×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Накланя ли коронавирусът везната към тоталитаризъм в България


Накланя ли коронавирусът везната към тоталитаризъм в България
Много е вероятно кризата заради COVID-19 да подейства като катализатор за промяна на политическото статукво
06 Април 2020, Понеделник, 21:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Несъмнено предстоящата криза ще бъде политизирана от различни елементи, яхнали вълната от недоволство заради извънредното положение

Не всеки е с равен старт във време на криза, особено когато става въпрос за здравето на хората. И не всеки, със собствения си труд, може да постигне желаното от него, когато пазарът на труда е пред тотален колапс. Това е парадоксът на нашия цайтгайст, тъй като тази основна максима на капитализма привидно бе разрушена от пандемията с коронавируса, особено в България, след като на 13 март бе обявено извънредното положение.

Логично е да следва промяна и тя вероятно няма да бъде плавна, а рязка и вещаеща разместване в най-горните политически пластове. Просто за много кратко време в обществото се натрупа експлозивна доза недоволство, която няма как за пореден път да бъде притаена и трябва да бъде излята някъде. Този процес ще бъде продиктуван не само от въведените мерки, но и от страничния им ефект – прогнозираното съсипване на бизнеса и икономиката на страната в идните години. А цялата вълна на недоволство ще бъде рязко политизирана в началото на лятото.

Много е вероятно кризата заради коронавируса да подейства като катализатор за промяна на политическото статукво или поне за неговoтo пренареждане. Макар и на този етап мерките против разпространението на заразата да изглеждат ефективни, те имат немалко противници – предимно представители на малкия и среден бизнес, които се чувстват онеправдани.

Те са разочаровани от подкрепата на правителството в чрез системата „60/40”, която на този етап изглеждаше неефикасна и огромна маса от хора се изреди в рамките на две седмици през Бюрото по труда. Ако изхождаме от предположението, че именно тези представители на бизнеса са икономическият двигател на страната, то това значи, че има „повреда” в цялостната система, която неизбежно ще се отрази върху предстоящите през 2021 г. избори.

Недоволни от мерките са и обикновените граждани – дали от неразбиране, че всичко се прави за тяхно добро, дали от недоверие към властта и пандемията – това е без значение. Те са на мнение, че директивите на Националния щаб са прекалено рестриктивни и са твърде преувеличени предвид сравнително малкия брой заболели в страната. Изказаха се и коментари, според които за обявяването на грипна епидемия, да речем, в Бургаска област са необходими над 450 заболели за седмица, докато при общо 31 случая за страната на 13 март, бе обявено нечуваното до този момент извънредно положение, което въведе строги правила и затвори кръчми, ресторанти и барове, както и ограничи свободното придвижване на гражданите, нарушението на което е наказуемо с неоправдано големи глоби.

В същото време наблюденията от последния месец са, че дори смели защитници на капитализма и свободния му пазар започнаха да „пеят друга песен”. Първоначално свободният пазар с маските се „изроди” по смисъла на дивия капитализъм и цената на това евтино предпазно средство в аптеките и „на черно” скочи до невиждани висоти в рамките на седмица в началото на март. Това доведе до намеса на държавата в конкретния отрасъл, като в контрола на уж „свободната” цената се намеси полицията и една редица други държавни органи, просто защото се системата работи така, че когато има търсене и малко предлагане – цената скача, което в условията на криза е недопустимо.

В очите на мнозина мерките към този момент и начинът, по който държавата „взе нещата в свои ръце”, напомнят много тоталитарния режим на управление, а удължаването на безпрецедентно извънредното положение до 13 май с цял 1 месец определено не помага за туширане на създалото се напрежение. Изведнъж обаче от устите и от клавиатурите на най-големите „капиталисти” и противници на държавната намеса в бизнеса, се появи зов за подкрепа от правителството, от бюджета. Недоволни от 1500 лв. безлихвен кредит, мнозина представители на целия спектър в т.нар. илюзорна „средна класа” поискаха повече и по равно за всички, цитирайки Канада, където лявото правителство отпусна по 4000 канадски долара на месец в продължение на 4 месеца за всички останали без работа заради пандемията.

Може да се поспори дали в България лявото и дясното, либералите и консерваторите, се отличават толкова драстично, колкото в други страни или просто са размити до неузнаваемост политически понятия. Но едно друго нещо е съвсем ясно – тези, които се опитват да прокарат отново идеята на социализма, било то у нас или по света, ще дадат всичко от себе си да използват кризата и инерцията на общественото недоволство за своя изгода. А резултатите от това са напълно непредвидими.
 




Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
21
Коментара по темата
21.
бивш симпатизант на нфсб
07.04.2020 11:00:17
1
6
разбира се че има тоталитаризъм искат да скрият кражбите и далаверите си крадливите гербери обаче народа не спи знае че всичко е театър за да се скрият истинските проблеми
20.
Smoke on the water
07.04.2020 10:32:38
1
8
Наш Бойко да си беше мечтал, нямаше да му се получи толкова добре с налагането на пълен контрол над държавата. Даже и парламента разпуснаха и ще го свикват само при важни дела, като разрешаване на заем от 10 милиарда. И побързаха да удължат извънредното положение до 13.05 за да може всичко да е обвито в пълна мъгла. Няма да се учудя след това да го удължат още за 2 месеца. Италия, в която умират по 800 човека на ден, удължи извънредното си положение до края на Април, а Германия ще го премахва на 19.04 Това са червените лампички, които трябва да ви светват. В западни медии излиза информация, която не може да си пробие никакъв път до нашите медии. Например имаше статия за цените, на които са купили защитни средства нашите убавци спрямо други държави...
19.
Илюзионистъ
07.04.2020 09:17:16
2
7
Ще се обяви някой накрая за спасител на нацията благодарение на мерките, ама да видим кой ще е? Важното е, че сега ще теглим един готин заем всички заедно безмълвно съгласни. После като ви вдигат такси данаци и всичко по веригата да си знаете от къде ще е! Успех всички подкрепяме заема!
18.
Спиди Гонзалез
07.04.2020 09:04:46
2
14
Според мен се налага тоталитаризъм под предлог, че това е за доброто на гражданите. Респективно, голяма част от хората приемат тези мерки от страх, даже ги приветстват, без да се замислят какви ще са последствията след края на така наречената епидемия, казвам така наречена, понеже 500, 1000 или 5000 заразени не означават епидемия. Мисля, че правителството действа хаотично а същевременно задкулисните играчи потриват ръце от открилите се възможности за бърза и лесна печалба. Малкият и среден бизнес ще бъде ликвидиран и абсорбиран от големите играчи а заемът който правителството предвижда да изтегли, ще бъде усвоен непропорционално. Единствено плащането му ще бъде пропорционално разпределено. Мисля, че едрият капитал навсякъде по света е яхнало коронавируса и ще го използва като трамплин за да увеличи печалбите си и трайно да наложи контрол над масите с цел да ограничи защитната реакция и ограничи противодействието на обществото. В краткосрочен план, да това може да има ефект, в средносрочен план, предполагам до няколко месеца, това ще доведе до революционни настроения на много места по света. За мен планът на едрият капитал е обречен на неуспех, в частност за България, дните на Борисов са преброени, той няма да завърши този мандат.
17.
Вихър Балкански
07.04.2020 09:00:32
1
12
Добре че са герб, бсп, дпс, нфсб, атака, воля, вмро, и т. н че да ни спасят от вируса. Всички в едно гърне пърдят. Просто са с различна облага. Идва ред за тях поговорката която ползват към хората. Аз не искам да ми е добре искам ма Вуте да му е зле!
16.
Вихър Балкански
07.04.2020 08:50:16
2
14
Айде без броене вече разпускайте панаира. Видя се че освен вируса има и други неща които ще се окажат по важни в последствие. Мангъров е най адекватен, не да ми облъчват какво да говори Лаурицен с тъжна физиономия. Репресия е новия вирус по силен от короната!
15.
Daa
07.04.2020 02:37:54
5
26
Всичко е схема. Ето какво ще стане в бг. Много фирми ще фалират и познайте кой ще ги купи на безценица с фабриките им и хотелите им. И с кои пари? С тез от резерва. А вие щот сте умни ходете с маски и правете глупости. Това е схема за 1 клас
14.
Бургас
07.04.2020 00:51:48
4
25
Вие изобщо не сте в час! И магаре да е на власт (каквото почти е), нещата са организирани на съвсем друго ниво!
Е, ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ИЗПЪЛНЕНА!
ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ (ДОРИ И ВИЕ, КОИТО НЕ ИСКАТЕ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВИТЕ ЩЕ ТЕГЛЯТ ВМЕСТО ВАС) И ВЕЧЕ НЯМА И ПОМЕН ОТ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ, КОИТО БЯХА ПОДПЛАШИЛИ ХОРАТА, КОИТО ИЗМИСЛИХА ВСИЧКО ТОВА!
НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ - ЧЕСТИТО! НА ЗАГУБИЛИТЕ БЛИЗКИ...НИЩО, ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ПАРИТЕ!
13.
Късметлии сме
06.04.2020 22:59:39
34
14
Ами ако БСП с Радев имаха власт,бедна Ви фантазията!Радев е страхлив и объркан слаб стратег,Нинова има лоша тактика да е винаги контра!И двамата са лакоми и забогатели за сметка на България!Уважавам Борисов за решителността му и за това,че не пуска фандък на БСП и Радев,защото са опасни!
12.
baihui do#10
06.04.2020 22:29:50
3
8
Ами к'во друго за тебе бе, маймун?!
11.
Последен танц
06.04.2020 22:28:01
10
32
10 години гласувах за герб ,но никога повече ,Прекалихте ! На фона на цифрите заболели си правите гавра с народа . Поне 50 човека около мен бяхме гербаджии ,но никога повече герб.
10.
Трол
06.04.2020 22:19:32
21
16
Половината човечество е под карантина, вие тоталитаризъм.... Ако бръкнете по-дълбоко отзад какво още ще изкарате?
9.
До №3 Червения
06.04.2020 22:18:55
23
16
Обикновенно, винаги за БСП си гласувал,как ще се обърнеш против Нинова и Радев. Добре че е Бойко в тази тежка ситуация,другите ги видяхме как писукат и хихикат страхливо,защото нямат топки!
8.
Световна подкрепа
06.04.2020 21:57:41
16
21
Добре, че цял свят се обърна с главата надолу да помага на Герб да ви въвежда робство, тоталитарно управление, да фалира бизнеса, да а предизвика безработица. Каква солидарност!!!!!!!! Чудя се, ако бяха излезли и кажат "" ние извънредно положение няма да въвеждане, работете си, веселете се, пък който оцелее да е жив и здрав",какво ли щяхте да бълвате.
7.
Marinero
06.04.2020 21:56:17
1
35
На сегашните Държавата вече няма да им трябва. Няма и да има много желаещи да управляват, защото след тези събития нищо няма да е както преди. В подобни условия успешно могат да управляват само хора с топки. Тежките времена раждат силни хора. "Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена" - Чингис Хан.
6.
Схема
06.04.2020 21:42:12
14
30
Не се оставяйте да ви облъчват. Всичко е голяма измама. След месец два ще разберете. Схема схема схема схема
5.
зурла
06.04.2020 21:41:56
9
20
До сега бе робство. а що да не е и тоталитаризъм.
Хората няма да усетят както и до сега.
4.
baihui
06.04.2020 21:38:17
10
17
Отваряйте незабавно Белене , Ловеч, Скравена.... Пълна национализация и тоталитаризъм! Тъпият и алчен българин от нищо друго не разбира!
3.
Мдааа
06.04.2020 21:38:14
13
34
Никога повече герб,заради извънредното положение никога няма да гласувам за тях ,ще видят на избори колко много сме ....
2.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
06.04.2020 21:18:16
11
37
ДОМУСЧИЕВ НИКОГА не е бил болен от корона вирус реклама е фарма бизнеса го върти у нас той но има си гръб дължи милиони на държавата нищо никой незнам така е светът на капитала и олигархията мутри на БОЖКОВ пребиха господин СЛАВИ АНГЕЛОВ журналист от 168 часа МВР ГЕШЕВ БОЙКО нищо неправят еми то гарван гарвану око не вади а брат на ГЕШЕВ е в борда на държавното тото
1.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
06.04.2020 21:12:05
9
33
да ще се опитат олигарси политици партии мутри да ни омайват със сладки приказки да си трупат милиарди а народа страда защото сме като робска душа а олигарси капиталисти партии емпатия не изпитват към хората 1 млн БЪЛГАРИ са на кредит ще почнат да ги притесняват ония ниско чели мутри а мутра кръв повръща пари не връща всеки мисли себе си малко е човешкото в човека а ако си добър човек ще те използват употребят казано е няма ненаказано добро а у нас са на власт мутрите от СИК
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май
Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори