×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Майка от Бургас зове да се намалят таксите за предучилищните групи


Майка от Бургас зове да се намалят таксите за предучилищните групи
Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев сподели, че е получил жалба от майка на дете в предучилищна възраст, която настоява да се намалят таксите за детско учебно заведение
22 Май 2020, Петък, 07:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Когато единият, или и двамата родители са останали без работа, такса от 100 лева не  предразполага към посещаване на детско учебно заведение, коментира тя

Майка от Бургас призова да се намалят таксите за предучилищните групи, тъй като в условията на пандемия от коронавирус, когато много от хората загубиха работата си, е трудно на родителите да плащат по 100 лева на месец за  детско учебно заведение. 

Общественият посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев сподели, че е получил жалба от дамата с инициали М. Д. В нея се посочва, че според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, децата от предучилищните групи трябва да плащат месечна такса от 100 лева.

При това положение според нея се създават предпоставки много от децата, от предучилищните групи, въпреки желанието на самите деца и техните родители да не се завърнат в детските градини и да не могат да завършат обучението си, коментира омбудсманът. 

„Дамата казва, че при създалото се извънредно положение, когато единият, или и двамата родители в семейство са останали без работа, такса от 100 лв. не предразполага към посещаване на детско учебно заведение, споделя, че е разумно да се преосмисли таксата за посещение на детските градини от децата в предучилищна възраст за лято 2020 год., така че да се даде възможност на родителите да работят, а децата да не бъдат лишавани от посещение на ОДЗ“, пише той в писмо до кмета на Бургас Димитър Николов. 

„Сигналът на гражданката повдига два въпроса. Единият е свързан с възможността за посещаване на детска градина, след като повече от два месеца децата с помощта на родителите си провеждаха самообучение в домашна обстановка, другият с размера на таксата, който следва да се заплаща за присъствието им в детските градини за периода от 01.06. до 31.08, който според приложение №4 към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас е в размер на 100 лв.“, обяснява Стамболиев. 

Той уточнява, че с последното изменение на Наредбата от заседание на Общинския съвет, проведено на 27.02.2020 г., тази такса е в размер на 70 лв., но според §4 от преходните и заключителните разпоредби към Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, изменението влиза в сила от 01.10.2020 г..

Иначе казано, за летния сезон на 2020 год. таксите за посочения период от м. юни до края на м. август, остават в размер на 100 лв. месечно.

Тази сума е пет пъти по-висока от  месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина, коментира омбудсманът на Бургас. 

„До 31.05. сумата е 18 лв., а от следващия ден, на 01.06  - 100 лв., при положение, че в този период дори учебни занимания, определящи до някаква степен размера на таксата за ползване на детска градина не се провеждат, а детето едва ли консумира пет пъти повече храна, или менюто в детската градина е поскъпнало в петорен размер“, добавя той.

„За двата месеца, в които бе забранено посещаването на детските ясли и градини и през които родителите бяха принудени да се грижат и обучават сами децата си, голяма част от тях използваха  платените, а някои и неплатените си отпуски. Голяма част от учителите в самите детски градини също ползваха отпуските си и сега ще трябва да работят. За семействата, в които единият, или и двамата родители останаха без работа доходите намаляха значително“, подчерта общественият посредник на Бургас. 

„От друга страна, бабите и дядовците, които принципно помагат при отглеждането на децата за летния сезон, за момента все още трябва да не се срещат с внуците си, тъй като са застрашената рискова група от заболяване с  COVID -19“, добавя той.

„Тази ситуация предполага от една страна засилено желание за посещаемост на детските градини, защото родителите на децата вече са изчерпали отпуските си,  нуждаят се от доходи и  ще трябва да започнат работа, а от друга страна посещението е съпроводено със заплащането на месечната такса  в размер, който едва ли всяко семейство ще може да си позволи“, изтъкна Стамболиев.

Той настоява родителите и през лятото да плащат по 18 лева, за да може малчуганите да посещават детските градини. 
 


В категории: Бургас


100 Кила в ужас от матурите
100 Кила в ужас от матурите 04/06/2020, Четвъртък 17:22 0
Маша пак се натиска за Гришо
Маша пак се натиска за Гришо 04/06/2020, Четвъртък 14:22 1
18
Коментара по темата
18.
Да
22.05.2020 12:04:25
1
2
Децата до 10 или 11 години не могат да седят сами вкъщи по закон затова тази ситуация е типично бг недомислица.Те и първи клад са малки, но хората рискуват, ако няма кой да ги гледа.И не коментирайте кой ходи по кафета и кой не- нито ходя пи кафета, нито децата ми живеят по кътовете.
17.
RE-15
22.05.2020 11:58:39
0
4
Учителка пита децата какво работят родителите.
Петърчо: Татко работи в КАТ. Добре живеем.
Марийка: Мама е магистралка. Добре си живеем.
Иванчо: Татко е тираджия. От тия катаджии и магистралки ни се е...а мамата от глад.
16.
Въпрос
22.05.2020 11:40:29
1
1
Знам че имаше наскоро (в поселдните години) промени, но 4та група която приключва май месец, не е ли било винаги краят на пътя? Иамм чувството, че се иска все едно в училище детето ти да стои и да кара 13ти клас през лятото. Това е допълнителна функция извън нормалното което се предлага.
15.
Киро
22.05.2020 11:27:42
2
3
Хора, трябва да се направи нещо. Ето например аз вземам 1500лв заплата. Разходите ми са:
Ток: 50лв
Телефон: 30лв
Вода: 20лв:
Храна: 300лв
Бензин: 300лв
Фитнес: 50лв
Протеини: 100лв
Уиски: 200лв
Проститутки: 900лв
Кокаин: 800лв
Е как да стане? Бойко да оправи нещата веднагически.
14.
До 6
22.05.2020 10:21:17
5
4
Съгласна съм с Вас.Когато родителите са работещи е нормално детето да няма кой да го гледа.Те вече са завършили 4 група, лятото няманямат обучение.Става точно забавачница.И 100 лв е нормална сума.Преди 2 години и аз плащах толкова за месеците юни,юли ,август.Обаче единия родител да не работи и да го праща на градина?После реве, че е 100 лв таксата??? Ами като нямаш пари стой и си гледай детето вкъщи.Гледате да се отървете от децата си, винаги когато съм си взимала и 2 дни отпуск, не съм пускала детето си на градина.Искате свободия да си пиете и лятото спокойно кафетата и да не Ви развалят децата нататък децата.В другия момент 100 лв са ви много.Ами айде си вземете по една детегледачка, да видим колко ще ви струва? Ами след това летните ваканции когато децата не са на училище? Частни занимални,ама там няма да ревете, че таксата е 300 лв без храната?
13.
RE-2
22.05.2020 10:00:31
3
5
Социализмът отдавна си отиде. Беше време, когато за едно дете плащах 36,00лв., а други с две деца общо 2,40лв. Татко им беше студент по линия на Рабфак.
12.
RE-1
22.05.2020 09:58:09
4
15
Да спре цигарите.
Да слезе от колата.
Да си промени GSM-плана.
Да чете по-малко bg.mama
Да престане да виси по кафетериите.
11.
*********
22.05.2020 09:34:11
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Х
22.05.2020 09:31:16
6
8
Eгати нахалния народ дай дай. Като цигани.
Все някой трябва да им плаща да им дава безплатно а те да простеят. Да пушат. Да ходят на кафе. Да не четат. Да ходи при Меркел. Не ни трябват некадърници които не могат да си плащат сметките. Бургас няма полза от бедни тъпаци. Едно обшество което не може да плаща сметките не е обшество.

Аз предлагам вместо да им слугувате и да работите заради тях да приватизирате всички училища и градини. Няма да ни занимават. Да ходят да се оправят сами.

Аман от неотговорни хора.
Който не работи няма да яде. Няма да се учи.
Трябват ни обикновенни работници.
Не е редно всеки да има образование.
Ето видяхте соца докъде ви докара най бедната държава най неотговорнатя най която не може да си плаща сметки.
9.
Майка
22.05.2020 09:28:09
0
2
Няма друга такава такса в страната, който и да питам остава изумен какво вповече получават 4та група през летните месеци, за да са така наказани родителите.В случай като моят-едното ми дете е 4та група, другото е записано на ясла, нооо не искат да го вземат, защото до момента не е посещавало, аз без работа, немога и да започна да си търся, защото няма кой да ми гледа децата, но видиш ли ти съпругът ми работел и не ми било спешно децата да посещават детското заведение...
8.
До реалист
22.05.2020 09:15:45
2
9
Ти големи глупости пишеш!Работата на родителят е да работи, иначе откъде ще има 100 лв за градина.Никой по желание или мързел не му се седи в къщи без заплата.И щом има дупка от 3 месеца държавата трябва да се погрижи някак за този казус- в случая срещу 100 лв под предлог, че големите заемат местата на малките.А на малките също си правят устата родителите да ги гледат лятото, защото групите са сборни.Този филм съм го гледала с 2 деца.Да не говорим, че в България обрзованието е Безплатно, а родителите се цедят за какво ли не.Даже таксата от 18 лв за предучилищна е незаконна.Аман от държавните им глупости.Една госпожа лично мен ме лъга, че децата са 34 в група лятото и спяли по 2.Но, лелята един ден случайно ми каза, че са 21.Познай какъв разговор имах с директорката.Вечно се правят коментари кой кога си водил детето пък почивал и т.н.Не е тяхна работа.Някой може да е опериран, да е бил нощна смяна и т.н.Иначе купуваме килими, климатици, матраци, щори и какво ли не и после, ако може да го гледаме вкъщи.Е ми не е ок....
7.
Майка
22.05.2020 08:35:01
0
1
Няма друга такава такса в страната, който и да питам остава изумен какво вповече получават 4та група през летните месеци, за да са така наказани родителите.В случай като моят-едното ми дете е 4та група, другото е записано на ясла, нооо не искат да го вземат, защото до момента не е посещавало, аз без работа, немога и да започна да си търся, защото няма кой да ми гледа децата, но видиш ли ти съпругът ми работел и не ми било спешно децата да посещават детското заведение...
6.
Реалист
22.05.2020 08:28:21
11
10
Децата завършили 4 група завършват в края на май, за да започнат 1 клас на 15 септември. До края на май предучилищнта група нямат никаква такса, таксата от 100лв която се обсъжда е за да има кой да им гледа децата лятото и става въпрос за 3 месеца детегледачи, не става въпрос за предучилищна и не се явява социална функция, а лятото е е обучителен период. Аз подкрепям такса 100лв за лятото на завършилите 4 група, това си е помощ на родителите и не е кой знае колко голяма, при условие, че ако децата им са отписани в края на май ще се наложи да наемат детегледачка, което ще е много по скъпо. А аргумента с неработещия родител само може да докаже, че въпреки че има кой да гледа детето той иска да се отърве от грижа за детето си.
5.
Marinero
22.05.2020 08:10:38
3
9
Детските градини имат социална функция и не са търговски дружества. Община Бургас дере най -високите данъци на републиканско ниво, редно е в тази ситуация да си влезе в социалната функция. А децата на милионерите ходят в скъпоплатени частни занимални с доста по-солени такси, не ги мислете.
4.
027
22.05.2020 08:01:42
3
7
При положение, че предучилищните групи са задължителни и безплатни, то следва, че трета и четвърта група трябва да нямат такса 18 лв.В някои градове таксите са други.И този въпрос се обсъждаше по едно време.Не стига, че 4 години купуват хората килими, инвентари, щори, вентилатори и какво ли не, ами и 100 за сбогом им искат.А някои сме с по 2 деца- едно и също е.С големия оборудвахме групата, сега с малкото пак наново същия филм.
3.
Bgman
22.05.2020 07:33:30
1
7
Ей това е комунизъм в действие - 5% не могат да плащат таксите, да намалим на всички ..
Не е ли по-добре да се доплаща на тези 5%, вместо и милионерите да плащат 18 лева???
2.
Хм
22.05.2020 07:30:55
0
5
Тези 100 лева май са за големите от 4-та група, които са за първи клас и летуват в градината до септември.
1.
Трол
22.05.2020 07:18:54
0
3
А защо 4-та група не си навакса пропуснатото? Обявиха, че оценяване за първи клас няма да има край, няма нужда учителките да се напъват. 100 такса, за да са прибрани в градината. Някой даже ходят с таблетите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
100 Кила в ужас от матурите 100 Кила в ужас от матурите

Целият юни се очертава тежък за певеца, но той е доволен от себе си

Разработиха антибиотик, надвиващ и най-устойчивите бактерии Разработиха антибиотик, надвиващ и най-устойчивите бактерии

Американски учени са публикували резултатите в "Cell"

Важно! Затварят за ВиК ремонт част от бул. „Демокрация“ в Бургас Важно! Затварят за ВиК ремонт част от бул. „Демокрация“ в Бургас

Ще бъде блокирано локалното платно

Откраднаха кучето на Катя и Здравко от Ритон Откраднаха кучето на Катя и Здравко от Ритон

Потвърждение за това дават и охранителните камери на къщата

Матурите в СУ "Любен Каравелов"-Несебър: Явиха се 53 зрелостници, предстоят изпитите след 7 клас Матурите в СУ "Любен Каравелов"-Несебър: Явиха се 53 зрелостници, предстоят изпитите след 7 клас

125 са седмокласниците, подлежащи на Национално външно оценяване (НВО)

Учителка намери 600 лева, даде ги на ченгетата Учителка намери 600 лева, даде ги на ченгетата

Със сигурност Петя Цанева с благородния си жест е чудесен пример както за съгражданите и учениците си

Дария Симеонова възмутена от скъпи балони Дария Симеонова възмутена от скъпи балони

"17 лева за балон? Вие добре ли сте?!", чуди се актрисата

Маша пак се натиска за Гришо Маша пак се натиска за Гришо

Шарапова отдавна се опитва да покаже, че не таи лоши чувства към спортиста въпреки раздялата им

Българска компания изстрелва наносателит в Космоса в края на годината Българска компания изстрелва наносателит в Космоса в края на годината

EnduroSat има собствено софтуерно решение като част от SpaceX и нейната ракета Falcon 9 с името SPARTAN, съобщи създателят й Райчо Райчев

КАТ започва нова акция - ще се следи за колани и каски КАТ започва нова акция - ще се следи за колани и каски

Отчетен е спад на тежките пътнотранспортни произшествия след напрежението, породено от падането на противоепидемичните мерки

Цеца Величкович стана баба Цеца Величкович стана баба

Младият татко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет

Куче чака три месеца пред болница собственика си, починал от COVID-19 Куче чака три месеца пред болница собственика си, починал от COVID-19

Кучето носи името Ксиао Бао, което на означава „малко съкровище“

Ново проучване: Помага ли ибупрофенът при лечение на коронавирус? Ново проучване: Помага ли ибупрофенът при лечение на коронавирус?

Първоначално се считаше, че препаратът е вреден за пациентите

Превръщат къщата на Хитлер в полицейски участък Превръщат къщата на Хитлер в полицейски участък

Австрийското правителство купи сградата през 2016 година

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Имаме най-ниска безработица сред черните, отчете Тръмп

Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа

Бюджетът от 10 млн. лева, предвиден за целта през тази година, се пренасочва за мерки срещу нарастващата безработица

Италия отново отворена за туристи Италия отново отворена за туристи

Ограниченията за пътуване в рамките на страната също ще бъдат премахнати, което означава, че хората могат да се движат свободно между различните региони

Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген

До 2025 г. германците планират да продават до 1,5 милиона хибриди и електрически коли годишно на китайския пазар

ЕК добави нови авиокомпании в черния списък ЕК добави нови авиокомпании в черния списък

В него са включени всички авиокомпании на Армения

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима

Лекарите посочват наличието на случаи, когато рецепторите на болните пациенти не са се възстановили

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Апетитните жени и жените с апетит са съвършено различни неща... Виц на деня Виц на деня Какво може да бъде по-лошо от слон в стъкларски магазин?
- Таралеж в завода за презервативи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес една гледачка срещу 20 лева ми каза, че съм глупак.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори