×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • България е седма в ЕС по свиване на строителството през август
  • Техническа грешка парализира търговията на Euronext
  • Галъп: 30% от българите са ползвали туристическа услуга през лятото
  • 15 страни от ЕС: Блокът се нуждае от стратегия за битка с дезинформацията за 5G
  • Бюджетът на НЗОК ще е над 5 млрд. лв. през 2021 г.
  • Служителите на МВР се вдигат нa протест от 21 октомври
  • Днес почитаме Св.Иван Рилски
  • 14 млрд. лв. спестени за втора пенсия
  • 30 хил. фермери са получили средства за компенсиране на щети заради коронавируса
  • Скоро ще има още един граничен пункт между България и Гърция - Рудозем-Кстанти
НА ЖИВО

Стефан Ташев: Трима членове на УС на БНР предадохме генералния директор Балтаков на прокуратурата


Стефан Ташев: Трима членове на УС на БНР предадохме генералния директор Балтаков на прокуратурата
Стефан Ташев (вляво) отправя тежки обвинения към Балтаков
05 Юни 2020, Петък, 14:10 ч.
Автор: Флагман.Бг

Договори за доставка на ел. енергия бунят част от ръководството на радиото

Трима членове на Управителния съвет на Българското национално радио (БНР) са подали сигнал до няколко институции, включително и до прокуратурата, срещу генералния директор Андон Балтаков.

Това става ясно от дълъг пост във „Фейсбук“, публикуван в четвъртък от Стефан Ташев – един от членовете на Съвета.

Ташев започна с предупреждение: „Внимание!!! Това няма да прочетете в "24 часа", "Дневник", "Капитал", Клуб Зет, Медиапул, Офнюз и сие.”

Ето останалата част от посланието му:

По повод запитвания на колеги и публикации в различни медии съобщавам, че днес трима членове на УС на БНР предадохме на Специализираната прокуратура и АДФИ генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков.
Сигнали са изпратени на медийната комисия в НС и СЕМ. Те са за груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР.

Сигналите са за сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР. Договорът е сключен на 4 май 2020 година зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата. Скандалното е, че с решение на УС на БНР от 1.04.2020 г. е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР.

Крайният срок за подаване на офертите бе 03.06.2020 година. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД. Това е абсурдно, защото същевременно с това той е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева. Договорът е от 05.03.2020 година. И най-скандалното в случая е, че под този договор се мъдри подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 05-03-2020 година Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март 2020 година, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април 2020 година.

УС на БНР поиска от директора Балтаков обяснения на 2 юни 2020 година. Вместо това гендиректора заля служебните пощи на работещите в БНР със словоизлияния в няколко страници. По-долу ви пускам официалният отговор на УС на БНР до работещите в БНР.
Сега чакаме отваряне на офертите за доставка на ток и кой ще спечели. Ако това е "Мост енерджи" АД става дума за корупционна схема. Очаквайте продължение?

Открито писмо от членовете на УС на БНР

Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до работещите в БНР

Уважаеми колеги,

Ние, членовете на Управителния съвет на Българското национално радио, водени от желанието за прозрачно управление на БНР сме длъжни да информираме всички работещи в него за „сложния управленски казус“ (според генералния директор Андон Балтаков), възникнал след наше писмо вх.№30-2169/02.06.2020 г. до него с дата 2 юни 2020 година.
Членовете на Управителния съвет на БНР са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия. Това е и наше задължение според договорите ни със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.
Държим да информираме работещите в БНР, че „казусът“ не е никак сложен, както твърди генералният директор.

За какво става дума ?
Членовете на УС на БНР научиха от генералния директор за „казуса с тока“ от заседанието на Директорския съвет на 1 юни 2020 година.
След елементарна проверка установихме, че БНР има подписан договор за доставка на електрическа енергия с фирмата „Мост енерджи“ АД, с дата 09.04.2020 година, за срок от 12 месеца. А генералният директор на БНР Андон Балтаков е подписал пълномощно, заверено пред нотариус, на фирмата „Мост Енерджи“ АД.
Стойността на договора е за 244 800 лева с ДДС, като има подписана заявка от г-н Балтаков за поети задължения към фирмата.
Договорът с „Мост енерджи“ АД не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР и за нас това беше пълна изненада.
Още повече, че УС на БНР, е утвърдил с решение от 1.04.2020 година, документацията за започване на обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия за БНР. Поръчката е факт и вчера, 3.06.2020 година, в 17 часа, бе крайният срок за получаване на оферти.

При проверка установихме, че с досегашния доставчик на електрическа енергия за нуждите на БНР -“Енерджи маркет“ АД е сключен договор, с дата 5 март 2020 година, на стойност 53 400 лева с ДДС, за срок до 30.04.2020 година.
Този договор също не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР. И при двата договора, сключени от генералния директор на БНР Андон Балтаков, са нарушени Закона за обществените поръчки, Правилника за дейността и организацията на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществените поръчки в БНР, в който се изисква договори за над 30 000 лева да бъдат приемани от УС на БНР.

Обръщаме внимание, че договорът с „Енерджи маркет“ АД е съгласуван и подписан от Милен Митев, в качеството му на Административен директор. Към 5 март 2020 година в правния мир и в структурата на БНР няма „Адмистративна дирекция“, нито административен директор.
Тази структура и директорът й Милен Митев са гласувани с решение на УС на БНР от 26 март, като договорът на Митев влиза в сила от 1 април 2020 година.
Според нас става дума за сериозни закононарушения, защото под този договор стои и подписът на генералния директор Андон Балтаков.
Остава открит въпросът дали има и други договори и документи подписани от Милен Митев преди назначаването му на поста Административен директор на БНР от 1.04. 2020 година. Затова членовете на УС на БНР поискахме от генералния директор всички договори сключени в периода ноември 2019 - юни 2020 година. Не изключваме теоретичната възможност да има още договори, които не са били внесени за разглеждане и утвърждаване от УС на БНР и сме длъжни да изясним това.

След събиране на тази информация и договорите за доставка на ток, членовете на УС на БНР поискахме среща с генералния директор Андон Балтаков, която се проведе в неговия кабинет в 12 часа на 2 юни 2020 година.
При направено от нас запитване защо е подписан договор с „Мост енерджи“ АД за срок от 12 месеца, генералният директор Андон Балтаков отрече да има такъв договор.
Нещата се изясниха след като му беше показан. После го обяви за недействителен.
Нещо повече, вчера, съгласно Правилника за дейността и организацията на УС на БНР, генералният директор Андон Балтаков внесе за утвърждаване в УС на БНР нов договор с „Мост енерджи“ АД, с дата 3 юни 2020 година.

Какво налага този нов договор след като генералният директор твърди пред вас, че всичко с предишния договор е изрядно и той бил информирал институциите за него - Агенцията за обществените поръчки, КЕВР и т.н.?
Създава се впечатлението, че решенията за харчене на стотици хиляди левове се взимат „на тъмно“, докато г-н Балтаков говори публично за „финансови икономии“, „свиване на бюджета“, „кърпене на финансови дупки“ и „гасене на пожари“.
УС на БНР е контролен орган и не може да допусне зад гърба му да се харчат стотици хиляди левове и то с документи с невярно съдържание.ю

Държим да ви информираме, че настоящият „сложен управленски казус“ е предизвикан не от членовете на УС на БНР, както твърди генералният директор, а от неговия едноличен стил на управление. Който се състои в изолиране на трима от членовете на УС на БНР от управленските процеси и взимането на решения.
На г-н Балтаков трябва да напомним, че той е „пръв сред равни“ в УС на БНР, а не е началник на Управителния съвет.
В писмото си до вас генералният директор визира управлението на неговите предшественици Светослав Костов и Антон Митов, но услужливо пропуска да спомене това на Александър Велев, донесло над 4,5 млн. лева дефицит - нещо невиждано в историята на БНР.

Ако генералният директор Андон Балтаков не е разбрал досега, можем да му припомним, че в последните месеци на управлението на Александър Велев са сключени неизгодни дългосрочни договори, които продължават да тежат на бюджета на БНР.
За всичко това „некомпетентният“ УС на БНР е предал десетки документи на ДАНС и специализираната прокуратура още през септември и октомври 2019 година. УС на БНР предизвика и проверката на Сметната палата в медията.

В качеството си на членове на УС на БНР, които трябва да контролират как се харчат държавни пари в обществената медия, ние бяхме длъжни да поискаме обяснения от генералния директор на БНР за сключването на тези договори без санкция на Управителния съвет, което предизвика неговото писмо.
Това обаче не променя факта, че „сложният управленски казус“ с доставката на електроенергия за БНР може да доведе до съдебни дела, неустойки и плащане на стотици хиляди левове обезщетения за сметка на общественото радио.

Кой ще е виновен тогава? И кой ще носи отговорност ? Как се обяснява на работещите в БНР, че трябва да се намали ДМС за тях, с цел финансови икономии, а от друга страна сключваш договор и поемаш задължения за над 240 000 лева с „Мост енерджи“ АД и то по време, когато тече обществена поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР?
Ако „Мост енерджи“ АД или някое друго свързано с него дружество се окаже победител в обществената поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР, значи ли това, че конкурсът е бил предрешен предварително в полза на тази фирма? И не намирисва ли това на лобизъм и извършване на закононарушения?

Като членове на УС на БНР, сме длъжни по закон да информираме за тези нарушения компетентните органи - Специализираната прокуратура, Агенция за държавна финансова инспекция - АДФИ, Министерски съвет, Парламентарната комисия по културата и медиите и Съвета за електронни медии.

Уважаеми колеги,
Публикуваме писмото от членовета на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до генералния директор на БНР Андон Балтаков с дата 02.06.2020 година, предизвикало епистоларните обяснения на г-н Балтаков.

С уважение: София
04.06.2020 година

Галя Тренчева, член на УС на БНР

Мария Маркова, член на УС на БНР

Стефан Ташев, член на УС на БНР

 


В категории: Политика


5 мита за изневярата
5 мита за изневярата 19/10/2020, Понеделник 22:00 0
Ани Салич призна дали има нов мъж
Ани Салич призна дали има нов мъж 19/10/2020, Понеделник 20:21 0
1
Коментара по темата
1.
Джон
05.06.2020 22:17:24
0
2
- калинки сър
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 мита за изневярата 5 мита за изневярата

Ето кои са те:

13-годишен велосипедист блъсна жена край Бункера и си разби главата 13-годишен велосипедист блъсна жена край Бункера и си разби главата

И двамата са били откарани в болница

10 причини, поради които мъжете предпочитат секс с по-възрастни жени 10 причини, поради които мъжете предпочитат секс с по-възрастни жени

Наслаждават се на секса толкова, колкото и партньорът им

Зодиите, които са несериозни в любовта Зодиите, които са несериозни в любовта

Вижте кои са те:

Вкусна разядка с крема сирене и чесън Вкусна разядка с крема сирене и чесън

Рецептата е много лесна

Започна реконструкцията на улиците, разбити от ЖП проекта в Сунгурларско Започна реконструкцията на улиците, разбити от ЖП проекта в Сунгурларско

По трите улици може да се преминава безпроблемно, имат основа за по-лесно шофиране, посочи кметът на Сунгурларе Георги Кенов

Д-р Ненков: Ако някой се опитва да клати правителството със страха от COVID-19, Господ да го убие! Д-р Ненков: Ако някой се опитва да клати правителството със страха от COVID-19, Господ да го убие!

Можем да не си навредим толкова, ако се обединим и спазваме простите мерки, подчерта той

 

България на 62-о място по смъртност от COVID-19, под средното ниво за света сме България на 62-о място по смъртност от COVID-19, под средното ниво за света сме

Тенденцията от последните седмици за много положителни проби без драстично завишение на смъртните случаи се наблюдава и в държави като Франция, Испания и... Швеция

Д-р Елена Радева: Мангъров, при коронавируса няма стаден имунитет, има повторно заразяване! Д-р Елена Радева: Мангъров, при коронавируса няма стаден имунитет, има повторно заразяване!

Български лекарски съюз, Иван Маджаров, докога тази престъпна дезинформация, докато обикновени граждани, наши колеги, заедно със семействата им загиват, пита д-р Радева

 

Интелектуалци в подкрепа на семейство Баневи Интелектуалци в подкрепа на семейство Баневи

Доказани ли са фактите, за да се повдигне обвинение за участие в организирана престъпна група на Николай и Евгения Баневи и Мария Банева, питат интелектуалците

 

Султанът на Бруней или как живее монарх, който печели по $104 в секунда Султанът на Бруней или как живее монарх, който печели по $104 в секунда

 Резиденцията му има 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, пет басейна, климатизирани конюшни за 200 коня и джамия за 1500 вярващи

Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа препарат за животни! Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа препарат за животни!

Тя е от типа за животни, които колят - не е страшно, че ще умре, главното е да не разнася заразата, казва руският учен Aлeкcaндър Кудрявцeв

 

Националист спечели президентските избори в Северен Кипър Националист спечели президентските избори в Северен Кипър

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу в северната част след военен преврат

Шведският подход към COVID-19 е катастрофа Шведският подход към COVID-19 е катастрофа

Вместо да признаят грешките си, властите в Стокхолм превратно рекламират своя модел на други страни

 

Google пусна приложение за намиране на песни, които не знаем как се казват Google пусна приложение за намиране на песни, които не знаем как се казват

Всичко, което трябва да направите, е да си тананикате или да подсвирквате в телефона си

Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години

Министър-председателят Игор Матович подчерта важността тестовете да обхванат максимално количество хора

Италия въвежда по-строги ограничения за населението заради втората вълна на COVID-19 Италия въвежда по-строги ограничения за населението заради втората вълна на COVID-19

Кметовете ще имат властта да затварят обществените места след 21 часа

 

Казахстанската Ванга предсказа ледени дъждове по цял свят и ядрена експлозия през 2021-ва Казахстанската Ванга предсказа ледени дъждове по цял свят и ядрена експлозия през 2021-ва

Ще бъде проектиран космически кораб, с помощта на който ще бъде възможно да се лети до Луната, казва Вера Лион

3 милиарда души по света не спазват хигиена 3 милиарда души по света не спазват хигиена 40% от населението рядко си мият ръцете със сапун Кристалина Георгиева вещае: Очаква ни влошаване на стандарта на живот Кристалина Георгиева вещае: Очаква ни влошаване на стандарта на живот Наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж на икономиката - 4,4%, заяви шефката на МВФ
Кубрат Пулев Кубрат Пулев Подкрепям хората, които не са глупаци, не са се примирили и вярват, че могат да живеят по-добре Виц на деня Виц на деня - Тате, кое е най-тъпото нещо, което си правил на младини?
Бащата го погледна, въздъхна тежко и замълча...
Виц на деня Виц на деня -Между блондинки:
- Муцка, ти спала ли с някой културист?
- Да!
- И как е?
- Представи си, че върху тебе пада гардероб, а от вратата му стърчи малко ключе...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Автомобилите учат мъжете, че жените въобще не са най-капризните същества на света
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори