×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как три дезертьорки разбуниха духовете в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас


Как три дезертьорки разбуниха духовете в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас
Тези медицински сестри проявиха смелост, не се уплашиха от пандемията и останаха на работа. Те разделиха парите си с колегите от Спешното отделение, но днес получиха неочакван укор
02 Май 2020, Събота, 17:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка и видео: Иван КОЛЕВ

Останалите на първа линия медицински сестри гневни на бивши колежки, които ги предадоха в най-напечения момент в историята на здравеопазването през този век

Три медицински сестри са напуснали Спешното отделение на УМБАЛ Бургас в разгара на най-голямата здравна криза на века. Калина Николова, Тонка Димитрова и Евелина Костадинова си тръгнали, когато стана най-напечено.

Мнозина биха приели аргументите им – първите две са в рискова възрастова група, а третата очевидно има друга причина, която на този етап не желае да съобщи.

Обществеността сякаш щеше да се съгласи с доводите им, ако не беше днешната изява пред национална телевизия на една от тях – Евелина Костадинова. Тя обяви, че е дискриминирана и не са й дали допълнителните 1000 лева, които според нея й се полагали заради това, че е работила в условията на извънредното положение.

Евелина Костадинова е убедена, че заслужава 1000-те лева допълнително възнаграждение към заплатата си
снимка:бТВ

Влизала в изолатора при италианец (В Бургас няма регистрирани болни от коронавирус италианци, а само няколко съмнителни случаи, чиито проби в крайна сметка бяха отрицателни, б.а.), преглеждала лица под карантина и се трудила, заради което заслужавала парите, изтъква тя. За финал, Костадинова обяви колежките си за страхливи и твърдеше, че те също били недоволни, но нямали смелост да си изразят позицията.

Думите й разгневиха 20 медицински сестри от Спешното отделение, които изпратиха отворено писмо до медиите.(ВИЖТЕ ТУК)

Напуснаха от страх, а когато се успокоиха, дойде ред на комплексите и личните битки и жаждата за внимание“, с огорчения отбелязват доскорошните колежки на напусналото трио.

Проверка в УМБАЛ Бургас показа, че молбата за напускане на Евелина Костадинова е подадена още преди обявяването на извънредното положение. Половината месец март тя е ту в отпуск, ту в болничен, дала е няколко смени и на 1 април е напуснала. Сега претендира да получи наравно с другите сестри, които цял месец – от 13 март до 13 април неотлъчно работили в Спешното отделение.

От окръжната болница уточниха, че квотата за допълнително стимулиране за работа с пациенти с Ковид19 е 70 души. 40 от тях са за спешното, но тъй като списъчният състав е по-голям, лекари и медицински сестри са взели решение да си намалят парите и да ги разделят по равно, за да има и за санитарите, лаборантите и всички, които са на първа линия. По този начин всеки един, който е изкарал пълен месец, е получил по малко над 800 лева.

„За нас това е война – не знаем срещу кого излизаме. Идват хора, които са в кома, тежко състоянието, не може да се гарантира дали имат или нямат коронавирус. Вижте възрастта на колежките – 61,62,63 години. Всички се страхуваме, защото имаме заболявания, но сме тук, защото това е нашата отговорност“, каза в емоционалното си обръщение Стоянка Иванова.

Медицинските сестри поканиха бургаски журналисти на разговор, за да изяснят своята позиция за грозната ситуация. Виждаше се, че бяха огорчени от думите на бившата си колежка, както и от коментарите на другите две жени в социалните мрежи.

„Мислите ли, че на мен ми е леко. Извинявам се на семейството ми. Родителите ми са на 90 години и от два месеца не съм ги виждала. Най-лесното беше да напусна, но знам, че имаме мисия, която трябва да изпълним. Представете си какво щеше да стане, ако всички си бяхме тръгнали“, коментира друга медицинска сестра Светлана Кръстева.

Вижте повече във видеото:

 


В категории: Здраве


40
Коментара по темата
40.
Пламен
05.05.2020 09:33:38
0
1
Да бяха Ушев Двойкаджия, да кибичат на КППта под чадър на Кока Кола(гр. Г. Оряховица), военни при Гоце Тумбак ВоЕвода, да работят от вкъщи(???),или да са мисирки да възхваляват Тулупа Светая-Светих. Пък те... на първа линия работят със заразно болни. Схемата ГЕРБ не прощава.
39.
Бойко
03.05.2020 09:42:29
0
5
Парите за които работят сестрите се смешни, както и условията в които работят..... самия факт, че при протестите написахме коментар, че сме в тяхна подкрепа ... коментарът беше изтрит ... без цинизми без цензура.... експлатацията е повече от останалото ... живи и здрави
38.
Bekym
03.05.2020 08:39:32
4
2
От сърдечни заболявания на ден умрели в Бг 300 души а от корона вирус 2................
Абе тая работа с тоя невидим вирус май зема да намирисва.......
Китай направиха 10 болници да покажат че има нещо да е по достоверно....
37.
Фикуса до 36
02.05.2020 22:58:58
3
14
Всеки работи за пари, ОЛИГОФРЕН!! Дай им на тези сестри по 2500 лева да продават някъде странджанки и няма да ги видиш повече никога!! 110% всеки ден обсъждат помежду си как само да се отвори възможност другаде и са чао!! Айде само да не ми говорите за ЧЕСТ и достойнство точно такива плазмодии като теб, дето довчера ги псувахте и биехте по болниците!! А днес ги издигате в култ, защото се изпонасрахте от страх всичките!! А утре като мине насраното грипче пак ще си ги псувате!! Бил съм 5 години механик на граничен катер през 90-те, ПРЪДЛЬО!! Така, че не ми обяснявай за болни и мъртви хора!! А тези сестри гори на снимката точно в този момент трябваше да подкрепят колежките си и да поискат всички това, което си шушукат а ги е страх да изговарят на глас!!!! А те излязоха и заговориха за достойнство!! Щом е достойно да плюеш някой който има куража да направи това, което ти само си мислиш, ОК!!
36.
до тъпия Фикус
02.05.2020 21:29:01
1
14
Труда се заплаща малумник, а честта е че въпреки риска и ниското заплащане, те остават и продължават. Не виждаш ли че всичките сестри са с различни маски, това говори че са си ги набавили сами. Дори едни маски не са им осигурили. Нямат и защитни костюми. Ти що не отидеш там да се пробваш а лигльо? Няма да издържиш и 5 минути сред болни хора, а ако ти докарат някой с отворен корем и половината черва отвън? сигурно ще се разплачеш или ще припаднеш.
35.
Мария
02.05.2020 20:27:46
3
7
Само не можех да разбера защо си мълчаха и не казаха .Не са дали доброволно по 200.лв за колеги.Никой няма право да ти взима от парите за да дадеш на друг защото нямало за него бонус.Защо не казахте за това.Илибдаваш или си вън.
34.
Mnogo pati
02.05.2020 19:51:30
8
7
Много пъти съм бил свидетел как сестри сами искат пари.Ъез,тук са вече игрухалки над 60 .За какъв фронт говорят те.За тях си е чист банкомат там.Айде щом не ви харесва напуснете бе.Не ми разправяйте за дълг и глупости.Ще умрете от глад ако напуснете.Не се правете на луди.И тез пари са ви много
33.
!
02.05.2020 19:26:40
2
25
Май има сестри и полицаи, които си мислеха,че като по професия се видят такива, ще получат бонус....Няма как скатавките й писарушките да се равнят с хората на фронта.
32.
!
02.05.2020 19:20:24
3
14
Той тиквата не приказваше за квоти, ама и бе говореше, че и отпускарите ще вземат хиляда лева. Айде вляво всички мърши от стадото. Както виждате, медиците справедливо са разпределили сумата.
31.
До 29
02.05.2020 19:02:41
6
11
Значи почувствахте срам и неудобство от хора, които си търсят правата!! Съжалявам, но не са хората горе на снимката които да казват кой и колко бонус трябва да получи!!! Чест, достойнство и призвание са думички предимно на ХАРТИЯ!! Такъв филм няма!! Нямаш здравна осигуровка, гориш като факел!! Някой ще те лекува за собствена сметка, защото е достоен ли??? Грънци!! Или плащаш и си стискате ръцете или отиваш да събираш билки в гората!! Това е положението- няма пари, няма музика!! Флагман безплатно ли ни информират " в най- напечения момент в историята на здравеопазването през този век"?? А, Флагман???
30.
Пациент
02.05.2020 18:45:45
4
19
Абе много бедни тия,утрепани от работа,някой да ги разследва как обикалят света със заплатите на бедни сестри.Пък главната на тая болница каква върти опашка е.
29.
До Светлана Кръстева
02.05.2020 18:45:37
7
29
Гледах ви във видеото и се развълнувах. Разстроих се, за момент се поставих на вашето място. Респект и уважение, заслужавате много повече от 1000 лв.! Почувствах срам и неудобснво заради колежките ви, които не само, че ви изоставиха, ами имат наглостта да искат бонуси! Желая ви много здраве, на вас и родителите ви, както и на всички останали достойни сестри, останали на работните си места! Истина е, че не можем без вас и дано най-накрая обществото го разбере!
28.
*********
02.05.2020 18:43:13
6
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
Мам*ц*т* им
02.05.2020 18:32:49
14
17
Мръсни дърти долни сестри като има пациенти в спешното сами си искат пари от тях. И тия 1000 не заслужават
26.
Pidal
02.05.2020 18:21:15
5
21
До М. С.
ТИКВАТА като обещаваше пари, не приказваше за квоти.
25.
*********
02.05.2020 18:19:21
2
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Бай Жечо
02.05.2020 18:17:54
3
16
Много коментари виждам тук.
Въпроса ми е кой или кои управляват УМБАЛ Бургас?
Защо в частните болници няма такива ексцесии?
23.
М.с
02.05.2020 18:16:38
5
40
Част от коментаторите или не са чели статията, или са въпросните сестри, които напуснаха. Обяснявам, за да е ясно на всички.
1. Квотата за Спешно е 40 души. Ние сме повече. Разпределихме парите между всички, поравно. Лекари, сестри - поравно! Чест прави на лекарите, че извадиха от джоба, за да дадат на санитари и сестри.
2. Всички решихме КОЛЕКТИВНО да няма пари за напусналите, които през месец март си дадоха дежурствата на други хора, само и само да не работят.
3. НАПУСНАЛИТЕ или по-точно избягалите, са си получили заплатите. Надявам се вече на всички да им е ясно.
22.
До 20
02.05.2020 18:07:16
3
6
Нещо не можах да разбера. Не си си пил хапчетата, или?
21.
007
02.05.2020 18:01:55
3
12
Сутринра една от Г Оряховица излъга най- нагло.Не дала пари на едни, защото според критериите трябвало да са работили с доказани случаи.А на себе си дала бонус , защото имало съмнителен случай.И защо са тия бонуси след като това им е работата.Нямам против да им вдигнат заплатите, но все пак...
20.
Фикуса
02.05.2020 17:57:52
13
26
Ами спрете им нацяло заплатите на тези дето са останали!! Нали работят за ЧЕСТ!! И до два дни ще разберете колко струва тази чест!!
19.
Ананиев
02.05.2020 17:57:07
5
34
Аз предлагам да дадем по 1000 лв. на коментаторите във Флагман. Видно е, че от всичко разбират. А постъпката на медсестрите от снимката е достойна. Не всеки би си дал от своите пари на колегите, за да има поравно за всички. То затова и не ги разбират, защото сме долни продажни души, без грам човечност към другите.
18.
Браво!!!
02.05.2020 17:54:25
2
38
Прекланям се пред вас, мили сестри! Прави сте! Колежките ви не ги упреквам - всеки си преценя, но не заслужават бонуси, според мен.
17.
*********
02.05.2020 17:52:19
9
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Цинизъм ли?
02.05.2020 17:51:29
0
35
И кой да ги получи парите - който е останал да работи, или който е избягал в най-тежкото време и е оставил колегите си да карат 24-часови смени? Питам само.
15.
Боцмана до 7
02.05.2020 17:50:48
9
34
Предатели ли?? Значи до вчера ги биехте и псувахте, а сега когато трябва да ни бършат насраните задници станаха предатели??? Къде е парламента, бе мойто момче?? Те не са ли ПРЕДАТЕЛИ?? Скриха се като ПЛЪХОВЕ!! Къде изчезнаха всички зъболекари още в началото на гурливият вирус?? Те какви са?? Ти без пари ли работиш?? Така е при дивият капитализъм- няма пари, значи си гледайте работата!! Абсолютно прави са напусналите сестри!!!
14.
Браво Флагман
02.05.2020 17:49:39
14
16
Истинска медия. Не като продажните БТВ, които даже не ни потърсиха за мнение, а дадоха гластност на дезертьорите. Срам за бтв, срам!
13.
цинизъм
02.05.2020 17:49:12
7
21
Гледах репортажа по БТВ и съм възмутена. Мисля, че от министерството на здравеопазването и от Министерството на финансите трябва да се самосезират по този и по случаите в другите болници, където някакви чиновници по канцеларии, а не по лекарски кабинети решават кой да получи обещаните пари и кой да бъде орязан. Царя дава - пъдаря не дава...
12.
Flagaman
02.05.2020 17:47:16
2
9
Толкова сте гнусни и фалшиви, 200 години да живеете ама ей така както сте
11.
Иван
02.05.2020 17:47:06
8
21
Може да ги е гнус да пипат цигани.
Разбирам ги!
Напълните болниците а мангали!
И аз да бях, и аз щях да избягам!
10.
До Минувач
02.05.2020 17:43:52
3
28
Организирахме се съвсем сами и сме потресени че днес, в почивни за някого дни, ние сме тук и говорим за проблема! Ако журналистката от БТВ беше ни потърсила по-рано за нашата гледна точка, до този унизителен панаи ньмаше да се стигне! Докато беше в болничен, колежката ходи при дъщеря си в чужбина! А всички ние работихме! Те са си получили заплатите за това, че са били на работа. Никой не ги е ощетил. Но бонуси - моите уважения, не заслужваат!
9.
*********
02.05.2020 17:43:41
4
21
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Медицинска сестра
02.05.2020 17:42:40
9
14
Мале колежките какви са глупави и алчни. Срам ме е
Младите колеги дето вземат по 750 не се оплакват
7.
До боцмана
02.05.2020 17:42:13
20
4
Боцман ,предателите се разстрелват на площада . В тази ситуация даже без пари трябва да работят щото и техните майки и бащи и деца неса безсмъртни .
6.
Бай Дечо
02.05.2020 17:42:07
7
40
Флагман, влезте и вие при хора със съмнение за КОРОНАВИРУС!! Нищо, че после ще се окаже отрицателен!! Нали се сещате, че това е мръсна манипулация вашата?!! Когато жената е работила там не са били известни крайните резултати, или няма значение?? А който обявява тези хора за предатели, да отива да слага бялата престилка!! Никой няма да ви върне!! Дайте пример!!
5.
Бивша мед. сестра...
02.05.2020 17:40:57
2
45
В УМБАЛ винаги гледат да прекарат сестрите със заплатите. То затова само пенсионерки останаха да работят...
4.
Боцмана
02.05.2020 17:33:37
11
40
Значи, не е виновен този който обеща едни пари и им показа среден пръст на всички, а хората че напускат?!! Това с ПРИЗВАНИЕТО, някъде другаде!! Тези хора работят за мизерни пари, постоянно са ругани, бити и заплашвани!! Всички трябва да напуснат и тогава ще видите как бързичко ще се изпълнят поетите обещания!!
3.
Минувач
02.05.2020 17:32:13
7
35
Типично по български...
1. Началника на държавното предприятие строява под строй "колектива", за да го постави пред себе си в случай на разстрел...
2. Веднага се намира платена и поръчкова медия да му оправя имиджа и да замазва положението.
3. Дори в криза от едни пари може да се краде за сметка на работниците.
4. Щом напуска служител, то заплатата или изработеното може да не му се плаща.
Кое от изброените не е вярно?
2.
Надежда
02.05.2020 17:31:22
4
42
Респект към вас уважаеми медицински сестри! Бъдете здрави, все така всеотдайни и силни ! Ние /обикновените граждани/ ви се прекланяме и благодарим!
1.
Ужас
02.05.2020 17:29:37
12
44
Потресен,националните предателки напуснали а сега се редят за паричките .Господи пази ни от вируси ,война и бедствия ,че повечето са готови да ни продадат за два сребърника .Респект към тези жени и мъже които останаха и ще останат до край .Поклон
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори