×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Слънчево и до 18 градуса на днешния 3-и март
  • Вижте празничната програма за 3 март в Бургас
  • Честваме 143 години от Освобождението! Честито, българи!
  • 2403 са новите заразени с коронавирус, 83 починали
НА ЖИВО

Защо, въпреки всичко, маска трябва да носи всеки


Защо, въпреки всичко, маска трябва да носи всеки
Има световен научен консенсус, че основният начин за заразяване с коронавируса е чрез дихателните капчици, излизащи от устата или носа при издишване, говорене, кихане, кашляне и плюене
11 Април 2020, Събота, 16:15 ч.
Автор: Орлин МАРИНОВ

Неприятният факт е, че все още много хора нямат навика да слагат маска. Други не знаят защо трябва да го правят

Защо, въпреки всичко, мааска трябва да носи всеки, както е в Словакия, Чехия, Китай, Хонконг, Южна Корея и др.

Кратък отговор: за да приключи всичко това час по-скоро и с минимум жертви, да се върнем към нормален начин на живот (включително икономически), отново да се разхождаме свободно навън, да се събираме, да се наслаждаваме на настъпилата пролет и идващото лято. А относно маската – дори няма нужда да бъде медицинска или скъпа. Следва пълната версия на този отговор.

"Голямата грешка на Европа и САЩ е, че хората не носят маски" (Джордж Гао, директор на Китайския център по болестите)

Първо, едно малко терминологично уточнение, понеже дори големи медии и официални държавни сайтове понякога смесват понятията, а това е объркващо за много хора. Коронавирус (SARS-CoV-2, означаван в началото като 2019-nCoV или HCoV-19) е самият вирус, който се пренася от човек на човек, докато COVID-19 (съкращение от COronaVIrus Disease 2019) е болестта, която човек може да развие при излагане на достатъчна доза от вируса.

Коронавирусите са група от вируси, познати на медицината от над 50 години. Наречени са така, защото върху сферичната си обвивка имат шиповидни израстъци, наподобяващи корона. В края на 2019 г. в Китай (гр. Ухан, провинция Хубей) се появява нов щам. Той е кръстен SARS-CoV-2, именно като наследник на първия SARS-CoV, причинил епидемията през 2003 г., която стартира отново от Китай. Настоящата пандемия е донякъде предречена от СЗО (Световната Здравна Организация) още през 2016 г.

С какво тази епидемия е по-различна? Не е ли като баналния сезонен грип, от който всяка година също се заразяват много хора и има смъртни случаи?

Не е. Смъртността при грипа е около 0,1%, докато при COVID на този етап се оценява средно на 1%, тоест 10 пъти повече. По подобен начин стоят и нещата с хоспитализацията – близо 20% от случаите на COVID изискват болнична помощ, спрямо макс. 2% от диагностицираните със сезонен грип. От тук идва и голямото предизвикателство за здравната система, чийто ресурс може да се окаже недостатъчен като легла, оборудване и медици. Затова и често може да чуете, че е необходимо „изравняване на кривата“ (в графиката с общия брой случаи). Тоест, максимално забавяне на разпространението с цел болниците да спечелят време – да успеят да поемат всички болни и да има минимум жертви.

Заразността на заболяванията се измерва чрез коефициента R0, който показва колко здрави човека би заразил един болен. При грипа този индекс е около 1,3 (един човек би заразил 1,3 други), а при COVID е приблизително двоен – 2,5%-2,8%. За грипа има добре проучени лечение и ваксина, за COVID все още няма нито едно от двете.

Грипът отшумява през топлия сезон – нещо, за което няма гаранция при текущата инфекция. Също така, една епидемия трябва да отговаря на определени критерии, за да бъде обявена от СЗО като пандемия (глобална епидемия), както е в момента. Друго нещо, което често се забравя, е че сезонните грипни епидемии ежегодно „рестартират“ от многобройни и отделни локални огнища във всяка държава, докато тук говорим за стартиране на чисто нова зараза, при това тръгнала от една-единствена точка (гр. Ухан) през декември и вече стигнала навсякъде.

Хората, според които бройката на заболелите и жертвите в световен мащаб е пренебрежима спрямо статистиките за грипа, трябва да си припомнят, че това е резултат от безпрецедентни мерки по цял свят. Иначе щяхме да сме свидетели на доста по-страшни цифри. Също така, при сезонния грип не се строят екстремно болници за една седмица, нито импровизирани палаткови клиники по паркинги, нито са се преустройвали хотели в карантинни центрове и лаборатории. Медицинската апаратура стига за всички, лекарите също, като на последните не се налага да избират кого да лекуват и кого да оставят да умре, а труповете не се извозват с военни камиони. Това, което се случва в момента, е повече от медиен шум.

Как се разпространява заразата?

Предимно по въздушно-капков път, но също и по контактно-битов. Първият начин се осъществява чрез т.нар. респираторни (дихателни) капчици – миниатюрни и невидими с просто око капки течност, които изхвърляме от устата и носа си при издишване, говорене, кихане, кашляне. Така, ако сме заразени, вирусът съдържащ се в капчиците може да се пренесе върху друг човек, попадайки на лицето му, и по-точно върху лигавицата (уста, нос, очи), откъдето прониква в организма. При контактно-битовия път на предаване, пренасянето става чрез пипане с ръка на заразена повърхност, и след това докосване със същата ръка, обикновено неволно, на собствената лигавица на лицето (уста, нос, очи). Този начин е донякъде продължение на първия, понеже вирусът по всяка вероятност е попаднал на въпросната повърхност чрез нечии респираторни капчици преди това. Според изследване отпреди 5 дни, вирусните частици (вириони) могат да оцелеят върху различни материали, и съответно да представляват заплаха, от няколко часа във въздуха до няколко дни по твърди повърхности. Важна особеност e и дългият инкубационен период на заболелите, който може да трае до около 14-21 дни – това е времето, през което човек е вече заразен с коронавирус, но все още не проявява видими симптоми на COVID-19. През това време той е потенциален преносител на заразата. Освен това, при 81% от случаите заболяването минава леко, което увеличава вероятността заболели да не потърсят лекарска помощ и да разпространяват вируса. Отделно се предполага, че част от инфектираните никога не развиват сериозни състояния – тези хора остават недокументирани и дори не подозират, че може да предават вируса на останалите.

Какви са официалните препоръки за защита?

Както знаем, трябва да имаме висока лична хигиена, да дезинфекцираме дома, да си мием често ръцете със сапун за поне 20 секунди, а при невъзможност – с дезинфектант. Тази мярка пресича контактно-битовия път на предаване. Също така, трябва да упражняваме социална дистанция: да стоим вкъщи (включително под домашна карантина ако сме пътували в друга държава или имаме симптоми), да не посещаваме близки и приятели, да не се струпваме навън, да спазваме 2 метра разстояние помежду си, да не пътуваме между областите ако не е спешно. Тази мярка пък пресича въздушно-капковия път. Но има една мярка, която може едновременно да пресече в зародиш и двата пътя на заразяване. И това е изолирането/покриването на лицето, от където така или иначе тръгват всички дихателни капчици, нужни и за двата основни канала на разпространение на коронавируса. Блокирайки тези капчици още на изхода (носа и устата), те нямат голям шанс да попаднат нито върху някого другиго, нито върху повърхности. Поне не и в такива дози, които да достигнат прага, необходим за ефективно заразяване.

Защо тогава всички казват да не носим маски?

Преди всичко, нека отбележим, че българското правителството организира кризисен щаб още преди да има първи регистриран случай на COVID-19 у нас. Тази ранна реакция е пример за адекватно поведение за много европейски страни, а и не само. Мерките, които се взимат тук са в съответствие с препоръките на СЗО. Една от тях е защитни маски да не се носят от здрави хора. Изключение се прави само ако имаме симптоми или се грижим за болен. Всъщност, не е чудно, че СЗО е възприела политика да не се препоръчва носенето на маски от привидно здрави хора. В условията на световна епидемия, придружена от световен дефицит на маски, е логично последните да бъдат запазени за тези, които се нуждаят най-спешно от тях – медицинския персонал и болните. Нещо, което СЗО не крият и дори споменават в материалите си. За тези две групи маските наистина са на живот и смърт. Част от лекарите също заболяват поради постоянното излагане на високи концентрации от вируса. А когато здравните работници намаляват, ситуацията само се влошава допълнително.

От СЗО твърдят също, че маската дава измамно усещане за безопасност. Според тях, сама по себе си тя не защитава достатъчно, освен ако не се комбинира с останалите хигиенни препоръки и най-вече старателното миене на ръцете. И са прави – маската не защитава. Поне не и този, който я носи. Тя предпазва околните от носещия я – нещо, което самият ген. Мутафчийски също заяви пред медиите. Това е и замисълът на много от маските на пазара – да бъдат носени от болни или потенциално заразени, за да не излагат останалите на опасност. За да сме в истински защитена от коронавирус среда, трябва ВСИЧКИ да покриваме носа и устата си когато сме сред други хора – било то с маска, шал или друго. Така няма да има кой да разпръсква респираторни капчици при дишане, говорене, кихане и кашляне.

За съжаление, много хора в България все още не слагат маска. Веднъж, защото тук няма установена традиция на носене, и втори път, защото постоянно биват уверявани отвсякъде, че няма нужда да го правят ако са здрави. Работата е там, че няма как да са сигурни дали са здрави. Причината е в това, че може да попадат в някой от сценариите, за които стана дума по-рано. Първо, възможно е да са в инкубационен период, през който още не проявяват симптоми. Второ, може да са от онези 81% болни, които изкарват COVID леко. Част от тях изобщо не съобщават на личния си лекар и така не стигат до тест и диагноза, а само до няколко дни чай и парацетамол вкъщи. И трето, може да са сред заразените без усложнения, които даже не подозират, че са преносители. Те също остават недокументирани. Представителите и на трите групи могат да заразят нови хора. Според проучване за Китай, именно неидентифицираните случаи са причинители на цели 79% от идентифицираните! Като четвърто, можем да споменем, че в България не се практикува масово тестване на населението за коронавирус, дори в районите с доказано разпространение. Именно поради тези 4 фактора, всеки един от нас трябва да разглежда себе си като потенциален преносител на вируса и АБСОЛЮТНО ВИНАГИ да покрива лицето си преди контакт с други хора.

Вършат ли работа маските?

Неслучайно едно от първите неща, които прави всяка държава, в това число и нашата, е да забрани износа на наличните предпазните средства, както и да организира по възможност производството на нови такива. Ако погледнете тук ( https://bit.ly/3c7ZV73 ) също ще видите, че първото нещо, което СЗО са направили, е да закупят и изпратят над 850 000 маски към 75 държави. Но най-безспорното доказателство за важността на маските ще открием ако обърнем поглед на Изток – там, откъдето пандемията тръгва и опасността е непосредствена.

Жителите на източните страни от десетилетия имат изградена култура да носят предпазни маски по ред причини – превантивно през грипния сезон, за да пазят топло на лицето си през зимата, носене от болни за да пазят здравите, против замърсен въздух, дори като моден аксесоар. Текущата пандемия превръща този полезен навик в норма. В Китай маските стават задължителни за всички навън, като дори вкъщи носенето на минимална защита е препоръчително. Публикувана е официална таблица, обясняваща кой вид маска за какви хора и ситуации е подходяща. Япония пък задължава своите производители да продават маските на правителството, което от своя страна ги доставя на жителите на засегнатите райони. Южна Корея и Хонконг също съветват гражданите си да слагат маска когато излизат, а във Виетнам носенето е задължително. Сингапур раздава маски на всяко домакинство с помощта на армията. В Тайланд дефицитът на маски кара правителството да произведе 50 милиона текстилни такива, които според проведените тестове блокират дихателните капчици. Тайван въвежда режим на продажбите (против презапасяване) и ангажира военните в производството на нови маски, достигайки скорост от 10 милиона броя на ден.

И обратно към Европа. От седмица в Чехия носенето на маски навън е задължително. При липса на маска, носът и устата трябва да бъдат покрити с подръчни средства, например шал или кърпа. В Словакия се слага маска/шал на публични места – хора с незащитени лица не се обслужват. Мярката е задължителна в столицата и големите градове, макар още да не е въведена на национално ниво. Здравният министър обяснява в ефир (носейки маска, както останалите гости и водещите), че когато човек покрива устата и носа си, той предпазва околните от своите респираторни капчици, а той самият е защитен, благодарение на маските на другите. После допълва, че когато всеки е с покрито лице, ефектът е все едно всички са ваксинирани. Поради изчерпване на маските в аптеките, лично премиерът препоръчва на населението направата на такива от плат в домашни условия.

Има световен научен консенсус, че основният начин за заразяване с коронавируса е чрез дихателните капчици, излизащи от устата или носа при издишване, говорене, кихане, кашляне и плюене. Дали това ще стане директно по въздушно-капков път при близък контакт или индиректно по контактно-битов път, не е от съществено значение. Поради големия си размер от поне 5 микрона, тези капчици са тежки и скоро падат на земята, привлечени от гравитацията. Макар че при кихване или изкашляне броят им може да достигне десетки хиляди и да пропътуват цели 6-9 метра преди да стигнат земята, най-опасната зона е в обхвата 1-2 метра, оттам и препоръката за дистанция. Съществува и минимална възможност за предаване чрез аерозоли – това са най-фините изхвърлени капчици или чисти вирусни частици, разпръснати из въздуха, подобно на спрей. Те са с размер под 5 микрона и са твърде леки, поради което остават да се носят във въздуха. Под тази си форма на аерозол, вирусът може да бъде опасен в продължение на часове, но това не е твърде вероятен сценарий на заразяване извън болнична среда.

Ефективността на маските за блокиране на изходящия поток от респираторни капчици не стои под въпрос. Здравният персонал обикновено използва популярните сини хирургически маски (наричани още медицински, еднократни или обикновени), както и по-скъпите и пречистващи маски тип респиратор, като N95. Според изследване, разликата в тяхната способност да предпазват от грип е едва 1% – тоест, те са почти еднакво ефективни. Като имаме предвид, че вирусните частици на грипа и короновируса имат подобни размери (съответно 80–120 nm и 50–200 nm), можем да заключим, че двата модела ще имат близка ефективност и при COVID. Маски от тези два типа обаче вече се намират трудно, а и те са по-необходими на медиците и болните. В ежедневието дори текстилните биха свършили работа. Така или иначе, допреди около 50 години друг вариант не е имало даже за лекарите. Според тестове, платнените маски спират капчиците с размер над 1 микрон, което е напълно достатъчно при условие, че вирусът се разпространява предимно чрез капчиците с размер над 5 микрона. Текстилните маски за многократна употреба изискват съответна поддръжка преди да бъдат поставени отново, като някои от тях имат и джоб за сменяем филтър. В краен случай, дори подръчни аксесоари като шал, бъф, кърпа, бандана могат да бъдат от полза. Най-важното е просто всеки да покрива носа и устата си преди досег с други хора. Ако все още имате съмнения в ползата от преграда пред носа и устата си, направете следния лесен експеримент. Поставете дланта си на няколко сантиметра пред устата и започнете да говорите. Ще усетите топлината на дъха си и механичната сила на излизащата струя въздух, особено когато изричате експлозивни съгласни като Б и П, или се прокашляте. Това именно е изходящият дихателен поток, съдържащ респираторните капчици. След това сложете маска и повторете теста – едва ли ще усетите нещо. Допълнително предимство при покриването на лицето е, че няма да можете да го докоснете директно с ръка, която би могла да е замърсена с вирус. Този ефект може да се засили с носенето на очила и шапка/качулка, така че да не остават непокрити части от лицето.

Неприятният факт е, че все още много хора нямат навика да слагат маска. Други не знаят защо трябва да го правят. Трети се въздържат поради опасения, че ще бъдат сочени с пръст или гледани подигравателно. Всички обаче трябва да разберем, че предпазването на лицето е ключово, за да не пренасяме заразата и да не превръщаме непознати в жертва на нашата безотговорност. Посоката на социално напрежение трябва да се обърне – хората, които не носят маска би следвало да се притесняват от тези, които носят. Последният път, когато в България е обявено извънредно положение, е било по време на Втората световна война. Времена, в които хората с готовност са се разделяли кой с крак, кой с ръка, кой с живота си. Днес се изисква да се разделим само с комфорта си и да слагаме маска когато излизаме навън. Това не отнема повече време от миенето на зъбите сутрин или почистването на обувките преди да излезете. Ако носенето на маска в България беше задължително (както в Словакия, Чехия, Азия) и органите на реда концентрираха силите си върху съблюдаването на това просто правило, може би щяхме да избегнем някои от по-крайните мерки, които днес ограничават всички нас, а и бизнеса.

Ако и вие мислите, че трябва да сме отговорни и да носим маски за да преживеем възможно най-бързо и най-леко пандемията, може да споделите този текст. Така повече хора биха разбрали защо покриването на лицето е толкова важно.


В категории: Животът


26
Коментара по темата
26.
до 3
11.04.2020 20:43:29
8
6
Герб така облъчиха и китайците, американците и италианците да слагат маски нали?> :-)))))))
Само където хирурзите от времето на пирамидите и помощния опреативен екип при операции слагат маски, щото Бойко ги накара и тях :-)))))))
25.
Пускайте жалби срещу хунтата
11.04.2020 20:37:17
3
4
http://afera.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d1%88%d1%83%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bc-%d1%87%d0%b5/
24.
Eeeu
11.04.2020 18:52:58
10
12
Поредната пропагандна манипулативна статия за шашкане на овцете да продължават да дремят покъщите и да вярват, че са безсмъртни и недосегаеми. Само два вида маски спират най-финните от пръските носещи вируса, а тея от плат шити от кой квото има нищо не спират. Не вярвам и дума на тея крадци долни. Вярвам на статистиката и честните специалисти. Fuck'em home
23.
авторът
11.04.2020 18:46:24
5
7
да не е производител на маски?
22.
Барба Ганьос
11.04.2020 18:44:01
4
13
Трябва да се носят , защото имам много за продаване!
21.
Мисирки.
11.04.2020 18:36:29
6
13
Кулю,кулю,кулю,кулю веднага изкара "научен" труд за да оправдаят поредното герберастко дебилно решение на ония на които са се надупили
20.
Бургаски
11.04.2020 18:16:54
6
17
До автора: Уважаеми г-н Орлин МАРИНОВ, Считам за необходимо да Ви уведомя, че много си писал /предимно изтъркани глупости и неверни неща/ но истината е много проста: Маска трябва да носи всеки, защото приятелят ти Боко, тъй нареди.
19.
Пак питам
11.04.2020 18:10:49
4
6
1. Допустима ли е многократната употреба на маски и шалове и ако - С какво и при какви условия трябва да се перат ??????
2. Колко време е допустимо да се носи маска без да се смени ????
3. Къде трябва да се изхвърли използваната маска ??? В кой да е кош или контейнер или ще има указания за определени контейнери в които ще се събират тези маски.
4. Ще бъде ли забранено влизането и ровенето в кофите за смет, защото има хора в т.ч. деца, които непрекъснато го правят, пипат всякакви неща, маски, парцали използани за дезинфекция и т.н. и после влизат в магазина и си купуват хляб и цигари и разнасят всякави вируси и бактерии?????
18.
123
11.04.2020 18:09:49
4
12
а шаловете от кога предпазват
17.
някой
11.04.2020 17:50:38
7
14
Никъде не видях да се пише за вредата от носенето на маска, защо ли?
Аз съм алергичен и когато се бръсна не използвам одекол след бръснене.
Ако получа алергия от маската, дали ще мога да отида на лекар и кой ще ми плати за лекарства?
16.
Братя Българи
11.04.2020 17:25:03
6
12
Ако смятате да носите нещо на фейса си, моля ви не го купувайте от гепаджийска фирма, направете си сами!
15.
някой
11.04.2020 17:24:52
10
24
В статията липсва информация за вредата от носенето на маски с неизвестен произход.
Ако не бяха вредни, всеки щеше да ходи с маска.
Статията е поръчкова и не отговаря на реалноста.
14.
haide наздравеed
11.04.2020 17:22:27
4
1
https://youtu.be/1ifqGL-Umoo?list=RD1ifqGL-Umoo
13.
световен опит
11.04.2020 17:21:36
1
20
Австралия и Нова Зенландия имат изключително ниско ниво на заразени и съответно починали. Причината не е в носенето на маски и стоенето вкъщи (което определено помага) но основно в истинската карантина - затваряне на границите и 2 седмична доброзорна карантина в специално отцепени хотели - за тия които все пак по спешност им се налага да се върнат.
Другата причина са масовите тестове на населението и абсолютно поголовните тестове на всички контактни лица т.е. проследяване на всички които са имали контакт с болните. За сравнение у нас има над 70 000 контактни лица и максимум 18 000 тествани в т.ч. и от частни лаборатории по самоинициатива на платежоспособни лица. Излиза че държавата е тествала само една малка част от контактните лица.
Без мерки при влизане в страната и тестове на всички контактни, карантината и носенето на маски ще имат много ниско КПД.
12.
ПИШЕВ
11.04.2020 17:17:44
5
22
С МАСКИ ИЛИ БЕЗ......
БАВНО И ПОЛЕКА,НАРОДА..........

ЗАПОЧНА ДА ИЗТРЕЩЯВА......
11.
Нико
11.04.2020 17:16:00
21
16
Смислена статия за простия народ, които все още мисли, че някой му е длъжен
10.
Sss
11.04.2020 17:10:15
16
27
АБСОЛЮТНИ ДИВОТИИ.....ЗАЩО НЕ ОТБЕЛЯЗВСТЕ,КАКВИ ИНФЕКЦИИ НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА СЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ НОСЕНЕТО НА МАСКА ???? НЕ СПОМЕНАВАТЕ И НАТРУПВАНЕТО НА МИКРОБИ И ДРУГИ ЗАРАЗИ ПО МАСКАТА.А В КРАЙНА СМЕТКА ВИРУСА ПРОНИКВА И ПРЕЗ ОЧИТЕ,КОЖАТА И Т.Н.........НЕ СЛАГАЙТЕ МАСКИ И НЕ ПЪЛНЕТЕ ГЕРБЕРАСКИ ДЖОБОВЕ...
9.
До 4
11.04.2020 17:09:44
5
15
Ама това май ще заприлича на санирането....
8.
123
11.04.2020 17:06:32
5
20
Хм, даа, "нашите" фирми, които спечелиха дадените им от "Нас" обществени поръчки започнаха да шият маски и имат проблем с пласмента и реализацията им.... ?
7.
Истината
11.04.2020 17:02:17
11
20
В затворени пространства съм съгласен да я нося, навън не бих се съгласил, не е необходимо.
6.
хм
11.04.2020 17:00:51
7
12
китайците носят маски, неволята ги е научила.
5.
*********
11.04.2020 17:00:39
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Верващ
11.04.2020 16:48:41
11
23
Слагаме си маските,когато община Бургас ,или държавата ни раздаде достатъчно бройки за всеки ден.
Това е тяхно задължение съгласни Закона за здравето, чл.63 ал.4.
Нали сме правова държава!
3.
един
11.04.2020 16:36:00
10
34
Колко сте бързи само ...
От личния PR на ГЕРБ ли идват готовите написани статии или са си наели външен стратег?
2.
Учен
11.04.2020 16:33:40
8
16
Нося си шише ракия винаги с мен и като видя болен го пръскам с ракия и той ми вика вече те уважавам.Наздраве Ковид армия
1.
Kokcho
11.04.2020 16:31:36
9
19
Маските с ffp2/3 филтър, предпазват носещите, но не спират аерозолите..демек ако болен носи такава маска (като тези от снимката) ще пръска вируси
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Листата на КОД за 2 МИР Бургас Листата на КОД за 2 МИР Бургас Стефан Папазов е водач   Бургаската листа за 45-ото НС на "Демократична България" Бургаската листа за 45-ото НС на "Демократична България" Както вече писахме водач е Ивайло Мирчев   Листата за Бургас на "Глас народен" за 45-ото НС Листата за Бургас на "Глас народен" за 45-ото НС Водач е Милен Енчев   Борисов подари сакото си на работник Борисов подари сакото си на работник "Оставям ти тук и една запалка, само маската дай да си взема, че да не ме глобят", каза Борисов   Венци Мицов цяла година се пази от Ковид, а накрая се зарази на опашката за ваксина Венци Мицов цяла година се пази от Ковид, а накрая се зарази на опашката за ваксина Музикантът се самоопредели за Марко Тотев   ВМРО раздаде над 1000 национални знамена в Бургас ВМРО раздаде над 1000 национални знамена в Бургас Заедно със знамената, лидерът на „войводите“ Георги Дракалиев лично подаваше на минувачите специално отпечатани картички за празника   Димитър Николов: В третата ковид вълна сме! Трябва всички да положим усилия и да спазваме мерките Димитър Николов: В третата ковид вълна сме! Трябва всички да положим усилия и да спазваме мерките Увеличаваме капацитета на бургаските болници за лечение на болни с коронавирус, съобщи кметът   Доц.Ангел Кунчев предупреди, че следващите седмици ще са мното тежки Доц.Ангел Кунчев предупреди, че следващите седмици ще са мното тежки Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска, призова той   Борисов към Радев: Лъжците и манипулаторите са там, където искат Борисов към Радев: Лъжците и манипулаторите са там, където искат Както и да искат да ми изопачат думите, все пак тържества по време на пандемия никой не прави, категоричен е премиерът   Въпреки забраната: Хиляди на Шипка, духов оркестър и почетна рота Въпреки забраната: Хиляди на Шипка, духов оркестър и почетна рота При пристигането на държавния глава прозвуча националният химн и последваха викове "Ура!"  
Словакия въвежда комендантски час Словакия въвежда комендантски час Полицейският час е в сила до 19 март, но може да бъде удължен   ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане   Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата   Затварят Атина, придвижване само пеш Затварят Атина, придвижване само пеш Обсъжда се налагане на забрана за разходки край море и планина, както и придвижване от квартал в квартал в регион Атика   AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните  Данните ще продължат да се натрупват в предстоящите седмици и месеци, което ще разшири разбирането за ефективността   Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва заяви, че акцията е била планирана   Двама пътешественици обиколят света на колело Двама пътешественици обиколят света на колело Бен и Линда изминали близо 7 000 км, даряват машина на природозащитници от Стара Загора Трагедия в университет, петима паднаха от четвъртия етаж Трагедия в университет, петима паднаха от четвъртия етаж Парапетът не е издържал и се срутил заради тежестта Легендарният Романцев с инфаркт Легендарният Романцев с инфаркт Лекарите са спасили треньора, чието положение е определено като средно тежко Почина легенда на Ливърпул Почина легенда на Ливърпул Избран от феновете на Ливърпул сред 20-те най-велики играчи в историята на този отбор
Георги Лозанов към политиците: Георги Лозанов към политиците: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира Виц на деня Виц на деня Чехия обяви, че спира опитите да произведе ваксина. Каквото и да опитвали, все ставало на рецепта за бира! Виц на деня Виц на деня Мащехата към Снежанка: - Оооо, ама много си надебеляла! Мога да ти кажа една убийствена диета с ябълки! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинското приятелство идва, когато мълчанието между двама души е приятно

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори