×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опозицията в Средец за кмета на ГЕРБ Жабов и администрацията: Ако сме кораб, той се казва „Титаник“!


Опозицията в Средец за кмета на ГЕРБ Жабов и администрацията: Ако сме кораб, той се казва „Титаник“!
От БСП и СДС имаха неприятни въпроси срещу отчета за бюджета и изтъкнаха, че финансовото състояние на общината се влошава с всяка година
28 Май 2020, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Георги Вълчев от СДС описа още по-цветущо окаяното състояние на общината

Осмата редовна сесия на Общински съвет Средец имаше днес само 11 докладни записки – по традиция всички внесени от кмета на ГЕРБ Иван Жабов. С мнозинството на ГЕРБ се очакваше да няма  дискусии.  След като първата докладна – за удължаване на срока за заплащане на такса битови отпадъци с отстъпка 5% до 30 юни 2020 г.,  бе приета буквално за секунди, ситуацията обаче рязко се промени при втората точка от дневния ред – привидно рутинна докладна, озаглавена „Анализ на касовия отчет на бюджета, отчет и актуализиран план по пълна бюджетна класификация на бюджета и СЕС към 31.12.2019 г.“

За втора поредна сесия кметът Иван Жабов отсъстваше и това направи силно впечатление не само на съветниците, но и на гражданите, както и на репортера на Флагман. От администрацията му не дадоха официална информация какви са причините Жабов да не се появява в местния парламент. Неофициално  разбрахме, че този път кметът бил в служебна командировка в София, но предния път просто нямал желание да присъства в залата. 

Началото на сесията приличаше на лекция в университет. Напрежението обаче ескалира още на втората точка от дневния ред

Думата по точка втора пръв взе Иван Кичев от групата на БСП, който бе кандидат за кмет на Средец на местния вот през октомври. Той зададе няколко въпроса за това защо общината има просрочени задължения . Отговорите бяха привидно изчерпателни, но недостатъчни за Кичев, който не изглеждаше удовлетворен. „Не искам да плаша никого, но вече има достатъчно основание заради тези сметки и цялостната картина в общината да се уведомят финансовите институции за нередности. За мен тук се прави някаква фалшификация в цифрите, защото с проста аритметика, представените отчети не отговарят на истината“, каза общинският съветник.

Колегата му Янко Германов от БСП също зададе въпроси по точката с отчета. На свой ред той попита за неизплатените задължения по медийното обслужване на общината: „Защо въобще плащаме пари за вестник? Около 12 хил.лв. за печат и издаване на година, а получаваме единствено хвалби към кмета. Ако разчитахме за информация единствено на този вестник, трябваше Средец вече да е в бъдещето“, каза Германов.

Срещу мнозинството от 10 съветници на ГЕРБ, НФСБ и Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ се включи новоизбраният Георги Вълчев от ПП „Съюз на демократичните сили“. От трибуната той заяви, че е убеден, че каквото и да се каже по докладната, тя ще бъде гласувана и одобрена. „ Състоянието на общината не е цветущо – от 2014 до 2019 г. имаме сериозно завишение на приходната част на бюджета, но това не се дължи на завишение в собствените ни приходи. Това е дело на външни субсидии. В същото време неразплатените разходи се повишават всяка година“, каза Вълчев. 

Той изтъкна още, че общината „...продава(ме) като луди общинска собственст и (е) опънала колана здраво“ откъм разходи. По думите на съветника, разходите за осветление са спаднали драстично, разходите за чистота също. Тези за озеленяване обаче са скочили почти двойно спрямо м.г.
„Възникват доста въпроси, но ще се опитам да го обясня просто. Ако община Средец е голяма двуетажна къща с 10 стаи, гараж и двор, имаме следната ситуация: Фасадата е перфектна, в гаража имаме Мерцедес, но за който нямаме пари за гориво. Тротоарът пред къщата е „изпънат“, но вътре... вътре картината е друга. От 10 стаи, 5 сме продали. Гладни сме и токът спира. Не перем и ходим мръсни. Не се и къпем. Нямаме пари за лекарства, храним се по-малко, а чистенето е равносилно на едно метене годишно. Не знам дори къде ходим по голяма нужда. Аз лично не бих искал да живея в такава къща, но ситуацията е точно аналогична с това, което се случва в Средец“, каза общинският съветник от СДС и продължи: „Ако сме парен локомотив, огромна част от парата е отишла за свирка. Ако сме кораб, трябва да се казваме „Титаник“ – бавно, но сигурно потъваме“.

Германов бе следващият, който се включи в опозиционната атака. „Неправилно задаваме въпроси към представителите на общината. Тук трябваше да е кмета, а г-жа Колеолова (главната счетоводителка на община Средец, бел.а.) няма право да ни отговоря на въпросите, защото ако го направи, вероятно следващият път няма да е тук в залата“, каза той. 

Дебатът продължи Димитър Янков от СДС. Той обясни, че още от първите 2-3 страници на доклада за бюджета „лъха тревога“. По думите му е ясно, че от 2016 г. насам финансовите параметри на общината се влошават и тя „потъва“. „Това е опасно! Вървим  по пътя, който ще ни отведе до това държавата да се намеси и да ни наложи оздравителни мерки. Защото който не си е направил сметката, идват отвън и му я правят. Кметът бил в отпуска, не го опреквам за това – наложило се е, излязъл . Ако питате мен обаче тази докладна трябва да се отложи. Ако управляващите  искат все пак да гласуват, нека за следващата сесия да внесем докладна, с която да настояваме кметът Иван Жабов да предложи визия за оздравяване на общината“, заяви Янков. Тъкмо това бе предложението му, което с привидна неохота и разногласие все пак се прие половиначато дори и от управляващата група.

Останалата част от сесията премина точно като лекция в университета – протоколно и без въпроси. 

Сесията приключи за по-малко от час.
 


В категории: Средец


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
9
Коментара по темата
9.
Жабов
29.05.2020 08:53:14
3
0
Идеално беше за мен.Доктор Маджаров ми е приятел
8.
До 5
29.05.2020 08:20:41
1
5
Хубав никнейм си избрал! И много добре си го докарал кметя! Ашколсун! Колкото до Лало- няма да се учудя, ако се окажеш прав! На циганин вяра да нямаш! Ама да му берат гайлето Янков и Вълчев! Нали те драпаха да е общински съветник! И на Гърков и д-р Маджаров ме е яд, че хич не се напънаха за преференции на изборите! Друго щеше да е да са те в общинския съвет вместо Георги Вълчев и Лало Гюров! Заедно с Янков. На инджинера Жабов бая щеше да му припари под г...за!
7.
Marinero
28.05.2020 23:59:10
0
3
Грудуу
6.
*********
28.05.2020 22:59:09
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Иван Жабов
28.05.2020 20:53:44
0
4
Ни мъ и*е!! Ши си прая кот си искъм!! Лало Сиганина е с мен!! И русчеф, пише се Упреквам, Упрек, не Опрек!!
4.
Изненадан
28.05.2020 20:48:37
2
13
Господин Русчев, няма да е лошо когато отразявате сесия в община Средец да бъдете по подготвен! Първо- главната счетоводителка се казва Колеолова, а не Колева! Второ- Иван Кичев наистина беше кандидат за кмет на последните местни избори от БСП , но до балотаж стигнаха Иван Жабов и Живко Гърков! Много моля информацията ви да е точна и коректна!
3.
A
28.05.2020 20:24:19
2
21
защо общината плаща горивото и поддръжката на едно червено пежо,което е дадено на полицията да си ходят безплатно до Бургас и обратно?Колко хора пътуват от Средец за работа до Бургас ама никой не им плаща пътните.
2.
Кога
28.05.2020 19:27:57
1
6
вий збора,бе
1.
Много интересно
28.05.2020 19:22:15
2
15
Защо още го търпите този жабуняк в Грудово?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори