×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото


Туристическият бранш се нуждае от конкретика, неясно е дали изобщо ще има полети през лятото
Бургас ще се рекламира в софийското метро и с билбордове в големите областни градове на България, съобщи председателят на комисията по туризъм Живко Табаков
27 Май 2020, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Липсата на тази информация е най-големият проблем пред хотелиерите, защото те не могат да направят никакви планове, казва Живко Табаков

Живко Табаков е председател на комисията по туризъм към ОбС Бургас, общински съветник от Движение България на гражданите, бивш съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, мандат 2014-2017 г. Разговаряме с него по повод предстоящия летен сезон, прогнозите се т.г. и най-големите предизвикателства пред бизнеса заради коронавируса.

- Г-н Табаков, ситуацията покрай коронавирусната пандемия се промени драстично от последния ни разговор. Какви са очакванията Ви сега, в новите условия, за летния сезон?

- Към настоящия момент вече поне донякъде има хоризонт за това кога ще отворят на закрито ресторантите и заведенията. Предстои да се позволи и безпрепятственото пътуване на територията на Европейския съюз. Още нямаме информация обаче какво ще е отношението на Европа спрямо т.нар. „трети страни“. В момента наблюдаваме работата на различните правителства и посланията им към техните граждани. Освен всичко, което казват, че туризмът е много важен, има някакъв парадокс. Например министърът на труда и социалната политика във Великобритания казва, че „трябва да забравим пътуванията зад граница“. Немският канцлер отправи подобно послание. В Русия преди броени дни обявиха, че „тази година руснаците трябва да не пътуват“. Това, което към момента е неясно за целия туристически бранш, е реалната летателна програма на всички авиокомпании и дали изобщо ще има полети към България през лятото.

Вчера, като председател на Постоянната комисия по туризъм, съм изпратил две официални писма до авиокомпании и едно до концесионера на летище Бургас „Фрапорт“. С тях целя да видя какъв е летателният план и да изясним има ли и какви са резервациите към различните дестинации. Тази информация не е описана дори на сайта на Министерството на туризма, а липсата й е най-големият проблем пред хотелиерите – те много трудно могат в тази ситуация да направят планове за това дали има смисъл въобще да отварят. Те трябва да знаят как да процедират от тук нататък и да имат ясна стратегия.

В годините назад Министерството на туризма имаше добра практика да качва ежесемесечна информация на сайта си за това какви са очакванията. Изпратил съм препоръка, заради динамичната ситуация, в която се намираме, тази информация да се качва ежеседмично – не само за Летище Бургас, но и за Летище Варна. Няма особени промени в прогнозите ми за лятото. Разликата вече е, че бизнесът започва да проявява готовност, ако евентуално има планирани полети, да отвори поне частично. 

- Кои ще са най-големите предизвикателства пред туристическия и ресторантьорския бранш?

- За жалост прогнозите не са много добри. Потреблението е спаднало дори и в отворените и отварящи се заведения. А това се дължи не само на ниската посещаемост, а и намалената покупателна способност на потребителите. На този етап най-голямото предизвикателство, според мен, ще е дали ще успеем да бъдем достатъчно конкуренти на т.нар. „външни пазари“. Днес започна  да излиза информация, че Гърция сериозно е започнала да атакува туристическите пазари и заедно с Испания и Португалия се борят за немските туристи – колкото и да са те и дали ще дойдат.  В общи линии към момента мога да кажа, че нямаме никакви прогнози за реални резервации. Днес бях в Слънчев бряг. 27 май е, а курортът е напълно празен, все едно е зима. 

- Вие предложихте Община Бургас да задели за реклама 50 хил.лв. от бюджета си. Бяхте внесли докладна със 7 точки, които да помогнат на бизнеса в справянето с кризата. Днес се проведе сесията на ОбС-Бургас, какъв е резултатът от там?

- Предложенията бяха приети, залата бе единодушна и не мога да отрека, че получих пълна подкрепа от колегите. Успяхме дори да завишим този бюджет от 50 на 75 хил.лв., защото дори и малкият план, който сме разработили за реклама, е разпределен в три етапа – преди сезон, по време на сезон и след сезон. Ще работим през няколко канала – онлайн реклама през социалните мрежи, медийна реклама и аутдор реклама. Заложили сме средства да рекламираме града и в софийското метро, където ежедневно има огромен поток от хора. Мога да кажа още, че рекламната ни стратегия е заложена да обхване места, където туристите предпочитат Бургас като дестинация по суша. В България това са София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе. В чужбина – Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. В последната обаче не бяха предприети адекватни мерки за борба с коронавируса и това може да повлияе на туристическия поток там, защото ЕС обяви по-леки мерки за туристите от държавите, които са спазвали мерките на карантината. 

- Имаше обаче и част от предложенията в докладната Ви, които не се приеха.

- В крайна сметка от петте предложения, четири бяха приети предварително с дублираща докладна, която бе внесена от ГЕРБ. Малката ни битка, която продължава от няколко години по отношение на зелената зона обаче ще продължи. Аз оттеглих тази точка от докладната в последния момент, тъй като очаквах на сесията да кажат, че е несъобразна заради  това, че трябва да се промени наредбата. Миналата седмица обаче съм внесъл проект за промяна на наредбата по отношение на платеното паркиране в Зелената зона. То ще е достъпно на сайта на Община Бургас цял месец за обсъждане и предложения. Призовал съм всички колеги общински съветници да се запознаят с документа. Идеята е през уикенда зелената зона да не функционира и това ще се разгледа на идните сесии. 

Всъщност оттеглих тази точка поради простата причина, че искам първо да бъде променена законовата наредба. Защото ако на днешната сесия тази точка беше влязла за гласуване, тя със сигурност щеше да бъде обявена за незаконосъобразна. А това автоматично щеше да означава, че в следващите 5 месеца, по правилника на ОбС-Бургас, аз да не мога повторно да внеса такова предложение. 

- Да се върнем на туристите и предстоящия летен сезон. С Вас говорехме, че Бургас трябва да таргетира и да разчита на вътрешния туризъм. Така ли е все още и ако да – то към кого точно трябва да се насочи рекламата на Бургас?

- Прогнозите до момента ни показват, че Бургас е предпочитана туристическа дестинация предимно през летния сезон – заради морето и плажовете. В годините никога не съм го отричал, че се направиха много инвестиции за развитието на конгресния, спортния, конферентния и културен туризъм. Когато обаче говорим за реклама в тази странна година – най-реалистичните ни очаквания са да разчитаме на хора, които идват заради лятото. Възрастовият диапазон тук е много широк – от 18 до 65 г. 

- Трябва ли да се предприемат допълнителни мерки за улесняване на бизнеса? Направи се много, но достатъчно ли е?

- Това, което е в правомощията ни към настоящия момент, е заложено в почти пълната си цялост. На предната сесия се надявахме да бъде одобрено бе намалянето на туристическия данък. За жалост това не бе възприето от администрацията и от групата на ГЕРБ. Но така или иначе мисля, че след днешния ден ще бъдат отделени повече средства за реклама. Ще опитаме да намалим цените за наем на общински терени. Мисля, че това е положителната страна на нещата и е по-добре да постигнем нещо наистина, отколкото винаги да казваме, че можем и още. 
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 37 излекувани от COVID-19 37 излекувани от COVID-19 08/07/2020, Сряда 07:08 0
17
Коментара по темата
17.
Някой си
28.05.2020 14:18:43
0
2
Нали знаете, защо Варна имат 20 полета а тук едва две дестинации целогодишно? Тимаджийте искат да изравнят пътникопотока на Бургас и Варна на база целогодишен трафик. Докато нашите пишман общинари оставят Фрапорт да си правят каквото искат с летище Бургас и не ударят малко по-силно по масата не две ами 0 ще станат след няколко години редовните полети от Бургас.
Справка насила пратената във Варна линия Истанбул -Бургас на Туркиш еърлайнс, Турците са искали да е до Бургас първоначално.
16.
555
28.05.2020 10:29:51
0
8
Когато имаше полети преди кризата не можехте да докарате нови дестинации и компании. Сега ще ми карате самолети да кацат тук? Един райън еър дойде и се отказа от целогодишните. Да не говорим как зимата имаме 2 полета, а Варна 20. Няма проблеми.
15.
333
28.05.2020 08:00:49
0
10
Напразни усилия и пари за спасяването на туризма в България.Късно се сетихте.Черноморието е бетонирано, плажовете са мръсни и навсякъде заградено"частен имот".Защо Живко гласува за пътя в парк" Росенец " да стане частен? Стига демагогии.
14.
зурла
28.05.2020 07:52:08
0
5
Какъв туризъм е това от един бетон да отидеш на друг бетон . Или само да смениш мястото на напиване.
Тези имаха частичен успех заради това че хората нямаха ясна ценностна система какво означава почивка.
Ами не е почивка да отидеш на желязобетонен катун, построен близо до вода с плуващи вътре неидентифицирани предмети.
Вече не.
13.
Мара Мичковица
28.05.2020 07:41:38
0
11
Спасението на туристическия бранш е едно единствено! Първо в бетонираните комплекси трябва да бъдат поканени демолиш бригади с тонове динамит и да катурнат по-високите недоразумения. Веднага след като си свършат работата влизат тежки булдозери и разчистват по-дребните недоразумения, резултат от безхаберието на държавата и алчните и корумпирани държавни чиновници, допуснали това, с които не е зле да се занимае прокуратурата. Трошляка се извозва с шлепове навътре в шелфа. Не повече от 1/10 от т.нар. хотели трябва да останат и тогава ще има шанс за истински туризъм.
12.
до безиме
28.05.2020 00:41:35
0
5
Виж твоя Живко как е гласувал!
11.
*********
28.05.2020 00:15:58
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
00
27.05.2020 23:37:16
4
4
сезон ще има. но туристите дали ще пожелаят да дойдат е друг въпрос
айде пак правителството виновно, абе мислете
9.
*********
27.05.2020 22:11:38
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Мдааааа
27.05.2020 22:02:03
2
21
Гласувалите „ЗА“ подаряването на общински улици на Доган, са:

ГЕРБ - Анелия Тодорова Иванова, Антонио Христов Душепеев, Бойчо Стоянов Георгиев, Борис Петров Ангелов, Веселин Матеев Пренеров, Виолета Маркова Илиева, Георги Иванов Маринчев, Георги Петров Дракалиев, Димчо Грудев Грудев, Евелина Василева Михалева, Ивайло Димитров Колев, Иван Георгиев Гаврилов, Калояна Живкова Петкова, Красимира Семова Маркович, Николай Георгиев Стоянов, Пеньо Николов Мечков, Петър Тотков Статев, Севдалина Христова Турманова, Сотир Николов Сотиров, Тодор Жаков Йосифов, Тони Артюн Минасян, Юлиян Жеков Кулев, Юлиян Христов Георгиев

БСП - Йордан Георгиев Георгиев, Павел Маринов Маринов, Чанко Миндов Мирчев

ДПС - Шерафет Асан Мехмед

НФСБ - Боян Диянов Дяков, Милен Ненчев Ненчев

СДС - Георги Митев Митев, Станимир Димитров Апостолов

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Георги Събев Събев, Кирил Кирилов Начев

„Демократична България“ - Димитър Георгиев Найденов

„Движение България на гражданите“ - Живко Иванов Табаков, Костадин Евгениев Андонов, Манол Божидаров Тодоров, Стоян Демирев Грозев

„Ние, гражданите“ - Стоян Иванов Колев

Гласували „ПРОТИВ“:

„Възраждане“ - Диян Тодоров Георгиев

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Константин Живков Бачийски

Гласували „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“:

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Красимир Калудов Тодоров, Христина Иванова Секлемова
7.
до безиме
27.05.2020 21:42:08
1
7
Ти ташак ли си правиш?
6.
Любопитен?
27.05.2020 21:23:26
0
17
Има ли патриоти, подкрепили подаряването на общински улици на Доган?
5.
*********
27.05.2020 20:56:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
безиме
27.05.2020 20:52:48
22
4
Живко - кмет !!!
3.
Asas
27.05.2020 20:44:57
2
42
Туризъм тази година няма да има по морето ! Фалити ще има много в Бургас и региона ! Зимата ще е гладна . Пазете си парите не харчете за глупости защото трудното тепърва предстои. И не вярвайте на това , което ви казват по телевизията разни "експерти" .
2.
Tinker Bell
27.05.2020 20:38:01
2
34
Смешен плач от напълно безсмислен , безидеен човек. Защо трябва с общите, общински пари да се подпомагат разни кожодери. Е, аз няма да изхарча и лев в заведение или хотел, ако се намали ДДС на тези търговци. Защото тази дупка в бюджета, както и другите дупки, проядени от разни вредни насекоми, ще я закъпят с нашите пари, да не би случайно някой богаташ да спре да забогатява. Срамота.
1.
Живкоооо,
27.05.2020 20:31:04
2
33
Значи над 65-годишните да не идват в Бургас?! Живко, Живко, та те са най-платежоспособните туристи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два лева за тоалетна на плаж Смокиня, летовниците възмутени Два лева за тоалетна на плаж Смокиня, летовниците възмутени

Цената не е висока, защото плащам на жени да чистят, каза собственикът на заведението

37 излекувани от COVID-19 37 излекувани от COVID-19

188 са новите заразени

Къщичка за птички ли? Вижте как опаковаха "подпорната стена" на Алепу Къщичка за птички ли? Вижте как опаковаха "подпорната стена" на Алепу

В момента съдбата на строежът е напълно неясна

Защо никой досега не е починал от коронавирус и изработва ли въобще организмът антитела Защо никой досега не е починал от коронавирус и изработва ли въобще организмът антитела

Важни факти за заболяването разкрива д-р Стоян Алексов – президентът на Българската асоциация по патология

Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание

Присъствието на Иван Вазов днес е същото, каквото е било в годините

Кметът на Приморско Димитър Германов посочи стъпките за привличане на българския турист Кметът на Приморско Димитър Германов посочи стъпките за привличане на българския турист

Китен и Приморско са на път да се превърнат в топ дестинация

Двама полковници, които не се понасят, правораздават във Военен съд-Сливен над цяла Източна България Двама полковници, които не се понасят, правораздават във Военен съд-Сливен над цяла Източна България

Ситуацията е абсолютно недопустима и ненормална, констатираха членове на Съдийската колегия на ВСС

Полицията издирва мъж от Благоевград Полицията издирва мъж от Благоевград

В неизвестност е от 12.30 часа на 01.07.2020 г.

Градушка край Бургас, идва буря към града Градушка край Бургас, идва буря към града

Валежите ще са най-силни около 20 часа, според синоптиците

 

Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО

Националната служба за охрана заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия

Ранени са повече от 40 души

Локална карантина в Испания заради препълнени барове Локална карантина в Испания заради препълнени барове

Карантината, която ще продължи до петък, засяга около 70 000 души

Бойко Борисов Бойко Борисов Завиждам на Радев, че успя със съдебната реформа - пращат му актове предварително Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- През 1703 година я запалих на клада и тя се закле, че ще ме намери и ще си отмъсти.
Виц на деня Виц на деня 100 жени на вратата на ада и дяволът казва:
- Да влязат тия, които са тормозили системно мъжете си!
Влизат 99.
- Доведете и глухата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Учените откриха най-страшният звяр: Жена на диета, в цикъл, мъчеща се да спре цигарите и разочарована от мъжете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори