×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На Томина неделя вярващи се помолиха за изцеление на най-лековитото светилище в Странджа


На Томина неделя вярващи се помолиха за изцеление на най-лековитото светилище в Странджа
Кметът Илиян Янчев също си напълни лечебна вода и провери спазват ли се мерките за безопасност, всяка година тук се стичат стотици поклонници
26 Април 2020, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Индипасха представлява древно тракийско светилище, вярва се, че водата, която извира в огромна скала, е лековита е най-вече за очите

На Томина неделя или точно седмица след Великден водата от аязмото Индипасха в Странджа е най-лековита. Всяка година на този ден на това свещено и мистично място слизат много хора, защото вярват, че тук се сбъдват желания и се получава изцеление. Днес обаче се оказва, че коронавирусът и извънредното положение са спрели стотиците поклонници, сред които всяка година има политици, бизнесмени и важни общественици. Малцина дойдоха, помолиха се горещо и си наляха от лечебната вода, извираща от скалата.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев каза пред Флагман.бг, че не е забранил посещенията, защото Индипасха е място, на което човек се моли за изцеление и търси връзката с Бог. Днес обаче той лично е проверил дали мерките за безопасност се спазват. „Много малко хора посетиха Индипасха, други години с голям интерес се идва тук на този ден. Аз не издадох заповед за забрана, защото смятам, че хората са съвестни. Когато отидох, около 12 часа, не бяха повече от 10 души, през целия ден не се получи струпване и всичко беше наред”, каза Илиян Янчев.

Той обясни, че за реда са следили два патрула на гранична полиция – на село Сливарово и на отбивката за Индипасха. Бяхме взели мерки, единствено предупреждавахме да се спазва дистанция, каза Янчев.

Индипасха представлява древно тракийско светилище. Вярва се, че водата, която извира в огромна скала, е лековита е най-вече за очите.  

За един период от време светилището Индипасха било забравено от местните хора. То било възродено, когато един ослепял от старост и болест вол попаднал случайно там. Легендата разказва, че стопанинът се смилил над животното и когато то вече не можело да му служи, вместо да го заколи, го пуснал на свобода. Волът стигнал до лековитото аязмо и след като пил вода от него, прогледнал, след което се върнал у дома. Тогава стопанинът прибрал животното обратно, но след известно време то отново започнало да губи зрението си и историята се повторила. Когато волът се върнал за втори път прогледнал, селянинът решил да го проследи, за да разгадае мистерията. Така той попаднал до тайнствения лековит извор.

Вярва се, че и до днес водата, извираща от скалата, е лечебна и помага на всеки, който отиде там с вяра. По думите на местните хора аязмото е най-лековито в неделята след Великден. Именно тогава местните си раздават вечерни курабии и обредни хлябове с боядисано яйце.

Индипасха се намира насред непроходима гъста гора, в която се издига oгромна стръмна скала. От скалата извира бистра вода, а хората са си направили параклис, който да направи връзката между земния свят и Бога.

Учените все още не са открили сигурни източници за произхода на името Индипасха. Някои виждат в етимологията на Индипасха словосъчетанието „след Пасха” или „анти Пасха”, т.е. срещу Пасха. Именно заради това всяка година точно седмица след Великден стотици хора се събират на мястото, за да измият лицата си с водата от аязмото и да бъдат здрави.

Според историците Индипасха е пример за светилище от най-стар тип. То няма точна датировка, но се смята, че е създадено преди повече от 2000 години. Макар да се докосва до християнството, оброчището е толкова старинно, че не се свързва с конкретен светец. Мястото съчетава в себе си четирите основни елемента на света – огънят (горящ чрез свещите в християнския свещник), въздухът (в който висят лианите, дълги понякога повече от 15 метра), водата (извираща от скалата) и земята (самата скала и камъните около нея).

Легенди разказват, че тук се събирали тракийските жреци, за да извършват жертвоприношения пред боговете на слънцето и на земята. Постепенно, когато християнството се разпространило по нашите земи, езическите вярвания били неусетно изместени и и препленени с новата религия.

 


В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
5
Коментара по темата
5.
До 4
27.04.2020 09:19:17
5
0
Поклона си го и сутрин и вечер, без да ходя по църкви, а ти си пали свещите и кади с тамян и чакай Михаля
4.
Истината за Истината
27.04.2020 07:34:05
0
11
Не философствай, а се преклони пред Бога, невернико! Само така ще си опазиш имитаторската душа и псевдонима Истината
3.
Истината
26.04.2020 23:01:08
10
3
Често си позволявам във флагман да пиша по теми свързани с религиите, не защото ги мразя, напротив бих иска хората наричащи се християни, мисюлмани или каквито да е там да разберат, че сами те са в голяма заблуда от книги наричащи се Коран и Библия. Да и в двете книги има известна доза истина. Порасъждавайте върху това което ви запитах по долу. Бог е сътворил човека от пръст по образ и подобие на себе си. Значи Бог е човек. Това е вярно, но да сте чули някой църковен служител да го обясни. То и няма как защото вашите познания са от книги. Аз черпя тези познания от жив човек, който може да каже много интересни неща които да ни дадат шанса да тръгнем напред с нови знания и програма . Мога да пиша много по темата, за сега толкова.
2.
Истината
26.04.2020 22:39:24
11
2
Някой мирянин би ли обяснил- Ако Господа Исуса Христа е син на Бога ли е или Господ, щото ако е син на Бога според Библията тогава защо миряните го наричат Господ ? Отче значи баща, т.е Господа трябва да е спал с майката на Исус, а доколкото знам тя е имала мъж Йосиф. Нещо започвам да се обърквам тва да не ви е едно време, само да палихм свещите и да не мислим. Айде вземето го изяснете тоя въпрос.
1.
Венци
26.04.2020 21:16:59
0
7
Забрана има за всички празници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори