×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Притеснен съм за лятото, наблюдава се огромен отлив на туристи към Созопол


Притеснен съм за лятото, наблюдава се огромен отлив на туристи към Созопол
Два от основните фактора за успешен летен сезон са неналични – хората са без работа и няма пари, нямат и свободно време, защото изхабиха отпуските си, казва кметът на Созопол
02 Май 2020, Събота, 18:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Логично е българският турист да си припомни за родното Черноморие, стига са ходили в Турция и Гърция, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев е кмет на община Созопол. Той бе избран след балотаж в края на миналата година. Дългогодишен общински съветник и бивш банкер, Янакиев днес разговаря с репортер на Флагман.БГ по повод предстоящия летен сезон, финансовото състояние на общината и как плановете за икономически рестарт след предходното управление са били възпрепятствани заради коронавируса.

- Г-н Янакиев, предвид създалата се ситуация с пандемията, какво се случва със Лято 2020 в Созопол? 

- Виждам голям отлив на туристи. Отказват се масово групи за май, за юни, а хора от бранша дори ми казват, че има отложени групи и за юли. Това е изключително тревожно. По принцип в Созопол още от Великден започват да идват хора, в момента градът е пуст, няма дори и персонал, тъй като заведенията не могат да отворят. Предположенията са, че сезонът ще се измести с около два месеца напред и можем да се радваме, ако има активност през юли и август и евентуално да разчитаме на някакъв афтър-сезон през септември. 

Но ако разгледаме предпоставките за това дали ще има или няма да има сезон, виждаме няколко фактора. Първо – какво се случва с българите, които бяха принудени да излязат в отпуска заради пандемията. Платените отпуски до голяма степен са изчерпани. В същото време и голяма част от хората са на трудовата борса и съкращенията в персонала продължават. И така двете предпоставки за това да има сезон – хората да имат свободно време и да разполагат с пари – към този момент изглеждат неосъществими. 

- Но мерките постепенно се разхлабват.

- Това е така, но ние не знаем със сигурност дали извънредното положение ще бъде окончателно свалено на 13 май. Аз поне такава информация нямам и на този етап е трудно да се направи каквато и да е прогноза. Мога да кажа обаче друго – някой трябва да вдигне чартърните полети в небето и да ги докара в България! Не съм чул българската държава да спонсорира този тип полети, не съм чул и да са свалени визите на, да речем руснаците, които могат да „спасят сезона”. Всички тези фактори в комбинация предполагат едно огромно свиване на туристическия сезон. Не мога да прогнозирам с колко процента, но и не искам да казвам личните си виждания. Искрено съм притеснен за перспективите пред нас.

- Вече почти няма човек в България, който да не знае в какво положение заварихте община Созопол. Как се справяте с бюджета покрай всичко, което се случва с коронавируса?

- Не обичам да се повтарям, но ще кажа, че първото, което направих, встъпвайки в длъжност, бе да се опитам да разбера истинското състояние на общината. Откритията бяха:  огромни дългове, редица неразплатени задължения и т.н. Само ще кажа, че откакто съм кмет съм разплатил около 800 хил.лв. от тези неразплатени задължения към контрагенти на общината от 2018 и 2019 г. В момента разработваме нов финансов оздравителен план за общината, който да представим пред Министерството на финансите и да получим заем от там за срок от 3 години. Това би ни помогнало изцяло да разплатим всичко, което заварих от ерата "Рейзи" – 3.5 млн.лв. и да започнем на чисто.

- Как оценявате кредитния рейтинг на общината? Банка би ли отпуснала кредит на община Созопол към този тежък момент?

- Като бивш банкер смятам, че кредитната оценка на общината към момента не позволява да кандидатстваме за какъвто и да е заем към банка. Но Министерството не само, че може да ни помогне, то трябва да го направи. Защото ситуацията в общината в момента не е наше дело – то е заваерено положение от предходните управляващи. Въпреки всичко ние сега трябва да поемем отговорността да разплатим тези задължения и това е единственият начин.

- В сегашната ситуация ще успее ли Община Созопол да изпълни някои от важните инфраструктурни проекти, заложени в бюджета за 2020 г.?

- Не, няма защо да лъжем съгражданите си. Не бих казал, че е грешка това, въпреки че може би изглежда така – но аз слагам приоритет на разплащането на старите задължения, за да започне общината на чисто. Всичко вървеше по план до февруари месец. Нямаше как да предвидим това, което ще последва с епидемията. С намалените приходи, които имаме обаче ще се наложи да правим много икономии. Някои от тях дори вече правим – допълнително отрязахме финансирането на спортните клубове и неправителствените организации; определени кадри бяха освободени от общината с оглед икономии от Фонд „Работна заплата”; отделно всички в администрацията излязоха в неплатен отпуск; свили сме всички разходи. Дори и двата служебни Мерцедеса са обявени за продажба. Трудно ще е, но ще опитаме да изпълним всичко, което обещахме на гражданите, въпреки създалата се форсмажорна ситуация с пандемията. Нека не забравяме, че мандатът не е 6 месеца, а 4 години. 

- До момента какви разходи от бюджета е направила община Созопол от началото на извнънредното положение, спазвайки всички мерки на Националния оперативен щаб?

- Трудно мога да Ви кажа точно число. Още от първите дни на епидемията обявихме код за дарения към разплащатателната сметка на общината. До този момент по нея са постъпили над 20 хил.лв. от дарители и тук е момента да изкажа огромната си благодарност всички тези хора – физически, юридически лица, сдружения с нестопанска цел, организации. С тези средства закупихме почти всичко необходимо. Но иначе от бюджета си също сме похарчили хиляди – за дезинфектанти, за почистване, за защитни облекла. Със сигурност от административните средства сме изхарчили над 10 хил. лв. Това обаче, погледнато реално, не е най-страшното. Проблемът е, че икономиката към момента е напълно спряла. 

Направих си труда да сравня по приходи към хазната периода 13 март – 13 април 2020 г. със същия през 2019 г. Резултатът е красноречив – над два пъти по-малко средства са постъпили към общината през тази година. 

- Вече започнаха разговори за т.нар. „спасителен план” за туризма. Едно от предложенията е, че най-реалистичния вариант е българският турист да се завърне по родното Черноморие. Как се вписва Созопол в тази идея?

- Настоящата криза има два аскепкта. Единият е здравният, вторият е икономическият. Относно всички  правила от Националния оперативен щаб, от общинските кризисни щабове и директивите на правителството, бихме могли да кажем, че от здравна гледна точка Созопол се справя добре, защото сме изпълнили всичко стриктно. Идва обаче икономическият аспект, според който ние трябва да се постараем да направим града достатъчно атрактивен за туристите. Говорил съм с някои от браншовете вече, обсъдили сме облекчаване на наемателите на общинските обекти, стартирали сме процедури чрез Обществения съвет, чрез които граждани със собствени средства да помагат за привеждането във вид на Созопол. Ясно е, че общината не може да свърши всичко и е добра новина, че обществото ни помага изкючително много, включвайки се в различни инициативи, целящи да направят града по-чист и по-приветлив.За което им благодаря.

А е и логично българският турист да си припомни нашите курорти и родното Черноморие. Стига са ходили в Гърция, Турция! Ако погледнат отново към българското Черноморие ще видят, че то не е по-лошо от гръцкото или турското. 

- Чувате ли нещо от концесионерите на плажовете? Предвиждат ли те да намалят цените за услугите?

- Това, което съм говорил с концесионерите и особено на тези в Стария град на Созопол, където са изключително амбициозни, е че те не се притеснява от евентуален спад в туристическия сезон. Те ще приведат плажовете в такъв вид, че да кандидатстват и за Син флаг. Плажовете са в атримониума на Министерството на туризма, затова и Община Созопол няма особено влияние към тяхната дейност, освен когато става въпрос за преместваеми обекти и дезинфектиране в последнтите повече от 40 дни. Все пак съм разговарял с концесионерите на плажове в Созопол – те са амбицирани да направят всичко възможно сезонът да е успешен.

- Как се чувствате Вие самия? Наследихте община Созопол в тежко състояние и вместо всичко да потръгне, изведнъж удари такава тежка криза.

- Чувствам се изправен пред огромно предизвикателство. На първо място искам да благодаря на моите съграждани за доверието и разбирането, което проявяват към мен. Созопол е малък град, срещам се с тях по улиците, разговаряме – виждам и тяхната реакция. Същевременно в Общинския съвет също се чувствам подкрепен, дори и от хора от опозицията, въпреки че някои от тях човек ако ги види, би си помислил, че са се родили вчера, образно казано... Но с подкрепата на хората, съм убеден, че ще се справим със ситуацията. Нужни са обаче по-малко приказки и повече работа.

- Споменахте Общинския съвет. На последната сесия стана ясна важна новина за Созопол...

- Да, ОбС-Созопол взе решение за стартиране на процедура към Министерството на отбраната, с която да ни бъдат прехвърлени 9 военни имота към Община Созопол. Обектите са с отпаднало предназначение, като единият от тях е в местността „Червенка”. Това бе и едно от обещанията ми в предизборната кампания – да направим всичко възможно тези земи да бъдат възстановени и считам, че това е една отгомна крачка напред. Станат ли общински тези имоти, ще обсъдим какво ще се случва с тях, как ще бъдат експлоатирани. При всички положения няма да ги продаваме...
 


В категории: Созопол


Премиерът на Армения с COVID-19
Премиерът на Армения с COVID-19 01/06/2020, Понеделник 18:20 0
37
Коментара по темата
37.
Наско Царя
09.05.2020 20:48:06
0
1
Я стига с този отбор заради двадесет запалянковци ще се харчат стотици хиляди на вятъра който желае отбор да си го спонсорира сам не на гърба на местното население
36.
*********
05.05.2020 18:22:27
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
35.
Тарикат
05.05.2020 14:57:03
1
9
Обаче,евала кмете за едно с аспасия как излъгахте хората да си платят данъците и сами да си изчистят тротоарите, градинките, да боядисат пейките, да боядисат ел. Табла и люлки. В това отношение сте големи и няма други като вас
34.
Ivan
04.05.2020 21:26:33
1
11
Стга си плакал а се хващай за работо.
33.
Сикишев
04.05.2020 13:41:12
2
2
Корона вируса е нещо много лошо , НО има и добра страна.Корона вируса се оказа ,че е катализатор на много неща.Нещото което щеше да се случи бавно и щеше да се протака с години се случи но мига.Българският черноморски туризам с това УЛТРА сгъстено строителство беше обречено.Беше ясно че то няма бъдище и бъдището е стихване на дейноста.Очертава се ,че брой туристи в ЕU ще намалее с около 50-70 %, ,Това от раз означава , че по-малко атрактивните дестинации ще изпадат от клона на туристическият бизнес.По моемо Българският черноморски туризъм е "последната дупка на кавала" в летните туристически дестинации.
32.
Созопол до Бургас
04.05.2020 10:06:21
1
14
То бива бива завист..... Ама като дойде в повече, започва да избива!!! Не е много далече туй нещо Созопол.... Като тръгнахте от Сливен и Ямбол....да бяхте минали още 30 км на юг..... Сега Созополчани щяхте да сте, а не Бургазлии!!!! И не се морете да мислите за нашия сезон.... Созопол като най стария град в България.... Първи е разбрал какво е това туризъм... И ако не дай боже Българинът някога срине нацяло туризма ни..... Созопол... Последен ще го разбере!!! Аз обичам Созопол... Знам че го обичате и вие!!!
п.с ако чакахме от Бургазлии да се на храним..... Лошо
31.
кака Мария
04.05.2020 08:59:24
0
18
Стига си говорил за стари неудачи и притеснения.Накарай ги тези общински чиновници да работят.В пандемията нямаше достъп до общината , а те си гушнаха заплатите.Да бяха направили дарения от тях-да ама не.Кмете чети Флагман, какво правят другите в Поморие ,в Несебър.При нас всичко е ала -бала.Запрятайте ръкавите, ние искаме да работите-идва лятото, нашата прехрана....
30.
абе кмете
03.05.2020 22:05:29
2
12
Кажи ти кво ще направиш като управленец. Недей разчитай на гражданите министерството правителството руснаците и извънземните. Да те видим мобеш ли нещо ило само отбиваш топката.
29.
Алоу
03.05.2020 21:14:28
6
12
Къв кмет ве, алоу, не може да плати нощувките и храненето на ОБЩИНСКИЯ футболен клуб. И става въпрос за четирицифрена сума !. Автогара, болница, ? Откъде пари, като не можеш да си платиш дребни суми за отбора гордост на града.
28.
*********
03.05.2020 16:40:10
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
Ряйзито
03.05.2020 14:54:34
1
3
Уох, уох аз ще ги прилапкам Тея военни имотчета.
26.
*********
03.05.2020 12:43:20
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
бургазлия
03.05.2020 09:41:45
0
17
Аз пък чух. че футболния отбор на Созопол влязъл в Б група и си казах "Браво, значи общината има пари да издържа силен отбор преборил се да влезе в професионалния футбол и че има примерно още 2 милиона излишни, които ще им трябват за издръжката на отбора в Б група следващия сезон". А тя работата била малко - на гол тумбак, чифте пищови.
24.
Angel
03.05.2020 09:29:44
3
25
Нека да няма туристи в Созопол. Не само тази година, но и следващата и по-следващата...Да може всички алчняри там да фалират и когато туризма в Созопол стане нормален, хората ще се върнат.
23.
*********
02.05.2020 23:13:50
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22.
Аз обичам Созопол
02.05.2020 22:41:24
2
21
Ще глобяват местните,това което съм изброил се отнася за тях.Ако искат да имат туристи трябва да въведат някакъв ред.Преди година ми счупиха предното стъкло на колата ,защото съм отместил туба за да паркирам за 5 минути до стадиона.
21.
Турист
02.05.2020 22:34:14
3
31
Не искам да чуя за СОЗОПОЛ,бях там преди 3 години и изтраях само два дена.До хотелчето в което бяхме се настанили имаше къща с работници ,имах чувството че ,се състезаваха кой по високо ще си пусне музиката и ще надвика останалите.Връщаш се от плаж и вместо релакс на терасата,тапи в ушите и глава под възглавницата.След два дена куфарите и във Варвара.Никога няма да повторя,все пак търся почивка а не какафония и музикална агресия.
20.
Дон Корлеона
02.05.2020 22:26:14
4
15
До коментар № 20 "Аз обичам Созопол":

Кой ще глобяват, като няма кой да дойде?

или ти работиш в администрацията, където и в пандемия си взимаш заплатата?
19.
Аз обичам Созопол
02.05.2020 22:15:32
8
18
Пари няма от къде да дойдат,затова правиш едни добри наредби и почваш глобите.Така се пълни общинската хазна и се въвежда ред.Туби на улицата да пазят място -50 лева,спрени от движение коли-200,силна музика-300,сезонните обекти които не са демонтирани,както и витрините по тротоарите плащат наем за цяла година и..........Само така ще стане по приветливо ,пък и парички ще има,
18.
Дон Корлеона
02.05.2020 22:13:57
1
16
Оставете лятото, зимата ми кажете какво ще правим?

п.с. Флагмани, защо не ми позволявате да коментирам?
17.
*********
02.05.2020 22:11:49
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
*********
02.05.2020 22:06:02
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
До 4
02.05.2020 21:53:56
3
19
Вече е Адския залив! Канали, мръсотия-от 2000 - та год. насам всичко е леш там на Буджака!
14.
ahajxjama
02.05.2020 21:36:40
6
31
Крайно време е измисления туризъм в Созопол да умре както е редно, да се видят созополий какви нещастници са, защото като се видяха с малко пари и се насраха от правежи. Айде обратно към свинете и кокошките
13.
МАРИЯ
02.05.2020 21:33:22
3
16
СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ИНТЕРВЮ С РЕЙЗИ!АМАН ОТ СЛАБИ РЕКЛАМИ!
12.
*********
02.05.2020 21:17:22
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
АСЕН ИЛИЕВ
02.05.2020 21:06:08
12
18
(Б)ОКЛУЦИ АЛЧНИ, ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА: - ДАЛИ СЪМ ЩАСТЛИВ, ЧЕ НЯКАКВИ СВИНЕ - КОНЦЕСИОНЕРИ, СА ПРИВАТИЗИРАЛИ МОЕТО! - МОРЕ, ПЛАЖОВЕ И СЕГА ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ НЕГО. И, ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, КАКВО БЪДЕЩЕ ОЧАКВА ВАС, И К ЕНЕФА :)
https://www.youtube.com/watch?v=h9FOxmGcRQQ
10.
*********
02.05.2020 20:40:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
9.
*********
02.05.2020 20:40:22
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
8.
Наблюдател
02.05.2020 19:39:30
27
38
При вас почивка няма,само ШУМОВ ТЕРОР отвсякъде.То не е чалга,маанета-чудя се дали не сте глухи всички.И сега ние оглушаваме за вашите вопли за спасяване на сезона.
7.
у созопол
02.05.2020 19:36:10
21
26
само срещу 2 кинта спане и 30 стинки баничката и кафето ,а и 56 стинки пържолата ,иначе йок
6.
Созопол
02.05.2020 19:25:41
3
41
Какви полети,какви руснаци.Европейските страни са затворили въздушното си пространство до края на юли,само днес в Русия има 9000 заразени и станаха 150000.Българите-забрави с този мизерен сервиз и надути цени!
5.
*********
02.05.2020 19:19:26
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Трол
02.05.2020 18:53:45
7
52
Презастроено, пренаселено, шумно. Скоро ходил ли е г-на към Райския залив? Да види в какво превърнахте природата. Няма да дойда в Созопол. Не и през лятото. Нямам желание да почивам в бетонирано, пренаселено, шумно и скъпо черноморие.
3.
Боклуци
02.05.2020 18:42:41
7
42
Всичко застроихте там кви туристи търсиш???
2.
Ко ста а
02.05.2020 18:41:53
5
34
Те у Созопол пълни с кинти ко ревът имат пари от предишните сезони
1.
Катя
02.05.2020 18:38:43
28
15
Тихомире стига си ревал . Сезон ще има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове

Добавете в гардероба си повече жълти дрехи

Как се правят домашни шоколадови бонбони Как се правят домашни шоколадови бонбони

Приготвят се толкова лесно, а са толкова вкусни!

Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива? Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива?

Заведенията на закритото работят с намален капацитет

Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса? Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса?

Търговските центрове и офисите вероятно ще изпитат затруднения тази година, но търсенето на логистични имоти се очаква да расте

Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова

53-годишният Николай Данкинов липсва от две седмици, пропусна дело за данъчни престъпления

Забъркаха Борис Дали в скандал с болница Забъркаха Борис Дали в скандал с болница

Има ли конфликт на интереси?

Цената на природния газ пада с 9%, парното обаче - не Цената на природния газ пада с 9%, парното обаче - не

ЧЕЗ и "Енерго-Про" също ще продават по-евтино ток на клиентите си

Зелената зона в ж.к."Лазур" заработи, скоби изненадаха разсеяни бургазлии Зелената зона в ж.к."Лазур" заработи, скоби изненадаха разсеяни бургазлии

Грешна интерпретеция на прессъобщение доведе мнозина да вярват, че ще имат 1 седмица след 1 юни да закупят стикера си

Маги на Слави прецака Ани Владимирова Маги на Слави прецака Ани Владимирова

Бившата на Дългия става психолог на Фермата, въпреки липсата на опит

5 знака, че е време да промените нещо в кариерата си 5 знака, че е време да промените нещо в кариерата си

Време ли е за промяна на кариерното ви развитие? Трябва ли да смените работата си?

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори