×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 13 май „извънредното положение“ преминава в „извънредна епидемична обстановка“


След 13 май „извънредното положение“ преминава в „извънредна епидемична обстановка“
Голяма част от мерките ще продължат да действат два месеца след официалния край на извънредното положение
04 Май 2020, Понеделник, 19:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: МС

Възобновява се работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват, обяви Данаил Кирилов

Правителството няма да иска официално продължаване на извънредното положение след 13 май. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Министерски съвет.

Това обаче не означава, че голяма част от мерките, свързани с коронавируса COVID-19, няма да останат. За целта правителството предлага да се измени Законът за здравето.

Още преди дни премиерът Бойко Борисов анонсира идеята извънредното положение "като дума" да отпадне, но мерките да продължат. 

Днес Горанов обясни: "Законопроектът, който беше одобрен от правителството и който ще бъде внесен в Народното събрание, е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който по принцип съдържа в себе си - в чл. 61 и 63, основната рамка на възможностите министърът на здравеопазването и главният здравен санитарен инспектор да установяват мерки, които да дават възможност за преодоляване на епидемиологичната обстановка. С Преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и Законът за извънредното положение - така известен, с който се регламентира действието на голяма част от нормите в него и в двумесечен срок след извънредното положение. Обединихме се около това, че извънредното положение по смисъла на Конституцията - чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат както в социално-икономическата сфера, така и с правомощията на министъра на здравеопазването по отношение на ограниченията, които налага пандемичната обстановка."

Финансовият министър заяви, че коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти", подкрепят предложението. 

Кирил Ананиев обяви промените, които се предлагат в Закона за здравето: "В чл. 61 се прави важна промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести; на заразоносителите; карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави. В чл. 63 се дава правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди, разбира се, и съответните извънредни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделни региони от страната с цел защита живота и здравето на българските граждани."

В същия чл. 63 се предвижда конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Директорите на Регионалните здравни инспекции ще могат да налагат такива мерки за съответните области пак по предложение на главния инспектор. 

Владислав Горанов обясни, че извънредните социално-икономически мерки ще продължат също да действат.

Това например важи за прословутата мярка 60/40. Тя се предвижда да остане до 30 юни. 

С промените се предлага отпадане на съдебни ограничения. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че по идея на премиера се предвижда да остане след 13 май общата забрана за налагане на запори.

Блокирането на давностните срокове в съдебната система обаче се прекратява. 

"След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват. Това означава да се възобнови разглеждането не само на спешни наказателни дела, но и на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничения, които частично ще останат, са в областта на дейността на частните съдебни изпълнители, които, както подчертахме, няма да могат да налагат запори, както и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения", заяви Кирилов. 

Ще отпадне националното външно оценяване за учениците след 4-и и 10-и клас.

Действащите правила за карантиране ще продължат да действат, обясни здравният министър Кирил Ананиев след репортерски въпрос. 

Транспортният министър Росен Желязков обобщи промените, като обясни, че с двата месеца, в които се предвижда да продължат голяма част от мерките, приети в извънредното положение, се цели плавен преход.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.




19
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
19
Коментара по темата
19.
До 17
05.05.2020 06:58:53
16
8
Който не е съгласен с Борисов и неговото управление значи е "лайномет" ама от "помашки проицход". Продал се за пари и то рубли. Обичащ руската самоделка, дкоросмъртница "самогон" и естествено насилващ жена си физически. Срещу каква оркска армия се е изправил невинният, чист Бойко ! Сам с няколко милиарда само. Сам с няколко Министри само. Сам само с един Парламент. И скромното количество медии на Пеевски-Домусчиев. Горкия обречен е ! Санитарното Извънредно Короноположение (СИК) дано му помогне срещу таз нивиждана в човешката история, яростна диванна армия !
18.
Клавиатурни МИШКИ
04.05.2020 21:49:31
24
41
Гледам дежурните лайномети пак са се включили. Едни и същи помаци пишат всеки ден и всяка нощ. Друга работа нямате ли си бе? Кога ще ги изхарчите тези РУБЛИ? Айде сипете си по един самогон, бийте два шамара на жената и в талажа. За днес плана е преизпълнен!
17.
Летя с колата
04.05.2020 21:44:13
16
25
Г-н Данаил Кирилов не е ли онзи, който "обръща файлове" срещу хакерски атаки? Него пък как го пуснаха там и по-точно кой го пусна?
Аааа, сетих се! Онзи, дето обясняваше, че генералът закъснял, щото си бръснел главата. Прословутият ББ...
Жална ни майка......
16.
Ивайло
04.05.2020 21:05:48
11
26
СРАМ!!!
15.
А някои заблудени
04.05.2020 20:32:53
50
42
Като тази Надя по Фейсбук ръкопляскат. Боже, колко заблудени овце! Как не могат да проумеят схемите за оставане във властта на всяка цена!? А вие, овце, кракопляскайте!
14.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
04.05.2020 20:30:21
39
25
Богата България ще участва със 100 000 евро в създаването на глобална ваксина срещу COVID-19
13.
Главен тулуп от Банкя
04.05.2020 20:26:33
51
36
ГРОБ докрай, братя и сестри. И утре станете рано сутрин и ги аплодирайте да не решат, че сте тулупи.
12.
Пръдльо
04.05.2020 20:08:30
34
23
Това означава ли, че отсега нататък като пръдна два пъти и цяла България ще слага маските?? Щото някой път си попръдвам и по три пъти!!!
11.
Abe
04.05.2020 20:05:18
42
32
Абе ше вуди той едни мерки.Скоро ще излязат всипки на улицата и никой не може да ги спаси от глупостите им.Не може държавата да се уоравлява от такива хора.Тоз Ананиев е с некролога в джиба сигурно има и деменция и не знае къде е.Ускат само парите от ЕС и дарения само.Дали ще са живи тез хора ако оридължат така никой не знае.Що за наглист при положение че знаеш че в бг няма абсилютно нишо
10.
КороноТъпак
04.05.2020 20:04:16
52
43
Как досега у нас се обявяваха грипните епидемии и мерките при тях ? Защо имаме закон за бедствия и аварии ? Кой и как ще решава "извънредното" дали е извънредно и кой ще е критерият за отмяната на "извънредното". Няма да има критерий, брой заразени От населението за обявяване на "извънредност" а по "предложение" на член на НОЩ !?! ЧИСТ ОПИТ ЗА ЗАМЯНА НА СКАПАНАТА НО ВСЕ ПАК ДЕМОКРАЦИЯ У НАС С БЕЗКРАЕН ИЗВЪНРЕДЕН РЕЖИМ !!! И то по Закон писан от Дани Кирилов ! ОФЦЕ, СЪБУДЕТЕ СЕ !
9.
Така и така
04.05.2020 20:03:06
30
20
Ей не вярвах
Ама си е точно така,преди да вземат парите,мж било опосно,теории за нашите раднини,имаше глаби и забрани,взеха парите,махат всичко,остава само някакво 2 м дистанция и купона започва,взеха парите и няма пик на зараза няма нищо вируса вече не е опасен!!! Взеха парите над 40 заразени и 4 починали днес!
8.
!!!!
04.05.2020 20:02:44
34
23
Абе до изборите да устискаме после ще видим!!! А вие си плащайте осигуровките и данъците чеее електората ни не е много платежоспособен и трябва да го пазим!!! Казах !!!! ТОЛУПИ дано сте ме разбрали!!!
7.
Така и така
04.05.2020 20:02:33
35
23
Ей не вярвах
Ама си е точно така,преди да вземат парите,мж било опосно,теории за нашите раднини,имаше глаби и забрани,взеха парите,махат всичко,остава само някакво 2 м дистанция и купона започва,взеха парите и няма пик на зараза няма нищо вируса вече не е опасен!!! Взеха парите над 40 заразени и 4 починали днес!
6.
!!!!
04.05.2020 20:02:32
37
24
Абе до изборите да устискаме после ще видим!!! А вие си плащайте осигуровките и данъците чеее електората ни не е много платежоспособен и трябва да го пазим!!! Казах !!!! ТОЛУПИ дано сте ме разбрали!!!
5.
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ
04.05.2020 20:01:10
55
41
Във Вас ни е надеждата.
Първо наложете "вето" на този псевдо закон, а после.... Вие знаете!
4.
Много точно казано
04.05.2020 19:50:35
2
42
Прекратявя се извънредното положение и се удължават с 2 месеца въведените с него мерки!!! Вий сте прости, аз съм прост, кво не ви е ясно!
3.
ЕЙ, НЕ ВЯРВАХ
04.05.2020 19:48:32
52
42
Че са тоооолкова нагли!!!
Искат да държат народа на къса каишка.
Щото има пари за усвояване от вече гласуваните10 милиарда и защото идват избори.
2.
Бургас
04.05.2020 19:43:21
0
9
Кой е този субект
1.
Няма значение
04.05.2020 19:32:51
2
5
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори