×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ердоган се засили да връща на "Св. София" статута на джамия


05 Юни 2020, Петък, 21:35 ч.
Автор: Флагман.БГ

На 29 май в "Света София" за пръв път от почти век беше извършена мюсюлманска молитвена церемония

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи на своите сътрудници в правителството да проведат цялостно проучване по въпроса за преобразуването на музея "Света София" в джамия. Това съобщи днес турското издание "Хюриет", цитирано от агенция "Фокус".

"Проведете проучване, тогава ще направим оценка и ще поговорим за всичко. Туристите ще могат да посещават "Света София", ако стане джамия. Както това се случва със Синята джамия - "Султан Ахмед" (също в Истанбул - б.р.). Това трябва да се реши от нашата нация", каза турският лидер на среща на главния съвет на "Партията на справедливостта и развитието". Президентът помоли помощниците си да не бързат и да изучат добре този проблем.

На 29 май в "Света София" за пръв път от почти век беше извършена мюсюлманска молитвена церемония. В чест на 567-ата годишнина от завладяването на Константинопол от османските турци имами четоха стихове от корана под куполите на някогашната византийска базилика. Властите в Гърция веднага реагираха, че това действие обижда международната общност и религиозните чувства на християните по света.

Имам чете сури от Корана под купола за пръв път от близо 100 години насам. Това стана на 29 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Храмът в Константинопол (днешен Истанбул) е построен през шести век, като на това място в предхождащите двеста години е имало и по-стари християнски църкви, от които не е останало нищо. "Света София" е издигната под ръководството на император Юстиниян I за рекордните пет години и е открита официално на 27 декември 537 г. През 563 г. куполът на катедралата е издигнат повторно, след като е разрушен от земетресение. Интериорът й е бил с изобилие от мозайки, мраморни колони и облицовки. Храмът е бил така богато и красиво декориран, че според легендата Юстиниян I възкликнал: "Соломоне, аз те надминах!".

"Света София" е била център на Византийската империя, седалище на православната църква, в нея са били короновани всички императори и са се провеждали най-важните церемонии. Катедралата остава най-голямата в света в продължение на почти 1000 години. Популярна е с мистичната си светлина, която прониква през 40-те прозореца навсякъде във вътрешността на основния кораб, като създава усещането, че куполът се върти. 

По време на латинската окупация (1204-1261) църквата се превръща в римска католическа катедрала и огромна част от съкровищата й са разпръснати. След като турците превземат Константинопол през 1453 г., Султан Махмуд II Завоевателя я превръща в джамия. След молитва в "Света София", султанът възкликнал: "Моята столица вече е Истанбул!" В различни периоди след това са издигнати четири високи минарета, които могат да се видят днес в турската столица. Красивите мозайки са покрити с мазилка - в исляма човешките изображения се смятат за греховни. В продължение на почти 500 години "Света София" е основната джамия на Истанбул.

През 1932 г. Американският византийски институт започва нов ремонт, при който са открити повечето от мозайките. През 1934 г. турският президент-реформатор Кемал Ататюрк премахва религиозните функции на "Света София" и я превръща в музей, убеден, че тя е част от световното културно наследство. Тя остава достъпна за посещения на хора от всички религиозни деноминации в продължение на близо век.

През март 2019 г. обаче турският лидер Реджеп Ердоган заговори за възможността да промени статута на "Света София" и да я превърне отново в джамия, така че тя да може да бъде посещавана от мюсюлманите безплатно. Оттогава той редовно дразни гръцките власти с подобни изказвания.


В категории: Животът


9
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
9
Коментара по темата
9.
Сс
07.06.2020 16:53:09
1
2
Рязаните дулами сте най спрелите казълбаши на света . Зимате го в ауспуха и после ходите да се мазните на измисления си алах яжте коч и смардете на лой ,бийте си квадратните картуни в мозайката и мечтайте за измисления си рай докато дъщерите ви въртят свирки по квартирите докато мислите че са на училище .
8.
Хосни Спаин
06.06.2020 17:56:46
0
1
Мескита де Кордоба (на испански: Mezquita-Catedral de Córdoba – Джамия на Кордоба) e превърната в римокатолическа катедрала в Кордоба, Испания.

Построена е по времето на Маврите като втората по големина джамия в тогавашния свят когато Париж е селце с кални пътища. Тя е най-забележителният паметник на Омаядската династия в Кордоба.

След края на испанската Реконкиста джамията е преустроена в католическа църква. По-късно някои от ислямските арки и колони са премахнати и църквата е преустроена на базилика в ранно барков стил. Днес тя е катедрален храм на архиепископа на Кордоба.
7.
Хитлер
06.06.2020 10:28:15
2
7
Срамота Бойко ..... срамота !!! Нямам думи .............
6.
Йордан Цонев ДПС
06.06.2020 10:11:49
11
1
Само Ердоган
5.
Ахмед Доган
06.06.2020 10:10:33
12
0
Поклон пред Ердоган
4.
Балкански Турчин
06.06.2020 10:08:17
20
0
Преди 500 години противниците ги мачкахме сега пак можем да ги мачкаме.Ние Турците сме чеда на императори.Ние Турците не разчитаме на руснаци американци като изкуствените народчета.Ние Турците сме най голямата нация в региона.Ние Турците сме една от най големите нации на планетата.Ние Турците имаме най голямата и боеспособна армия в НАТО след САЩ.ЕРДОГАН е нашия лидер друг не признаваме.Амин
3.
Иван
06.06.2020 07:07:42
5
16
Шибани мюсюлмани!
По-прости сте и от маймуните.
А Мохамед е шозофреник-пвдофил!
2.
Kandidati
06.06.2020 01:41:08
8
3
Istinata e che nie sus Turci, Gurci, Rumunci, Rusnaci, Serbi, Ukrainci, sme edni hora i imame ednakvi interesi. Dve religii sa ok. Mnogo po vajno e da se razbirame i da se uvajavame i da se obichame. Horata imat i po 3 religii. Tova ne e nikakuv problem. Kakvoto jelayat horata. Ot tupotia sme bedni. Neka da imame 4 ezika i 4 religii, tova e bogatsvo!!!!!!
1.
Гошо
06.06.2020 00:38:21
5
11
Неговият авер Боки какво ще каже по въпроса? Освен "кажи му аго, да му стане драго" и отработеното движение с ибрика, разбира се!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори