×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Борисов обещава: От Бургас до София за 3 часа с влака - „интернет, климатик, удобно, ново, чисто“


Борисов обещава: От Бургас до София за 3 часа с влака - „интернет, климатик, удобно, ново, чисто“
"Веднага - нови влакове и локомотиви", разпореди Борисов на транспортния министър
08 Юни 2020, Понеделник, 10:28 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Премиерът използва заседанието на Министерския съвет за реклама на правителствени инициативи пред медиите

Премиерът Бойко Борисов обеща да се пътува за три часа с влак от София до Бургас. За целта трябва да стартира концесията на летище „София“, с която ще се финансира обновяването на железниците.

В началото на заседанието на Министерски съвет Борисов публично пред медиите разпореди на транспортния министър Росен Желязков: „По най-бързия начин да обновим железницата, за да могат хората да ползват най-доброто. Този ангажимент сме поели и го изпълняваме. И тогава вече можем да им кажем „слезнете от колите, качете се на влака, ще отидете за три часа до Бургас; всичко е обновено – интернет, климатик, бързо, удобно, ново, чисто“. По най-бързия начин това да се случи!“

Заседанието бе свикано извънредно, като анонсът бе: „Ще бъде обсъден механизмът за връщане на суми от страна на обществения доставчик “Булгаргаз” на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г.“

Покрай тази тема обаче Борисов включи и редица други, с които да направи реклама на правителството. Премиерът се ядоса и обяви, че му правят карикатури (визирайки и бизнесмена Васил Божков), понеже лишавал олигарсите от парични потоци.

Министър-председателят попита транспортния министър какво се случва с концесията на летище „София“. Росен Желязков обясни, че има окончателно решение на Върховния административен съд по процедурата. Това отваряло процеса за преходен период. Започвало предаване на актива на летище „София“.

Борисов няколко пъти попита ядосано от кои компании със състои консорциумът на концесионера - „турски ли са“ и дали водещата от тях е от летище „Мюнхен“.

„Защото нали говореха, че ще ги дадеме на Анадола, на еди-какво си. Не че е лошо – и турските авиокомпании мисля, че са едни от най-добрите в света, но това се говореше. А Мюнхен – говорим за столицата на Бавария, нали? Нали за нея говориме? За този Мюнхен“, попита ядно Борисов.

„Точно така“, отговори му чинно министърът.

"Следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане, за да влезе договорът в сила и в изпълнение. Това плащане е 550 милиона без ДДС. Това е плащането, което ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година. Както знаете, миналата година бяха разплатени задълженията на "Български държавни железници" в очакване и на това постъпление, което тази година ще бъде вече факт", коментира Росен Желязков. 

Бойко Борисов обаче отсече: "Без да ги обвързваме двете, веднага - нови влакове и локомотиви!"

Желязков тръгна да обяснява: "Аа, влаковете... вече, знаете, има подписан договор за нови локомотиви, тече процедурата за мотриси; за мотрисите финансирането е осигурено..."

Премиерът обаче го прекъсна и се позасмя: "Стига, като се затопли времето, те се палят на по 50 години локомотиви... Едвам вървят. Така че по най-бързия начин да обновим железницата, за да могат хората да ползват най-доброто. Този ангажимент сме поели и го изпълняваме..."

На заседанието стана ясно, че се готви законопроект, с който телевизиите ще имат задължение да осигуряват жестомимичен превод. Такъв имаше на днешното заседание на Министерския съвет (МС). 

По основната тема - бе одобрено решение за възлагане на "Булгаргаз" ЕАД да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г.

С решението се задължава газовият доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар. Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

Днешното решение на МС е следствие от постигнатата между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ. Тя стана възможна, след като в периода 2012 – 2018 г. Европейската комисия разследва ПАО „Газпром“ и „Газпром експорт“ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в осем държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Като резултат от делото газовият доставчик пое ангажимент да промени договорите със своите клиенти, като премахне пречките за свободен пренос на газ на конкурентни цени. Заради ретроактивното прилагане на новия ценови механизъм „Булгаргаз“ ЕАД следва да възстанови на своите клиенти приблизително 202 млн. лв., информира пресцентърът на МС. 

С допълнението на Закона за енергетиката, прието на 14 април 2020 г., беше създаден механизъм за възстановяване на суми на клиентите на „Булгаргаз“ ЕАД на регулирания пазар – това са всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД до края на 2019 г., както и крайните снабдители и топлофикационните дружества за периода след 1 януари 2020 г. С цел осигуряване на равнопоставеност, този подход трябва да бъде приложен и за всички останали клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД, които купуват природен газ по свободно договорени цени, се посочва още в прессъобщението.

Бойко Борисов днес за пореден път подчерта, че вече нямало посредници при доставките на газ от Русия.  

Той очаквал утре да бъде обрисуван в нова карикатура, понеже стотици милиони се връщали на българските граждани. 

В един момент премиерът мина на тема "КТБ" и как предишните управляващи фалирали банката. Сега обаче се върнали 1,25 млрд. лева на вложителите. 

"Затова не ни обичат", обясни Бойко Борисов за олигарсите, които го рисували и на комикси. 

Той продължи да нарежда: "Смятайте от 90-та година досега какви милиарди са изтекли в олигарсите! Е как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в света - да си лежиш и да си рисуваш. Но - един по един... Парите ще отидат при хората и при на-ро-да. Това правим."

След това Борисов даде думата на социалния министър Деница Сачева да каже как "мярката 60/40 работи много добре" и как тя ще се удължи и след 30 юни. 

После премиерът разпореди да се уреди въпросът и със собствениците на фитнес зали, които през последните дни обявиха готовност за протести заради трудното положение, в което са поставени покрай извънредните мерки, свързани с коронавируса Covid-19. 

 


В категории: Политика


29
Коментара по темата
29.
И с него и без него все тая. Даже без него е по-до
08.06.2020 18:56:19
0
2
Каква магистрала ще направи пък тоя? И ти да си след него, ако имаш парите ще я направиш. Това да не е да го сложиш цял ден да се поти на пътя с работниците. Он ходи само да реже ленти и да се прави на важен
28.
Бай ти Ганя от Банкята
08.06.2020 17:14:38
1
6
Тиква, аре още малко батка ти остава поне направи магистралата след ст. загора .
27.
ааа....
08.06.2020 16:55:39
0
6
Трудна, ама много трудна работа да те изберат пак- страшно много "хищници" тракат зъби около тебе...
Пък и народът се настрада и обедня тотално...
26.
Борисов обещава:
08.06.2020 14:45:21
1
8
От крановете ще потече мед и масло!
Бензина и дизела ще станат по един лев!
Заплатите ще станат 5ООО евро!
Само да ме изберете отново на изборите!
( пък след това ША си помислЪ)
25.
C 400
08.06.2020 14:11:46
2
13
Това кога бе БОКО? 21 век ли? От колко време ги слушаме тези масали /приказки/ !!!
24.
До 16 Н
08.06.2020 14:07:41
1
7
ТИ ИЛИ СИ АБСОЛЮТЕН ИДИОТ....ИЛИ ОРИГИНАЛЕН КРЕТЕН....ИЛИ В КРАЕН СЛУЧАЙ СИ ИЗКУСТЕН ГЪЗОЛИЗАЧ ...
23.
Дургарин бурисуф оти тъйкан прайш?
08.06.2020 13:17:24
3
17
Дори и да имате влак стрела, който се движи с 300км/ч и железопътна мрежа отговаряща на движението на такива влакове то такива скорости могат да се вдигат само на прави участъци или с неголеми завои, а не като нашите. Навремето в Балкана, когато прокарвали път или жп линия пускали едно магаре и откъдето минело оттам прекарвали пътя, защото магарето избирало най-подходящият път. Та другарят Борисов да не се изхвърля много много с популизма.
22.
Az
08.06.2020 13:09:27
3
16
ТАЗИ ГЛУПОСТ НЕЗЕМНА,МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪТВОРЕНА САМО И ЕДИНСЪВЕНО ОТ ГРОБАДЖИЙСКИ ТУЛУП,КОЙТО ИМА ЛАЙНА В ТИКВАТА СИ,ВМЕСТО МОЗЪК.....РАЗХОДКА ДО ЛУНАТА ЗА ДВА ЧАСА,НЯМА ЛИ ДА ОБЕЩАЕШ,А???ХАД МРЪСНА,МАФИОТСКА
21.
Az
08.06.2020 13:04:17
3
11
Това в нашата кочина,може да се случи след около 1500 години,минимум.
20.
Изберете Табаков
08.06.2020 12:51:51
3
10
Той ще ви гарантира Бургас - София за два часа...без майтап!
19.
дядо
08.06.2020 12:50:10
5
19
Още ли има идиоти ,да му вярват...
18.
Дидо
08.06.2020 12:41:30
3
15
Не остана до изборите и Боко включи на скорост обещания и популизъм ,там е лесно и всеки го може
17.
Открийте разликите
08.06.2020 12:18:25
3
23
От 1894 год в Лондон има МЕТРО
В София 2020 още го строят
В Етиопската столица Адис Абеба по улиците се движат ултра модерни италиански футуристични мотриси трамваи вид на космически кораби
София 2020 по улиците се движат стари ръждясали 5кратно боядисани стари от1968 година трамвайни швейцарски мотриси подарени от общината в Берн
2020 път с Влак София-Бургас,6, 5 часа за 380км
2020 Италианския влакове "Фречиароса" "Фречиардженто" (Сребърна стрела) се движат с 320км/ч средно с 240км/ч покривайки цялата ниска територия на Италия
2020 Влак "Фречиароса" (Червена Стрела) РИМ-Неапол разстояние 270км го взима за 1час и 9минути с 1спирка стоп в Казерта
2020 Влак стрела МАДРИД - Барселона под 2часа
2020 Влак стрела Тиджиай ПАРИЖ-Лион над 420км под 2 часа
ПАРИЖ - Лондон влака стрела се движи по бавно заради тунела под Ламамаша
2020 Влак стрела от ПЕКИН до Южен Китай 4200км само за 11 часа и половина
16.
Н
08.06.2020 12:16:04
22
9
Борисов е най големия гений във модерната история на България. Това е най предания човек на България. Помнете ми думата много плямпате но това е човек който разбира кое е ефикасното!!! Това е най великия лидер на България! Само си помислете какво ще стане след него — социалисти и фашисти ще се бият з власт без никакви качества.
Но този човек дава основа на историята.
Във момента
15.
Дидо
08.06.2020 12:15:00
2
17
Тоя още 2012-та ГО ОБЕЩА ТОВА!!!Още стоят статиите!!!
14.
ДПС-Дорожное Проверовочноя Служба
08.06.2020 11:59:37
1
14
Концесия летище София спечелено от Австрийската STRABAG 40%собственост на австрийската банка Raifaisen собсвеност на руския проПутински олигарх ОЛЕГ ДЕРИПАСКХА и Филип РОТШИЛД и 2та съдружници в РОСАЛ Най-големия алуминиев конгломерат, акционери с 78% в ЛУКойл,акционери в ГАЗПРОМ, Марина Монтенегро и летище Тиват - Монтенегро
13.
Патологичен случай
08.06.2020 11:56:08
3
28
Фалш, фейк, лъжа след лъжа, глупост след глупост. И съм сигурен, че има овце дето изпадат в екстаз все още.
12.
Когато си мъртъв е завинаги, същото е като си тъп
08.06.2020 11:49:38
4
25
За да се изпълни неизпълнимото обещание на Боце не е достатъчно само локомотив и мотриси, трябва си и хубав железопътен път, по който да се движат тия влакове със скорост позволяваща на композицията да измине разстоянието за 3 часа. Такъв железопътен път в момента няма и струва сигурно поне 4-5 милиарда, за да се направят основните железопътни артерии по такъв стандарт. Не е изключено да боядисат новите F-ове като влакове и да летят с тях, но пък капацитета им ще е малък. Дори да предположим, че композициите ще летят с 200км/ч за да се спази времето от 3 часа трябва влакът да е директен от Бургас до София и без да спира никъде. Я сега сметнете колко спирки ще има по пътя тази линия, колко е времето на изчакване по гарите! Че те 1-2ч са само времето по гарите...
11.
До 10
08.06.2020 11:48:03
4
19
Аз за нови линии нищо не прочетох, така че ако ще и свръх-звукови локомотиви да купи с тез линии няма как да вдигне скоростта.
10.
Въй
08.06.2020 11:44:14
4
12
Консорциума спечелил концесията на Софийското летище не ТУРСКИ а РУСКИ (нищо че управлява летището в Мюнхен-столицата на Бавария)
А РУСИЯ с тия ниски цени петрола летище София ЩЕ стане шпионска руска база с-у НАТО подобна на тая в летище НИШ Сърбия
Поне ще има евтини полети(скидка) до музеите на Петербург, Москва, Камчатка, Крим, Сочи
9.
зурла
08.06.2020 11:38:46
2
27
С това мъдро и коментентно партийно ръководство ще ме е страх да се кача на влак.
Ако са направили линиите така както са направили магистралите - няма да се кача.
Тез некадърници дори не могат само да поддържат построеното преди това.
8.
мислещ
08.06.2020 11:26:47
2
20
Никой не може да изпълни това което Винету Толупов обещава ! Или е пропуснал да каже ,че това ще стане след като други държави вече ще са открили телепортирането :)
7.
Трол
08.06.2020 11:15:05
0
36
Мдаа, нека им е удобно на хората. Да дойдат, да видят как не може да стигнеш до частния плаж с частния път. Да дойдат да се порадват на родния бетон. Да видят какво е то оуинклузив с вчерашна кучешка радост.
6.
Hxglxylxotxlgx
08.06.2020 11:08:48
7
15
ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ СЕ МОДЕРНИЗИРАТ. ЗАРАДИ. USA И. ХЕРО. МУСТАФА. ЗА ДА СЕ ПРЕНАСЯ ОРЪЖИЕ ОТ БАЗАТА БОНСДЕЙЛ КОСОВО ДО БУРГАС ЗА НАПАДЕНИЕ НАД РУСИЯ СКОРО ОТ. USA.
5.
Загрижен
08.06.2020 11:07:11
1
17
"Удобно, ново, чисто".... Побързай да го направиш и в ЦЗ,че скоро ще ви се наложи да го ползвате дълго време...
Умните мислят в перспектива!!!
4.
Koko
08.06.2020 10:56:13
1
18
Ам щеше да се радвам ако го беше направил с парите на божков а не с продажба на единственото наше летище в последните дни на това правителство сега разбрах какво чака баце та не дава оставка
3.
ЖЕЛЕЗНИЦАТА СЕ МОДЕРНИЗИРА ЗА СЕ ПРЕВОЗВАТ ОРЪЖИЯ
08.06.2020 10:55:45
1
8
Йьхпьшйьпхьйь
2.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
08.06.2020 10:36:31
3
42
като подариха Бургас и Варна на ТИМ да не стегнахва влаковете случайно
1.
Към Боко Тиквата
08.06.2020 10:35:41
5
39
Какви 3 часа. Хората имат влакове-стрели!! Тоя живее още в 90-те!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МО пласира 29 декара в „Капчето“ до брега на Бургаското езеро МО пласира 29 декара в „Капчето“ до брега на Бургаското езеро

Парцелът е бил ползван за складов район, вече е с отпаднала необходимост

Годината на Белия метален вол ни носи пари и работа Годината на Белия метален вол ни носи пари и работа

Късметлийските числа през 2021-ва ще бъдат 1 и 4

 

Данчо от Фермата зарязан от Даяна и годеницата си Данчо от Фермата зарязан от Даяна и годеницата си Родители питат: Ще има ли награди за даровитите деца на Бургас в дните около Никулден? Родители питат: Ще има ли награди за даровитите деца на Бургас в дните около Никулден?

Награждаването няма да се състои през декември, тъй като заради обстановката около Ковид-19 имаше много малко състезания

Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията

Въвеждат се минимални прагове на заплатите и минимална преподавателска норма

 

Доц.Ангел Кунчев: Ефектът от мерките ще се усети до 10 дни Доц.Ангел Кунчев: Ефектът от мерките ще се усети до 10 дни

Той посочи, че пандемията е била стрес-тест за здравната ни система и е показала къде са слабостите в нея и кои сектори трябва спешно да се реформират

Димитър Николов: Денонощна детска градина ще поеме децата на лекарите от Бургас Димитър Николов: Денонощна детска градина ще поеме децата на лекарите от Бургас

Забавачницата е с капацитет 300 деца, може да отворим и още една в ж.к."Меден рудник", съобщи кметът

 

Трите зодии с най-добри сърца Трите зодии с най-добри сърца

Оказва се, че и зодията влияе на дозата доброта в един човек и има няколко зодии, които се славят със своите златни сърца

 

Почина футболният бог Диего Марадона Почина футболният бог Диего Марадона

Марадона, смятан за един от най-великите футболисти на всички времена

 

Лекар от Бургас към критиците на К-19: Нямате ли съвест? От дни не спирам да заменям пълни с празни трупни чували! Лекар от Бургас към критиците на К-19: Нямате ли съвест? От дни не спирам да заменям пълни с празни трупни чували!

Мисълта, че безхаберни и безотговорни индивиди, като тези пред Здравното министерство днес, блъскащи и плюещи полицаите, не само, че ме демотивират и отвращават, но и ме вбесяват!

Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество

Той трябваше да стане счетоводител, който да издържа семейството си, но съдбата бе решила друго 

 

В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона

Той е със статут на божество за футболния свят

 

Трети пик на пандемията в Истанбул Трети пик на пандемията в Истанбул

От утре в страната започва прилагането на втората доза от разработената в страната ваксина срещу Covid-19

 

Ето кой е най-ранният симптом на коронавируса Ето кой е най-ранният симптом на коронавируса

Този симптом се появява преди загубата на обоняние от страна на инфектирания

 

Франция облекчава мерките, вторият пик премина Франция облекчава мерките, вторият пик премина

В тв обръщението си във вторник вечерта Макрон насърчи сънародниците си с думите, че страната е преодоляла пика на втората вълна на вирусната инфекция

 

Терор в Лугано, швейцарка нападна с нож две жени в магазин Терор в Лугано, швейцарка нападна с нож две жени в магазин

Успяла е да им нанесе няколко рани в областта на шията, преди да бъде задържана

Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ

Член на избирателна комисия в Детройт: Заплашиха мен и семейството ми, ако не узаконя гласуването

 

Германия удължава блокадата до Коледа? Германия удължава блокадата до Коледа?

Премиерите на провинциите ще обсъдят плановете си с германския канцлер Ангела Меркел

Илън Мъск вече е втори по богатство в света Илън Мъск вече е втори по богатство в света

Основателят на "Амазон" Джеф Безос остава на първо място в рейтинга

Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември

Тя ще бъде превърната в тристепенна система на локални мерки

Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова групировка Виц на деня Виц на деня Между манекенки: – Би ли се съгласила да станеш жена на онази мутра?
– Бих се съгласила да стана негова вдовица.
Виц на деня Виц на деня Мъж купил цигари от магазин и преди да е излязъл си запалил една цигара. Продавачът му се скарал:
- Не можете да пушите тук!
- Как така? Току що си купих тези цигари от вас!
- И какво от това? Ние продаваме и тоалетна хартия...

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори