×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

490 млн. лв. - цената на фалшифицираните стоки в България


12 Юни 2020, Петък, 09:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци

Един сектор се е възползвал особено от ограниченията за излизане и затварянето на магазините заради пандемията на коронавирса, която е в сила от близо два месеца: интернет търговците на дребно. Но бумът има и своята тъмна страна: „Броят на фалшивите продукти в интернет почти се удвоява всяка седмица по времена на кризата“, казва Николе Хофман.

Основателката на стартъпа Sentryc от Берлин, заедно с нейния съосновател Хендрик Шулер, са разработили специален софтуер, който автоматично открива плагиатство в интернет - според нейното собствено изявление с честота на познаване от над 94 процента. От името на модни марки, производители на бижута и производители на строителни материали или инструменти тя претърсва най-важните интернет пазари за фалшиви продукти.

Защото това в никакъв случай не са само фалшиви маратонки Adidas или ръчни часовници Rolex: „В Германия са засегнати много машиностроители с техните понякога високоспециализирани части“, казва Хофман пред WirtschaftsWoche. Проучване, публикувано през май от Асоциацията на германските производители на машини и съоръжения (VDMA), подчертава констатацията: Според проучването „Пиратство на продукти 2020“ годишните щети, причинени от фалшиви продукти, нарастват до 7,6 милиарда евро - през 2018 г. са били „едва“ 7,3 милиарда евро.

Бизнес моделите, които прилагат фалшификаторите, използват предимно интернет за разпространението на продуктите и за насърчаване на разпространението и потреблението на незаконно цифрово съдържание. Интернет сайтовете, които продават фалшифицирани стоки, печелят от допълнителни рекламни приходи, както от „високорискови” реклами (за възрастни, хазарт и опасен софтуер), така и, което е парадоксално, от законни търговски марки, които по този начин търпят двойни щети от рекламирането на такива сайтове.

През пролетта митническата служба в Хамбург за пореден път успя да удари фалшифициращата мафия. Служителите откриха общо 97 698 фалшификата на известни парфюмни марки като Dior в три контейнера. 8640 от откритите парфюми са фалшификати на германската марка Hugo Boss - от „Ma Vie“ до „Unbottled“.

На пръв поглед флаконите и опаковките изглеждат измамно истински. Едва на втори поглед стана очевидна грешката в буквата: „BOOS“ вместо „BOSS“. Фалшификатите са дошли от Хонконг. Адресатът е в Будапеща. На дребно парфюмите биха стрували около 250 000 евро.

„Дори фалшивите парфюми да ухаят подобно на оригиналите, те все още се произвеждат с евтини съставки и при хигиенно съмнителни обстоятелства", предупреждават хамбургските митнически власти. Следователно използването на фалшиви парфюми може да причини дразнене на кожата или алергии.

Според оценки на Агенцията на ЕС за защита на интелектуалната собственост (EUIPO) само козметичният бранш в ЕС губи 9,6 милиарда евро годишно поради фалшифициране. Тенденцията е за ръст.

И наистина - икономическите и социалните щети, причинени от фалшифицирането, лишават правителствата от приходи и могат да бъдат използвани в подкрепа на тежки престъпления като трафик на наркотици и изпиране на пари, се посочва в нов доклад, публикуван днес от EUIPO, с който разполага Investor.bg.

От доклада става ясно, че правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци, както и поради неплатени вноски за социално осигуряване от страна на незаконни производители.

Освен това, според оценката на EUIPO, поради фалшифициране всяка година в ЕС се губят до 37,1 млрд. лева от продажби в сектора на козметичните продукти и продуктите за лична хигиена, сектора на вината и спиртните напитки, фармацевтичния сектор и сектора на детските играчки и игрите. Фалшифицираните стоки не се подлагат на същите строги проверки като оригиналните стоки, за да се гарантира, че са безопасни за консумация или употреба от хората.

Загубата от продажби на козметични продукти и продукти за лична хигиена са нараснали с повече от 5 млрд. лева от публикуването на последния подобен анализ от EUIPO през 2019 г., което е най-голямото увеличение в проучваните сектори. Приблизително 14,1 % от продажбите на козметични продукти и продукти за лична хигиена (18,7 млрд. лева) се губят годишно в ЕС поради наличието на фалшифицирани продукти. В България загубите от продажби възлизат на 23,5 %, или 157 милиона лева годишно, като увеличението от последната оценка е 49 милиона лева.

Спад има обаче в друг сектор - този на лекарствата, където понижението е от 154 млн. до 106 млн. евро.  

За миналата година за България за четирите сектора данните са за загуба от 280 милиона евро, а за тази - за 250 милиона евро, което съответства на спад от приблизително 30 млн. евро в тези четири сектора.

 Анализът на EUIPO показва, че регистрираните опасни фалшифицирани стоки са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тези стоки са предназначени за деца и са или детски играчки и изделия, или детско облекло.

Изследването на EUIPO и Европол показва също връзката между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016 г. досега правоприлагащите органи в ЕС са провели 29 големи операции за борба с фалшифицирането и пиратството, насочени към организирани престъпни групи, които са замесени също в други тежки престъпления, включително трафик на наркотици и изпиране на пари.

„Фалшифицирането не е престъпление без жертви. Фалшивите продукти отнемат от продажбите на законния бизнес и лишават правителствата от крайно необходими приходи. Те носят ясни рискове за здравето и безопасността на лицата, които ги използват. Както обаче показва съвместната ни работа с Европол, приходите от фалшифицирането могат да бъдат използвани също в подкрепа на тежката организирана престъпност. За пълното преодоляване на този проблем са необходими съгласувани международни действия на всички равнища“, коментира изпълнителният директор на органа Кристиан Аршамбо.

В едно изследване, извършено от европейския орган и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2019 г., се прогнозира, че нарушенията на правата на интелектуална собственост в международната търговия могат да достигнат до 3,3 % от световната търговия. Фалшивите стоки представляват близо 6,8 % от годишния внос в ЕС или 121 млрд. евро. И в двата случая резултатите са значително по-високи от установените в предишното издание, публикувано от двете организации през 2016 г. - знак, че през последните години проблемът дори е станал по-сериозен.

Актуални оценки се съдържат в Доклад за състоянието за нарушаването на ПИС от 2020 г., който обединява докладите на EUIPO относно интелектуалната собственост в ЕС и на глобално равнище, и констатациите от проучванията, проведени съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейското патентно ведомство.

Докладът за състоянието съдържа също изследване на обема на фалшифицираните и пиратските стоки в международната търговия и икономическия принос на индустриите, в които най-широко се използват права по интелектуална собственост, за икономическия растеж и работните места. Докладът включва нови данни за това как малките и средни предприятия (МСП) използват интелектуална собственост.

В поредица от секторни изследвания EUIPO изчислява загубите от продажби в резултат от фалшифициране в 11 сектора в ЕС (преки загуби в секторите, за които се прави анализът и в свързаните с тях вериги на доставка). През периода 2013-2017 г. тези загуби надхвърлят общо 83 млрд. евро годишно. В допълнение са закрити над 671 000 работни места в законни дружества, а държавите членки са загубили данъчни постъпления в размер на 15 млрд. евро годишно.

Източник: Инвестор.бг

 
Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското духовенство скочи срещу гейпарада, отслужва молебен в подкрепа на традиционното семейство Бургаското духовенство скочи срещу гейпарада, отслужва молебен в подкрепа на традиционното семейство Той ще започне в 11 часа пред храм "Св. св. Кирил и Методий" Ударно назначават психолози в училища и градини Ударно назначават психолози в училища и градини Във фокуса са децата с изявени дарби и деца в риск от отпадане Дъжд и гръмотевични бури, възможни са и градушки, по морето ще е слънчево Дъжд и гръмотевични бури, възможни са и градушки, по морето ще е слънчево Прогноза за времето - събота, 15 май 2021 г.  518 са новите случаи на коронавирус, в интензивните отделения са 504 души 518 са новите случаи на коронавирус, в интензивните отделения са 504 души Поставените ваксинни дози са общо 1 106 760   6-годишно момиченце пострадало при ПТП спешно се нуждае от кръв, помогнете! 6-годишно момиченце пострадало при ПТП спешно се нуждае от кръв, помогнете! Детето е с тежки изгаряни по цялото тяло   Затихва ли пандемията у нас, кривата на заболеваемостта влезе в ниско плато Затихва ли пандемията у нас, кривата на заболеваемостта влезе в ниско плато От близо седмица новите случаи запазват стабилни нива от около 700 средно на ден, причислено на седем-дневна база Живко Табаков обясни защо не подкрепя Хаджиянев за шеф на РИК Бургас Живко Табаков обясни защо не подкрепя Хаджиянев за шеф на РИК Бургас Това е част от моята борба срещу модела ГЕРБ, каза областният лидер на "Изправи се.бг" пред Флагман.бг   АЕГ "Гео Милев" отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт-спектакъл АЕГ "Гео Милев" отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт-спектакъл Директорът на гимназията г-жа Жаклин Нейчева получи поздравителен адрес и специална грамота по повод 50-годишния юбилей на АЕГ „Гео Милев“ от името на кмета Димитър Николов   Човекът с микрофона, тормозил семейството на Борисов, стана зам.-министър Човекът с микрофона, тормозил семейството на Борисов, стана зам.-министър Тодор Стоянов е активист на "Системата ни убива" и сред най-гръмогласните демонстранти пред дома на Бойко Борисов   Внимание! Червен и жълт код за тежки магнитни бури Внимание! Червен и жълт код за тежки магнитни бури Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най-вече от тези над 50 г. и страдащите от сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни заболявания  
Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове   Москва размисли,отлага санкции към Америка Москва размисли,отлага санкции към Америка Американкото посолството беше заявило миналия месец, че съкращава консулските служители със 75%   Гърция отваря врати за туристи Гърция отваря врати за туристи Отпадат редица ограничения в страната Мистерия: НЛО като от иконата с Разпятието снимано от МКС Мистерия: НЛО като от иконата с Разпятието снимано от МКС  Обектът, преминаващ край ракетата SpaceX Starlink, удивително много прилича на нарисуването през 1350 година В Испания ще пътуват по-лесно с ковид сертификати В Испания ще пътуват по-лесно с ковид сертификати Те ще могат да се използват от юни Първи случаи на заразени с индийския вариант на COVID-19 в Русия Първи случаи на заразени с индийския вариант на COVID-19 в Русия Открит миналата година в Индия, той допринесе за скокообразен ръст на броя на случаите на коронавирус
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори