×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо генералът свали униформата


Защо генералът свали униформата
Ген.Венцислав Мутафчийски
06 Май 2020, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Мнозина са на мнение, че появата му във военна униформа по националните телевизии е действало на българските граждани стресиращо

 

Един лекар с генералски пагони в рамките на два месеца се превърна в най-известния човек в България като засенчи по популярност президента и премиера, които доскоро се радваха на висок рейтинг. До края на март Румен Радев или Бойко Борисов бяха на върха на всички социологически класации като в зависимост от различни политически събития ту единият, ту другият имаше предимство и съответно по-високо обществено одобрение, пише Lupa.bg.

Облечен в елегантен тъмносин кост и със синя вратовръзка ген. Мутафчийски отговаря на журналистически въпроси, след като на 5 май ВМА получи дарение от бизнесмена Петър Манджуков 6 реанимобила

След въвеждането на извънредното положение на 13 март ген.-майор Венцислав Мутафчийски – професор хирург и началник на Военномедицинска академия като председател на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса се изстреля на върха на класациите с личен рейтинг от 89%. Впоследствие рейтингът му падна на 71%, но въпреки това последните социологически проучвания на различни агенции показват, че той продължава да се ползва с голямо одобрение сред гражданите, изпреварвайки президента и министър-председателя.

Една любопитна вметка – България, чиято армия наброява по-малко от хората, които биха запълнили Националния стадион „Васил Левски“, се оказа с трима генерали на върха на управлението по време на извънредното положение. Все пак да уточним – военно положение не бе въведено и танкове и бронетранспортьори не бяха изкарани по улиците в опит да озаптят недисциплинираните граждани, които отказваха да носят маски или пък нарушаваха противоепидемичните мерки.

Румен Радев бе генерал-майор от ВВС, а сега е генерал от резерва. Бойко Борисов бе генерал-лейтенант от МВР. След неговата ера като главен секретар ведомството бе девоенизирано и служителите вече нямат военни звания. Според постановление на правителството от 2002 г. званията на офицерите и сержантите от мобилизационния резерв на МВР се приравняват към званията по Закона за отбраната и въоръжените сили, което означава, че сега премиерът също е генерал от резерва.

За разлика от държавния глава и министър-председателя Венцислав Мутафчийски е действащ генерал-майор от Военномедицинската служба, началник на ВМА, главен лекар на Въоръжените сили на Република България, а от края на февруари и ръководител на НОЩ. И като действащ офицер професорът по хирургия не само има право, но е и задължен за носи генералската си униформа. Както се казва за честта на пагона.

Именно обаче военната униформа изигра лоша шега на проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който в продължение на 65 дни всеки ден, а няколко седмици и два пъти дневно, даваше брифинги от ВМА или от Министерския съвет, за да информира обществеността за броя на заразените с коронавирус в България и да отговаря на журналистически въпроси (понякога доста тъпи и неадекватни), свързани с развитието на пандемията по света и у нас.

Мнозина са на мнение, че появата на генерала професор във военна униформа два пъти, а в последствие и веднъж дневно по националните телевизии в условията на извънредно положение и в условията на шокова пандемична ситуация в цял свят е действало на българските граждани стресиращо и е предизвиквало паника и страх. В социалните мрежи немалко граждани споделиха, че военната униформа в една по конституция демократична държава им навява асоциации с военно положение и с управление на военна хунта. Както знаем българите, преживели 45 години авторитаризъм, са чувствителни на тема диктатура и укриване на информация от страна на властта.

Макар че никой не поставя под съмнение авторитета на ген. Мутафчийски като лекар, като преподавател и като български офицер, изкарал хиляди напрегнати часове над хирургическата маса в спасяване на човешки животи и няколко тежки мисии зад граница – отново спасявайки хора. Но самият той и като лекар, и като медик, който е завършил и курсове по психология, трябваше да си даде сметка, че честта на пагона нямаше да бъде опозорена, ако на брифингите в МС се появяваше цивилен и с костюм. Това със сигурност щеше да внесе доза спокойствие у хората, които и без това вече бяха наплашени от задаващата се с "невиждана ярост" епидемия. А символите винаги имат значение. Защото ген. Мутафчийски оглави битката срещу коронавируса не толкова като генерал, а като лекар. И по-подходящо щеше да бъде той да се явява пред гражданите в цивилно облекло. Със сигурност това не е дребно заяждане към уважавания генерал Мутафчийски, който положи много усилия епидемията в България до момента да не вземе застрашителни размери.

Унизителен обаче бе начинът, по който началникът на ВМА бе накаран да свали униформата и да се яви с костюм на двата брифинга на премиера Бойко Борисов в неделния ден на 3 май, когато министър-председателят гневно обясняваше на журналистите, че генералът е жив и здрав и никой не го уволнявал и щабът си работи нормално, а униформата на генерала е дадена за пране. Пространните обяснения, че шефът на НОЩ засилиха усещането, че с първоначалната си твърда позиция срещу разхлабване на мерките Венцислав Мутафчийски изведнъж стана неудобен и започна да генерира обществено недоволство. А проф. Мутафчийски сам трябваше да свали униформата и да се явява пред медиите и пред гражданите облечен цивилно. В името на спокойствието. А символно честта на пагона със сигурност нямаше да бъде опетнена.

Днес е Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Ако на жълтите павета в София имаше военен парад, ген. Мутафчийски щеше да е в първите редици на приемащите парада и да отдава чест, облечен в парадната си гълъбовосиня униформа. Пред камерите на телевизиите той се появяваше или със зелената униформа на Сухопътните войски, която освен от зелен панталон с двойна червена лента се състои от куртка, или от риза тип яке. Понякога генералът говореше пред медиите и с черно яке с две големи сребърни генералски звезди, указващи чина му – генерал-майор.
(


В категории: Животът


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Стоян петров катъра
06.05.2020 21:16:41
1
0
Ох венци венци щи ям големите менци
6.
до 7
06.05.2020 20:53:31
2
3
Марияна, ти глупачка ли си ? Вчерашните заразени ни ги пишеш на "наша" сметка. А метката на НОЩ чиста ! Кацащите и излитащи самолети с апачи пак на наша сметка ли са ? Докато ние пишехме декларции, команчите кацат и излитат и затова пак ние ли сме виновни ? При толкоз ушити под личното ръководство на Тулупа защитни обелкла пак заради нас ли има толкова вътрешно болнични инфекции ? Паметник на д-р Сребра Родопска трябва ! И то не само у нас а в цяла Източна Европа !
5.
Мариана
06.05.2020 20:29:16
5
4
Българска простотия и неблагодарност!
Ако бяха дошли хладилните камиони дали нямаше да се депресират. В други държави има вечерен час, пълна забрана за излизане, ние много чувствителни се оказахме. Вчера има 69 новозаразени и всички си мълчат! Защо не сте по кръчмите, нали това искахте!
4.
Ваня
06.05.2020 20:17:51
3
5
Той и тулупа в затвора.
3.
КороноТъпак
06.05.2020 20:01:04
7
7
Днес, беше домакин на Херо Мустафа в униформа, с маска и кожени ръкавици. Гънеше се в слугински поклони докато американската амбасадорка го даряваше с икона. В ръцете на мюсюлманката Мустафа това едва ли има някакъв релегиозен смисъл но много ярък политически знак, че той ще е следващият американски слуга в българските политически върхове. Предполагам, че ще го опитат за Президент, където с малко помощ от Мишо Константинов и доста парички може и да се случи.. ако българите сме оФсе !
2.
БНА
06.05.2020 18:12:54
4
14
Ми ако беше излязъл по работно Хирургическо облекло с тъмнозелена касапска мушамяна престилка на засъхнали петна кръв и карантия щеще да има още по СИЛЕН шоков ефект
1.
Здравко
06.05.2020 17:29:10
21
16
Този човек и още няколко трябва да бъдат арестувани и съдени ,за цялата глупост която се сътвори в държавата ни през така наречената от тях -карантина пандемия.Всичко това бе скалъпено и режисирано ,без да стъпва на никакви епидемични и научни изследвания ,налице са -съсипана икономика,хора без работа,усвоени едни пари в незнайни посоки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори