×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 134 са новите заразени с COVID-19, регистрирани за последното денонощие, направени са 3612 теста
  • Вижте кой празнува днес
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургас
НА ЖИВО

490 млн. лв. - цената на фалшифицираните стоки в България


12 Юни 2020, Петък, 09:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци

Един сектор се е възползвал особено от ограниченията за излизане и затварянето на магазините заради пандемията на коронавирса, която е в сила от близо два месеца: интернет търговците на дребно. Но бумът има и своята тъмна страна: „Броят на фалшивите продукти в интернет почти се удвоява всяка седмица по времена на кризата“, казва Николе Хофман.

Основателката на стартъпа Sentryc от Берлин, заедно с нейния съосновател Хендрик Шулер, са разработили специален софтуер, който автоматично открива плагиатство в интернет - според нейното собствено изявление с честота на познаване от над 94 процента. От името на модни марки, производители на бижута и производители на строителни материали или инструменти тя претърсва най-важните интернет пазари за фалшиви продукти.

Защото това в никакъв случай не са само фалшиви маратонки Adidas или ръчни часовници Rolex: „В Германия са засегнати много машиностроители с техните понякога високоспециализирани части“, казва Хофман пред WirtschaftsWoche. Проучване, публикувано през май от Асоциацията на германските производители на машини и съоръжения (VDMA), подчертава констатацията: Според проучването „Пиратство на продукти 2020“ годишните щети, причинени от фалшиви продукти, нарастват до 7,6 милиарда евро - през 2018 г. са били „едва“ 7,3 милиарда евро.

Бизнес моделите, които прилагат фалшификаторите, използват предимно интернет за разпространението на продуктите и за насърчаване на разпространението и потреблението на незаконно цифрово съдържание. Интернет сайтовете, които продават фалшифицирани стоки, печелят от допълнителни рекламни приходи, както от „високорискови” реклами (за възрастни, хазарт и опасен софтуер), така и, което е парадоксално, от законни търговски марки, които по този начин търпят двойни щети от рекламирането на такива сайтове.

През пролетта митническата служба в Хамбург за пореден път успя да удари фалшифициращата мафия. Служителите откриха общо 97 698 фалшификата на известни парфюмни марки като Dior в три контейнера. 8640 от откритите парфюми са фалшификати на германската марка Hugo Boss - от „Ma Vie“ до „Unbottled“.

На пръв поглед флаконите и опаковките изглеждат измамно истински. Едва на втори поглед стана очевидна грешката в буквата: „BOOS“ вместо „BOSS“. Фалшификатите са дошли от Хонконг. Адресатът е в Будапеща. На дребно парфюмите биха стрували около 250 000 евро.

„Дори фалшивите парфюми да ухаят подобно на оригиналите, те все още се произвеждат с евтини съставки и при хигиенно съмнителни обстоятелства", предупреждават хамбургските митнически власти. Следователно използването на фалшиви парфюми може да причини дразнене на кожата или алергии.

Според оценки на Агенцията на ЕС за защита на интелектуалната собственост (EUIPO) само козметичният бранш в ЕС губи 9,6 милиарда евро годишно поради фалшифициране. Тенденцията е за ръст.

И наистина - икономическите и социалните щети, причинени от фалшифицирането, лишават правителствата от приходи и могат да бъдат използвани в подкрепа на тежки престъпления като трафик на наркотици и изпиране на пари, се посочва в нов доклад, публикуван днес от EUIPO, с който разполага Investor.bg.

От доклада става ясно, че правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци, както и поради неплатени вноски за социално осигуряване от страна на незаконни производители.

Освен това, според оценката на EUIPO, поради фалшифициране всяка година в ЕС се губят до 37,1 млрд. лева от продажби в сектора на козметичните продукти и продуктите за лична хигиена, сектора на вината и спиртните напитки, фармацевтичния сектор и сектора на детските играчки и игрите. Фалшифицираните стоки не се подлагат на същите строги проверки като оригиналните стоки, за да се гарантира, че са безопасни за консумация или употреба от хората.

Загубата от продажби на козметични продукти и продукти за лична хигиена са нараснали с повече от 5 млрд. лева от публикуването на последния подобен анализ от EUIPO през 2019 г., което е най-голямото увеличение в проучваните сектори. Приблизително 14,1 % от продажбите на козметични продукти и продукти за лична хигиена (18,7 млрд. лева) се губят годишно в ЕС поради наличието на фалшифицирани продукти. В България загубите от продажби възлизат на 23,5 %, или 157 милиона лева годишно, като увеличението от последната оценка е 49 милиона лева.

Спад има обаче в друг сектор - този на лекарствата, където понижението е от 154 млн. до 106 млн. евро.  

За миналата година за България за четирите сектора данните са за загуба от 280 милиона евро, а за тази - за 250 милиона евро, което съответства на спад от приблизително 30 млн. евро в тези четири сектора.

 Анализът на EUIPO показва, че регистрираните опасни фалшифицирани стоки са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тези стоки са предназначени за деца и са или детски играчки и изделия, или детско облекло.

Изследването на EUIPO и Европол показва също връзката между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016 г. досега правоприлагащите органи в ЕС са провели 29 големи операции за борба с фалшифицирането и пиратството, насочени към организирани престъпни групи, които са замесени също в други тежки престъпления, включително трафик на наркотици и изпиране на пари.

„Фалшифицирането не е престъпление без жертви. Фалшивите продукти отнемат от продажбите на законния бизнес и лишават правителствата от крайно необходими приходи. Те носят ясни рискове за здравето и безопасността на лицата, които ги използват. Както обаче показва съвместната ни работа с Европол, приходите от фалшифицирането могат да бъдат използвани също в подкрепа на тежката организирана престъпност. За пълното преодоляване на този проблем са необходими съгласувани международни действия на всички равнища“, коментира изпълнителният директор на органа Кристиан Аршамбо.

В едно изследване, извършено от европейския орган и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2019 г., се прогнозира, че нарушенията на правата на интелектуална собственост в международната търговия могат да достигнат до 3,3 % от световната търговия. Фалшивите стоки представляват близо 6,8 % от годишния внос в ЕС или 121 млрд. евро. И в двата случая резултатите са значително по-високи от установените в предишното издание, публикувано от двете организации през 2016 г. - знак, че през последните години проблемът дори е станал по-сериозен.

Актуални оценки се съдържат в Доклад за състоянието за нарушаването на ПИС от 2020 г., който обединява докладите на EUIPO относно интелектуалната собственост в ЕС и на глобално равнище, и констатациите от проучванията, проведени съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейското патентно ведомство.

Докладът за състоянието съдържа също изследване на обема на фалшифицираните и пиратските стоки в международната търговия и икономическия принос на индустриите, в които най-широко се използват права по интелектуална собственост, за икономическия растеж и работните места. Докладът включва нови данни за това как малките и средни предприятия (МСП) използват интелектуална собственост.

В поредица от секторни изследвания EUIPO изчислява загубите от продажби в резултат от фалшифициране в 11 сектора в ЕС (преки загуби в секторите, за които се прави анализът и в свързаните с тях вериги на доставка). През периода 2013-2017 г. тези загуби надхвърлят общо 83 млрд. евро годишно. В допълнение са закрити над 671 000 работни места в законни дружества, а държавите членки са загубили данъчни постъпления в размер на 15 млрд. евро годишно.

Източник: Инвестор.бг

 
Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Девата да не отказва срещи и милувки, а Водолеят да не дава пари назаем! Девата да не отказва срещи и милувки, а Водолеят да не дава пари назаем!

Хороскоп за деня – 10 август 2020, понеделник

Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева

Александър Д. от Русе е предаден на прокуратурата и ще бъде съден

4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев 4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев Единствената дъщеря на актьора – Мина, още не може да се прибере в България Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Баща им бил генерален директор на Българската кинематография през 60-те и 70-те Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета

Мишо е с новата си половинка Бopиcлaвa Бoжĸoвa от 2 години

 

Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали

Ако СДВР прибегне до нестандартни действия, да ни разбута оттук, аз съм готова да се жертвам, каза жена, представила се с малкото си име Диана

Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Песента „Егоист” определено дава поводи за тълкувания Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите

Голяма част от персонала е нает краткосрочно, което дава възможност на работодателите да нарушават правата на своите служители

Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Говори се, че Гала вдигнала мерника на по-младата си колежка още в началото на съвместната им работа Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава? Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава?

Певицата е в черния списък на гости

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори