×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ се отлага за 2021 година


Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ се отлага за 2021 година
Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът, съобщи неговата създателка и директор на "Златната липа" - кинорежисьорът Магдалена Ралчева
20 Април 2020, Понеделник, 12:04 ч.
Автор: Флагман.бг

В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година, заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. 

Фестивалът беше насрочен за дните от 30 май до 3 юни 2020 година и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогрози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII-я фестивал „Златната липа“ за 2021 година“, каза Магдалена Ралчева. Причина за решението е и забраната за провеждане на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година.

Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала. 

Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020“ . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, посочи Магдалена Ралчева. Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза още Ралчева.

В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45, посочи още Магдалена Ралчева. Този формат ще се запази и в следващите издания на фестивала. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече , зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обясни Ралчева.

Тя се съгласи да разкаже за несъстоялия се фестивал „Златната липа 2020“, за филмите, които щяха да видят неговите почитатели и за това кои от тях най-вероятно ще прескочат в програмата на отложения за пролетта на 2021 година фестивал:

- Г-жо Ралчева, защо решихте да отложите фестивала „Златната липа“ за догодина, вместо да направите опит той да се проведе тази есен, например?

- Преди всичко бих искала да поздравя всички наши почитатели и ревностни зрители с „Христос Воскресе!“ и да им пожелая да бъдат светли настъпилите великденски празници. Искрено вярвам, че ще се видим отново след изпитанието COVID-19здрави, щастливи и по-силни от всякога.

Решението да отложим фестивала за догодина беше трудно, но правилно, тъй като  вариантът,  „Златната липа“ да се проведе наесен, е твърде рискован. Форумът ангажира твърде широк кръг от хора – артисти, кинотворци от България и цяла Европа, за да започнем нова организация за провеждането му тази есен. Самият формат на фестивала е такъв, че този период на годината не е подходящ, а и не е ясно ще има ли някакви ограничителни мерки и по това време. Затова насрочихме нови дати за провеждането му в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 г.

Бих искала да благодаря на Община Стара Загора и на кмета на града г-н Живко Тодоров за дългогодишната подкрепа и затова, че правят всичко възможно този кинофорум да се развива  и утвърждава. Това е безценно, защото заставайки зад реализирането и на други значими културни събития доказват, че културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва често.

- Какво пропускат почитателите на кинофестивала „Златната липа“ с решението той да бъде отложен за догодина?

- Със сигурност и тази година селекцията ни беше на изключително високо ниво и ни е много тъжно, че почитателите на фестивала няма да видят голяма част от тези впечатляващи филми. Все пак се надявам част от лентите, които бяха подготвени за тазгодишното издание на „Златната липа, да намерят място в програмата му и през 2021 година.

Селекцията ни от конкурсни филми отново беше от 9 заглавия, които трябваше да се състезават за наградите „Златна липа“ в познатите категории. Българският филм в конкурсната програма беше представен от филма на Стефан Командарев „В кръг“ - една изключителна лента, която показва тъжната реалистична картина на българското общество чрез историите на няколко двойки патрулиращи полицаи.

Друго впечатляващо заглавие в конкурсната програма е лентата на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-добрия създател на комикси в Европа. „5 е съвършеното число“ е негов игрален дебют, с който Тувери участва в специалната селекция на кинофестивала във Венеция. В него участват големите италиански актьори Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика. Разказва за наемен убиец, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на обикновена професия. Подреденият му свят се обърща, когато синът му, който е наследил занаята на баща си, отива  „на работа“, но неочаквано  бива убит... Следващата година тозифилм няма да бъде в конкурсната програма, но ще се опитам да го покажем извън нея. 

Русия беше представена с прекрасния филм „Върлината“ на младия руски режисьор Кантемир Балагов. Той е с много награди – печели 4-те отличия от наградите „Белия слон“ на руските кинокритици и филмови експерти.
Впечатляваща е и австрийската драма, която носи името „Земята под моите нозе“ на режисьора Мари Кройцер, която спечели наградата за режисура във второто издание на фестивала „Златната липа“. 
Филмът „Кръвта на Пеликана“ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - един много интересен психологически трилър с българско участие. В главната роля е една от големите звезди на германското кино Нина Хос. Действието се развива в България. Участват две прекрасни малки български момичета, които на практика правят филма толкова силен. Затова ще се опитам другата година да покажем този филм в програмата на „Златната липа“.

Останалите непо-малко интересни ленти в конкурсната програма са „Истина и закон“ от Естония, „Изгубен“ от Франция, „Ал Шафак – когато Раят е разделен“ от Швейцария, „Преди замръзване“ от Дания.

- Имаше ли филми на големи имена от световното кино? Бяхте ли определили с кой филм ще откриете фестивала?

- В програмата тази година имаше няколко изключителни филма на големи режисьори, истински кинолегенди, поради което нямаше как да бъдат в конкурсната програма. Единият е филмът „Офицер и шпионин“ на Роман Полански – истинска перла в тазгодишното издание на „Златната липа“. Всички знаем за аферата с несправедливо обвинения офицер Алфред Драйфус, но начинът, по който Полански поднася разказа си, е впечатляващ.
„Човекът, който уби Дон Кихот“ е последния шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в главната роля. А филмът, с който щяхме да открием VIII-то издание на „Златната липа“ е кинохитът от Великобритания  „Джуди“ на Рупърт Гулд. Това е биографичен филм за голямата американска актриса и певица  Джуди Гарланд, а за своето блестящо изпълнение Рене Зелуегър тази година спечели Оскар.

- Колко филма щеше да покаже програмата на „Златната липа“ 2020?

- Щяхме да представим 45 филма от 18 европейски страни. От тях имаме 5 детски заглавия и богата селекция от Франция и Дания. И тази година отново българската секция от филми беше впечатляваща, както от документално, така и от игрално кино. Знаем, че зрителите на „Златната липа“ винаги с нетърпение очакват и високо оценяват българското кино. Освен „В кръг “ на Стефан Командарев, фестивалът щеше да покаже новата лента на талантливата режисьорка Светла Цоцоркова „Сестра“, който тепърва излиза и щеше да види бял свят по време на форума. В програмата ни беше и нашумелият „Доза Щастие“ на Яна Титова – една силна история за млада жена , която успява да превъзмогне дългогодишна наркотична зависимост , „Писмо до Антарктида“ на Станислав Дончев – с талантливата  Ирмена Чичикова в главната роля.

От документалните филми селекцията е изключително силна. На първо място ще спомена филма „Жертва на пешки“ на Асен Владимиров  - филм за професор Марко Марков, който през 1943 година като съдебен лекар насила е изпратен като член на първата комисия в Катин, след „Катинското клане“. Това е много впечатляващ разказ за личната драма на този човек и за това, че достойните постъпки се помнят и се ценят. „Тайният живот на Вера“ на Томислав Христов е копродукция с Дания и Финландия и разказва за млада жена, която намира спасение за своя брат и за себе си чрез ролевите игри. „Какъв цвят има този свят“ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов е филм за малко известната у нас поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, но нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в САЩ и стоят на специално място в холандския град Лайден, заедно със стиховете на други големи поети. Ще се постарая да покажем този филм и догодина. „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев е вдъхновяваща история по действителен случай за втория шанс в живота и за преобръщането на ценностната система. Включили сме и две ленти на изключителната продуцентка на „Агитпроп“ Мартичка Божилова. Ще спомена „Най-сладкото“ – документален филм, посветен на 30-годишнината на нашия по-свободен живот.
Съжалявам, че цялата тази селекция няма да може да се види сега, но вярвам, че някои от заглавията, особено тези, които са произведени през 2019 година, ще намерят място и в програмата на фестивала през 2021 година.

- Кой щеше да бъде специалният гост на „Златната липа 2020“?

- Творецът, който щеше да получи наградата за цялостен принос в киното или както го наричаме – специалният гост на фестивала, щеше да бъде български актьор, мъж. Надявам се той да бъде специален гост на фестивала през следващата – 2021 година. Това е много обичан и талантлив  български актьор, който се снима активно в киното и в телевизионните сериали и има изключителни изяви на театрална сцена.

- Ще остане ли същото и журито, което щеше да оценява филмите от конкурсната програма тази година?

- Надявам се да остане същото, освен ако на някой от членовете не му се появи важен ангажимент, защото до следващата година има много време. Журито беше уточнено още в първите месеци от годината и дори самолетните билети на чуждестранните участници бяха закупени. Председател на журито, който много бих искала да остане и догодина – е големият български оператор и режисьор Емил Христов, заснел майсторски едни от най-хубавите  български ленти. В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се проявява и като талантлив оператор - Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за наградата „Кристална мечка“. Друг член на журито е руската актриса Елена Морозова, чиято кариера започва от 8-годишна възраст и до днес се снима изключително активно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 филма досега, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито.

- Какво ще пожелаете на почитателите на „Златната липа“?

- Ще пожелая още веднъж всички да бъдем здрави и да преодолеем час по-скоро препятствието, пред което се е изправило цялото човечество. Вярвам, че това ще се случи. Вярвам, че фестивалът е жив и ще продължи да увеличава своите почитатели така, както го е правил и досега през годините. Защото липите ще продължават да цъфтят и киното ще продължи да дава своите вдъхновяващи плодове.


В категории: Лайфстайл


България Всички новини
Сексбомба стана "жената котка" с операции за над 20 бона Сексбомба стана "жената котка" с операции за над 20 бона

Драгана Спасовска си направи три интервенции в известна турска клиника, посещавана от гаджето на Филип Плейн

Доц. Ангел Кунчев: Хората помислиха проблемa с вируса за приключил, затова има драстичен ръст на заболелите Доц. Ангел Кунчев: Хората помислиха проблемa с вируса за приключил, затова има драстичен ръст на заболелите

Най-видимата част от от процеса е лечението на пациенти с коронавирус, невидимата част е неуморната работа на РЗИ по установяването на контактните

Татяна Йотова спечели „Срещу вятъра“ с песен за заключеното време, наградата й е от Христо Дюлгеров Татяна Йотова спечели „Срещу вятъра“ с песен за заключеното време, наградата й е от Христо Дюлгеров

Известният скулптор, който е автор на паметника на Кара Кольо в Тополовград, направи безценен подарък за „Солени ветрове“ и айтоската поетеса

Крайна БГ простащина! Червеният флаг и мъртвото вълнение не стряскат никого, дори и бременна „плувкиня” Крайна БГ простащина! Червеният флаг и мъртвото вълнение не стряскат никого, дори и бременна „плувкиня”

Морето е опасно по цялото Южно Черноморие, където има поне 250 хил. наши сънародници, масово не спазват забраната на спасителите

Случай на коронавирус и в мъжкия национален отбор по волейбол Случай на коронавирус и в мъжкия национален отбор по волейбол

Георги Сеганов е дал положителен резултат

Днес празнуват най-обичаните имена Днес празнуват най-обичаните имена

На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника

Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати

Девата и Стрелецът да се погрижат за здравето си, да не пренебрегват сигналите на тялото! Девата и Стрелецът да се погрижат за здравето си, да не пренебрегват сигналите на тялото!

 Хороскоп за деня – 12 юли 2020, неделя

Бойко Борисов: ДПС се прегърна с Христо Иванов, а лоши бяха бургаският кмет и полицията Бойко Борисов: ДПС се прегърна с Христо Иванов, а лоши бяха бургаският кмет и полицията

Митко Николов печели в Бургас 3 мандата с абсолютно мнозинство. Бургас стана един от най-красивите градове, каза премиерът в среднощно обръщение

 

Бургаски тарикат се представя за инспектор от НАП, пие и не плаща Бургаски тарикат се представя за инспектор от НАП, пие и не плаща

В петък сутринта е обърнал 4 водки и 2 коли в ресторант „Бели нощи”, след това си е тръгнал, оплака се собственичката

 

Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение

Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19 Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19

Починали са 19 пациенти през последното денонощие

Ще има ли нов световен ред след коронакризата Ще има ли нов световен ред след коронакризата

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна

Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус

Актьорът Амитаб Бачан призовава близките до него да се тестват

Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати

Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea

Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Древните египтяни са били също така изумени от сцени като тази Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Протестите в Сърбия срещу полицейския час заради COVID-19 прераснаха в бунт срещу властта Де Ниро разорен от коронавируса Де Ниро разорен от коронавируса Кризата удари хотели и ресторанти, в които актьорът има дял Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва

В западната ни съседка не се препоръчва носенето на маска на открито

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори