследване, за да може да се направи запитване до ЕК за нотификацията. Нямам идея после дали се получи обратно информация и какво се случи след това, но трябваше да се види каква е и европейската регулация, за да не последват санкции за България", обясни Цветанов.

"За всички усещането за увеличаване на корупционния натиск е много сериозно. За всички е ясно, че в немалко от случаите се вземат управленски решения, които не са свързани с колективно обсъждане или експертиза, която трябва да бъде дадена", смята Цветанов. Така той отговори на въпрос какво е управлението в България. Повод за въпроса бе един от изводите в доклада на Евро-атлантическия център за сигурност, в който се казва: "Тази практика (да се възлагат поръчки на "наши компании" - бел. ред.) с най-висок корупционен потенциал е обичайно приложима в страни с авторитарно или квазиавторитарно управление".

По думите на Цветанов газовият хъб "Балкан" е със скрита роля - да се разшири и изгради нова газопреносна мрежа от Турция до Сърбия като резервен вариант на "Газпром".

"90% от количествата, които ще преминават през тази тръба са резервирани от "Газпром" и са предназначени като транзитно преминаващи през страната за Сърбия, Унгария и Словакия. Това е абсолютно и изцяло обслужване на руските интереси и засилване на руското влияние чисто политически и икономически спрямо тези държави", смята още Цветанов.

По думите му, изниква въпросът защо "Турски поток" в рамките на 2 години ще бъде доизграден и реализиран при положение, че на много по-късен етап е обсъждана тази възможност, а диверсификацията с интерконекторната връзка Гърция-България не може да бъде изградена вече 10 години.

България не търси възможните алтернативни източници за диверсификация на енергийните доставки, подчерта Цветанов. "Не искам да обвинявам никого. Казвам какви са фактите", добави Цветанов.

В Черно море трябва да има военна база на САЩ, в която и България да има участие, убеден е бившият вътрешен министър. Той подчерта, че България трябва да бъде част от общите усилия на развитите демократични общества и НАТО и да може да защити суверенитета си.

Цветанов коментира и ситуацията в района на Черно море, като каза, че България няма позиция по този въпрос, при засиленото влияние на Русия, след анексирането на Крим.

Бившият вътрешен министър коментира и друга тема от последните дни - сливането на СОБТ (Специализирания отряд за борба с тероризма) и Жандармерията в едно ново звено в рамките на МВР, което може да дублира част от функциите на Националната служба за охрана. Това бе направено с промени в закона за МВР.

"Това никога и по никакъв начин не е било обсъждано", обяви Цветанов и посочи, че СОБТ трябва да се включва само в определени специални случаи.

"Изземването на функцията на НСО ще означава, че ще има финансов ресурс за охрана. Във времето когато бях председател на вътрешната комисия имаше само коментар на тогавашния главен секретар на МВР Младен Маринов (сега вътрешен министър), но тогава бях категоричен, че тази идея няма как да се случи", добави още той.


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
бб
15.06.2020 10:48:45
0
0
Че какво ти се случи!-увеличи си апартаментите на един етаж/даже с асансьор/, че ги и запази.
13.
Сикишев
14.06.2020 20:41:46
0
0
На пролет ще стане ясно зад коя партия колко балъци има.До тогава всички коментари са излишни.Да не стани така големите братя САЩ и ЕО да отсвирят Бойко и да си "назначат" като наш човек въпросният за наш управник и да налеят малко манги на изборите.И хоп Цецо най- гуем в държавата.Аз няма да се изненадам на таково развитие на нещата в БГ.
12.
123
14.06.2020 19:53:36
1
1
Яйceглае
11.
*********
14.06.2020 19:51:42
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Пародия
14.06.2020 19:51:09
0
6
Е*бати наглата и корумпирана смешка тоя
9.
123
14.06.2020 19:50:38
0
3
K aун
8.
Гражданин
14.06.2020 16:35:32
0
9
Този защо не е в затвора , значи за едни може за други не , брее тез Гробари , както им изнася така прилагат закона , парите крадени от евро фондове не се води за престъпление ако човека е " НАШИТЕ " ...
7.
*********
14.06.2020 15:57:08
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Али
14.06.2020 14:49:20
3
26
Много е смешен ! Чак си е повярвал ! Физкултурник !
5.
Вади клипове и записи, имаш много
14.06.2020 14:26:04
0
16
Нфсб се надяват на колиция с него иначе ще вземат около 0.5%.
4.
Боклуци
14.06.2020 14:14:11
3
19
В затвора!!!
3.
Лост
14.06.2020 13:52:46
4
27
Зависим е само от тъста и тъщата. Все пак 6 апартамента са купили хората.
2.
Дернев
14.06.2020 13:51:32
0
10
ЦЦ има шснс само като опора на новият лидерна ГЕРБ, който е време вече да се появи. Иначе с тези евроатлантически приказги не рсаботи за интереса на Европа, значи и на БГ. В ЧМ може да има само европейски военни бази, както и на територията на Европа. Ако или когато Русия стане член наНАТО нещата може да се преосмислят, но през призмата на мирът и сигуростта на Европа. А с интерконектора с Гърция нещата трябва да вървят с реципрочност в развитието на техните и наши пристанища.
1.
гладен за кокошка
14.06.2020 13:43:19
5
26
Асансьорът до хола е най-голямата.Шесте апартамента няма да ги броим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева

Александър Д. от Русе е предаден на прокуратурата и ще бъде съден

4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев 4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев Единствената дъщеря на актьора – Мина, още не може да се прибере в България Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева Александър Д. от Русе е предаден на прокуратурата и ще бъде съден Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Баща им бил генерален директор на Българската кинематография през 60-те и 70-те Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета

Мишо е с новата си половинка Бopиcлaвa Бoжĸoвa от 2 години

 

Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали

Ако СДВР прибегне до нестандартни действия, да ни разбута оттук, аз съм готова да се жертвам, каза жена, представила се с малкото си име Диана

Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Песента „Егоист” определено дава поводи за тълкувания Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите

Голяма част от персонала е нает краткосрочно, което дава възможност на работодателите да нарушават правата на своите служители

Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Говори се, че Гала вдигнала мерника на по-младата си колежка още в началото на съвместната им работа Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава? Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава?

Певицата е в черния списък на гости

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори