×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: 10 причини да не изпитвам носталгия по Народна република България


Спомени от соца: 10 причини да не изпитвам носталгия по Народна република България
Възпитанието тогава беше подмазване и нагаждане към ръководните другари, за да станеш "техен човек"
13 Юни 2020, Събота, 08:04 ч.

Децата на активните борци ползваха облаги, всичко се купуваше с връзки

Образование

Децата на „активните борци“ се ползваха с предимство при приемането във вузовете и в елитните гимназии. Много от тях бяха прости, нахални и със самочувствие, така свикнаха да живеят и децата им до ден-днешен. При социализма всички бяха равни, но някои определено бяха по-равни от останалите.

Медицина

Медицината беше отново с връзки както повечето неща. Връзки за добрите доктори, връзки за правилните лекарства западен внос. Ако нямаш връзки, тежкò ти и горкò, обръщат ти минимално внимание с грубо отношение. Сега е подобно, но малко по-качествено.

И да не си помислите, че наистина е било безплатно. Въпреки че сметки по болниците не са се плащали, здравеопазването винаги е било и ще си остане една от главните тежести на държавната хазна. Сметките винаги се плащат от данъкоплатците.

Безработица

Повечето ходеха на работа, но много малко всъщност работеха. Имаше десетки хиляди работни места, които не бяха нужни никому и след 1990 г. се разбра, че тези предприятия са изключително нерентабилни, не могат да се съревновават на свободния пазар и фалираха.

Още по-страшно бе положението с държавната бюрокрация, която буквално задушаваше държавата с изключителната си неефективност във всеки отдел и от която страдаме и до ден-днешен.

Равенство

Равенство определено нямаше и нямаше как да има, защото всички се опитваха да намират връзки и привилегии за всичко. Пуснали са това или онова в магазините – с връзки, моля. Искаш по-бързо или с определен цвят кола от „Мототехника” – с връзки. Искаш почивна карта през август за някое по-хубаво място - пак с връзки.

Почивка

Почивка бе разрешена само на определени места и почивни станции, и то по определено време. Не е възможно всички да почиват през вторите две седмици на август където си поискат и заради това трябваше да познавате правилния човек, който да ви уреди с карта. „Журналист”, Албена, ММЦ, „Ален мак”, Резиденцията на БЗНС, че даже и за първа линия на някой от вървежните къмпинги винаги трябваше някой да даде едно рамо и след това да му бъдете много задължени. Иначе ще ходите през май, септември или някъде другаде извън големите курорти.

Армията

Армията, полицията и Държавна сигурност имаха една главна задача и това беше да се държи населението под контрол. Границата се охраняваше страхотно, но тъй нареченият „кльон“ бе с наклон към НРБ, тоест с цел да попречи, ако някой реши да бяга навън от страната. Имаше тъй наречената гранична зона, в която не се даваше достъп без пътен лист и разрешение. Например, ако искаш да отидеш на плаж където и да е след Синеморец, бе почти невъзможно.

Увереност в утрешния ден

Имаше смели млади хора, които се опитваха да бягат на Запад, но не всички успяваха. На тези, които успяваха, им казваха „невъзвращенци“ и техните приятели и роднини бяха подложени на нечуван тормоз от Държавна сигурност и Народната милиция, а те самите никога не можеха и да си помислят да се върнат в родината си.

Участта на тези, които бяха заловени на границата при опит за бягство, пък бе наистина неимоверно трагична. Късметлиите от тях биваха разстреляни на самата граница, докато се опитваха да ги заловят, а граничарите получаваха премии за всеки заловен беглец, без значение дали е жив или мъртъв. Най-лоша бе съдбата на тези, които ги залавяха живи и след няколко седмици денонощни разпити и изтезания от Държавна сигурност биваха пращани в лагерите на смъртта.

Възпитание

Общественото възпитание в народната република показваше на младите хора, че за да успееш, трябва да се подмазваш и да се нагаждаш на ръководните другари, от които ти зависеше бъдещето с надеждата да станеш „техен човек“.

Ако случайно имаш неблагоразумието да покажеш индивидуализъм или собствено мнение, минаваш в графата „неблагонадежден“.  Ако не беше „техен човек“, перспективите за развитието ти се свеждаха до „мани го тоя“.

Стоките в магазините

Стоките в почти всички магазини бяха резултат на плановата икономика и бяха с изключително ниско качество и нулево разнообразие. Ако случайно не ви харесва шпековият салам, другарката продавачка зад щанда може спокойно да ви наругае. Това бе положението с абсолютно всички стоки на плановата икономика, което караше черният стоков пазар да разцъфтява. Най-големите гъзари се фукаха с вносни дънки, купени на черно.

Имаше едни други магазини в НРБ – „Кореком”, които бяха пълни със западни стоки. Докато обикновеният човек в средата на 80-те намираше начин да се сдобие с някой и друг долар и да купи на детето си шоколадово яйце или тоблерон, някои от „по-равните” другари и другарки можеха да си купят автомобили без ред и качествена битова техника.

Сигурност

Криминална и битова престъпност имаше, и то немалко, но бе забранено много-много да бъде отразявана по радиото, телевизията или в печата. Всичката пропагандна информация, която се подаваше на народа, бе изключително строго контролирана.

Все пак хорската мълва носеше митове и легенди за Жоро Павето и разни други изнасилвачи и даже легендарни обири.

Просто народът не беше осведомен и си мислеше, че няма опасност за него.

Източник: socbg.com


В категории: Ретро Флагман


70
Коментара
70
Коментара по темата
70.
Мразя Гешев и Доган
23.08.2020 23:31:27
1
5
Глупости
69.
да
23.06.2020 22:31:56
1
4
и всички странджански селяндури щяха още да живеят у селата си и да ходят със свинските цървулки по нивичките . Е ЗАТУЙ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМА СОЦИАЛИЗЬМ .
68.
huicho
15.06.2020 22:29:36
1
5
Прост народ
67.
дочо
15.06.2020 22:28:01
0
2
аве къде е кърджалийската пусинка караянчева
66.
БПЦ
15.06.2020 14:43:37
5
4
да отбележа, че корупцията която се ширеше на битово ниво, не беше безплатна. Та и за това и до сега като те изписват от болница(вас или ваши роднини) или се ходи на специалист се носи торба с виски и бонбони...кеш също се приема разбира се. Така беше и като ходиш където и да е по институциите...от там и лафа "учи мама, та да не работиш"...който до скоро беше актуален и обхващаше висшето ни образувание... да не говорим за това как масово се краде на битово ниво и не се плащат данъци, че и до днес(това пак от светлия комунизъм и мизерията идва). Да не говорим, че българинът в масата си няма и на представа какво значи инфлация, данъчна декларация, индивидуално счетоводство, а чуе ли за данъци ги възприема като нещо изключително лошо, пък за вдигане на данък, да не говорим. Отделно където опашките, лошото отношение ако си надигнеш главата...
65.
браво
15.06.2020 14:35:33
8
6
Обективна статия, за жалост. До червените тролове ще кажа само, че безплатен обяд няма и всичко беше ограбено барабар със въшливите ризи на майките и бящите ви, за да ни показват колко е хубаво и колко сме най-. Но както е казал един писател: Познавам мнго хора които искаха да емиграрат на Запад и Америка. Познавам 1-2 ма които искаха да емигрират в Япония или Тайланд...но до ден днешен не съм намерил някой, да иска да емигрира в Русия. Оставям на вас да прецените защо е така и къде е по-добре. Да упоменем и Кристо, където не искаше да стъпва в милата си развита родина, заради гаврите на които бе подложена родата му. Та тавариши пенсионери, като беше толкова хубаво защо и преди и сега с пенсиите си не ходите заедно на почивка с германските или френските пенсионери, ами мизерувате като скотове, както го правеха дедите ви.
64.
292
15.06.2020 09:04:36
2
8
Дописникът да каже нещо за автобуса от снимката. Например къде е произведен. И каква е съдбата на инженерите, например, които са били заети с това гнусно тоталитерно дело. Може би след като са скачали, щото не искат да са червени, са започнали да се занимават с високодемократични дейности като садене на картофи или охрана на някое бинго. А между другото, тези които драскаха доноси през социализъМа, най-бързо се преориентираха и започнаха да си вадят хляба, чрез тоталното му оплюване.
63.
ХХ
14.06.2020 10:59:43
8
18
Доста лъжи на едно място. Явно списвачът е бил на зор, че гладен не се живее...
62.
rockton
14.06.2020 09:31:09
6
21
Алоуу , журнаглистИтИ, бе ка'т пишете такива статийки, лъвливи и манипулативни, пропагандни, поне изчакайте такива като нас "дъртите" дето са живяли в това време, да измрем, че да няма кой да ви опонира бре!
Почти пълна лъжа е тая статия!
61.
жожо
14.06.2020 09:26:41
7
24
Хайде сега напишете и плюсовете от онова време: нямаше бездомни, хората не ровеха в казаните за боклук, нямаше толкова наркомани, нямаше безработни, образование и медицинско обслужване беше безплатно, учебници - безплатни, траспорт - 6 ст., спорт за децата - безплатен, хората се уважаваха, хората бяха усмихнати, възпитани, любезни, законите се спазваха и т.н.т.
60.
ко
14.06.2020 09:11:39
4
12
Хайде, хайде, сега комунистите станаха депутати и се пребоядисаха в сини, червени, жълти и зелени и пак управляват, показвайки фалшива многопартийност. Пак крадат и пак са превилегировани, но сега вече открито демонстрират своята наглост и заграбени богатства, преди поне се криеха.
59.
хахаха
14.06.2020 09:03:58
4
19
То сега да не е по-различно. Преди децата на "активните борци" били нахални, прости и със самочувствие, с предимство, сега такива са децата на депутатите и "бизнесмените на прехода". Преди повечето хората ходеха на работа, но много малко всъщност работеха, а сега има армия от безработни. Между другото преди ломското население работеше в облагородяването и чистотата на градовете и затова не крадяха. Хората не си заключваха къщите. Нямаше толкова наркомани. Градовете бяха чисти, можеше да вървиш по тротоарите с токчета без да се спъваш в разбити плочки. Децата уважаваха възрастните, учителите. Хората уважанаха лекарите. А сиренето, кашкавала и шунката какъв вкус имаха ехееей, може да нямаше разнообразие в продуктите, може да нямаше лачени опаковки, но всичко беше вкусно и без консерванти, от истинско мляко и истинско месо. А какво безгрижно детство имахме, можеше да тичаш и да играеш по улиците без да те е страх, че ще те блъсне кола. Хората живееха с малко, но бяха спокойни за утрешния ден, бяха щастливи, ходеха си на гости без предупреждение, бяха по-усмихнати, не като сега намръщени.
58.
Алоооооо
14.06.2020 08:43:27
1
10
Нещо не е само черно или само бяло. Тук всичко умишлено е представено само в черно. Всичко си има своите плюсове и минуси, важното е за кого. Няма строй, който да е идеален. И преди и сега има добри и лоши неща.
57.
Еграча
14.06.2020 01:07:10
15
4
Самата истина. Само мозъчни инвалиди може да се прехласват по комунистическото робство
56.
krum
13.06.2020 23:56:17
5
13
До 55
Аз посочих факти, преди идването на " демокрацията"
Посочи, нещо хубаво, след идването на "демокрацията "
55.
До 58
13.06.2020 21:07:50
17
11
Така е защото комунизма фалира. Всичко което изброяваш беше плащано с напечатани пари без никакво покритие. Златото-28 тона го взе СССР. Производство-само боклуци и никаква конкурентноспособност. Износ - само в рамките на СИВ на принципа-боклук за боклук. Комунистите продадоха и продължават да продават "бащиното огнище" за копейки.Пример-троловете по-долу.
54.
krum
13.06.2020 18:45:54
10
25
С тази статия, авторът е продал бащиното си огнище, за жълти стотинки!
Нека младите знаят,че в миналото, във всяко село е имало училище, кино, младежки клуб, кравеферми, овцеферми, селско-стопанска техника,по 3 автобуса,на ден, за града, лекар, полицай, кипялл е живот. По градовете заводи, фабрики, предприятия. Тогава България е била 9 000 000.
С идването на " демокрациятa" от всичко, изброено, по-горе, не е останало НИЩО. Всичко е в руини. Днес България е около 6 000 000.
До каже авторът, защо е така?????????
53.
Баладински
13.06.2020 18:44:09
9
11
Въпрос към комунистическият трол по- долу,който пише с главни букви; като беше толкова добро образованието защо не те научиха да пишеш без правописни грешки? Или си ходил на училище след 1989г. Ако е така, откъде знаеш кое как е било? Ако не е така,значи че образованието не е било чак на толкова високо ниво. Или си учил в "Отец Паисий"
52.
_nib_
13.06.2020 17:32:43
17
17
Мнооого парички е гушнало келеменцето написало тази статия.Да му преседне всяка стотинка дано.
51.
Родопа ООД
13.06.2020 14:22:59
28
22
Абсолютно съм сългласен и статията е много правилна и коректна.Комунизма е като чумата от където мине остава само разруха.
50.
Трол
13.06.2020 13:21:10
10
26
Хората таят носталгия към самия живот и младост. Кой може да ги упреква? Бабите и дядовците, който са работили цял живот, за да гладуват в един "свободен и добър" свят? Свят в който същите "наши и ваши" летят надрусани със скъпите си коли и убиват хора? Обикновените хора бяха и си остават роби.
49.
Баладински
13.06.2020 12:23:45
35
32
Искам само да попитам тези които не харесват статията: като беше толкова хубаво,,защо цяла България беше опасана с телени мрежи? Кой бяга от хубавото?
48.
Ogdgoxpydphxpx
13.06.2020 11:49:28
10
16
НЕ ИСПИТВА НОСТАЛГИЯ ТУЙ. ЩОТО Е МОРМОН РОЗЕНКРОЙЦЕР ...ЧИФУТ ....ТЕ РОДИНА НЯМЪТ.....ИМАТ САМО ДУШИЧКА ПОРТФЕЙЛ.......
47.
АСЕН ИЛИЕВ
13.06.2020 11:46:03
12
20
КЪМ СПОМЕНИТЕ ЗА ЦОЦА, ЩЕ ДОБАВЯ И ТАЗИ ПОПРАВКА, КОЯТО ТОКУ ЩО НАПРАВИХ НА ПЕДИЯТА, ЗА ЖАН ВИДЕНОВ, НО ПОНЕЖЕ ЕДНИ СКОТОВЕ ТАМ ТРИЯТ, ЩЕ Я ПОСТНА И ТУК :) "Единствен! се противопоставя на договорката подписана от Горбачов и евреите, на Малта, България да бъде предоставена на хазарите, за да си направят държава в Европа, а булганите да бъдат разгонени по Света. Заради това, всичките му "другари" се нахвърлят срещу него и му организират преврат, наречен - Виденова зима, като Червените Олигарси, изкуствено надуват инфлацията. "
46.
Един
13.06.2020 11:33:16
6
15
Браво и на флагман че са дали линк към оригиналната статия с автор Александър Попов.
45.
АСЕН ИЛИЕВ
13.06.2020 11:07:27
11
8
ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС, КЪМ ВСИЧКИ, РИТОРИЧЕН :) АКО СИ ПРОСТО ЖИВОТНО, ДЕТЕ НА ДРУГИ ЖИВОТНИ, НА КОЕТО Е ПОЗВОЛЕНО, ДА ГЪРБИ, КАТО ЖИВОТНО ЦЯЛ ЖИВОТ И ЗА КОЕТО НЕ СЕ ПОЛАГАТ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ, АКО НЕ СИ ПЛАТИ И НЯМА ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА МАЛКИТЕ ЖИВОТНИ, АКО ТАТЕ ЖИВОТНО НЕ СИ ПЛАТИ И ЦЕЛИЯ ТИ ЖИВОТ Е В СЛУЖБА НА ЛЕКИЯ И ОХОЛЕН ЖИВОТ НА ШАЙКАТА, МАЙКА ЛАЙ-НАРИЯ ТВОЯТА КОЧИНА ЛИ Е ИЛИ НЕ? И ТРЯБВА ЛИ ДА МРЕШ ЗА НЕЯ, АКО НЯКОЙ ПОИСКА ДА ЗАГРАБИ БОГАТСТВАТА НА ШАЙКАТА, ЩОТО ТИ ЕСТЕСТВЕНО КАТО ВСЯКО ЖИВОТНО СИ ГОЛ И БОС, КАТО КОС! :)
44.
Един
13.06.2020 11:00:59
28
49
Браво на автора, успял е с малко думи да нарисува цялата картина на концлагера в който бяхме поставени от окупаторската червена армия и техните български слуги от БКП.
43.
АСЕН ИЛИЕВ
13.06.2020 10:58:55
10
10
...ПРЕДИ 1Г. КУБРАТ ПУЛЕВ, НЕЩО РЕВЕШЕ - БУЛГАР, БУЛГАР, МАЙКА ЛАЙ-НАРИЯ... И ДАЖЕ ИСКАШЕ ДА МРЕ ЗА НЕЯ :) ПОПИТАХ ГО ЗА КОЙ ПО-ТОЧНО ИСКА ДА МРЕ? ЗА НЯКОЙ ОТ ШАЙКАТА ИЛИ ЗА ТИЯ ДЕТО ГИ РАЗСЛЕДВАТ, ЩОМ НЕ СА ИМ ВЕЧЕ УДОБНИ, ЩОТО БАЩА МУ СЪЩО С НЯКАКВА ТИТЛА Е СВЪРШИЛ, КАТО ШОФЬОР В ГРАДСКИЯ. Е, ОТ ТОГАВА НЕ СЪМ ГО ЧУЛ ДА РЕВЕ :)
42.
Йьпхьпхьпхьпхьпхь
13.06.2020 10:58:17
16
7
НЕЗАКОННИЯ СИН НА ТОДОР ЖИВКОВ ...ТИКВАТА....С ЧИФУТСКО ИМЕ ...БАХУР БАХАР
41.
Ников
13.06.2020 10:55:41
9
26
Какъв ти Синеморец. Граничният пост беше веднага след Ахтопол.
40.
Ддд
13.06.2020 10:54:07
12
31
Покрай всичко това имаше някои хубави неща: бяхме млади. Това беше най прекрасното! Нямаше дрога, а престъпниците си бяха на мястото: в затвора! За друго не се сещам! Но и това е достатъчно!
39.
Вярно е!
13.06.2020 10:54:00
23
26
Статията отразява факти! Който иска да вярва,който не иска -да не вярва! Това е положението! И няма значение какво е сега-тогава беше както е написано! Историята си е история-неможеш да я промениш,можеш настоящето, респективно бъдещето ,но като гледам каква издухана червена рая коментира тука-пази Боже!!
38.
АСЕН ИЛИЕВ
13.06.2020 10:51:21
11
16
ПРОПУСНАТА Е НАЙ-ВАЖНАТА ПОДРОБНОСТ! ДЪРЖАВАТА НАРЕЧЕНА - БЪЛГАРИЯ, Е МЪРТВА И ТО МНОООГО ОТДАВНА. ОБРАЗУВАНИЕТО - КЕ НЕФ, НЕ Е ДЪРЖАВА НА БУЛГАНИТЕ, А НА ШАЙКАТА. ПРЕЗ ГОДИНИТЕ И ВЕКОВЕТЕ, ШАЙКАТА Е МИНАЛА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИ ЕТАПИ. ЕДИН ОТ ТЯХ Е ЦОЦИ-АНАЛ-ИЗМА. СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ ИМА САМО В КНИЖКИТЕ. А ШАЙКАТА, КАКТО СИ СПОМНЯТЕ ДОБРЕ, МОЖЕ ДА БЪДЕ И СИНЯ И ОРАНЖЕВА :)
37.
Честит Рожден Ден, Вожде!
13.06.2020 10:34:05
17
24
На днешния ден е роден Вожда и Учителя на българската Мафия.
Изявен уважаван крадец, лъжец и престъпник на съвременна България!
36.
...а истината боли
13.06.2020 10:28:39
24
38
Всичко написано в статията е истина и който е живял по онова време и е честен човек, ще го потвърди. Лошото е, че до голяма степен нещата не се промениха по правилния начин и че и сега ни управляват хора с мислене като на "другарите" от Политбюро на БКП. Но как иначе като те са им деца, внуци и бивши лакеи. Сами си ги избрахме! И като гледам коментарите по-надолу - няма отърваване от тях и от промитите мозъци, "верващи" още в мантрите набити в главите им през соца. А сега заразяват с тях и децата си - и така до края на света. "И ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък и няма край, и няма край на шир и длъж."
35.
Никога повече КОМУНИЗЪМ!
13.06.2020 10:14:37
28
48
Браво на автора. Изцяло обективна статия, отразяваща действителността по-времето на социализма. Дано никога повече не се връща този тумор, обрекъл поколения на ред на диктатура и десподско мислене. За носталгиците по комунистическия режим ще кажа: Прав Ви път към Северна Корея или други страни с краяно леви убеждения. Никой не Ви държи насила в България за разлика от преди, границите са широко отворени!
34.
Свидетел
13.06.2020 10:13:43
49
33
Абеее Флагман махнете тази статия че нищо написано в нея не отговаря на истината и ставате смешни!
33.
TWICER
13.06.2020 10:07:37
30
17
От така посочените сектори единствено развитие в положителна посока имат медицината и стоките,всички други ; образование/ национално/,безработица,равенство,армия,увереност,възпитание,сигурност спада е огромен,тази публикация е антиреклама за развитието на държавата ни след 30/100 годишния преход за разлика от другите бивши соц. страни
32.
*********
13.06.2020 09:57:36
41
25
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
31.
Актуален куросмук
13.06.2020 09:47:39
64
54
Всеки мазен педераст се прекръсти в седераст!
30.
ТИКВПХДШХДШЪСПЪ
13.06.2020 09:37:03
32
17
ТИКВАТА Е НЕЗАКОНЕН СИН НА ТОДОР ЖИВКОВ С ЧИФУТСКОТО ИМЕ БАХУР БАХАР
29.
Гьоков
13.06.2020 09:27:22
46
34
Абсолютни глупости !Образование-безплатно на евр.ниво,безработицата-0,почивка-последния чистач можеше да отиде,а сега само който има пари??,армия-страхотна,възпитание-морално в повечето случаи,сигурност-страхотна,увереност-имаше като знаеш че си на работа а няма да те съкратят,стоки действително минус за сметка на големия износ,а сега обратната но пари няма??,равенство-сега е много по зле защото няма работа??
28.
Камунизъм
13.06.2020 09:22:19
27
21
Кагато парите, благата, природните ресурси и богатства са на целия НАРОД и той диктува всичко. Тогава престъпниците са по затворите , няма частна собственост, нама частни грабители, бизнесмени и подобни уроди. Всичко е общо, на всички хора.
27.
Капитализъм
13.06.2020 09:18:06
35
30
Капитализъм ! Кагато парите, благата, земите, природните ресурси и богатства са заграбени от една малка част престъпници, които диктуват всичко, дерибействат, грабят, убиват и есксплоатират останалата част от народа !
26.
ГНУС
13.06.2020 09:10:01
42
34
Нормално е престъпниците капиталисти да мразят социализма и комунизма и драскат подобни небивалици. Онова време беше на НАРОДА, те нямаха тези богатства, не можеха и да си помислят да убиват и крадат като сега, защшотооооо Белене ги чакаше. Нормално е да мразят този народ, той им трябва като роби единствено а не обратното НАРОДА ДА Е НА ВЛАСТ А ТЕ КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРИТЕ. Нармлно е да ги е страх и да мислят такива статийки за олигофрени
25.
Петко
13.06.2020 09:09:18
34
28
Излиза че на истина сте големи комплексари вие журналистите.
24.
Ogzogxogxlgxlg
13.06.2020 09:04:15
35
15
ТИКВАТА Е. НЕЗАКОНЕН СИН НА ТОДОР ЖИВКОВ С ЧИФУТСКОТО ИМЕ. ....БАХУР БАХАР
23.
Hxogzkgzlgzlgzlg
13.06.2020 09:02:05
10
5
БАХУР. БАХАР....... сори......
22.
Али резака
13.06.2020 09:02:00
39
28
Кога ще имаме трети космонавт.... Мишки...такива дето ги пишат тея позиви едно време ги разстрелваха... Или на прасетата... Супер... Сега лизачи ,интриганти, пумияри, измекяри... Бананова държава
21.
Али резака
13.06.2020 09:01:58
39
31
Кога ще имаме трети космонавт.... Мишки...такива дето ги пишат тея позиви едно време ги разстрелваха... Или на прасетата... Супер... Сега лизачи ,интриганти, пумияри, измекяри... Бананова държава
20.
демократ
13.06.2020 09:00:49
51
37
Сега ви го вкарАха с 200 в час, ама щото сте прости пу- и и си траете ! Глупашка, платена статия от кампанията на американското посолство "ДАНО" ! вЕрвайте, било е така както ви кажат сегашните ! Който контролира настоящето променя спомена за миналото.
19.
Жзлгзглхзхлдшглхд
13.06.2020 09:00:48
28
17
ТИКВАТА Е НЕЗАКОНЕН СИН НА ТОДОР ЖИВКОВ С ЧИФУТСКОТО ИМЕ .....БАХУР БЕХАР...........ИЗВОДА Е ЗА ВАС.....
18.
!!!!!!!!!!!!!!!!
13.06.2020 08:57:01
51
38
Всичко написано в тази гнусна " статия " се отнася за шиб.. я ви капитализъм ! Някои хора явно много ги е страх, за това периодично драскат и публикуват подобни капиталоФсшистки идиотщини. Страх ги е разбира се от народната любов която неминуемо ще ги сполети. Случвало се е и преди, натам върви и сега. В сравнение с преди обаче, сега ще е много по тежко и мъчително. Тръпнете в страх гадове фашистки. ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ВСИЧКИ ! Подобми одиотски лъжи и небивалици няма да ви помогнат. Треперете от този соц престъпници, отново ще ви застигне
17.
гладнички
13.06.2020 08:52:51
15
28
И тогава и сега все е време за пъшкане. Тогава имаше едно - друго пък нямаше и сега е така. Единственото хубаво на онова време беше това, че бяхме млади !!!
16.
оффф...
13.06.2020 08:47:29
6
41
За тези, които израстнахме през 90те, много от нещата бяха същите - същите соц учители, същите соц наказания. Бившите партийни членове си запазиха връзките и ръководните постове.
През 90те все още цареше социалистическата идея, че не е важно да имаш талант, а да си харесван от шефа, директора, началника, учителя, ръководството.
За съжаление в много от статиите на Флагман виждам същото соц оплюване на хора, които не са ви по вкуса и възхвала на ваши хора. Същата липса на безпристрастност.
15.
До автора на писанието
13.06.2020 08:46:17
57
57
Образованието ни беше признато, като второто най- добро в света. А сега??? Кой учимднес в елитните училища - дрогираните отрочета на забогатели с измама родители.
Медеицината тогава осигуряваше безплатни лекарства за децата, а лекарите получаваха бонбони при изписването ти. Сега ако нямаш пари, ще те остявят като куче дс умреш и то не в болницара, а пред нея.
Възпитанието учеше децатата, да уважават родителите си и да остъпват на по възрастните. Сега всяка вечер слушаме, как деца пребили старец за 5 лева.
Стоката в магазина беше малко, ама да кажеш, че шпек направен от месо е некачествен, при положение че сега нагъвашюсъщия от слама и сиране от палмово олио, си е форма на идиотизъм.
И сигурно имаше престъпност, ама колите ни седяха отключени по паркингите, а пласьори и престъпници, веднъж заловени изчезваха за винаги. А сега? Плащат си и са с условна призъда, и то по 20-на на свобода.
Равенство нямаше. Ама то в исторически план, от как сме слезли от дърветата, никога не е имало. Днес, тези със заграбените богатсва от хората, не са ли по - равни от масите????
14.
777
13.06.2020 08:44:50
22
43
И една малка поправка към иначе добре написаната статия. Едно време не можеше да се ходи на плаж не СЛЕД Синеморец на юг, а дори в самото Синеморец неможеше, защото граничната зона беше на километър преди селото, на моста на река Велека.
13.
По - голяма глупост
13.06.2020 08:44:46
47
41
не бях чел. Тоя драскач явно и понятие си няма от живота тогава.
12.
До 7
13.06.2020 08:43:35
12
14
AZ - яж лайна в тази.
11.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
13.06.2020 08:41:27
51
41
Тук е описан не Соца а шиб..ия ви капитализъм ! Капитализма, фашизма винаги са вървели ръка за ръка, водени от тяхната дебилска пропаганда. Няма нормален човек м България живял по онова време който да не повърне от тази гнусна драсканица която сте изтипосали. Това доказва единствдено ,че мнооого ви е страх от този социализъм. Страх ви е народа да не ви потърси сметка за престъпленията, прогонването му, убийствата и грабежите. Вече се е случвало и пак идва този момент. Напълно излишни са глупостите ви. ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ВСИЧКИ
10.
демократ
13.06.2020 08:40:08
71
62
Съвършена тъпня е издрискал автора!Това може да го надриска само болен седерастки мозък,който и чаша кафе не е пил през соц-а!
9.
съвременник
13.06.2020 08:39:16
39
62
Абсолютно точна статия!!Учи за да не работиш.Във вузовете влизаха абсолютни тапири,деца на активни борци.Същите после ставаха учители,инженери и др.Никаква мисъл за нови технологии,с години едно и също.Назначени 100 човека,а работата за 5-ма.Лежане,крадене,послушание и накрая фалит на държавата.Носталгици са именно наследниците на тия другари- борци срещу кого-срещу държавата!!!
8.
Опитен
13.06.2020 08:35:22
21
40
Тодор Живков - Социализъма се оказа едно недоносче.
7.
Az
13.06.2020 08:34:41
73
56
ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ,ЖИВЕЕХМЕ В РАЙСКА ГРАДИНА,А СЕГА ЖИВЕЕМ ВЪВ ВМИРИСАН КЕНЕФ И СМЕ ...ДУПКАТА НА КЕНЕФА В ЕВРОПА.ПРЕВЪРНАХМЕ СТРАНАТА В АД....БЛАГОДАРЕНИЕ НА КРАВАРСКАТА ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯ И ГНУСНАТА ЕВРОПЕДЕРАСТИЯ......ЧЕСТИТО РОБИ
6.
!!!
13.06.2020 08:32:59
41
40
Не става въпрос за положителни емоции,а за това че нищо не се е променило.Нещата пак са същите ,но с името демокрация.
5.
Ссс
13.06.2020 08:29:27
66
52
Тази гнусна лъжа е сътворена от болния мозък на продажен драскач.По-гнусна лъжа за онова време,не бях чел.Големи простотии и идиотщини събрани на едно място.Интетесно,кой поръчков боклук е избрал тези лайна.??? Жалкото е ,че има заблудени овце,които вярват в такива тъпотии....Много жалко
4.
ицо
13.06.2020 08:24:11
31
47
На мой познат родителите дошли от Средец и "новата власт" им дала ново жилище, в "Славейков" разбира се. Тези хора с времето се сляха с бургазлии и станаха по-бургазлии от първите. Толкова отдадени на комунистическата идея хора до тогава не бях виждал. Наблюденията ми са най-вече върху децата им - моите "приятели" - повредени хора ! Качествените хора ще ги познаете по това, не какво имат, а на какво се радват.Според мен никой нормален човек не може да изпитва положителни емоции към старата власт, неестествено е
3.
!!!
13.06.2020 08:23:10
57
58
Не знам какъв човек го е писал това, но не вдичко беше така.Във всяко време има и хубави и лоши неща.Сега те е ли така.Ако си член на ГЕРБ ще имаш работа,дори и да си най-големия некадърник.Можеш да пътуваш,ама нямаш пари за това.Отиваш в чужбина да береш плодове тоест да бъдеш бял роб.Умните вместо да останат да създадат България , избягаха далеч от род и родина.Наистина днес е чудесно да се живее.......
2.
Sss
13.06.2020 08:13:15
49
47
Каква е разликата сега ? Към по зле ?
1.
KyKy
13.06.2020 08:12:06
50
29
Типична соц пропаганда.
Народа го е казал “Като не знаеш какво да кажеш по добре си мълчи-може и да минеш за умен”
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори