×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото


Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото
Бургас ще се рекламира в софийското метро и с билбордове в големите областни градове на България, съобщи председателят на комисията по туризъм Живко Табаков
27 Май 2020, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Липсата на тази информация е най-големият проблем пред хотелиерите, защото те не могат да направят никакви планове, казва Живко Табаков

Живко Табаков е председател на комисията по туризъм към ОбС Бургас, общински съветник от Движение България на гражданите, бивш съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, мандат 2014-2017 г. Разговаряме с него по повод предстоящия летен сезон, прогнозите се т.г. и най-големите предизвикателства пред бизнеса заради коронавируса.

- Г-н Табаков, ситуацията покрай коронавирусната пандемия се промени драстично от последния ни разговор. Какви са очакванията Ви сега, в новите условия, за летния сезон?

- Към настоящия момент вече поне донякъде има хоризонт за това кога ще отворят на закрито ресторантите и заведенията. Предстои да се позволи и безпрепятственото пътуване на територията на Европейския съюз. Още нямаме информация обаче какво ще е отношението на Европа спрямо т.нар. „трети страни“. В момента наблюдаваме работата на различните правителства и посланията им към техните граждани. Освен всичко, което казват, че туризмът е много важен, има някакъв парадокс. Например министърът на труда и социалната политика във Великобритания казва, че „трябва да забравим пътуванията зад граница“. Немският канцлер отправи подобно послание. В Русия преди броени дни обявиха, че „тази година руснаците трябва да не пътуват“. Това, което към момента е неясно за целия туристически бранш, е реалната летателна програма на всички авиокомпании и дали изобщо ще има полети към България през лятото.

Вчера, като председател на Постоянната комисия по туризъм, съм изпратил две официални писма до авиокомпании и едно до концесионера на летище Бургас „Фрапорт“. С тях целя да видя какъв е летателният план и да изясним има ли и какви са резервациите към различните дестинации. Тази информация не е описана дори на сайта на Министерството на туризма, а липсата й е най-големият проблем пред хотелиерите – те много трудно могат в тази ситуация да направят планове за това дали има смисъл въобще да отварят. Те трябва да знаят как да процедират от тук нататък и да имат ясна стратегия.

В годините назад Министерството на туризма имаше добра практика да качва ежесемесечна информация на сайта си за това какви са очакванията. Изпратил съм препоръка, заради динамичната ситуация, в която се намираме, тази информация да се качва ежеседмично – не само за Летище Бургас, но и за Летище Варна. Няма особени промени в прогнозите ми за лятото. Разликата вече е, че бизнесът започва да проявява готовност, ако евентуално има планирани полети, да отвори поне частично. 

- Кои ще са най-големите предизвикателства пред туристическия и ресторантьорския бранш?

- За жалост прогнозите не са много добри. Потреблението е спаднало дори и в отворените и отварящи се заведения. А това се дължи не само на ниската посещаемост, а и намалената покупателна способност на потребителите. На този етап най-голямото предизвикателство, според мен, ще е дали ще успеем да бъдем достатъчно конкуренти на т.нар. „външни пазари“. Днес започна  да излиза информация, че Гърция сериозно е започнала да атакува туристическите пазари и заедно с Испания и Португалия се борят за немските туристи – колкото и да са те и дали ще дойдат.  В общи линии към момента мога да кажа, че нямаме никакви прогнози за реални резервации. Днес бях в Слънчев бряг. 27 май е, а курортът е напълно празен, все едно е зима. 

- Вие предложихте Община Бургас да задели за реклама 50 хил.лв. от бюджета си. Бяхте внесли докладна със 7 точки, които да помогнат на бизнеса в справянето с кризата. Днес се проведе сесията на ОбС-Бургас, какъв е резултатът от там?

- Предложенията бяха приети, залата бе единодушна и не мога да отрека, че получих пълна подкрепа от колегите. Успяхме дори да завишим този бюджет от 50 на 75 хил.лв., защото дори и малкият план, който сме разработили за реклама, е разпределен в три етапа – преди сезон, по време на сезон и след сезон. Ще работим през няколко канала – онлайн реклама през социалните мрежи, медийна реклама и аутдор реклама. Заложили сме средства да рекламираме града и в софийското метро, където ежедневно има огромен поток от хора. Мога да кажа още, че рекламната ни стратегия е заложена да обхване места, където туристите предпочитат Бургас като дестинация по суша. В България това са София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе. В чужбина – Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. В последната обаче не бяха предприети адекватни мерки за борба с коронавируса и това може да повлияе на туристическия поток там, защото ЕС обяви по-леки мерки за туристите от държавите, които са спазвали мерките на карантината. 

- Имаше обаче и част от предложенията в докладната Ви, които не се приеха.

- В крайна сметка от петте предложения, четири бяха приети предварително с дублираща докладна, която бе внесена от ГЕРБ. Малката ни битка, която продължава от няколко години по отношение на зелената зона обаче ще продължи. Аз оттеглих тази точка от докладната в последния момент, тъй като очаквах на сесията да кажат, че е несъобразна заради  това, че трябва да се промени наредбата. Миналата седмица обаче съм внесъл проект за промяна на наредбата по отношение на платеното паркиране в Зелената зона. То ще е достъпно на сайта на Община Бургас цял месец за обсъждане и предложения. Призовал съм всички колеги общински съветници да се запознаят с документа. Идеята е през уикенда зелената зона да не функционира и това ще се разгледа на идните сесии. 

Всъщност оттеглих тази точка поради простата причина, че искам първо да бъде променена законовата наредба. Защото ако на днешната сесия тази точка беше влязла за гласуване, тя със сигурност щеше да бъде обявена за незаконосъобразна. А това автоматично щеше да означава, че в следващите 5 месеца, по правилника на ОбС-Бургас, аз да не мога повторно да внеса такова предложение. 

- Да се върнем на туристите и предстоящия летен сезон. С Вас говорехме, че Бургас трябва да таргетира и да разчита на вътрешния туризъм. Така ли е все още и ако да – то към кого точно трябва да се насочи рекламата на Бургас?

- Прогнозите до момента ни показват, че Бургас е предпочитана туристическа дестинация предимно през летния сезон – заради морето и плажовете. В годините никога не съм го отричал, че се направиха много инвестиции за развитието на конгресния, спортния, конферентния и културен туризъм. Когато обаче говорим за реклама в тази странна година – най-реалистичните ни очаквания са да разчитаме на хора, които идват заради лятото. Възрастовият диапазон тук е много широк – от 18 до 65 г. 

- Трябва ли да се предприемат допълнителни мерки за улесняване на бизнеса? Направи се много, но достатъчно ли е?

- Това, което е в правомощията ни към настоящия момент, е заложено в почти пълната си цялост. На предната сесия се надявахме да бъде одобрено бе намалянето на туристическия данък. За жалост това не бе възприето от администрацията и от групата на ГЕРБ. Но така или иначе мисля, че след днешния ден ще бъдат отделени повече средства за реклама. Ще опитаме да намалим цените за наем на общински терени. Мисля, че това е положителната страна на нещата и е по-добре да постигнем нещо наистина, отколкото винаги да казваме, че можем и още. 
 


В категории: Бизнес


17
Коментара по темата
17.
Някой си
28.05.2020 14:18:43
0
2
Нали знаете, защо Варна имат 20 полета а тук едва две дестинации целогодишно? Тимаджийте искат да изравнят пътникопотока на Бургас и Варна на база целогодишен трафик. Докато нашите пишман общинари оставят Фрапорт да си правят каквото искат с летище Бургас и не ударят малко по-силно по масата не две ами 0 ще станат след няколко години редовните полети от Бургас.
Справка насила пратената във Варна линия Истанбул -Бургас на Туркиш еърлайнс, Турците са искали да е до Бургас първоначално.
16.
555
28.05.2020 10:29:51
0
8
Когато имаше полети преди кризата не можехте да докарате нови дестинации и компании. Сега ще ми карате самолети да кацат тук? Един райън еър дойде и се отказа от целогодишните. Да не говорим как зимата имаме 2 полета, а Варна 20. Няма проблеми.
15.
333
28.05.2020 08:00:49
0
10
Напразни усилия и пари за спасяването на туризма в България.Късно се сетихте.Черноморието е бетонирано, плажовете са мръсни и навсякъде заградено"частен имот".Защо Живко гласува за пътя в парк" Росенец " да стане частен? Стига демагогии.
14.
зурла
28.05.2020 07:52:08
0
5
Какъв туризъм е това от един бетон да отидеш на друг бетон . Или само да смениш мястото на напиване.
Тези имаха частичен успех заради това че хората нямаха ясна ценностна система какво означава почивка.
Ами не е почивка да отидеш на желязобетонен катун, построен близо до вода с плуващи вътре неидентифицирани предмети.
Вече не.
13.
Мара Мичковица
28.05.2020 07:41:38
0
11
Спасението на туристическия бранш е едно единствено! Първо в бетонираните комплекси трябва да бъдат поканени демолиш бригади с тонове динамит и да катурнат по-високите недоразумения. Веднага след като си свършат работата влизат тежки булдозери и разчистват по-дребните недоразумения, резултат от безхаберието на държавата и алчните и корумпирани държавни чиновници, допуснали това, с които не е зле да се занимае прокуратурата. Трошляка се извозва с шлепове навътре в шелфа. Не повече от 1/10 от т.нар. хотели трябва да останат и тогава ще има шанс за истински туризъм.
12.
до безиме
28.05.2020 00:41:35
0
5
Виж твоя Живко как е гласувал!
11.
*********
28.05.2020 00:15:58
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
00
27.05.2020 23:37:16
4
4
сезон ще има. но туристите дали ще пожелаят да дойдат е друг въпрос
айде пак правителството виновно, абе мислете
9.
*********
27.05.2020 22:11:38
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Мдааааа
27.05.2020 22:02:03
2
21
Гласувалите „ЗА“ подаряването на общински улици на Доган, са:

ГЕРБ - Анелия Тодорова Иванова, Антонио Христов Душепеев, Бойчо Стоянов Георгиев, Борис Петров Ангелов, Веселин Матеев Пренеров, Виолета Маркова Илиева, Георги Иванов Маринчев, Георги Петров Дракалиев, Димчо Грудев Грудев, Евелина Василева Михалева, Ивайло Димитров Колев, Иван Георгиев Гаврилов, Калояна Живкова Петкова, Красимира Семова Маркович, Николай Георгиев Стоянов, Пеньо Николов Мечков, Петър Тотков Статев, Севдалина Христова Турманова, Сотир Николов Сотиров, Тодор Жаков Йосифов, Тони Артюн Минасян, Юлиян Жеков Кулев, Юлиян Христов Георгиев

БСП - Йордан Георгиев Георгиев, Павел Маринов Маринов, Чанко Миндов Мирчев

ДПС - Шерафет Асан Мехмед

НФСБ - Боян Диянов Дяков, Милен Ненчев Ненчев

СДС - Георги Митев Митев, Станимир Димитров Апостолов

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Георги Събев Събев, Кирил Кирилов Начев

„Демократична България“ - Димитър Георгиев Найденов

„Движение България на гражданите“ - Живко Иванов Табаков, Костадин Евгениев Андонов, Манол Божидаров Тодоров, Стоян Демирев Грозев

„Ние, гражданите“ - Стоян Иванов Колев

Гласували „ПРОТИВ“:

„Възраждане“ - Диян Тодоров Георгиев

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Константин Живков Бачийски

Гласували „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“:

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Красимир Калудов Тодоров, Христина Иванова Секлемова
7.
до безиме
27.05.2020 21:42:08
1
7
Ти ташак ли си правиш?
6.
Любопитен?
27.05.2020 21:23:26
0
17
Има ли патриоти, подкрепили подаряването на общински улици на Доган?
5.
*********
27.05.2020 20:56:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
безиме
27.05.2020 20:52:48
22
4
Живко - кмет !!!
3.
Asas
27.05.2020 20:44:57
2
42
Туризъм тази година няма да има по морето ! Фалити ще има много в Бургас и региона ! Зимата ще е гладна . Пазете си парите не харчете за глупости защото трудното тепърва предстои. И не вярвайте на това , което ви казват по телевизията разни "експерти" .
2.
Tinker Bell
27.05.2020 20:38:01
2
34
Смешен плач от напълно безсмислен , безидеен човек. Защо трябва с общите, общински пари да се подпомагат разни кожодери. Е, аз няма да изхарча и лев в заведение или хотел, ако се намали ДДС на тези търговци. Защото тази дупка в бюджета, както и другите дупки, проядени от разни вредни насекоми, ще я закъпят с нашите пари, да не би случайно някой богаташ да спре да забогатява. Срамота.
1.
Живкоооо,
27.05.2020 20:31:04
2
33
Значи над 65-годишните да не идват в Бургас?! Живко, Живко, та те са най-платежоспособните туристи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Големите причини да не ви пускат жените... Големите причини да не ви пускат жените...

Ето кои са те

Бургазлията Петър Демерджиев отнесе условна присъда, шофирал на пико и амфети в жк. "Меден рудник" Бургазлията Петър Демерджиев отнесе условна присъда, шофирал на пико и амфети в жк. "Меден рудник"

Демерджиев остава без шофьорска книжка за 7 месеца

7 неща, които да направите заедно преди брака 7 неща, които да направите заедно преди брака

Помислете добре преди голямата крачка

Яна Маринова готова за зимата, купи си вълнени чорапи от бабите на ул. "Александровска" в Бургас Яна Маринова готова за зимата, купи си вълнени чорапи от бабите на ул. "Александровска" в Бургас

Актрисата е възхитена от желанието и стремежа на възрастните жени, които изкарват прехраната си на главната улица в града

Уникална унгарска супа с гъби и лук, вижте рецептата Уникална унгарска супа с гъби и лук, вижте рецептата

Мек и нежен вкус

Хванаха 45-годишен мъж от с. Череша с 2,41 промила зад волана Хванаха 45-годишен мъж от с. Череша с 2,41 промила зад волана

Срещу нег е образувано бързо производство

Община Сунгурларе с нови социални програми, доставят обяд и детска храна по домовете Община Сунгурларе с нови социални програми, доставят обяд и детска храна по домовете

„Топъл обяд” и „Деткса кухня” ще имат капацитет 1000 места и ще стартират още през януари 2021 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание

Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България

Петима починаха от COVID-19 за 24 часа в Бургаско, заформя се огнище в Айтос Петима починаха от COVID-19 за 24 часа в Бургаско, заформя се огнище в Айтос

Новите случаи за областта са 284, за денонощието са хоспитализирани нови 34 човека

След скандалите в парламента: Борисов помирява Ревизоро с Аврамова и Танева След скандалите в парламента: Борисов помирява Ревизоро с Аврамова и Танева

Премиерът поискал да координират действията си по проблемите на водоснабдяването

Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи

Той ми е приятел и знае, че винаги ще остане в моето сърце, сподели Камата

Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител

Много неща ще се случат, които могат да променят резултатите, каза той

Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Заради трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти

Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер

Тя получава разкошни подаръци от приятели на президента на Русия Владимир Путин, а дъщеря й има невероятна прилика с държавния глава

 

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол

 

Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19 Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19

Вaкcинитe ce oчaквaт нa някoлкo прaтки oт дeкeмври дo фeвруaри

 

Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин

Обявяването на присъда срещу Флин беше отложено неколкократно

Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна

От петък трафикът ще се засили

 

Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му

Ясни последните думи на легендарния аржентинец

 

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Срещу презервативите нямам нищо против, но когато си сложи и гумени ръкавици!
Виц на деня Виц на деня От всичката печатна продукция с най-голямо търсене са парите. Статус във фейсбук Статус във фейсбук В повечето езици определителният (неопределителен) член на думата се пише пред нея, само ние й го слагаме отзад.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори