×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Майсторова визия за възстановяване от кризата


Майсторова визия за възстановяване от кризата
Визионерската програма на инж. Виктор Майсторов, която е насочена към земеделието, вече е на вниманието на депутатите от икономическата комисия, ръководена от Петър Кънев
05 Април 2020, Неделя, 18:30 ч.

Предприемач с опит в администрацията предлага програма, свързана с възстановяване на интензивното земеделие

Предприемачът инж. Виктор Майсторов, който има опит в държавната и общинската администрации, предложи Програма за възстановяване на интензивното земеделие, която цели оживяване на селските райони и преодоляване на серията от кризи в българската икономика. (Кой е той – вж. по-долу*)

Визионерският проект вече е в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

Председателят на Комисията Петър Кънев се изказа със суперлативи за идеите на Майсторов.  "Програмата „Майсторов“ пристигна като официален материал. Тя ще бъде разпратена на останалите членове на Комисията", каза Кънев.

Той заяви и че е приятно изненадан от вижданията на инж. Виктор Майсторов и че ги подкрепя.

„Това е изключително интересен, много добър материал. Той е изненада за мен, защото в момента Комисията, на която съм председател, е затрупана с предложения, основно от туристическия бранш и от работодателските организации. Те обаче коментират основно проблемите от извънредното положение в следващите 2-3 месеца. Докато този материал е доста по-различен. Той касае един доста по-дълъг период на възстановяване и на българското земеделие, и на българската икономика. Направи ми приятно впечатление, че има хора, които мислят с по-дълъг хоризонт и с визия за по-нататъшно развитие на икономиката ни“, каза Кънев пред Флагман.БГ.

Според него този тип дългосрочни визии трябва да се обсъждат точно сега по време на пандемията - “за да може да бъдем подготвени след няколко месеца как да спасяваме икономиката, така както го правят и Франция, и Германия, и изобщо големите развити държави“.

Ето какво предлага Виктор Майсторов:

Идея за програма за възстановяване на интензивното земеделие

и чрез него решаване на проблемите с връщането на работната ръка в България,“ангажирано“ подпомагане на бедните, оживяване на селските райони и преодоляване на негативните ефекти от няколко кризи – настоящата, свързана с коронавируса, демографската във всичките й аспекти и кризата с доверието към държавната власт

1. Описание на идеята - ангажимент на държавата

1.1.Основният момент в реализацията на тази програма е изграждането на мрежа от преработвателни предприятия, на характерни места с благоприятно разположение спрямо транспортна инфраструктура (пресечни точки на аутобани, пристанища, възлови жп гари), с добри условия или предпоставки за агромелиорация (почви, климат, водни обекти, традиции в отглеждането на определени култури).

1.2.Проучване и подготовка на рецепти за преработка и производство на базови продукти и полуфабрикати от зеленчуци и плодове (доматено пюре, зеленчукови смеси, плодови концентрати, замразени продукти, сушени продукти).

1.3.Осигуряване на качествен посадъчен материал в съответствие с избраните рецепти и технологии.

1.4.Определяне на необходимите годишни количества, както и в дългосрочен план (седем години), определяне на атрактивни изкупни цени на готовата земеделска продукция.

1.5.Разработване на подходяща система от финансови инструменти за подпомагане старта на земеделските предприятия(ферми) с опростени и кратки процедури, валидни също за срок от седем години.

1.6. Първоначалната инвестиция по най-окрупнени показатели ще е около 300 милиона евро, а ежегодното подпомагане на цялата схема ще е в рамките на 750 милиона евро. В тези разчети въобще не се отчита стойността на готовата продукция, която държавата ще реализира от продажбата й.

2.Предпоставки

2.1.преди всичко необходимостта от осигуряване на ангажираност и препитание на завръщащите се от чужбина българи, които и там са работили в селски стопанства, вместо директни финансови социални помощи. Това ще сработи, ако резултативният годишен доход от тези дейности е сравним с дохода, който са получавали по полетата на Европа.

2.2. Разбира се и природните дадености в различните райони на България, даващи условия за добър резултат в няколко характерни култури – зеленчукопроизводство, овощарство, билкарство и др.

3.Очаквани резултати

3.1. осигуряване на спокойствие, на базата на сигурност за следващите седем години

3.2.задържане и завръщане на хората, работещи в селското стопанство в чужбина - около 150 000 нови работни места и още толкова в поддържащи дейности.

3.3.Оживяване на изоставените селски райони.

4. Целеви групи

4.1. Работоспособни хора на възраст 55 до 65 год. Останали в България и останали без работа(пенсионери)

4.2. Работещите в селскостопански дейности в чужбина

4.3. Ромите

4.4. Млади предприемачи, прилагащи иновативни и високи технологии при отглеждането и най-вече в преработката на селскостопанската продукция.

4.5. възрастни специалисти в агромелиорацията, които да споделят опита си като консултанти.

5. Вторични активности

5.1 Възстановяване на системите за поливане и изграждане на нови

5.2. Производство на сортови семена и разсад

5.3. продажба и сервиз на малка механизация

5.4. Строителство на малки, леки и евтини сгради, включително и жилищни

5.5. Овладяване и оползотворяване на маломерните и пустеещи земеделски земи.

6.Териториално разположение на преработвателните предприятия.

6.1 преди всичко по поречието на Дунав – Видин, Лом, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра.

6.2.Черноморието – не в големите градове Варна и Бургас, а в някои от сателитните. Допълнителният ефект, който може да се очаква, е активирането и на сезонното производство на плодове и зеленчуци за нуждите на туризма.

6.3. Тракийската низина - по поречието на Марица

6.4. Югозападна България по поречието на Струма и Места

6.5. Родопите

6.6. Странджа и Сакар

7. Срокът, в който да се разположи програмата, да е минимум 7 години с гарантирани параметри, за да се компенсира и възстанови доверието на хората в държавата и най-вече за да се разпредели (балансира) отговорността за преодоляване на кризите балансирано между държавата и населението.

28.03.2020

Виктор Майсторов

Чисто практически обаче каква може да е ползата от тази стратегия?

Според Петър Кънев тя при настоящата политическа конюнктура не може да се осъществи заради коалиционното споразумение между управляващите партии, в което са фиксирани твърди ангажименти като данъчна, икономическа, финансова политика.

Но като цяло този дебат трябва да се води. "Аз винаги съм цитирал един човек, когото много уважавам – проф. Христина Вучева, бивш служебен министър на финансите. Тя винаги казва, че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. Действително трябва да работим за един следващ етап от нашето развитие. Големият проблем на това управление и на обществото в момента е, че няма дебат накъде", заключи Петър Кънев.

* Виктор Майсторов е предприемач в сферата на строителството и проектирането. Бивш заместник-кмет на Община Свищов по териториално и устройствено планиране. За кратко време е бил съветник на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“. Бивш директор на Дирекция „Капитално строителство“ в Министерството на финансите при управлението на Иван Костов.

По образование  Виктор Майсторов е строителен инженер, има и следдипломна квалификация - „Стопанско управление“ в Стопанската академия в Свищов.  Казва, че е споделил идеите си с политолози, икономисти, инженери, агрономи. Понастоящем управлява дейност в сферата на лозарството и винопроизводството под марката "South Point" - по поречието на Дунав.

 

 


В категории: Политика


България Всички новини
Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия

 Хороскоп за деня – 2 юни 2020, вторник

Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го

Гаменът изтъкваше, че е с чисто съдебно минало, но прокуратурата го „закова“

4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото 4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото

Ето кои са те:

3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго 3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго

Кои са те?

Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово? Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово?

Оказа се, че Външно министерство не знае нищо по въпроса

 

Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове

Добавете в гардероба си повече жълти дрехи

Как се правят домашни шоколадови бонбони Как се правят домашни шоколадови бонбони

Приготвят се толкова лесно, а са толкова вкусни!

Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива? Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива?

Заведенията на закритото работят с намален капацитет

Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса? Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса?

Търговските центрове и офисите вероятно ще изпитат затруднения тази година, но търсенето на логистични имоти се очаква да расте

Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова

53-годишният Николай Данкинов липсва от две седмици, пропусна дело за данъчни престъпления

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори