×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото


Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото
Бургас ще се рекламира в софийското метро и с билбордове в големите областни градове на България, съобщи председателят на комисията по туризъм Живко Табаков
27 Май 2020, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Липсата на тази информация е най-големият проблем пред хотелиерите, защото те не могат да направят никакви планове, казва Живко Табаков

Живко Табаков е председател на комисията по туризъм към ОбС Бургас, общински съветник от Движение България на гражданите, бивш съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, мандат 2014-2017 г. Разговаряме с него по повод предстоящия летен сезон, прогнозите се т.г. и най-големите предизвикателства пред бизнеса заради коронавируса.

- Г-н Табаков, ситуацията покрай коронавирусната пандемия се промени драстично от последния ни разговор. Какви са очакванията Ви сега, в новите условия, за летния сезон?

- Към настоящия момент вече поне донякъде има хоризонт за това кога ще отворят на закрито ресторантите и заведенията. Предстои да се позволи и безпрепятственото пътуване на територията на Европейския съюз. Още нямаме информация обаче какво ще е отношението на Европа спрямо т.нар. „трети страни“. В момента наблюдаваме работата на различните правителства и посланията им към техните граждани. Освен всичко, което казват, че туризмът е много важен, има някакъв парадокс. Например министърът на труда и социалната политика във Великобритания казва, че „трябва да забравим пътуванията зад граница“. Немският канцлер отправи подобно послание. В Русия преди броени дни обявиха, че „тази година руснаците трябва да не пътуват“. Това, което към момента е неясно за целия туристически бранш, е реалната летателна програма на всички авиокомпании и дали изобщо ще има полети към България през лятото.

Вчера, като председател на Постоянната комисия по туризъм, съм изпратил две официални писма до авиокомпании и едно до концесионера на летище Бургас „Фрапорт“. С тях целя да видя какъв е летателният план и да изясним има ли и какви са резервациите към различните дестинации. Тази информация не е описана дори на сайта на Министерството на туризма, а липсата й е най-големият проблем пред хотелиерите – те много трудно могат в тази ситуация да направят планове за това дали има смисъл въобще да отварят. Те трябва да знаят как да процедират от тук нататък и да имат ясна стратегия.

В годините назад Министерството на туризма имаше добра практика да качва ежесемесечна информация на сайта си за това какви са очакванията. Изпратил съм препоръка, заради динамичната ситуация, в която се намираме, тази информация да се качва ежеседмично – не само за Летище Бургас, но и за Летище Варна. Няма особени промени в прогнозите ми за лятото. Разликата вече е, че бизнесът започва да проявява готовност, ако евентуално има планирани полети, да отвори поне частично. 

- Кои ще са най-големите предизвикателства пред туристическия и ресторантьорския бранш?

- За жалост прогнозите не са много добри. Потреблението е спаднало дори и в отворените и отварящи се заведения. А това се дължи не само на ниската посещаемост, а и намалената покупателна способност на потребителите. На този етап най-голямото предизвикателство, според мен, ще е дали ще успеем да бъдем достатъчно конкуренти на т.нар. „външни пазари“. Днес започна  да излиза информация, че Гърция сериозно е започнала да атакува туристическите пазари и заедно с Испания и Португалия се борят за немските туристи – колкото и да са те и дали ще дойдат.  В общи линии към момента мога да кажа, че нямаме никакви прогнози за реални резервации. Днес бях в Слънчев бряг. 27 май е, а курортът е напълно празен, все едно е зима. 

- Вие предложихте Община Бургас да задели за реклама 50 хил.лв. от бюджета си. Бяхте внесли докладна със 7 точки, които да помогнат на бизнеса в справянето с кризата. Днес се проведе сесията на ОбС-Бургас, какъв е резултатът от там?

- Предложенията бяха приети, залата бе единодушна и не мога да отрека, че получих пълна подкрепа от колегите. Успяхме дори да завишим този бюджет от 50 на 75 хил.лв., защото дори и малкият план, който сме разработили за реклама, е разпределен в три етапа – преди сезон, по време на сезон и след сезон. Ще работим през няколко канала – онлайн реклама през социалните мрежи, медийна реклама и аутдор реклама. Заложили сме средства да рекламираме града и в софийското метро, където ежедневно има огромен поток от хора. Мога да кажа още, че рекламната ни стратегия е заложена да обхване места, където туристите предпочитат Бургас като дестинация по суша. В България това са София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе. В чужбина – Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. В последната обаче не бяха предприети адекватни мерки за борба с коронавируса и това може да повлияе на туристическия поток там, защото ЕС обяви по-леки мерки за туристите от държавите, които са спазвали мерките на карантината. 

- Имаше обаче и част от предложенията в докладната Ви, които не се приеха.

- В крайна сметка от петте предложения, четири бяха приети предварително с дублираща докладна, която бе внесена от ГЕРБ. Малката ни битка, която продължава от няколко години по отношение на зелената зона обаче ще продължи. Аз оттеглих тази точка от докладната в последния момент, тъй като очаквах на сесията да кажат, че е несъобразна заради  това, че трябва да се промени наредбата. Миналата седмица обаче съм внесъл проект за промяна на наредбата по отношение на платеното паркиране в Зелената зона. То ще е достъпно на сайта на Община Бургас цял месец за обсъждане и предложения. Призовал съм всички колеги общински съветници да се запознаят с документа. Идеята е през уикенда зелената зона да не функционира и това ще се разгледа на идните сесии. 

Всъщност оттеглих тази точка поради простата причина, че искам първо да бъде променена законовата наредба. Защото ако на днешната сесия тази точка беше влязла за гласуване, тя със сигурност щеше да бъде обявена за незаконосъобразна. А това автоматично щеше да означава, че в следващите 5 месеца, по правилника на ОбС-Бургас, аз да не мога повторно да внеса такова предложение. 

- Да се върнем на туристите и предстоящия летен сезон. С Вас говорехме, че Бургас трябва да таргетира и да разчита на вътрешния туризъм. Така ли е все още и ако да – то към кого точно трябва да се насочи рекламата на Бургас?

- Прогнозите до момента ни показват, че Бургас е предпочитана туристическа дестинация предимно през летния сезон – заради морето и плажовете. В годините никога не съм го отричал, че се направиха много инвестиции за развитието на конгресния, спортния, конферентния и културен туризъм. Когато обаче говорим за реклама в тази странна година – най-реалистичните ни очаквания са да разчитаме на хора, които идват заради лятото. Възрастовият диапазон тук е много широк – от 18 до 65 г. 

- Трябва ли да се предприемат допълнителни мерки за улесняване на бизнеса? Направи се много, но достатъчно ли е?

- Това, което е в правомощията ни към настоящия момент, е заложено в почти пълната си цялост. На предната сесия се надявахме да бъде одобрено бе намалянето на туристическия данък. За жалост това не бе възприето от администрацията и от групата на ГЕРБ. Но така или иначе мисля, че след днешния ден ще бъдат отделени повече средства за реклама. Ще опитаме да намалим цените за наем на общински терени. Мисля, че това е положителната страна на нещата и е по-добре да постигнем нещо наистина, отколкото винаги да казваме, че можем и още. 
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
Някой си
28.05.2020 14:18:43
0
2
Нали знаете, защо Варна имат 20 полета а тук едва две дестинации целогодишно? Тимаджийте искат да изравнят пътникопотока на Бургас и Варна на база целогодишен трафик. Докато нашите пишман общинари оставят Фрапорт да си правят каквото искат с летище Бургас и не ударят малко по-силно по масата не две ами 0 ще станат след няколко години редовните полети от Бургас.
Справка насила пратената във Варна линия Истанбул -Бургас на Туркиш еърлайнс, Турците са искали да е до Бургас първоначално.
16.
555
28.05.2020 10:29:51
0
8
Когато имаше полети преди кризата не можехте да докарате нови дестинации и компании. Сега ще ми карате самолети да кацат тук? Един райън еър дойде и се отказа от целогодишните. Да не говорим как зимата имаме 2 полета, а Варна 20. Няма проблеми.
15.
333
28.05.2020 08:00:49
0
10
Напразни усилия и пари за спасяването на туризма в България.Късно се сетихте.Черноморието е бетонирано, плажовете са мръсни и навсякъде заградено"частен имот".Защо Живко гласува за пътя в парк" Росенец " да стане частен? Стига демагогии.
14.
зурла
28.05.2020 07:52:08
0
5
Какъв туризъм е това от един бетон да отидеш на друг бетон . Или само да смениш мястото на напиване.
Тези имаха частичен успех заради това че хората нямаха ясна ценностна система какво означава почивка.
Ами не е почивка да отидеш на желязобетонен катун, построен близо до вода с плуващи вътре неидентифицирани предмети.
Вече не.
13.
Мара Мичковица
28.05.2020 07:41:38
0
11
Спасението на туристическия бранш е едно единствено! Първо в бетонираните комплекси трябва да бъдат поканени демолиш бригади с тонове динамит и да катурнат по-високите недоразумения. Веднага след като си свършат работата влизат тежки булдозери и разчистват по-дребните недоразумения, резултат от безхаберието на държавата и алчните и корумпирани държавни чиновници, допуснали това, с които не е зле да се занимае прокуратурата. Трошляка се извозва с шлепове навътре в шелфа. Не повече от 1/10 от т.нар. хотели трябва да останат и тогава ще има шанс за истински туризъм.
12.
до безиме
28.05.2020 00:41:35
0
5
Виж твоя Живко как е гласувал!
11.
*********
28.05.2020 00:15:58
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
00
27.05.2020 23:37:16
4
4
сезон ще има. но туристите дали ще пожелаят да дойдат е друг въпрос
айде пак правителството виновно, абе мислете
9.
*********
27.05.2020 22:11:38
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Мдааааа
27.05.2020 22:02:03
2
21
Гласувалите „ЗА“ подаряването на общински улици на Доган, са:

ГЕРБ - Анелия Тодорова Иванова, Антонио Христов Душепеев, Бойчо Стоянов Георгиев, Борис Петров Ангелов, Веселин Матеев Пренеров, Виолета Маркова Илиева, Георги Иванов Маринчев, Георги Петров Дракалиев, Димчо Грудев Грудев, Евелина Василева Михалева, Ивайло Димитров Колев, Иван Георгиев Гаврилов, Калояна Живкова Петкова, Красимира Семова Маркович, Николай Георгиев Стоянов, Пеньо Николов Мечков, Петър Тотков Статев, Севдалина Христова Турманова, Сотир Николов Сотиров, Тодор Жаков Йосифов, Тони Артюн Минасян, Юлиян Жеков Кулев, Юлиян Христов Георгиев

БСП - Йордан Георгиев Георгиев, Павел Маринов Маринов, Чанко Миндов Мирчев

ДПС - Шерафет Асан Мехмед

НФСБ - Боян Диянов Дяков, Милен Ненчев Ненчев

СДС - Георги Митев Митев, Станимир Димитров Апостолов

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Георги Събев Събев, Кирил Кирилов Начев

„Демократична България“ - Димитър Георгиев Найденов

„Движение България на гражданите“ - Живко Иванов Табаков, Костадин Евгениев Андонов, Манол Божидаров Тодоров, Стоян Демирев Грозев

„Ние, гражданите“ - Стоян Иванов Колев

Гласували „ПРОТИВ“:

„Възраждане“ - Диян Тодоров Георгиев

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Константин Живков Бачийски

Гласували „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“:

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Красимир Калудов Тодоров, Христина Иванова Секлемова
7.
до безиме
27.05.2020 21:42:08
1
7
Ти ташак ли си правиш?
6.
Любопитен?
27.05.2020 21:23:26
0
17
Има ли патриоти, подкрепили подаряването на общински улици на Доган?
5.
*********
27.05.2020 20:56:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
безиме
27.05.2020 20:52:48
22
4
Живко - кмет !!!
3.
Asas
27.05.2020 20:44:57
2
42
Туризъм тази година няма да има по морето ! Фалити ще има много в Бургас и региона ! Зимата ще е гладна . Пазете си парите не харчете за глупости защото трудното тепърва предстои. И не вярвайте на това , което ви казват по телевизията разни "експерти" .
2.
Tinker Bell
27.05.2020 20:38:01
2
34
Смешен плач от напълно безсмислен , безидеен човек. Защо трябва с общите, общински пари да се подпомагат разни кожодери. Е, аз няма да изхарча и лев в заведение или хотел, ако се намали ДДС на тези търговци. Защото тази дупка в бюджета, както и другите дупки, проядени от разни вредни насекоми, ще я закъпят с нашите пари, да не би случайно някой богаташ да спре да забогатява. Срамота.
1.
Живкоооо,
27.05.2020 20:31:04
2
33
Значи над 65-годишните да не идват в Бургас?! Живко, Живко, та те са най-платежоспособните туристи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори