×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Призоваваме за търпение и толерантност, няма да допуснем струпване на големи групи в Съдебната палата


Призоваваме за търпение и толерантност, няма да допуснем струпване на големи групи в Съдебната палата
Дори в извънредното положение Бургаският окръжен съд не е спирал да работи, каза административният ръководител Росица Темелкова
14 Май 2020, Четвъртък, 16:25 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

През последните два месеца работихме усилено, няма да имаме съдебна ваканция, за да наваксаме с делата, каза председателят на БОС

 

Росица Темелкова е председател на Бургаския окръжен съд. От днес магистратите влизат в обичайния си работен режим и ще разглеждат всички дела, а не само мерки за неотклонение, както бе през последните два месеца. В Съдебната палата в Бургас се прилагат строги противоепидемични мерки.

-Съдия Темелкова, от днес влизате в обичайния си ритъм на разглеждане на дела, но как се справяхте през последните два месеца?

- Дори в извънредно положение съдът не е спирал да работи. През този период съдиите са разгледали три производства по повод Европейски заповеди за арест и 32 дела, свързани с мерки за неотклонение. Преустановено бе само разглеждане в открито съдебно заседание на делата, които не са включени в приложение 1 към чл. 3 от Закона за мерките и действията в извънредното положение. Отделно, съдиите, които не бяха ангажирани в открити заседания по тези групи дела, работиха дистанционно. По указание на Висшия съдебен съвет сме пращали справки за работата, която е свършена от тях по време на извънредното положение. В никакъв случай не мога да се съглася, че съдилищата не са работили в рамките на последните 2 месеца. Напротив – работата беше усилена, още повече в условия на епидемия, в която трябваше да се съобразяваме и с мерките за безопасност.

От днес отваряме врати, макар че вчера Министерския съвет обяви извънредна епидемиологична обстановка. Независимо от това съдът започва да работи и в открити заседания ще се разглеждат всички насрочени дела по график, като, съобразно указанията на ВСС, сме взели мерки за дезинфекция, дистанция между страните и съдебните състави и т.н. Правим максималното по силите ни, за да осигурим безопасни условия на работа.

-Какви мерки сте предвидили? Разбрахме за плексигласови стени, които да отделят съдиите.

-Закупили сме шлемове на целия съдийски състав и на протоколистите, с цел защита. Ще се поставят плексигласови прегради в отделенията, така, че посетителите да са отделени от служителите. Предстои да решим дали работата на деловодителите ще продължи по график, с оглед необходимостта от осигуряване на дистанция от 2 метра между тях, съобразно указанията на здравните органи. Решението по този въпрос зависи от това доколко помещенията позволяват спазването на дистанция. Някои от деловодствата ни се намират в малки помещения и в тях работят по четири човека- трудно ще им осигурим нужната дистанция.

Направи ми впечатление, че в социалните мрежи адвокатите изразяват недоволство от това, че се налага да чакат пред Съдебната палата преди да ги пуснем да влязат в заседание. Разбираме, че това няма да е много удобно, но призоваваме за търпение, разбиране и толерантност, защото няма как изведнъж да напълним съдебната палата с хора и същевременно да осигурим дистанция от 2 метра между тях, да дезинфектираме и т.н. В Съдебната палата на първия етаж, където са разположени много зали, коридорите са тесни и не позволяват проветряване. Аз, като управител на сградата от своя страна правя  всичко възможно да организираме така работата, че да не се налага да чакат дълго време отвън.

- Как ще ги призовавате да влизат? Както процедира НАП-Бургас ли?

-Не, чрез Съдебната охрана. Всеки ден на  охраната ще бъде предоставен списък с делата за деня и лицата, които  са участници в тях. Така, ако, примерно делото е насрочено за 10 ч., в 9:50 чада охраната ще ги покани да влизат. Идеята е процесът да бъде поетапен, да не се стига до струпване на хора. Осигурили сме, доколкото е възможно, еднопосочно движение за влизане и излизане от Съдебната палата. Това е трудно, защото на втория етаж има само едно стълбище към третия етаж, но се справяме. Предстои ни среща с адвокат Юрий Бошнаков от Адвокатската колегия - Бургас. С него ще уточним режима на работа, да разбера какви са притесненията на колегите му и да преценим доколко можем да удовлетворим  исканията им, разбира се, при съобразяване с изискванията за безопасност .

-Те какво искат точно? Да не стоят отвън? Времето вече се оправи и е топло все пак.

-Да, действително е топло и със сигурност да седят отвън на въздух е по-добре, отколкото  да  чакат в тесните коридори и да има опасност от заразяване. Ограничили сме достъпа до отделения до 2 души максимум, като сме намалили работното време за работа с граждани, за да може да се извършва два пъти дневно дезинфекция.

-А ако има 15 свидетели по дело, какво се случва? Викат ги един по един?

-Свидетелите трябва да се пускат заедно със страните, няма как да избегнем това. Има голям риск от заразяване в тесните коридори на палата. Широките коридори и големите зали не създават опасност, но залите, разположени в тесни коридори са рискови от струпване на хора. Висшият съдебен съвет ни даде препоръки – когато бъде разпитан, свидетелят веднага да напуска залата и сградата, при възможност, но това невинаги е възможно, защото съобразно процесуалните закони, той трябва да остане в залата, докато приключат разпитите на всичките свидетели. Напускането на залата става със съгласие на страните и по разпореждане на съда. Затова сме предвидили, че когато по едно дело има много страни, свидетели, вещи лица и т.н., то ще се разглежда във Втора зала на Съдебната палата, която е най-голямата  залата на съда и осигурява възможност за дистанция между хората.

-Тази зала ще се ползва ли и от Районния съд?

-Да, когато има възможност. Но става въпрос предимно за наказателни дела, които са с много участници. Искам да кажа и още нещо - да  призова  адвокатите и страните да използват Единния портал за електронно правосъдие, в който съдът е включен – трябва да си подадат заявление за създаване на профил  и за достъп до конкретни дела. Добре би било, ако те изразят съгласие да ги призоваваме и уведомяваме по електронен път. За съжаление малко са колегите, които искат да се възползват от тази възможност, а всъщност нашата идея е да ограничим необходимостта от  връчване на призовки чрез призовкари. Те са едни от най-рисковите ни служители, които контактуват с много хора. Не само адвокати, а и други страни по делата могат да се възползват от електронното призоваване. Ще осъществя контакт  с Общината, Областната управа и всички големи учреждения на територията на областта,за да ги призова да се възползват от тази възможност.Ако на съдилищата се осигури достъп до Системата за сигурно електронно връчване ще можем да изпращаме и получаваме  призовки и документи до регистрираните в нея  държавни органи и др.В този смисъл е и решението на СК на ВСС.

-А направихте ли тестове на съдиите?  

-Направени са бързи тестове на съдиите, всички са отрицателни.

-Имате ли много забавени дела и как ще успеете да ги вместите в графика?

-Има забавяния и това е обяснимо. По време на извънредното положение се разглеждаха ограничена категория дела. Затова е обяснимо, че сега ще има забава при разглеждане на делата. Препоръката на ВСС е да се насрочват по-малък брой дела в заседание, на по-голям интервал от време, което допълнително ще забави разглеждането на делата. Съдийската колегия обаче взе  решение това забавяне да не се отчита в ущърб на съдиите.Така или иначе, ние ще работим и през лятото – няма да имаме съдебна ваканция. Така ще се опитаме да наваксаме закъсненията.

Ще се нарушили обичайният ритъм на съда?

-Надявам се да не се стигне до там, но забавяне ще има. Всеки съдия си преценява графика и се съобразява с броя лица, участващи в производството и времето, необходимо за разглеждане на делото.

-Не приключихте втората процедура за съдебните заседатели.

-Не сме. Това е поредна процедура. Сега събираме документи на кандидати за районните съдилища в Карнобат и Средец. За Малко Търново тече процедура за набиране на кандидати. Проблемът е, че трябва да се изберат от Общото събрание на Окръжния съд, а след това да  положат клетва пред Общото събрание на съответните районни съдилища. Това предполага събиране на  много  хора на едно място. Ще се наложи да се осигури такава зала, в която да има дистанция между присъстващите.

-Какви са другите най-неотложни проблеми?

-Първо и най-важно, да осигурим безопасни условия на труд – да съхраним здравето на всички, които посещават Съдебната палата, както и на нашите служители, и на магистратите. Трудно ни е, защото разполагаме с ограничен персонал, който се занимават с дезинфекция и почистване, но считам, че ще се справим. Висшият съдебен съвет ни е дал опция да ангажираме фирма за дезинфекция на сградата.

-Какво всъщност става при хипотеза, че един съдия се разболее от COVID-19?

-Да се надяваме, че това няма да се случва! По принцип трябва да се изолират всички, които са били контактни с него. Тази хипотеза  ще създаде огромен проблем и затова  гражданите  не бива да искат всичко да се случва веднага и както е било преди епидемията. Вчера съгласувахме с останалите органи на съдебна власт достъпът до Съдебната палата, осигурихме дезинфектанти на входовете. Правим всичко възможно, за да започне съдът да функционира нормално, но в условията на епидемия.

-През 2-та месеца на извънредното положение проведохте много заседания по Скайп – онлайн. Може ли все пак това да се приложи като практика и занапред? Какво показва опитът ви?

-Видеоконференцията е много ефективно средство в настоящата ситуация. Възможно е да продължи да се използва и занапред, такава е и препоръката на ВСС – да се прилага тогава, когато е възможно до отпадане на опасността от заболяването. Съдът не е спрял да работи и оттук нататък няма да бъде отказан достъп на никой, който иска да се запознае с документите по делото си  или да получи административна услуга, ако спазва всички изисквания и мерки за безопасност.


В категории: Темида


България Всички новини
Жандармерия спипа Росен Вълчев и 23-годишната Александрина Ненкова с наркокухня, натикани в сак Жандармерия спипа Росен Вълчев и 23-годишната Александрина Ненкова с наркокухня, натикани в сак

Двамата са задържани в района жп гарата в Бургас

Приятел с бившия? Айде, стига, няма нужда Приятел с бившия? Айде, стига, няма нужда

Да се научим да живеем без човека, с когото години наред сме делили ежедневието и леглото си е доста трудна задача

6 зодии, които бързат да създадат връзка 6 зодии, които бързат да създадат връзка

Астрологията се намесва в усещането за любов и щастие у тези зодиакални знаци

Намерете вашия български шедьовър на изложението за сувенири в Стария Созопол Намерете вашия български шедьовър на изложението за сувенири в Стария Созопол

Подарете си един български уикенд в красивия Созопол

Как да си направите палачинки с орехи без брашно Как да си направите палачинки с орехи без брашно

Ще хареса на всеки вкус 

Лили Иванова и Митко Щерев в нов грандиозен скандал Лили Иванова и Митко Щерев в нов грандиозен скандал

Вижте подробности

Одобриха Община Созопол за безлихвен кредит от близо 3 млн.лв., ще разплащат с тях стари задължения Одобриха Община Созопол за безлихвен кредит от близо 3 млн.лв., ще разплащат с тях стари задължения

Заемът ще се върне до края на мандат 2019-2023 г., гарантира кметът Тихомир Янакиев

Д-р Георги Кенов: Само с критика община не се развива, оставете Сунгурларе да диша!  Д-р Георги Кенов: Само с критика община не се развива, оставете Сунгурларе да диша! 

Лидерът на ДПС Хатидже Георгиева настройва хората срещу мерките за коронавируса и е отказала да се подложи на PCR тест, обясни кметът

Русия се закани: Ще извежда туристи в Космоса през 2023 година Русия се закани: Ще извежда туристи в Космоса през 2023 година

До момента седем души са пътували до МКС като туристи

Георги Илиев се отказва от показанията си срещу Митьо Очите, твърди Юмер Мехмед Георги Илиев се отказва от показанията си срещу Митьо Очите, твърди Юмер Мехмед

Арестът ми бе постановка, за да не мога да отида на делото, казва още той

Правителството на Франция подаде оставка Правителството на Франция подаде оставка

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ

Близо 55 000 са новите случаи

Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус

Първата ракета в света се зарази по време на турнира "Adria Tour"

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня - Колко начина знаеш за връзване на вратовръзка?
- Три: на шията, на ръката, на крака...Не - четири начина!
Виц на деня Виц на деня Двама роми си говорят:
- Брат ми, бил ли си с медицинска сестра?
- Не, само с обикновена ...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече три месеца не съм казал нито дума на жена си...тя не обича, когато я прекъсват.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори