×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Офисната работа започва да изчезва: Научете се да се адаптирате


29 Май 2020, Петък, 10:51 ч.

Работното място започва да се превръща в абстрактно понятие

Наскоро проведено проучване сред служители и партньори на швейцарско-сингапурската софтуерна компания Acronis показва, че едва около 10% от служителите искат да се върнат на работа на пълен работен ден след приключването на пандемията. Малко над 20% искат да работят дистанционно на пълен работен ден. 60% избират комбиниран вариант.

Acronis като глобална високотехнологична компания със сигурност се движи с една идея напред, но въпреки това, тенденцията е доста видима - има смисъл компаниите с голям брой офисни служители, да бъдат по-гъвкави в стратегията си за отдалечена работа. Тази огромна промяна и доста внезапна трансформация на традиционното работно пространство в отдалечено създава редица страхове, надежди и предизвикателства, както за работодателите, така и за служителите. Но също така е очевидно, че отдалечената работа може да бъде невъзможна при сегашното ниво на технологично развитие в някои компании, като производство, здравеопазване, транспорт и други.

Традиционно, компаниите са загрижени за производителността или работата на служителите, работещи извън офиса, но организациите, които работят частично или напълно дистанционно виждат много ползи в този режим на работа. От Gitlab, известна с изцяло отдалечения си режим на работа с екип от 1287 души, работещи в 67 страни, казват, че проактивните хора, които ценят своята самостоятелност и гъвкавостта, могат да изпитат нови нива на удовлетвореност и производителност при работа от разстояние. За служителите отдалеченото работно място означава повече гъвкавост в ежедневието им, повече време за семейството и елиминиране на стреса от пътуване до работното място. Това важи най-вече за големите градове.

Прилагането на гъвкав режим на отдалечена работа осигурява на организациите няколко конкурентни предимства - по-лесен достъп до по-широк кръг от таланти, гъвкавост при увеличаване и намаляване на персонала, спестяване на офис разходи и разходи за релокиране на служители. Компаниите също могат да се възползват от привличането на мотивирани служители, понякога на по-ниска цена (според доклад на Owl Labs, 35% от служителите са готови на 5% намаление на заплатата, за да работят отдалечено).

През 2014 г. беше публикувана статия на тема "Ще работят ли половината хора дистанционно до 2020 г.?“. По време на проучване на бизнес лидерите на Global Leadership Summit в Лондон 34% заявиха, че повече от половината от служителите на тяхната компания ще работят дистанционно до 2020 г. Други 25% обявиха, че повече от 75% няма да работят в традиционен офис до 2020 г. Предвид последните събития в света, предизвикали революцията в отдалечената работа, най-смелите прогнози могат да се сбъднат, предава Dnes.bg.

Принудителното спешно прилагане на модела за отдалечена работа, който светът преживява, не даде възможност за лесна, продуктивна и безопасна работа за много организации. Според проведеното от Acronis глобално проучване, повече от 50% от компаниите признават, че са били напълно неподготвени за модела на отдалечена работа, изправяйки се пред три ключови предизвикателства:

  • Комуникация
  • Мениджмънт
  • Tехнологии

Комуникацията е един от най-големите недостатъци при дистанционна работа. Предизвикателствата възникват от свиването на канала за комуникация и прилагането на безопасни и надеждни инструменти за улесняването ѝ в реално време. Правилото 7-38-55 на известния Мехрабиан (7% изречени думи, 38% глас/тон, 55% език на тялото) за лична комуникация не е в полза на отдалечената работа. Помислете за това: когато изпращате имейл или съобщение в чат, вие изпращате само 7% от вашето послание. Инструментите за видеоконферентна връзка разчитат в голяма степен на качеството на изображението и звука, но и при този тип комуникация също се получава по-малко от 50%.

От гледна точка на мениджмънта, компаниите са принудени да преосмислят подхода си за оценка на ефективността на служителите - да се разчита на посещаемост вече е невъзможно, така че трябва да бъдат измислени нови начини за измерване на резултатите.

Teхнологии. В заключение, освен психологическата адаптация към новите условия и ограничената комуникация, технологичните промени са от изключително значение за непрекъснатостта на бизнеса. Всеки бизнес е критично зависим от добре работеща и надеждна ИТ система. Общият подход обаче известен като "периметрова сигурност" вече е остарял - няма по-сигурна "вътрешна мрежа" и несигурна "външна мрежа", когато всички работят отдалечено и ИТ екипите трябва да защитават всички служители. По-ясно от всякога хората виждат колко уязвими са техните данни и нуждата от защита на всички нива, на всяко устройство. Но сега това се случва по-трудно, защото служителите са свободни да инсталират всеки софтуер, който харесват, без да се консултират с ръководството или ИТ екипите си.

Организациите трябва да се съсредоточат върху киберзащитата на всяко отделно устройство, а не върху периметровата сигурност. Те трябва да разберат, че всяко мобилно устройство е периметър и трябва да се третира и защитава като такова. Сега е моментът да  се променят старите методи - това, от което се нуждаят компаниите, е цялостна стратегия и универсално решение за киберзащита, което гарантира безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност на техните данни.
 
Разбира се, трябва да се вземе предвид и макро средата. За да се противопостави на такива условия в по-слабо развитите в технологично отношение страни, Acronis инвестира в инсталации за домашни офиси, така че служителите на компанията да продължат да вършат работата си.
 
Друга област с важно значение ще бъде обучението на служителите за безопасно използване на новата технология, за да се запознаят с новите функции за защита, които адресират киберзаплахите, причинени от пандемията от COVID-19. Например, в Acronis бързо разработиха холистичен набор от функции в новото им решение Acronis Cyber Protect за защита на отдалечени работни устройства с допълнителни функции, като: защита на Zoom, Webex, Teams; сигнали за сигурност, свързани с COVID-19; сигурно синхронизиране и споделяне на файлове и изтриване на отдалечени данни; отдалечена desktop връзка и други.


В категории: Бизнес


Калин Врачански се сгоди
Калин Врачански се сгоди 08/07/2020, Сряда 18:59 0
1
Коментара по темата
1.
az
29.05.2020 14:46:18
0
2
Хм, а Здравко строи иновативен комплекс от смесен тип съставен от жилищни и административни офис сгради, в които ще се поберат остатъците от населението на Сливен и Ямбол ?!? Сигурно не е чел статията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му

Хороскоп за деня – 9 юли 2020, четвъртък

Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец

27-годишният Ивайло е настанен със сътресение на мозъка в отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас

„Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ „Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ

Забраната на сделката от КЗК още се гледа в Административен съд–София област, стана ясно на заседание на икономическата комисия в парламента

Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8% Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8%

Вероятно и банките няма да могат да помогнат кой знае колко, защото те самите са изправени пред цунами от проблеми

Гешев иска да му се извинят Гешев иска да му се извинят

Вижте какво написа в профила си в Туитър главният прокурор

Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато

Илия Златанов продължава да е в чужбина, вероятно в Швейцария

 

Какви са военните кораби край морския сарай на Доган Какви са военните кораби край морския сарай на Доган

Чужди плавателни съдове ще участват във военното учение "БРИЗ 2000"

Кметът на Камено искрено притеснен: Как да върна на работа учителка, която бие децата? Кметът на Камено искрено притеснен: Как да върна на работа учителка, която бие децата?

Районните магистрати прецениха Мариана Раданова е уволнена неправомерно, но решението е обжалвано пред Окръжния съд в Бургас

Президентът обяви, че гардовете от сарая на Доган са служители на НСО – в ход е проверка Президентът обяви, че гардовете от сарая на Доган са служители на НСО – в ход е проверка

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да инспектират обектите в парк "Росенец" за отклонения от законите, смята Румен Радев

Новият сезон на футболното първенство започва без публика? Новият сезон на футболното първенство започва без публика? Ситуацията около нарастващите ежедневно случаи с Коронавирус ще се отрази и на спортните мероприятия
Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня - Във вашия фитнес има ли солариум?
- Да, но е само за членове.
- Благодаря Ви, аз търся за цяло тяло.
Виц на деня Виц на деня Мъжете с брада през 1820: - Ще убия тази мечка с голи ръце!
Мъжете с брада през 2020: - Този крем за ръце с арган био ли е?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пътна полиция ми изпрати снимка, добре изглеждам, ама много скъпо взимат...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори