Как да направите най-вкусните бутчета
Тънкостите, за да бъде винаги сочно, се крият най-вече в използването на марината и точните подправки
Пилешкото месо е сред предпочитаните на трапезата на българите. То е бързо и лесно за обработката, но често става сухо при готвене. Тънкостите, за да бъде винаги сочно, се крият най-вече в използването на марината и точните подправки.
С горчичен сос
ПРОДУКТИ: 6 горни бутчета, 200 мл бяло вино (сладко), 30 мл зехтин, 150 г заквасена сметана, 100 г бекон на кубчета, 2 стръка праз (бялата част), 2 стръка салвия, 4 с. л. горчица, 1 с. л. бял синап, 1/2 ч. л. куркума, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се мажат с горчицата. Пържат се в зехтина до златисто. Беконът се запича в сух тиган до златисто. Прибавя се наситненият праз и се готви, докато омекне. Поръсва се с наситнената салвия, куркумата и зрънцата бял синап, запържват се за кратко и се налива бялото вино. Слага се и запърженото месо. Наливат се 300 мл вода и се готви под капак на много слаб огън 40 минути. Прибавя се сметаната и се готви още 15 минути.
Мариновани на фурна
ПРОДУКТИ: 6 цели пилешки бутчета, 250 г кисело мляко, 30 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 1/2 лимон, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, риган, розмарин, босилек, мащерка, пушен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Риганът, розмаринът, босилекът, мащерката и пушеният пипер се смесват. Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, зехтина, сол, черен пипер и микса от подправки. Бутчетата се мариноват в млечната смес за една нощ. След това се подреждат в плитка тава върху пергаментова хартия и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – 45 минути. Поднасят се с накълцан магданоз и гарнитура по желание.
Хрупкави с галета
ПРОДУКТИ: 8 пилешки бутчета (с кожа), 5 скилидки чесън, 1 с. л. наситнена свежа мащерка, 1 1/2 с. л. сол, 1 с. л. черен пипер, 2 ч. ч. галета (хлебни трохи), 1с. л. настъргана лимонова кора, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. разтопено масло, 1/2 ч. ч. дижонска горчица, 1/4 ч. ч. мед, 1/4 ч. ч. пилешки бульон (или зеленчуков).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загрейте фурната на 180 градуса. Смелете чесъна, мащерката, солта и черния пипер в блендер. Добавете галетата, лимоновата кора, зехтина и маслото и смесете в блендера, докато галетата се напои. Изсипете сместа в подходящ широк съд. В плитка купа смесете горчицата, меда и бульона. Подсушете месото с кърпа. Поръсете го със сол и черен пипер. Потопете го в течната смес от всички страни. После поставете в галетата само частта с кожата и натиснете, за да залепне сместа. Поставете месото в тава, застлана с хартия за печене, с кожата нагоре. Печете пилето 40 минути на средното ниво в предварително загрята фурна. Увеличете градусите на 200 и печете още 10 минути, докато галетата покафенее.
С мед и розмарин
ПРОДУКТИ: 6 пилешки бутчета (долни), 2 с. л. краве масло, 1 с. л. мед, сол, розмарин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бутчетата се сваряват в подсолена вода до полуготовност, след което се отцеждат.
В купа се смесват маслото, медът и розмаринът. Бутчетата се слагат в тавичка и се намазват с получената смес. Запичат се до образуване на коричка.
Меси посочи основните фаворите за Световното, липсата на един отбор отвори дискусия
Радикални промени за три зодии
Как да премахнете жълтите петна от възглавници
Симеон Николов с нов блестящ мач в Русия, Локомотив е лидер
Трима души загинаха при катастрофа между кола и товарен автомобил
Кой ще спечели "Игри на волята"
Страхува ли се Ландо от "Лудия" Макс във Формула 1
73-годишен българин е задържан за опит за убийство
Официално: Николай Дачев е новият директор на Спортното в Бургас
Канцлерът Мерц защити немските пенсионери
Защо треньорът на "Левски" изпотроши пейка на стадиона на Славия?
Млади изследователи влизат в лабораториите на БДУ - започват STEM кръжоците
