×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас поема дълг до 14,78 млн.лева, за да изпълни капиталовата си програма


Бургас поема дълг до 14,78 млн.лева, за да изпълни капиталовата си програма
Средствата ще бъдат използвани от администрацията за завършването на вече започнали проекти и съфинансирането по европейските
15 Април 2020, Сряда, 11:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Кредитният рейтинг на Общината е отличен, доста под средните нива

Бургас да поеме дълг до 14,78 млн.лева, за да реализира стратегическите си проекти от капиталовата си програма за 2020 година. Това предлага кметът Димитър Николов в докладна записка до Общинския съвет (ВИЖ ТУК). Предложението получи „зелена“ светлина от ресорната комисия по „Икономика и инвестиционни политики“ към ОбС.

Дълъг ще послужи за съфинансиране на част от проектите, които Общината реализира по европейски програми, както и довършване на вече започнати строителни обекти.

Заради корона кризата, която блокира икономическата дейност, се наложи спешно насочване на средства към обезпечаването на противоепидемичните мерки в Бургас, както и приемането механизми за подкрепа на социално уязвими групи. Приходите са драстично намалели, а общественият превозвач "БургасБус" ще се нуждае от спешна дотация до месец.

В същото време разходите нараснаха. Бургас разшири значително услугите на социалния си патронаж, отпуснаха хранителни пакети за нуждаещи се, заложиха се и немалко средства за редовно почистване и дезинфекциране на града. В резултат на мерките, се опазваме от сериозен пик на COVID19.

Амбицията на администрацията е след края на пандемията да продължи работата по строителната си програма по най-важните проекти, които са с ключово значение за развитието на Бургас.

Кметът Димитър Николов е посочил най-важните проекти, за които ще се използва поетия дълг. Сумата е максимално допустима и не означава задължително, че ще се използва.

Сред проектите, които ще бъдат дофинансирани са:

Завършване на рибарското пристанище в кв.Крайморие, ремонтът на сградата на администрацията на ул.“Александровска“ 24, изграждането на социалните жилища за висшисти в ж.к.“Меден рудник“, модернизация на уличното осветление по главните пътни артерии, интегрирания проект за бързи автобусни линии по бул.“Демокрация“ и бул.“Стефан Стамболов“, строителството на Младежкия център в ж.к.Меден рудник, съфинансирането за закупуването на електро автобусите, завършването на ремонта на Дома на НХК и строителството на градска библиотека, както и реконструкцията на ул.“Цариградска“.

Максималният срок за погасяване на кредита е 12 години, а гратисният период на усвояване - 2 години. Финансиращият орган ще е „Фондът на органите за местно самоуправление в България – ФЛАГ“, а очакваната годишна лихва е до 4,5 %, пише в докладната си кметът Димитър Николов.

От нея става ясно, че финансовото състояние на Община Бургас е отлично. По Закона за публичните финанси, дълговете не могат да надвишават 15 % от средногодишния размер на собствени приходи и изравнителна субсидия. Голяма част от българските общини са на горната граница, а Бургас е доста под средните нива. За 2019 година този показател е 4,9 %, след като голяма част от старите кредити бяха погасени в последните няколко години.

Според администрацията на кмета Димитър Николов поемането на дълга ще подпомогне развитието на местния бизнес, ще се спестят и немалко средства с въвеждането на мерки за енергийна ефективност и улично осветление, а изграждането на новите културни обекти, ще даде възможност да Бургас да развива алтернативен туризъм.


В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
19
Коментара по темата
19.
чочко
16.04.2020 11:38:50
0
0
Абе тиглети бе! Даже не 14-15, ами поне 30 милиона изтиглети! Ний прошляците, ша плащами.
18.
Пациент
15.04.2020 21:02:59
0
1
Аве кмета го избират същите като него.
Понеже казахте за възраждане сега ще Ви разкажа, ама КМЕТА се прави от години, че го няма тоз проблем.
Днеска търся къде да си спра личната кола да разтоваря (за 5 минути, аз така или иначе не паркирам тук).
Гледам съседа от съедната кооперация, който има граж. В гаража му знам, че си държи натуриите и мотора, макар че самия гараж събира спокойно 2 коли. Пред гаража си държи по принцип колата. Те са такива че има гараж с врата, и вънка остава още малко. И гледам аз пред гаража му няква друга кола (явно негова пак баничарка), вътре явно е моторо, неготава си кола с Пловдивска регистрация и много интересен номер макар че е на 20 години седи на нормално парко място, ама не пред гаража му ами на съседното място, където е направено от Общината да паркират хората без гаражи. Викам си този може да тръгне, ама не тръгна и викам здраве да е. Въртях аз 3 пъти гледам тоз пак влезе в колата, викам може да тръгне да спра за 1 минута, за да не запушвам никого. Да ама не?
Пича слезе с жена си, измести баничарката на мястото на другата му кола, тоест на мястото, което е за хората без гаражи. И като пич си тръгна с колата с пловдивска регистрация.
Сигурно разказвам смотано затова да обобщим
1. В гаража му натуриите и мотора
2. Пред гаража му, което взима част от пешеходната част от улицата, празно понеже човека си тръгна с едната кола
3. На самата улица, където са парко местата за всички останали и където би могъл да замозапуши собствения си гараж нали колите са негови празно
4. Тоест с един гараж може да ползва 3 места и да си паркира 3 коли, но неее човек остави всичките места пред гаража му и вътре в него сводобни и си изтипоса баничарката на общественото място до гаража му. Как е? Само в Бургас и само във Възраждане, понеже Кмета толкоз години не може да накара тези с гаражите да паркират вътре в гаража си! ДО Общината моля по бързо въведете синя зона, предпочитам да плащам и да ползвам, вместо някакви хора с гаражи да имат по 2-3 техни места, защото паркират и отвътре и отвън, и отгоре на всичко да ползват и общите (понеже са им малко).
По надолу по същата улицата до Пазара пак същото (малко по мека форма) има един с червен Реиндж Ровър, ако дори с края на колата си запушиш гаража, жена му вика Общинска. Обаче пича си държи Реинджа в гаража, а служебния мини купър с надписите за дограма е спрян в близост пак на общите места. Тези понеже могат да си замозапушват техните гаражи, така или иначе са техни, обаче не. И така едни хора с гаражи за по 1 кола, ползват по 3-4 места! Как ще има места във възраждане, никак! Само синя зона!
17.
Ех
15.04.2020 18:24:49
0
2
Г-н кмете, може ли да не си толкова "Велик" и да следваш тази програма, преди коронавируса?!! Хората ще се чудят как да нахранят семействата си, а той ще прави пир посред чума! На никой не са нужни тези измислени и ненужни програми, че да е необходимо и неотложно да теглиш още заеми! Бургас е с по-високи данъци от София, колко още трябва да плащаме, не само ние, ами и нашите внуци, за да се облагодетелствате вие? Не Ви ли е неудобно за измислената Ви дейност?!! Защитете подобаващо съгражданите си, защото предстоят глад и мизерия, а не да следвате историята - "Като няма хляб, ще ядеме пасти! "
16.
Плашипутарник
15.04.2020 18:16:23
0
5
В кв. Възраждане наистина е ужас настилката по уличките около пазара Краснодар и Борисовата градинка, сякаш са бомбардиран.
15.
Неможачи
15.04.2020 17:02:25
0
12
Много жалка община, вътре само връзкари и схемаджии,чудищи се каква далавера да направят. С тоя манталитет никога нищо няма да се случи на село! Още едно мандатче и се крийте с откраднатите пари..за хапчета да ги дадете всичките!
14.
1
15.04.2020 14:56:55
1
16
Тия от общината едни пешеходни пътеки не могат да поддържат кви 15 млн ще ми харчат некадърниците. Възраждане изглежда сякаш е паднала бомба
13.
Генчо-Пенчо
15.04.2020 14:05:49
0
26
Абе, чичо! Ма не мога да ти смогна на простотиите! 200 метра Булаир се прави 6 месеца. Ремонтите на александровска + площада - тотал щета. Басейн - добре, че има кафе отпред иначе пълен зян. А, имаме и Арена. Ма тя колко милиона излезе? Иначе ни карате да пращаме смс-и за болниците. Ти ходил ли си в болницата? Видял ли си мизерията? Вчера ходиш да ми гасиш пожари. Издадохте сумати разрешителни за строеж и съсипахте градинки и паркинзи. Иначе после - ма ние сме изградили 30 паркинга си по не знам си колко парко места. Ама колко застроихте ? Към 300 сигурно. Не ме интересува кой каква партия е! Плащаме софийски данъци за нищо! Влезте в малките улички по центъра с кола/колело да ви изпадат пломбите от дупки. Най ви е лесно с кредити!
12.
Набледателен
15.04.2020 13:52:50
1
22
Закупуване на електроавтобуси 57 броя. Належащо ли е? Обосновано ли е? Да нужно е за опазване на околната среда. Но по време на криза, при която Бургасбус е в лошо финансово състояние. Нужна и належаща ли е тази покупка сега. Проектът е финасиран по оперативна програма, но общината ще тегли заем за да плати 30% . Тема за дебат на сесията и пред обществото.
11.
Мнение
15.04.2020 13:31:16
1
13
При пиложение,че общинста е на -30млн лв,нов дълг от още 14 млн.лв ще натежи съществено при бъдешето реализиране на бюджета на Бургас.В такъм момент кметът трябва да мисли и действа като прокурист.Т.е редуцираш разходи на максимум и правиш оздравителен план на общинските дружества,най-вече на Бургас бус.,защото повярвайте ми ще се наложи.Капиталова програма в такъв оериод,в който бизнеса умира,не страда си е екзотика.Може да изчакат публичните строителни програми за сметка на подкрепа към бизнес ,социално засегнати семейства и др.групи.Кмете,мисли като лидер!
10.
...
15.04.2020 13:10:30
1
29
Ще има ли още един апартамент комисионна?
9.
nedovolna
15.04.2020 13:05:13
0
32
Бравус еи на започна се ! Много наложащо довършване на проекти кой от кой по важни и всички като чета безполезни..Работа кмете РАБОТА искаме!!!
8.
сефте
15.04.2020 13:04:19
1
25
То това е всеки път. Така всеки може да управлява като взема борчове дето други ще плащат след него в продължение на десетилетия
7.
Marinero
15.04.2020 13:04:07
0
40
А за съкращения на разходите и раздутата администрация бихме ли чули нещо? Криза е все пак.
6.
Ето
15.04.2020 12:52:08
0
36
Да ни е честито и за внуците ни ще има да изплащат. Ха сега да си говорим за басейни, спортни зали и т. н.
5.
boncho
15.04.2020 12:25:21
0
33
махнете го този проект за бул. Демокрация, не е нужен на никого, особено пък сега. По булеварда никога не е имало задръствания, няма и да има.
4.
Олигофрени протестиращи
15.04.2020 12:07:51
0
25
Нали протестира един човек пред общината за помощ на бизнеса, етп ви помощ чрез заем, как мислехте че щеше да стане? И сега от заема 2/3 в джоба на някой
3.
Кредит
15.04.2020 11:57:27
1
45
Чичо Митко, знам че четеш тук.
Да те питам: Не си ли чувал твоя шеф Бойко колко пъти го е казвал - "Няма да вземаме кредити, за да не заробваме един ден младото поколение!"
Отвори ги тия уши и чуй началника ти!
2.
Николов
15.04.2020 11:53:33
1
64
Браво на Николов. За 2 мандата загроби общината с кредити за 30 години напред. Браво!
Басейна има ли поне 1 месец в който да р на плюс?
1.
Данъкоплатец
15.04.2020 11:53:19
2
62
Koй ще ги плаща връща тия пари после, бе алоу?!
По 2000 лв. ви давам данъци всяка година!!!
Това са моите пари!
Аз не искам да ми харчите парите!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори