×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спад на цените на жилищата се очаква на половината от пазарите в света


Спад на цените на жилищата се очаква на половината от пазарите в света
Една от последиците от блокадите в редица страни е, че хората прекарват значително повече време у дома и това със сигурност ще повлияе търсенето и предлагането
05 Май 2020, Вторник, 10:48 ч.

Тенденцията е особено отчетлива в страни, които наложиха строга блокада за спиране разпространението на коронавируса

Почти половината (48%) от участниците във вътрешно допитване на консултантската компания Savills за въздействието на коронавируса върху жилищните пазари в света очакват продавачите да запазят имотите си на пазара, но при известно намаляване на цената им.

Допитването е било проведено сред 50 експерти от глобалната мрежа на жилищните пазари в Savills между 20 и 24 април и обхваща експерти от страни като Австрия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Русия, Испания, САЩ.

Други 47% от участниците обаче очакват продавачите да запазят имотите си на пазара при настоящите цени.

Като цяло малко продавачи напускат пазара, а повечето купувачи продължават да търсят имот, създавайки възможности за бизнес след вдигането на блокадите, пише Savills.
Пазарни нагласи

Коронавирусът засегна жилищния пазар в света, но има значителни вариации в различните локации, страни и континенти.

Относително равно е и съотношението между купувачите, които продължават да търсят имоти и ще пътуват веднага след вдигането на блокадата, и тези, които засега отлагат плановете си. Купувачите на някои пазари като езерото Комо в Италия засега отлагат плановете си за покупка на имот, в други райони като Северозападна Франция, където има значителен брой селски имоти, купувачите продължават активно да търсят възможности за покупка.

Малко обаче са купувачите, които изцяло са спрели търсенето си. Над 90% от анкетираните отбелязват, че 30% или по-малко от купувачите им са се отказали изцяло от идеята да придобият жилищен имот.

Спадът на цените е основна тема в момента и мнозинството респонденти казват, че висок процент от купувачите им очакват да получат по-ниска цена след блокадата. Тенденцията е особено забележима в страни като Испания, които наложиха строги блокади и разполагат с повече наличности. Но има и някои изключения – на горещи точки като Френската Ривиера малко купувачи очакват понижаване на цените, предава investor.bg.

Освен че малко купувачи се оттеглят изцяло от пазара, участниците в допитването отбелязват, че само 6 на сто от продавачите обмислят да изтеглят имота си или вече са го направили. Продавачите, които запазват имотите си на пазара, са разделени основно в две категории – хора, които обмислят понижаване на цените, и такива, които запазват имота си на пазара на същата цена.

Бизнес практики

Макар допитването да показва, че повечето купувачи и продавачи запазват интереса си към сделки, различните блокади и мерки за социално дистанциране са направили бизнеса необичайно труден. Технологиите са засилили комуникацията от разстояние, като три четвърти от респондентите използват видео конферентни връзки, а половината правят видео обиколки.

Наблюдават се и някои бързи правни промени, помагащи да се прави бизнес. 30 на сто от анкетираните съобщават за промени в правните им системи като закон за електронна идентификация във Франция, който е увеличил гъвкавостта на нотариусите. Сега електронният подпис в страната има същата правна сила като подписа на хартия.

Дългосрочни последици от COVID-19

Една от последиците от блокадите в редица страни е, че хората прекарват значително повече време у дома. Това време позволява на домакинствата да помислят от какво се нуждаят вкъщи, особено в света след коронавируса. 86 на сто от участниците в допитването очакват увеличаване на работата от вкъщи и според Savills това ще окаже пряко въздействие върху жилищния пазар, тъй като купувачите променят приоритетите си. Три четвърти от анкетираните смятат, че търсенето на домашен офис ще нарасне, а 83 на сто са на мнение, че добрият безжичен интернет ще бъде приоритет за купувачите в бъдеще.

Зелените площи в различни форми също са смятани за приоритет от купувачите, като 73% от анкетираните са съгласни, че търсенето на зелени пространства от купувачите на жилища в градовете ще нарасне. Други 61 на сто от анкетираните са на мнение, че търсенето в селски райони също ще се увеличи. Желанията за удобства и локация са фактори, които предприемачи от цял свят ще трябва да вземат предвид при проектирането на домовете на бъдещето, отбелязва Savills.

Промяна в бизнес практиките

Коронавирусът увеличава и използването на технологии в процеса по покупка на имот, като 84% от анкетираните смятат, че ще има още по-голямо насочване към онлайн маркетинга в бъдеще. По време на блокадата потенциалните купувачи не могат да правят физически огледи на имоти, което води до ръст на виртуалните огледи. Малко над половината от участниците в допитването смятат, че практиките при огледите ще се променят след вдигането на блокадите. Това включва ограничени огледи на място и засилване на мерките за безопасност.


В категории: Бизнес


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
opalqnka
05.05.2020 22:09:52
1
1
В момента никой не знае на къде ще поеме икономиката на света а особена нашата ,едно е сигурно, парите могат да бъдат обезценяни но имота си стои ценен за винаги, до сега не съм чул на имот с години да му пада цената под себестойност,, някой да ми даде пример , за 10г винаги увеличението е около 100%, кризите се създават за да може богатите да купуват, те никога не купуват на пика , но сега е тяхното време
17.
7887
05.05.2020 18:51:53
2
1
Брокерче,в криза се купуват акции. Имотите и златото могат само да съхранят стойност,евентуално. Ама това не е материя за гладни брокерчета. хаха
16.
Брокер на имоти
05.05.2020 15:58:22
3
3
Цените ще падат. От 1000 Евро на квадрат, на 1100....
Това е положението.
В криза, злато или имот.
Друг път няма.
15.
do Батко ви
05.05.2020 15:00:47
3
5
Ами ти купувай, не съветвай другите какво да правят. Има хора който си спомнят какво беше 2007-8, и как след 2009 цените се сринаха. Сега започва същият процес, въобще си нямаш на идея какво те очаква :)
14.
Guest
05.05.2020 14:55:50
2
4
В България хората нямат информация и всекидневно са обливани с поръчкови статии, които им внушава че имотите вечно ще ръстат. Кризите показаха на практика че това не се случва, / пример спада над 50%-2009-2014/. Каква криза се задава в момента? Западните анализатори твърдят че ще е дефлационна, повторение на тази от 1929 но умножена по 10. Интересно е. че хора като Мъск, Бъфет си продават активите и са на кешови позиции, това трябва да говори много. Цените на всичко което не е от първа необходимост, ще пада в това число и на коли. Недвижимите имоти, също ще пострадат. Колкото до инвестирането в тях има смисъл само ако купуваш на спад, в последната година от пика няма никакъв смисъл, тъй като в цената е калкулирана инфлацията поне за 10 г напред.
13.
Гражданин
05.05.2020 14:19:37
5
6
До долния батко паляк, като нема пари всичко се продава за колкото дават едиот
12.
Батко ви
05.05.2020 13:55:26
6
12
Спад ?!
Абе най-сигурното нещо по време на кризи е доказано- недвижимата собственост .
Едно време долара беше по-скъп от еврото и всички имоти бяха в долари после еврото поскъпна и имотите минаха в евро !
Отделно цената на имотите у нас е доста под средните в Европа ,а относно дали цените ще падат - Няма как защото в всяко жилище са вложени доста средства по разрешителни ,строежи и прочие.
По скор ако искате да купите жилище - намирате такова което ви харесва и се договаряте пряко с продавача
така ще прескочите посредниците -лапачи .Пряката договорка със собственика ще ви даде най-добрата цена !!!
И пак ви казвам парите са едни хартийки !!!
11.
Ххх
05.05.2020 13:32:03
1
7
Това е оптимистичния сценарии, когато се очаква до месец всичко да се върне по старо му. Но има и друг песимистичен, и той е свързан с фалити и безработица. При първия цените ще се запазят, то е ясно, Но при втория, нещата ще са много лоши и няма да се зне кога ще се оправят. Тогава на който му трябват пари и иска да продава, ще трябва да смъкне цената. Така, че наблюдавайте какво се случва ако до средата на юни всичко се върне по старо му, значи цените ще се запазят, ако не гледайте да намерите бързо балък да продадете иначе след септември, може да не намерите купувач, дори ако смъкнете цената.
10.
зурла
05.05.2020 13:05:45
2
19
Това не се нарича спад, а връщане към по нормално цени.
С покупката на жилище вие храните много паразити-посредници.
9.
Време е
05.05.2020 12:17:11
3
24
Този тумор безразборно строителство да спре. Държава с намаляващо население, с отрицателен ръст и циганизиращо общество, откъде накъде ще растат цените?! Всеки сульо и пульо с апартамент, всеки селяндур продал нивата и той с апартамент. 40% апартаменти стоят празни и заключени нврстиционно, да видим след десет години на кой ще ги продавате и какво ще ядете.
8.
браво
05.05.2020 12:14:32
0
5
ей плагиати, копи пейстнали сте от друг сайт !
7.
дядо
05.05.2020 11:57:50
0
8
Ма много мЪ боли фарЪ бе тцтцтц
6.
СПОКОЙНО
05.05.2020 11:23:56
1
19
сега като пуснат пак санирането "нашите" хора пак ще са добре ;)
5.
Иларион до 2
05.05.2020 11:13:30
0
23
Много си прав, освен това знаем колко мощно правителството подкрепя сектора и нищо чудно да им дадат пари като помощ , само и само за да се запазят цените. Строители или предприемачи, правителство и банките пърдят в едно гърне за да ограбват народа
4.
ДО 2
05.05.2020 11:10:57
2
18
По скоро от 950 на 970
3.
чакаме някой корифей да се намеси
05.05.2020 11:10:25
1
34
Сега ще се появи някой роден брокер от агенция, на която не може да произнесе името без 2 грешки и ще започне да ни убеждава, как не само няма да има спад в цените, ами даже ще се покачват.
2.
Истината
05.05.2020 11:09:39
1
33
Проучването е направено само за определени държави, като България изобщо не е включена. А и тук всички им знаем намаленията на строителите - от 950 евро на 920 за квадрат и ще реват 5 години, че едва живеят
1.
Нерде Ямбол, нерде Стамбол!
05.05.2020 11:00:05
5
32
Айдее, Ямболските патъри ще атакуват панелките ударно. Продавайте нивити у исикията и мятайте хапартаментите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жандармерия спипа Росен Вълчев и 23-годишната Александрина Ненкова с наркокухня, натикани в сак Жандармерия спипа Росен Вълчев и 23-годишната Александрина Ненкова с наркокухня, натикани в сак

Двамата са задържани в района жп гарата в Бургас

Приятел с бившия? Айде, стига, няма нужда Приятел с бившия? Айде, стига, няма нужда

Да се научим да живеем без човека, с когото години наред сме делили ежедневието и леглото си е доста трудна задача

6 зодии, които бързат да създадат връзка 6 зодии, които бързат да създадат връзка

Астрологията се намесва в усещането за любов и щастие у тези зодиакални знаци

Намерете вашия български шедьовър на изложението за сувенири в Стария Созопол Намерете вашия български шедьовър на изложението за сувенири в Стария Созопол

Подарете си един български уикенд в красивия Созопол

Как да си направите палачинки с орехи без брашно Как да си направите палачинки с орехи без брашно

Ще хареса на всеки вкус 

Лили Иванова и Митко Щерев в нов грандиозен скандал Лили Иванова и Митко Щерев в нов грандиозен скандал

Вижте подробности

Одобриха Община Созопол за безлихвен кредит от близо 3 млн.лв., ще разплащат с тях стари задължения Одобриха Община Созопол за безлихвен кредит от близо 3 млн.лв., ще разплащат с тях стари задължения

Заемът ще се върне до края на мандат 2019-2023 г., гарантира кметът Тихомир Янакиев

Д-р Георги Кенов: Само с критика община не се развива, оставете Сунгурларе да диша!  Д-р Георги Кенов: Само с критика община не се развива, оставете Сунгурларе да диша! 

Лидерът на ДПС Хатидже Георгиева настройва хората срещу мерките за коронавируса и е отказала да се подложи на PCR тест, обясни кметът

Русия се закани: Ще извежда туристи в Космоса през 2023 година Русия се закани: Ще извежда туристи в Космоса през 2023 година

До момента седем души са пътували до МКС като туристи

Георги Илиев се отказва от показанията си срещу Митьо Очите, твърди Юмер Мехмед Георги Илиев се отказва от показанията си срещу Митьо Очите, твърди Юмер Мехмед

Арестът ми бе постановка, за да не мога да отида на делото, казва още той

Правителството на Франция подаде оставка Правителството на Франция подаде оставка

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ

Близо 55 000 са новите случаи

Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус

Първата ракета в света се зарази по време на турнира "Adria Tour"

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня - Колко начина знаеш за връзване на вратовръзка?
- Три: на шията, на ръката, на крака...Не - четири начина!
Виц на деня Виц на деня Двама роми си говорят:
- Брат ми, бил ли си с медицинска сестра?
- Не, само с обикновена ...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече три месеца не съм казал нито дума на жена си...тя не обича, когато я прекъсват.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори