×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как поколението на незнаещите създаде коронавируса


Как поколението на незнаещите създаде коронавируса
Това няма да е краят. Това е само началото и все по-често човечеството ще реагира пресилено на всяка една дребна заплаха
06 Април 2020, Понеделник, 13:15 ч.
Автор: Trio.bg

Пандемия има и хора наистина умират ежедневно от нея. Спор в това изобщо няма, но също няма спор и в това, че светът е преживял подобни кризи и преди,  при това в много по-големи мащаби

Не, това няма да е поредната конспиративна статия, която ще прочетете – че някой е пуснал нещо някъде, зa да убие малко хора, според плана на големи бизнесмени, които   стоят някъде в сянка… Въпреки това, някой създаде този вирус. Не физически, а виртуално. Даде му име, лице, симптоми, създаде страх от него, разпространи го до места, до които той самият още не беше стигнал… Направи го част от ежедневието ни и го намести на първите страници на всички медии. Изведе го на преден план в нашите фийдове. Направи го основна тема на всяка маса.

Светът преживява безпрецедентни мерки. Действия на правителства и власти, които досега не са вземани в историята. Много хора са против тези мерки. Повечето обаче ги приемат за адекватни и ги спазват чинно.

Нещо обаче не е наред. И ще ви обясня какво – реакцията на обществото.

Но нали същото това общество е било изправено и пред други кризи, включително и такива като аварията в Чернобил, например. Какво сега е по-различно?

Отговорът е колкото прост, толкова и сложен – социалните мрежи.

Това е първата истинска криза, която се разгръща във време,  когато социалните мрежи са част от ежедневието ни. Ако се върнете назад, най-голямата пандемия е била през 2009-та година. Тогава социалните мрежи съществуваха, но малцина все още имаха мобилни телефони. Интернет, макар и вече развит, не беше водеща медия. Десет години по-късно всичко е различно – новините са в телефоните ни. Социалните мрежи са с поне 10 повече. Медиите се съревновават за вниманието на читателите си по всички дигитални канали, докато печатните медии,  ако не са фалирали още, са се свили до минимум, колкото да ги има. За престиж. 

Само за последните няколко месеца ние станахме свидетели на няколко безпрецедентни събития, отразявани с гръмки заглавия. Бразилия – “Белите дробове на Земята горят”; Австралия – безпрецедентни пожари опустошиха територия колкото цяла Европа; Грета Тунберг реализира мултимилионни протести по целия свят, за да обясни на хората, че краят на цивилизацията ни е започнал; Трета световна война чука на вратата ни, след като САЩ и Иран си размениха малко изстрели…

На локално ниво се случваха не по-малко крайни събития – половината европейски управници бяха обявени за нацисти, фашисти и  диктатори. Изведнъж личните данни станаха тема табу и се приеха драконовски мерки за опазването им.

Какво е общото между всичко това? Общото са отново  социалните мрежи.

Живеейки в сапунения мехур на социалните мрежи и затворената група от приятели и последователи,  хората често губят връзка с реалността. Историята става някаква абстракция, бъдещето се пречупва през призмата на екрана, а настоящето е сякаш само това,  което е годно за споделяне, харесване, публикуване или коментиране.. Животът в тази алтернативна дигитална реалност направи така, че хората да преекспонират всичко. Всеки обича всеки безкрайно много, особено на рождени дни. Няма ден без някой да изрази любовта си към света, Вселената  или просто приятелите. Други пък демонстрират щастие, трети сякаш ядат по 200 пъти на ден и снимат кафето, книгата си, котката или тялото си в странни пози, отнемащи часове, за да хванат правилния ракурс. Преекспонирането стана част от живота на всеки в последните години, но това помени и друго.

Промени реакциите към реалността. Хората започнаха да коментират всяко решение на властта,  всяка мярка на някой бизнес, всяко действие, реклама, лого, визия, изказване, грешка или дори лично мнение на никому непознати хора.

Но хората сме социални животни. Ние искаме да бъдем приети от другите и това е дълбоко залегнало в нашата животинска природа – да не се различаваме много от другите. Да сме част от цялото.

Вроденият ни конформизъм,  въоръжен с оръжието на социалните мрежи,  създадоха свят, в който се реагира пресилено на всичко. Умира човек в спешното – протестираме за некадърността на лекарите. Лекар спасява дете,  защото това му е работата – доброволци реновират цялата болница. Сега това се изразява с ръкопляскане по прозорците и балконите – за да сме част от общото.

Пресилено се реагира на различни теми – здравословен начин на живот, духовно израстване, жажда за свобода, желание да се смени властта, усещане за безсилие, усещане за беззаконие, екологични катастрофи… Основно теми, които са пряко  свързани с нашия живот.

Но защо правителствата реагираха така, ако това са само воплите на социалните мрежи?

Правителствата също се оказаха неподготвени. Не за пандемията. Те също станаха жертва на социалните мрежи така,  както и всички човеци по света. Интерактивни карти, които броят труповете по целия свят. Снимки на камиони с тела. “Не могат да смогнат да копаят умрелите – няма места”. Кадри с интубирани хора, живи включвания от лекари, снимки на медицински сестри със синини от маските. Трогателни снимки на бащи,  виждащи сгодената си внучка през прозорец, баба вижда за първи път внучето си в изолация. Да, това са нещата от живота и те бяха интересни за всички ни, но създадоха една сюрреалистична нотка на света около нас. Ние не го приемаме като това, което виждаме през прозореца и по улицата – ние го приемаме като онова от екрана. А то често е пресилено, преекспонирано. Напудрено,  за да ни даде това, от което имаме нужда. 

И все пак вирусът е истина…

Така е. Пандемия има и хора наистина умират ежедневно от нея. Спор в това изобщо няма, но също няма спор и в това, че светът е преживял подобни кризи и преди,  при това в много по-големи мащаби. При испанския грип загиналите са около 100 милиона. Само в Италия са починали над 600 000. Птичият и свинският грип и лудата крава,  които бяха сравнително скоро, бяха също сериозни като мащаб, но не бяха така силно отразени. Да, присъстваха в медиите, да, предизвикаха интерес, но нямаше нито интерактивни карти, нито възможност всеки човек да се изкаже по темата и да създаде усещане за страх и безсилие у поне 300-400 свои последователи.

Кризата с COVID-19 е естествен процес, който ще ни се случва периодично през определен период от време. Появява се нов вирус, за който нямаме имунитет  и ние като вид ще даваме жертви. Така е било още от зората на човечеството, така ще е и занапред. Ние трябва да сме готови за това.

А covid-19  днес е само 50% от проблема. Другите 50% са  хората, които всяха паника. Тези, които правят така, че да приемем един проблем, като нещо много по-страшно отколкото може изобщо да бъде.

Пригответе се

Това няма да свърши с корона вируса.  Поколението на неуките потребители въоръжени със социалните мрежи ще създава напрежение и в следващите години. Това  често са хора с образование, но неуки. Те смятат, че след като са завършили финанси, са експерти и по вирусология. След като са станали адвокати,  знаят всичко. След като са лекари, знаят най-добре кой закон е неправилен. След като са архитекти, разбират от екология. След като са програмисти, знаят как се строят сгради. Тези хора са по-опасни и от неграмотните, защото  могат да повлияят върху маса от потребители, които да им повярват, тъй като те са авторитети в областта си. А социалните мрежи правят така, че мнението им да започне да тежи и в други сфери, в които те са напълно неуки.

В това поколение добавяме и милениумите – вечно обидените, хора разчитащи предимно на емоции,  вместо на разум. Такива, които вярват, че е по-добре да живееш спрямо чувствата си, отколкото според разума си. Те също използват оръжието наречено социални мрежи.

Над 3 милиарда потребители в целия свят ежедневно оказват натиск – върху медиите, върху политиците, върху приятелите си, познатите си, роднините си… Така всички ние неусетно сме поставени в ситуация на страх, паника, агресия и недоволство.

Това няма да е краят. Това е само началото и все по-често човечеството ще реагира пресилено на всяка една дребна заплаха. Неща,  които нашите баби и дядовци са се изправяли с гордо вдигнати глави, днешното поколение ще бори с коментари и разярени иконки пред екрана. След което недоволно ще заспи,  притискано от страх, примесен с паник-атаки и собственото си усещане за безсмислие. И така до другия ден, когато ще се опита да осмисли деня си, борейки пожарите на другия край на света с коментари, лайкове и иконки…

Добре дошли в света 2.0

Автор:Александър Ненов за Trio.bg


В категории: Животът


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
Veteranstoday. com
06.04.2020 18:04:55
2
1
USarmy/Israel using Drones low dose SARIN Gas to supplement 19 deaths автор, на статията Ian Greenhalgh 22.03.2020
САЩармия/Израел използват ДРОНОВЕ RQ-9 за пръска е с ниски разредени дози ЗАРИН газ предизвиквайки смърт над Северна Италия
Симптомите от отравяне и вдишване на ЗАРИН (БОВ - Бойно Отровно в-во) са като на дългогодишен пушач, кашлица силна суха, дразнене лигавица нос и очи, токсикация СМЪРТ
16.
Споко
06.04.2020 17:49:08
2
1
Ще дойде денят в който интернет ще се срине тотално,.......и всичко по стария начин.
15.
ДРЪН ДРЪН
06.04.2020 17:46:23
1
5
Глупости. Истината е, че журналята и медиите станаха повече, отколкото обществото може да понесе! Проблема е в преекспонирането, а то е резултат от гонението на рейтинги!
14.
kaputt
06.04.2020 17:15:26
1
1
никой не се интересува от истината защото от тази ситуация само печелят богатите и политиците, това е достатъчно за адекватен човек да разбере всичко
Но наистина акцията е мащабна защото такова "подгряване" продължаваше 20 год. , то бяха сарс, луда крава, пилешки,свински грипове ит.н. затова и хората се вързаха толкова лесно , просто много години подготвят тази информационна бомба
13.
дзхф
06.04.2020 16:37:48
1
7
Статията важи само за ограничените и лековерните. Хората които могат да сметнат две и две, могат и да си отсяват вярната и подвеждащата информация. Спомняте ли си финансовите пирамиди, прахосмукачките Рейнбоу, Кашпировски и т.н. Обществата се развиват и хората поумняват. Естествено лошите ще измислят нещо следващо. Редовно чувам - не гледам телевизия, само лъжат, а после се връзват на първия телефонен измамник, или на Алфа тв.
12.
Бургаски
06.04.2020 16:25:48
0
4
Поколението на незнаещите създаде коронавируса.Не ни остава нищо друго освен сега да чакаме поколението на знаещите за да оправи нещата.
11.
Drugoselec
06.04.2020 16:19:54
3
1
Ploskozemci, stiga ste se pritesnyavali za 5G i za chemtrails - ne vi stiga akala da gi razberete, slagaite po edna shapka s aluminievo folio na glavata i spete spokoino!
10.
в дисекция
06.04.2020 16:09:08
1
9
Изложените факти и обстоятелства са само един бегъл разрез на обществото ни като цяло. Ами вредите от 5G мрежите?! Разбира се, нещата опират до ОТГОВОРНОСТ (кой е виновният? - виновни сме всички, и аз, и ти). Опират до МЯРА, до СЪВЕСТ, МОРАЛ, ЕТИКА. Човечеството се самозабрави, отчужди, изолира, озлоби, (само)наказа. С моделите си на мислене, говорене и поведение уврежда подрастващите. Кои институции изцеляват болното ни мислене, покварата от психовируси? (Преекспониране значи прекалено наблягане върху нещо, банално повтаряне, нали?)
9.
бай гошо
06.04.2020 16:07:53
3
7
Симооо, не се мисли за много умен, смисълът на статията е понятен за средноинтелигентните , поздравявам автора!!! Но докато има Симовци жалката ни БГ ще е на този хал. Още веднъж БРАВО на автора- Парите не са всичко- иска се и акъл;)
8.
$_$
06.04.2020 15:59:01
1
7
АТОМНИТЕ Бомби хвърлени от ''добрите демократи от ФАЩ'' на 9 август 1945 избили изпарили с температури над 6000градуса в зоната на взрива над 300.000 безащитни японски души и те ли са ИЗМИСЛИЦА и конспирация
А 1та и 2та СВЕТОВНИ ВОЙНИ избили 90 МИЛОНА ДУШИ и те ли са измислица
7.
Не само
06.04.2020 15:52:05
0
14
Не само социалните мрежи са виновни. Повече са виновни медиите. Аз нямам профил в нито една социална мрежа и все пак продължавам да чувам , виждам и чета по медиите всякакви преекспонирани новини
6.
nedovolna
06.04.2020 15:28:21
6
15
Нещо смислено да се напише..браво !!
5.
simo
06.04.2020 14:45:02
5
20
Липсват коментари. Защо ли? Защото малоумниците пред мониторите изобщо не вдянаха смисъла на статията. Затова! Язък ти за труда, авторе!
4.
Атанас Кьосев
06.04.2020 14:32:22
3
13
Към момента... Всичко е пунт и пластика... И към момента най голямата измама успяла да заблуди човечеството!
3.
ПРОБЛЕМА Е В ТЪРГАШИТЕ
06.04.2020 14:14:15
3
14
ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ""АВТОРИТЕТИ" КОИТО МАНИПУЛИРАТ СТАДОТО С ЛЪЖИ!!!!!!!! ПРОДАВАЙКИ НЕНУЖНИ///НЕКАЧЕСТВЕНИ// ПРОДУКТИ УСЛУГИ И ТАКА НАТАТЪК!!!!!!!! ДОРИ ЧРЕЗ АДМИНИСТРАТИВЕН НАТИСК//ДЪРЖАВНО РЕГЛАМЕНТИРАНИ //ЗАКОНИ ПРАВИЛА И НОРМИ///В ЧАСТНА ПОЛЗА НА ТЪРГАШИТЕ!!!!ПРИМЕР С МАСКИТЕ ///ЗАДЪЛЖАВАТ ТЕ ДА СИ СЪС МАСКА ///КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗАКУПИШ ОТ ЧАСТНО ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО НА СВОБОДНА ЦЕНА!!d7d80
2.
Спиди Гонзалез
06.04.2020 14:00:51
6
24
Най-голямата грешка на обществото е, че се информира от кризистния щаб. А щабът от къде се информира? Мутафчийски каза, ние всички гледаме по телевизията какво се случва в Италия. Тоест, щабът се информира от Канал 1, БТВ и Нова. Което означава, че няколко медии (така е и във всяка държава), диктуват дневния ред на всички. За новинарските сайтове да не говорим, те просто препечатват от чужди медии и правят орчеци на показаното по ТВ. С една дума, живеем в сериозно компрометирана информационна среда, защото казионните медии нямат за цел да ни направят по-информирани, те се борят за рейтинг и нашето внимание. .
1.
Малоумникът
06.04.2020 13:31:11
10
28
Добитъка е затворен по клетките
Сега палачите обикалят и ни инсталират 5Г на спокоиствие където добитъка няма как да се противопостави (а и той е толкова много изпростял от години,че си мисли,че палача точи ножа в негова полза)

Да има интернет бърз,не че в момента не мога да изтегля 20 гигабайта за 5 минути


По-бързо искам
Дори това да означава да заболея от рак
СУПЕР ИНТЕЛЕГЕНТЕН СЪМ ЗАЩОТО ЩЕ ПОЛЗВАМ 1 ГИГАБАЙТ НА СЕКУНДА ЗА ВЕЛИКИЯ ИНСТАГРАМ КЪДЕТО ДА СИ ПОСТВАМ КВИ Л4ЙН4 ЯМ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори