×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?


09 Април 2020, Четвъртък, 20:40 ч.
Автор: Днес.бг

В основата на всичко е страхът за крехката здравна система

Атина е необичайно празна. Дори колите са малко, а онези, които бързат, минават на червено. Те не се страхуват, че някой ще ги блъсне. Тесните улички, които водят към историческия Пантеон, обичайно претъпкани с туристи, сега са окупирани само от хората, разхождащи кучетата си.

Гърция е под пълна блокада от 23-ти март. Това е поне със седмица по-рано отколкото в други държави в Европа. Благодарение на това съседката ни успява да избегне сценария, който се разигра в Италия и Испания. Заразените са 1800, а починалите - 81.

Мерките, които са взети, са подобни на тези в България - в супермаркетите влизат само определен брой хора, за да са сигурни, че ще могат да пазаруват спокойно. Всеки, който излиза от дома си, трябва да има основателна причина - в Гърция обаче те носят декларация, която попълват и я показват на патрулите заедно с личната си карта. Същите тези патрули глобяват нарушителите със 150 евро, ако не спазват мерките.

Нестабилността на здравната система в страната изглежда е движеща сила за превантивните мерки.

"Ключът към бързата им реакция бе, че правителството се страхуваше, че здравната система няма да издържи заради предишната криза и съкращаването на бюджета", казва Стела Лади, доцент в Лондонския университет "Кралица Мери" и университета "Пантеон" в Атина пред The Independent.

"Също така примерът, който даде Италия, беше много важен. Страната много често е виждана не само като съседка на Гърция, но и като нейно огледало. Кадрите от тежката ситуация в Италия допринесе за това както правителството, така и обществото, да приемат заплахата сериозно", допълва тя.

В началото на март Гърция има едва 565 легла в интензивните отделения за 11 милиона граждани. Спешната нужда от разширяване на капацитета води до отваряне на отделения в частните болници, както и създаване на нови легла за интензивно лечение в държавните болници. Така броят им почти се удвоява до 910 легла, а правителството има готовност за още разширения и закупуване на още медицинско оборудване, ако е нужно.

"В Гърция решението за затваряне на основните клъстъри на свръхразпространение, като училища, конференции и други големи събирания на хора, бе взето много по-рано през епидемичния курс. А резултатът е, че страната бе по-ефективна в ограничаването на заразата", казва Гкикас Магиоркинис, асистент по хигиена и епидемиология в Атинския национален университет.

Разбира се, по пътя имаше и трудности.

Хубавото време изкара гърците по плажовете в Солун, а това доведе до поредна бърза реакция на премиера Кириакос Мицотакис, който заповяда плажовете и ски курортите също да бъдат затворени. Също така фериботите до красивите острови започнаха да превозват само местни жители, за да се предпази застаряващото им население.

Имаше спорове и с Православната църква, която отказа да спре да дава светото причастие. След дълги преговори тя най-накрая се примири. Дори Великден ще бъде празнуван от разстояние, ала църквите останаха отворени за индивидуални молитви. 

Норма Симос, жителка на град Перама в Северна Гърция, споделя, че хората до голяма степен са останали вкъщи.

"Улиците тук са доста пусти. Чух коментари, че е изненада, че гърците са толкова дисциплинирани, но всъщност не е така. Когато се поздравяваме на гръцки, казваме "здраве“, когато се сбогуваме, казваме "здраве", нашето общо благословение в разговора е именно здравето. А и мисля, че Гърция е доказала своята устойчивост през годините. Умение, което сме наследили от предците си, които са оцелели след войни, подтисничество и глад", обяснява тя.

Но докато Гърция успява да ограничи заразата из местното население, огромно притеснение носят бежанските лагери.

В два лагера в страната вече са открити случаи на COVID-19. Те са поставени под двуседмична карантина. Но на остров Лесбос, където 22 хил. души живеят в пространство за 3000, от 5 април мигрантите правят гладна стачка, тъй като се страхуват, че ако един се разболее, заради лошите условия, всички в лагера ще умрат.

Но засега ниският коефициент на смъртност носи надежда, че страната ще се справи. Полицията по улиците обаче показва, че притеснението за крехката здравна система още съществува. Великден също ще се окаже исторически тест за това, дали Гърция ще се справи с кризата или ще се отпусне под желанието големите семейства да се съберат заедно.


В категории: Животът


7
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
Флагман.БГ Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд 18/04/2024, Четвъртък 10:57 1
7
Коментара по темата
7.
ТУК СИ ПРАВ
10.04.2020 00:24:25
1
9
НО КАТО НЕ СЕ СПАЗВАТ НАЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ,ОТНАСЯШ ГЛОБА И В КРАЙНА СМЕТКА ГУБЕЩ Е ТОЗИ КОЙТО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА........
ТАКА,ЧЕ ПО-ДОБРЕ Е ДА СЕ УСПОКОИМ ,ЩОТО....И ТОВА ЩЕ МИНЕ....ДЕТО ИМА ЕДИН ЛАФ
ДА СЕ НАДЯВАМЕ , ЧЕ ДО МАЙ-ЮНИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ ПАДНЕ,НО ДОТОГАВА ТРЯБВА ДА ГО СПАЗВАМЕ...НАЛИ....

ДО 6
6.
Бай Дечо
09.04.2020 23:55:10
11
6
Казах, че няма да спазвам идиотската част на това упражнение!! А именно- забраната за разходка на открито! Това е абсолютно безумие, което ще доведе до в пъти по-големи проблеми! И пак ще повторя- лишаването на хората от разходка на слънце и чист въздух при спазване на дистанция, е престъпление!!
5.
ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО
09.04.2020 23:42:54
4
10
КАКВО СЪМ ПИСАЛ..........НЕ Е САМО ЗАРАДИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ А ЗА ВСЯКАКВИ МЕРКИ И ЗАКОНИ КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ У НАС........
ЩОТО ГАНЬО Е НА ПРИНЦИПА ,,ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЖЕШ НА МЕНЕ,,
НЕ МОЖЕ В ЦЯЛ СВЯТ ДА СЕ СПАЗВАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА А САМО ГАНЬО ,ДА СЕ ПРАВИ НА ,,ГОЛЯМАТА РАБОТА,, И ДА ВРЕЩИ КАТО ПРИКЛЕЩЕНА КОЗА,КОГАТО НЕ МУ ИЗНАСЯ....
ТОВА ИМАХ ПРЕДВИД БАЙ ДЕЧО
4.
Широк неспециалист
09.04.2020 23:28:29
4
11
Ами я тесния ти специалист да обясни къде ще се лекуват тези 80%, ако се заразят в рамките на един месец. Коя здравна система ще издържи, нашата или на РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ? Които пък още по идиотски за твое учудване също въвеждат мерки.
3.
Бай Дечо до 2
09.04.2020 23:19:01
16
6
Това, че стриктно изпълняваш наредбите не означава че те са ПРАВИЛНИ!! Предпочитам да слушам мнението на лекари тесни специалисти по въпроса, вместо да влизам в ролята на зомбиран зрител!! Аз ИДИОТСКАТА ЧАСТ НА ТОВА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА ДА Я СПАЗВАМ!! НЕ намирам себе си за ИДИОТ!
2.
МИ Е ЗАРАДИ
09.04.2020 22:47:38
8
11
ТАКИВА КАТО ТЕБЕ,С ПОДОБНО МИСЛЕНЕ,СТРАДАТ И ТЕЗИ КОИТО ТОЧНО, ИЗПЪЛНЯВАТ РАЗПОРЕДБИТЕ........
Е ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ.....
ЗА ВСИЧКО,НЕ САМО ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА,КОЯТО Е ОБХВАНАЛА ЦЕЛИЯ СВЯТ....
ТОЧНО ТАКИВА,КАТО ТЕБЕ....

До 1 Бай Дечо
1.
Бай Дечо
09.04.2020 21:07:50
17
6
Това може само да ме радва!! Имало и по- големи ТЕЛЕТА от нас!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори