×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пеевски внесе в НС предложение за закриване на Антикорупционната комисия
  • Пристигнаха двата самолета за борба с пожарите от Швеция
  • Държавата отпуска 900 хиляди лв. помощи за пострадалите при пожарите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тайните и тънкостите на перфектната мусака


24 Април 2020, Петък, 10:29 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вижте рецепта за любимото на българите ястие

"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"

Така казват истинските ценители на вкусното ястие, така разпространено по нашите географски ширини, обичано и по територията на страните, съседни до България, пише Една.бг.

С думичката "мусака" (идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден) наричаме няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. 

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Тайната на перфектната мусака пък се крие именно в простотата на тази любима на малки и големи храна.

За 6 до 8 порции необходимите съставки са:

кайма - 500 г
лук - 1 глава
картофи - 600 гр.
домати - консервирани - 300, 400 г
доматено пюре - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
масло - 20 гр.
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 200 мл
яйца - 2 бр.
магданоз
черен пипер - 1 малка щипка

За начина на приготвяне пък трябва да си отделите между 60 и 75 минути, но преди да видите как да я приготвите, вижте тънкостите, които трябва да знаете и приложите преди това!

Ето го и начина на приготвяне:

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си. 

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата. 

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко. 

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно. 

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа. 

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката. 

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело. 

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10-тина минути да се запече заливката.

Тайните и тънкостите на перфектната мусака:

На първо място продуктите, с които готвите, трябва да бъдат качествени. Без съмнение това е критерий, който важи за всяка една гозба, за да бъде сполучлива. Убедете се, че картофите, които използвате и които са основната съставка на мусаката, са от хубав сорт, по възможност - домашни.

Друга хитрост е овкусяването и подготвянето на каймата - кимионът е задължителен, а за истински балкански вкус прибавете ронена чубрица. За да не стане каймата на бучки, а да се разпредели равномерно на трохи, има две тънкости: едната е каймата да се размие в хладка вода и тогава да се прибави към останалите продукти. Другата тайна е да запържите каймата, като към нея добавите малко доматено пюре за повече вкус.

За да не се разпада мусаката, тя трябва да стои стегната, а картофчетата цели, а не като пюре. За да стане това, гозбата се пече на по-ниска температура, но по-продължително време, докато изври цялата сложена вода. Правилото гласи, че преди да се сложи във фурната, водата трябва да покрива почти цялата смес, но картофите отгоре да останат без вода.

За да стане хубава и пухкава, една заливка за мусака се нуждае от сода - половин чаена лъжичка е напълно достатъчна. Тя задължително се погасява в киселото мляко.

Друго важно нещо за заливката е яйцата да се разбъркат изключително добре, тъй като те също спомагат за надигането. Брашното я споява и е добре да се пресее преди това.


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
До заблудения
24.04.2020 12:27:42
1
2
Слага се каквото си поискаш. Това не е хирургичен протокол, че да го спазваш стъпка по стъпка.
1.
Заблуда
24.04.2020 11:25:42
4
2
На мусаката не се слага чубрица, нито кимион, а само черен пипер.С чубрицата яденето замирисвана яхния, а с кимиона - на сготвена домашна наденица. Проверете във всички готварски книги от Пенка Чолчева до днес.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Новата частна езикова гимназия „Едмънд Бърк“ в Бургас приема само 26 ученици за новата учебна година Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Очаквайте селекция от качествен хаус, клубни ремикси и заряд, който се усеща още от първия бийт, споделят организаторите Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? За готвене при високи температури експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене Сексуално насилие над деца в интернат, карат ги и да чистят дворове на съседите Сексуално насилие над деца в интернат, карат ги и да чистят дворове на съседите Почти 40 градуса е температурата в стаите в дома на ужасите, матраците са изтърбушени, а тоалетната чиния - счупена Гетото в бургаския кв. "Горно Езерово" започна да се превръща в джунгла Гетото в бургаския кв. "Горно Езерово" започна да се превръща в джунгла Местните винят кметския наместник в бездействие - виждал бетоновозите, но не предприемал никакви мерки Започват проверки в болници след като дете падна от втория етаж на МБАЛ-Карнобат Започват проверки в болници след като дете падна от втория етаж на МБАЛ-Карнобат ИА ,,Медицински надзор” се самосезира, министърът на здравеопазването доц. д-р Силви Кирилов ще бъде запознат с резултатите Гейминг оборудване за лятото: Как да пътуваш и да не изоставаш от играта Гейминг оборудване за лятото: Как да пътуваш и да не изоставаш от играта Почитателите на електронните спортове - т.нар. eSports, имат верен помощник в залозите Ивелин Михайлов за пожарите: Ситуацията е катастрофална и ще става по-зле Ивелин Михайлов за пожарите: Ситуацията е катастрофална и ще става по-зле Той засегна темата за обезлюдяването на много родни села Загиналият рибар Стоян бил майстор занаятчия на мидените мрежи, утре щял да празнува рожден ден Загиналият рибар Стоян бил майстор занаятчия на мидените мрежи, утре щял да празнува рожден ден Помориецът подготвял за пакетиране черноморски култивирани миди, докато хванал щепсела на машината и ел.ток го убил на място
Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Пет мощни вторични труса са фиксирани само за 10 минути Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Известната дама се показа по леопардов бански костюм Масово нашествие от скакалци в Украйна Масово нашествие от скакалци в Украйна Ситуацията се усложнява от много фактори Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Стряскащ случай в Япония Най-силните земетресения, регистрирани някога в света Най-силните земетресения, регистрирани някога в света АП представя справка за някои от най-мощните земетресения Кола летя с 202 км/ч средна скорост по "Тракия", на шофьора ще му се доплаче от глобата Кола летя с 202 км/ч средна скорост по "Тракия", на шофьора ще му се доплаче от глобата Когато те засекат камерите и кантарите на тола, измъкване няма, категоричен е депутат Лекари не прекъснаха операция по време на земетресението в Камчатка Лекари не прекъснаха операция по време на земетресението в Камчатка Видео с лекарския екип в операционна, който запазва хладнокръвие въпреки люлеещата се земя, обиколи света Конкурс за свирки предизвика чутовен скандал Конкурс за свирки предизвика чутовен скандал Клипче от състезанието в нощен клуб на гръцкия остров Закинтос стана вайръл в мрежата
Томислав Дончев Томислав Дончев Президентът се е самоопределил като ярка опозиция Виц на деня Виц на деня - Докторе, помогни да сваля килограми, всички диети пробвах!
- Домати, краставици, зеле, лук.
- Да ги варя, или да ги пека?
- Копай!
Виц на деня Виц на деня Лекар към пациент:
- Как е главоболието, от което се оплаквахте?
- Замина за няколко дни у майка й.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ан*лен с*кс - единственият случай в който я убеждаваш, че не ти е никак голям...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори