×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите


30 Май 2020, Събота, 17:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна “, казва бивш икономически съветник на Обама.

В началото на април Джейсън Фурман, висш икономист в администрацията на Обама, а сега професор в Харвард, говори чрез „Zoom“ пред голяма двупартийна група от висши служители от двете партии. Икономиката току-що беше закрита, безработицата се разрастваше и някои политици предвиждаха ера, по-лоша от Голямата депресия. Икономическата касапница, изглежда, ще обрече шансовете на президента Доналд Тръмп за преизбиране.

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна", каза Фурман.

Всички изглеждаха озадачени и мислеха, че съм се объркал“, каза Фурман в интервю. Вместо да прогнозира продължителна икономическа катастрофа на ниво депресия, Фурман изложи подробен сценарий защо месеците, предхождащи изборите през ноември, могат да предложат на Тръмп възможността да се похвали с истината - за шокиращия брой работни места и за ръста на брутния вътрешен продукт.

Противоречивият начин на Фурман предизвика паниката сред някои демократи, особено възпитаниците на Обама. "Това е голямото ми притеснение", каза бивш служител на Белия дом на Обама, който все още е близък с бившия президент. Попитан за нивото на загриженост сред висшите партийни служители, той каза: „То е високо - високо, високо, високо, високо“.

А висшите представители на политиката в кампанията на Байдън се подготвят за есенния икономически дебат, който може да изглежда много по-различно от прогнозираното в началото на пандемията през март. „Те много добре знаят това“, заяви неофициален съветник.

Случаят на Фурман започва с предположението, че икономическият срив, предизвикан от пандемията през 2020 г., е категорично различен от Голямата депресия или Голямата рецесия, от които имаше бавно възстановяване.

Вместо това, според него, начинът да се мисли за текущото отпадане на икономиката, поне през първите две фази, е по-скоро като това, което се случва с процъфтяваща икономика по време и след природно бедствие: следва бърз спад на икономическата активност от бърз и стръмен отскок.

Рецесията на Covid-19 започна с внезапно затваряне на много предприятия, спад в потреблението в страната и масивно увеличение на безработицата. Но започвайки около 15 април, когато икономическото възобновяване започна да се разраства, но общият брой все още изглеждаше мрачен, Фурман забеляза някои данни, които сочат вида на възстановяване, което икономистите често виждат след ураган или катастрофа в целия отрасъл като нефтения разлив в Мексиканския залив

Потреблението и наемането започнаха да се отчитат „в брутно изражение, а не в нетно изражение“, каза Фурман, описвайки явлението като „частичен отскок“. Завръщането „може да бъде много бързо, защото хората се връщат към първоначалната си работа, те се обаждат обратно от отпуска си, вие отново поставяте светлините във вашия бизнес. Като се има предвид колко хора са разгневени и колко предприятия са затворени, можете да получите голям скок от това. Ще изглежда като „V“. "

Аргументът на Фурман не е толкова различен от този, направен от икономическите съветници на Белия дом и Тръмп, които прогнозираха експлозивно трето тримесечие, и старши съветник Джаред Кушнер, който заяви в края на април, че „надеждата е, че до юли страната наистина ще се разклати отново . " Длъжностните лица на Белия дом бяха развълнувани, когато чуха, че някои от възгледите им са одобрени от видни демократи.

"Напълно съм съгласен", отговори Лари Къдлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом, в текстово съобщение, когато беше попитан за анализа на Фурман. „Q3 може да е най-доброто тримесечие на БВП от редовните данни. Супер голям растеж на втората половина, преминаващ към 4% или повече през 2021 г. “

„Аз казах същото по телевизията“, заяви Кевин Хасет, топ икономически съветник на Тръмп, който посочи анализ на Бюрото за конгреса в бюджета, предвиждащ 21,5 процента годишен темп на растеж през третото тримесечие. „Ако CBO е правилна, ще видим най-силното тримесечие в историята след най-слабото през Q2.

Питър Наваро, съветник по въпросите на търговията и производството на Тръмп, който е икономист от Харвард, каза, че „американците са без работа не поради някакви основни икономически слабости, а за да спасят американските животи . Именно това наблюдение ни дава най-добрия шанс и надежда за сравнително бързо възстановяване, докато икономиката се отвори отново. "

Отскокът няма да означава, че Тръмп е решил много основни проблеми. Откакто започна кризата, много работодатели фалираха. Потреблението и пътуванията вероятно ще останат по-ниски. Милиони хора в бизнеса на туризма ще трябва да търсят нови работни места в индустриите.

Сценарият би бил основен дългосрочен проблем за всеки президент. Но преди всичко, Тръмп може да бъде готов да се възползва от драматичните числа, произведени по време на фазата на частичен отскок, която вероятно ще съвпадне с четирите месеца преди ноември.

Това плаши много от демократите.

„Икономиката ще изглежда исторически ужасно през ноември“, казва Кенет Баер, демократичен стратег, който работи в ръководна роля в Службата за управление и бюджет при Обама. „Но що се отнася до дълбините на април, той ще бъде в подем - 12 процента безработица, например, е по-добре от 20, но исторически е ужасно. В деня на изборите ние демократите се нуждаем от избирателите да си зададат въпроса: „По-добре ли сте, отколкото преди четири години?“ Републиканците имат нужда от избирателите да си зададат въпроса: „По-добре ли сте, отколкото преди четири месеца?

Бившият служител на Белия дом на Обама каза: „Дори днес, когато сме на над 20 милиона безработни, Тръмп получава високи оценки за икономиката, така че не мога да си представя как ще изглежда, когато нещата вървят в друга посока. Не мисля, че това е предизвикателство за кампанията на Байдън.“

 „Начинът, по който Байдън говори за икономиката, не е обвързан само с кризата Ковид-19, но и с нещата, които Доналд Тръмп направи, за да подкопае работещите хора от деня, в който встъпи в длъжност“, заяви Кейт Бидингфийлд, заместник-ръководител на кампанията на Байдън.

От днес до деня на изборите ще има пет месечни доклада за работни места, които се публикуват в първия петък на всеки месец. Докладът от юни, обхващащ май, вероятно ще покаже още едно увеличение на безработицата. Но след това, Фурман прогнозира, ако повторното отваряне продължава, следващите четири доклада могат да бъдат блокбъстъри. „Лесно бихте могли да имате от 1 до 2 милиона работни места, създадени месечно в тези четири доклада преди ноември“, каза той.

Той добави: „И тогава към края на октомври ще постигнем растеж на БВП за третото тримесечие, при годишен темп, и може да бъде двуцифрен положителен икономически растеж. Така че това ще бъдат най-добрите работни места и растеж на числата досега. "

Фурман отбеляза, че има едно голямо  предупреждение: „Ако има втора вълна от вируса и наистина сериозен набор от блокировки, не бих очаквал да видя това. Но мисля, че най-вероятният случай е този, който току-що изложих. "

Когато Обама се кандидатира за преизбиране през 2012 г., по време на възстановяването от Голямата рецесия, той успя да отбележи, че равнището на безработица спада около 1 точка всяка година. Но при V-образно възстановяване би било много по-бързо. „Аргументът на Тръмп ще бъде той да произвежда най-бързия растеж на работните места и най-бързия икономически растеж в историята. Ако той има някаква способност да нюансира, той ще каже: „Все още не сме там, изберете ме, за да довърша работата“, каза Фурман. „Аргументът на Байдън ще бъде, че равнището на безработица е все още 12 процента и дори при тези милиони работни места ние все още намаляваме с 15 милиона работни места и единственият начин това да бъде фиксирано са новите икономически политики.“

Аустан Гулсби, предшественик на Фурман като председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом на Обама, заяви, че възстановяването ще бъде по-скоро като обратна отметка, отколкото на „V“, и че Байдън и демократите ще трябва да посочат, че предвидените за края на лятото и есента експлозивни числа няма да заличат всички щети.

Сенатор Крис Кунс, който е близък до Байдън, заяви, че проучва многобройни икономически прогнози и не е убеден, че V-образният отскок е сигурен. „Струва ми се малко вероятно, че през следващите няколко месеца ще имаме наистина стабилно възстановяване“, каза той. „Разбира се, всички се надяваме, че ще има. Честно казано, без значение как изглежда възстановяването, очаквам президентът Тръмп или да вземе кредит за неща, с които той няма нищо общо, или да избегне вина за неща, които е сам е причинил. "

Фурман е икономист, но имаше някои стратегически съвети за кампанията на Байдън. „Не правете прогнози, които могат да бъдат фалшифицирани“, каза той. „Аргументът, че сме в друга Голяма депресия, ще изглежда, че е надценен. Тръмп може да каже: „Два милиона смъртни случая не са се случили, Голямата депресия не е станала, ние постигаме голям прогрес.“


В категории: Политика


2
Коментара
Флагман.БГ Кошмар! Галена и малкият ѝ син са с COVID-19 Кошмар! Галена и малкият ѝ син са с COVID-19 07/07/2020, Вторник 18:49 3
2
Коментара по темата
2.
АСЕН ИЛИЕВ
30.05.2020 21:28:30
1
1
https://www.youtube.com/watch?v=gag6sN_uuOg
ОБЩИЯ СЦЕНАРИЙ Е, КАКВОТО КАЖА АЗ. , :)
https://imgflip.com/i/403irf ...120kg СЪМ.
1.
АСЕН ИЛИЕВ
30.05.2020 19:46:30
2
2
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ! АМЕРИКА Е ФАЛИРАЛА х5 ГЪРЦИИ :) $ НЯМА НИКАКВО ПОКРИТИЕ И СЕ КРЕПИ ИЗКУСТВЕНО. СТАТИСТИКАТА ЗА БЕЗРАБОТИЦА СЕ СТЪКМЯВА, ЗА ДА НЯМА БУНТОВЕ И КЛАНЕ ЗА ЧИ ФУТИТЕ, КОИТО Я ДОКАРАХА ДОТУК. :) БЕГАЙТЕ ОТ ДОЛАРА!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо никой досега не е починал от коронавирус и изработва ли въобще организмът антитела Защо никой досега не е починал от коронавирус и изработва ли въобще организмът антитела

Важни факти за заболяването разкрива д-р Стоян Алексов – президентът на Българската асоциация по патология

Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание

Присъствието на Иван Вазов днес е същото, каквото е било в годините

Кметът на Приморско Димитър Германов посочи стъпките за привличане на българския турист Кметът на Приморско Димитър Германов посочи стъпките за привличане на българския турист

Китен и Приморско са на път да се превърнат в топ дестинация

Двама полковници, които не се понасят, правораздават във Военен съд-Сливен над цяла Източна България Двама полковници, които не се понасят, правораздават във Военен съд-Сливен над цяла Източна България

Ситуацията е абсолютно недопустима и ненормална, констатираха членове на Съдийската колегия на ВСС

Полицията издирва мъж от Благоевград Полицията издирва мъж от Благоевград

В неизвестност е от 12.30 часа на 01.07.2020 г.

Градушка край Бургас, идва буря към града Градушка край Бургас, идва буря към града

Валежите ще са най-силни около 20 часа, според синоптиците

 

Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО

Националната служба за охрана заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди

Тити се заразил на среща с Наско и Стойне Манолов Тити се заразил на среща с Наско и Стойне Манолов В Левски са притеснени от нованата, тъй като Папазов постоянно е бил в контакт с футболистите Ананиев: Възстановяваме част от мерките при преминаване на прага от 200 болни Ананиев: Възстановяваме част от мерките при преминаване на прага от 200 болни Заповедта за болниците и лечението не е отменена, няма да оставим пациент без лечение, подчерта той Фандъкова с предупреждение към столичани: Пазете се, до часове ни връхлита бурен вятър Фандъкова с предупреждение към столичани: Пазете се, до часове ни връхлита бурен вятър

След поройния дъжд през следващите часове се очаква и бурен вятър

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия

Ранени са повече от 40 души

Локална карантина в Испания заради препълнени барове Локална карантина в Испания заради препълнени барове

Карантината, която ще продължи до петък, засяга около 70 000 души

Бубонна чума в Китай, пренася се от бълхи по гризачи Бубонна чума в Китай, пренася се от бълхи по гризачи Отиде си великият композитор Енио Мориконе Отиде си великият композитор Енио Мориконе

Той е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни

Бойко Борисов Бойко Борисов Завиждам на Радев, че успя със съдебната реформа - пращат му актове предварително Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- През 1703 година я запалих на клада и тя се закле, че ще ме намери и ще си отмъсти.
Виц на деня Виц на деня 100 жени на вратата на ада и дяволът казва:
- Да влязат тия, които са тормозили системно мъжете си!
Влизат 99.
- Доведете и глухата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Учените откриха най-страшният звяр: Жена на диета, в цикъл, мъчеща се да спре цигарите и разочарована от мъжете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори