×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът да гледа с позитивизъм на всяка ситуация, трябва да сме активни, за да излезем бързо от кризата


Бизнесът да гледа с позитивизъм на всяка ситуация, трябва да сме активни, за да излезем бързо от кризата
Община Бургас има отлична нова инициатива – „Уикенд в Бургас“, с която ще привлича туристи от вътрешността на страната, коментира общинският съветник Юлиян Георгиев
29 Май 2020, Петък, 19:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ресторантьорският бранш може и трябва от всяка негативна ситуация да мотивира креативност, за да стане по-гъвкав, убеден е дългогодишният предприемач Юлиян Георгиев

Юлиян Георгиев е общински съветник първи мандат от групата на ПП ГЕРБ в Бургас. Той участва в постоянните комисии по туризъм, опазване на околната среда, земеделие и храни; и устройство на територията. В местния парламент в мандат 2019-2023 г. той акцентира върху туризма. Завършил е Немската гимназия в морския град, след което колежа по международен туризъм, има бакалавърска степен със специалност „Туризъм“ и е магистър със специалност „Екология“. Той има собствен бизнес още от зората на демокрацията, като отваря първия си обект преди 26 години. Към 2020 г. има изградени пет успешни бизнес структури, които са устояли теста на времето, а последното му призвание е менажирането на култовия бургаски ресторант „Златна рибка“. 

-Г-н Георгиев, много неща се случиха покрай коронавируса в световен, национален и местен мащаб, особено от 13 март досега в България. Какво следва оттук нататък за ресторантьорския бизнес?

- Ресторантьорският бизнес бе представен пред едно изключително труднопреодолимо предизвикателство с настъпването на пандемията. Представител съм на Бранша на ресторантьорите и като такъв искам да кажа, че ние бяхме най-серизно засегнатите от случилото се в последните няколко месеца. Безпрецедентно в историята на този бизнес той беше затворен със заповед на министъра на здравеопазването за неопределен период от време. Бяхме изправени пред една пълна неизвестност за бъдещето и стратегията на нашия бизнес. Както вече съм казвал, тази ситуация ще доведе до тежки икономически последици. Въпреки че срокът на извънредното положение, сам по себе си, не е толкова дълъг, мерките, наложени с него – социалната дистанция, опасенията на хората, предпазните средства – доведоха до рязък спад в посещаемостта в заведенията за обществено хранене. Мисля, че това ще даде отзвук и в далечното бъдеще.

-Постепенно мерките започват една по една да отпадат. В момента обаче притесненията на бранша са, че наесен отново ще сме изправени пред аналогична ситуация. Какво може да направи ресторантьорският бизнес, за да се предпази или поне подготви за едно такова евентуално бъдеще?

-Ресторантьорският бизнес прави необходимото от гледна точка на предприемането на мерките за превенция. Това, което се случва сега, вероятно ще е същото, което ще се случи и в това евентуално бъдеще. Разбира се, бранша може и трябва от всяка ситуация, която е определена като негативна, да мотивира креативност, за да станем по-гъвкави. Да преформатира бизнеса по начин, който да е полезен за клиентите. Основна наша цел е да успеем да задържим нашите служители и да можем да им осигурим достойно заплащане. За жалост това се оказва доста по-трудно на практика, отколкото на думи, но битката е ежедневна. В бизнеса всичко се свежда до постоянството.

-Характерна черта на добрия бизнес е той да се адаптира в зависимост от условията. Това се случи в коронакризата, след като много ресторанти започнаха да предлагат онлайн услуги. Отчитате ли това като правилен ход?

-Абсолютно. Това е в основата на бизнеса и това беше прекрасна стъпка , която демонстрира гъвкавостта и устойчивостта на местните предприемачи. Независимо от това дали условията са добри или лоши, ние трябва да сме позитивни и активни в търсенето на решения.

- Заговори се, че от 1-ви юни отварят барове, заведения, ресторанти, но с намален капацитет. Притеснява ли Ви това?

- Откровено казано, не. Несъмнено новите условия ще дадат отражение и то ще е в дългосрочен план, но това, в крайна сметка, е едно предизвикателство. Всеки, който е имал смелостта и инициативата да предприеме собствен бизнес, знае, че в бизнеса има приливи и отливи, върхове и падини. Той е това, което ние направим и той всеки ден ни поставя пред определени предизвикателства, които ние, като добри ръководители, трябва да преодолеем.

- Чуха се много песимистични прогнози за туризма. Говорим за спад от 70% заради редица от социални и психологични причини. Навярно това ще доведе до спад в посещаемостта на заведенията. Сякаш у хората има някакъв страх. Има ли начин да се избегне това?

- Страх има тогава, когато няма достатъчно информация. Такъв има и когато хората не са запознати с дадена тема и не знаят достатъчно по нея. Аз мисля, че не трябва в дадената ситуация да има уплаха и хората трябва да започнат постепенно да се ресоциализират. Защото ние живеем в общност и социални начин на живот е нашето ежедневие. Моето мнение е, че хората не могат да живеят без да общуват. По отношение на това какво очаква бизнеса, мога да дам за пример Община Бургас с инициативите, които са предприети по отношение на предприемачеството. На последната сесия гласувахме мерки, които подпомагат финансово и облекчават определени сектори. Община Бургас има отлична инициатива – „Уикенд в Бургас“. Това е точния момент да акцентираме на такъв проект, защото той е насочен точно към вътрешния туризъм, което отговаря на общинската стратегия. Идеята е да убедим българите да посетят нашия град. Той има страхотна георграфска даденост – такава, която е способна да предизвика интерес не само към плажната ивица и Морската градина, но към културните събития, фестивали, кулинарни представления и др. Бургас има отлично развита мрежа за информация и предлагане на такъв туристически продукт. Пример е платформата GoToBurgas. 

- Кажете повече за тази инициатива „Уикенд Бургас“. Идеята звучи изключително интересно, но в какво се състои точно тя?

- Всеки уикенд в Бургас ще протича с различно мото и различен апел. Заведенията, хотелите и останалите туристически обекти ще имат възможността да вкарат в действие своето творчество, за да могат да представят нещо ново всяка седмица в Бургас. Например ресторантите ще могат да представят местни бургаски рецепти за гостите си. Регионът има прекрасни стари рецепти, които можем да „извадим от ръкава си“ и да представим на хората. Бургас далеч не се свежда до цаца, бира и картофки. Местната кухня е невероятна и някои от рецептите имат безброй различни вариации за приготвяне. Уикендите след началото на сезона ще бъдат под различен наслов всяка седмица. Първият такъв уикенд ще бъде с етно тематика.

-Ще се свърже ли тази инициатива с „БулевАРТ“?

-Разбира се! Всичко, което е в посока изкуство, култура и спорт ще бъде обединено. На практика това е нашата визия – на хората, които мислят за туризма в Бургас. Защото всеки има различни интереси и виждания. Когато обаче събитията имат взаимовръзка, те ще бъдат полезни за всички.

- Споменахте, че трябва да сме позитивни и активни. Това звучи като някаква ваша максима. Какво е нейното послание?

- Хората трябва да поглеждат с позитивизъм на всяка една ситуация. Често, увлечени в ежедневните си проблеми, посрещаме новината за всяко предизвикателство като негативна. Аз смятам обаче, че това не трябва да бъде така и с визията и погледа на добър предприемач да посрещаме всичко от позитивната му страна. Най-малкото, което можем да се накараме да направим, е да завъртим фактите така, че да виждаме и добрата им страна. Но позитивизмът сам по себе си е нищо, ако не вкараме този мироглед в действие и затова е необходимо да сме активни, за да излезем по бързо от кризата и да се върнем към нормалност.
 


В категории: Бизнес


Георги РУСЧЕВ Автор
Георги РУСЧЕВ
5
Коментара
Флагман.БГ Нова ера на зарядните устройства Нова ера на зарядните устройства 27/12/2025, Събота 22:00 1
5
Коментара по темата
5.
*********
02.06.2020 09:12:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
faktolog
30.05.2020 09:26:54
0
4
И да ги доведете в курортния кв.Банево , за да ВИДЯТ И УСЕТЯТ ЛИЧНО атракцията фекалии по асВалта. При тази дъждовна прогноза, ще бликат всеки ден от канализацията, както винаги. Гарантирано от..........новата водонедостъпна канализация.
3.
Позитивист
30.05.2020 00:00:35
0
2
Как бе г-н Георгиев да гледаме позитивно като днес пак нова заповед на Ананиев забрани на туристи да влизат през граница?
2.
Мара Мичковица
29.05.2020 21:37:11
1
19
Бургаските общински съветници много добре се погрижиха за уикенд туризма на Доган - подариха му общинска земя. Свършиха си работата добре, айде малко да си починат. Стига работа, работа, работа...
1.
!!
29.05.2020 21:05:11
1
16
Хотелите, и местата за настаняване, ако разчитат на уикенд туризъм, просто по добре да не отварят. 3 дена и после 0 заетост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Наш 70-годишен околосветски пътешественик счупи мачта Наш 70-годишен околосветски пътешественик счупи мачта На помощ се е притекъл корабът на Българския морски флот "Странджа", който е пътувал към столицата на Уругвай Монтевидео Гроздоберачката от двулевката си отиде в нищета Гроздоберачката от двулевката си отиде в нищета На 81 години почина Кина Гърбова, чийто образ красеше соцбанкнотата Румен Гайтански разпродава всичко в България и се изнася от страната Румен Гайтански разпродава всичко в България и се изнася от страната Според източниците Гайтански вече дори е напуснал България и трайно се е установил в Базел, където притежава просторно имение Чирозът на стана по-скъп от калкана: Цени до 45 лв. за кг на рибната борса в Бургас Чирозът на стана по-скъп от калкана: Цени до 45 лв. за кг на рибната борса в Бургас Цената на чироза е повишена, защото по принцип за сушенето и веянето на риба се изисква труд и майсторлък Предлагат критика Стоян Георгиев за почетен гражданин на Бургас Предлагат критика Стоян Георгиев за почетен гражданин на Бургас Ако събере 1000 подписа на бургазлии, кандидатурата му ще влезе на разискване в ОбС  Умерен ръст на жилищните цени в България през 2026 г.: Как еврозоната променя пазара Умерен ръст на жилищните цени в България през 2026 г.: Как еврозоната променя пазара Дори и предлагането да се повиши, то няма да изпревари търсенето, тъй като няма предпоставка за по-ниски доходи, а напротив – купувачите ще се стремят все повече да  подобряват качеството си на живот Регистрационните таблици в София - от „С“ до „ОХ“: Как стигнахме до края на азбуката Регистрационните таблици в София - от „С“ до „ОХ“: Как стигнахме до края на азбуката Въведени са нови буквени комбинации с допустими символи за сериите на автомобилните табели Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си И бързат да ги обърнат в стоки Паника преди еврото: Банките преливат от пари в брой, а българите се редят по дълги опашки пред чейндж бюрата Паника преди еврото: Банките преливат от пари в брой, а българите се редят по дълги опашки пред чейндж бюрата Сивите пари, които навлизат в обращение в последния момент, водят до ускорено потребление и оказват натиск върху инфлацията. Тя вече няколко месеца надвишава 5% на годишна база Цветове, защита и история на евробанкнотите: Какво трябва да знаете за еврото Цветове, защита и история на евробанкнотите: Какво трябва да знаете за еврото Банкнотите от серия „Европа“ са в същите цветове като тези от първата серия
Нова ера на зарядните устройства Нова ера на зарядните устройства Смартфоните и лаптопите ще разполагат с един общ порт Новите съседи се завръщат, Амадор е успешен бизнесмен Новите съседи се завръщат, Амадор е успешен бизнесмен Най-новият 16-и сезон стартира у нас на 28 декември (неделя) и ще се излъчва всяка събота и неделя от 20:00 ч., превръщайки България в първата страна, в която епизодите ще дебютират международно Грипът настъпва, яжте кисело зеле и туршия Грипът настъпва, яжте кисело зеле и туршия Това е съветът на проф. Кантарджиев Гол лепкав човек и ЛГБТ: Германската телевизия отбеляза Коледа по давоски конспект Гол лепкав човек и ЛГБТ: Германската телевизия отбеляза Коледа по давоски конспект „Той е в слуз и без дрехи, защото пазим неговото достойнство и интимност“, обясниха от медията Ритуал за късмет през 2026 година: Астролог препоръчва как да посрещнем Новата година за успех и хармония Ритуал за късмет през 2026 година: Астролог препоръчва как да посрещнем Новата година за успех и хармония Как празничната трапеза и декорацията могат да привлекат сполуката през Новата година Мъж се задави с десерт и почина на коледната трапеза Мъж се задави с десерт и почина на коледната трапеза Когато сервирали традиционния италиански коледен сладкиш, панетоне, той си взел малко, но изведнъж не можал да диша Корупционен скандал преди срещата с Тръмп! НАБУ разкри ОПГ с участие на близки до Зеленски депутати Корупционен скандал преди срещата с Тръмп! НАБУ разкри ОПГ с участие на близки до Зеленски депутати Депутатите от Върховната рада са „получавали неправомерна облага срещу гласуване“ Саудитски милиардер дари цялото си богатство и заживя скромно Саудитски милиардер дари цялото си богатство и заживя скромно Как Сюлейман Ал Раджи стана най-щедрият милиардер в света Защо детектив-любител твърди, че е разкрил два от най-зловещите неразкрити случаи на убийства в света Защо детектив-любител твърди, че е разкрил два от най-зловещите неразкрити случаи на убийства в света И сега ФБР разследва случая Черната Далия и дали реално Зодиак е бившият и приятел    Златото, среброто и платината достигнаха исторически рекорди Златото, среброто и платината достигнаха исторически рекорди Очакванията за по-меки лихви в САЩ и търсенето на сигурни активи тласкат цените нагоре
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори