Как да си направим вкусен таратор - пълната рецепта
Една студена напитка, или супа връща желанието за живот в подобни моменти
В дни, в които термометрите показват близо 40 градуса, всеки търси начин да избяга от жегата. Разбира се най-доброто решение на проблема е да се цопнеш в морето, но за жалост не всеки има възможност да го направи. Една студена напитка, или супа връща желанието за живот в подобни моменти. Испанците си имат гаспачо, а ние си имаме таратор. Противно на разпространеното мнение, тараторът не е уникално българско „изобретение“, а по-скоро балканско, но това не пречи да е любимата студена супа на всеки българин. Таратор в купичка, таратор в чаша, а даже и таратор в бутилка, има ли лято има и таратор! Избягай от жегата – изяж един таратор! ;) А ето я и най-пълната рецепта за класически таратор!
Необходими съставки:
-
краставица
1 брой
-
кисело мляко
400 грама
-
копър
1/2 връзка
-
чесън
3 скилидки
-
орехи
20 грама
-
олио
2 супени лъжици
-
вода
300 мл
- Първата стъпка от рецептата за таратор е подготовката на краставиците. Измивате краставицата и я обелвате. Ако сте успели да се сдобиете с пресни краставици, произведени от някоя баба на село няма нужда да ги белите. Нарязвате я на много малки парченца / кубчета. Много домакини настъргват краставицата, за да спестят време. Така краставицата омеква повече и тараторът става като каша. Но в случай, че сте наистина жадни и не можете да чакате дълго, можете да ползвате и този метод.
- Изсипвате краставицата в голяма купа и прибавяте към нея ситно нарязания копър (може да ползвате и сух копър), смлените орехи и чесъна, който сте счукали, или нарязали на много дребно. За разлика от французите обаче много българи не обичат чесън, затова можете да не добавяте чесъна към таратора, а да го оставите в отделна чинийка, така всички ще са доволни: любителите на чесън ще си добавят в последствие, а противниците няма да се мръщят.
- След като сте прибавили чесъна, орехите и копъра поселете, добавете и олиото/зехтина и разбъркайте добре. След това разбийте една кофичка мляко с една кофичка студена вода, добавете към сместа с краставиците и пак разбъркайте. Тараторът е вече готов.
Съвет: Ако ви се стори, че тараторът не е достатъчно студен, може да добавите и няколко кубчета лед.
Рецептата за таратор е изпълнена!
Брутален разказ за убийството на Костадин Кабаджов в Мадан: напрежение, бой и смърт в реката
Майка на задържано на протеста момче: Момичета бяха връзвани за пейки, синът ми е бит и напръскан с газ
Традиционната снимка за Никулден отново ще събере имениците на Бургас пред Общината
Мащабна авария в София остави болници и квартали без отопление
Киев: Искаме истински мир, а не само помирение с Русия
Шофьор свали сам скоба от колата си и си тръгна, полицията разследва случая в Кърджали
Лекарят, замесен в смъртта на Матю Пери, осъден на 30 месеца затвор за разпространение на кетамин
Бъдещето на Израел в Евровизия под въпрос - решават днес
Бивш депутат и синът му са произвели 1,3 млн. фалшиви ковид тестове
Възобновяват търсенето на изчезнал през 2014 г. самолет
Ученици от Механото в Бургас научиха от съдия Мартин Данчев какво ги грози при нарушения на пътя
Сочни пилешки бутчета с медено-соев сос – лесна и ароматна азиатска рецепта

-краставица, орехи, чесън, копър, оцет и студена вода.