×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В близките седмици проблемите ще са по-скоро в семействата, после идва много тежка криза в предприятията


В близките седмици проблемите ще са по-скоро в семействата, после идва много тежка криза в предприятията
За мен големият проблем е туризмът, разчитам на повече оптимизъм у българите, казва шефът на ресорната комисия в парламента Петър Кънев
04 Април 2020, Събота, 16:43 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Икономическите мерки на правителството имат сбъркана философия, смята бургаският депутат

Петър Кънев е бургаски депутат от „БСП за България“. Председател е на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. През седмицата негово интервю за столична медия, свързано с кризата заради COVID-19, предизвика голям интерес. Вчера след дебатите в парламента г-н Кънев коментира ситуацията пред „Флагман“.

- Г-н Кънев, основната икономическа мярка на правителството, известна като 60/40, вече е в действие. Имате ли наблюдение за това как е тръгнала тя?

- И днес (петък) на дебатите в парламента основна тема по икономическите мерки освен всички останали, свързани с удължаване срока на извънредното положение, със Закона за енергетиката и т.н., бяха доста сериозните резерви от страна на почти всички изказващи се, включително и от страна на ДПС за очакваните резултати по мярката 60/40. Аз имах възможност да кажа в това прословуто интервю, че неслучайно и синдикати, и работодатели почти единодушно се изказаха, че мярката е нереалистична и трудно ще заработи. Да не говорим, че тя и много трудно ще се администрира. Малко странен ми беше оптимизмът на колегите от ГЕРБ и най-вече на г-жа Менда Стоянова, че вече 228 фирми са проявили интерес към тази мярка. Сами разбирате, при 460 хиляди търговски дружества в България едва ли 228 фирми е върхът на интереса към мярката. Тя е сбъркана като философия.

- Вие какво предлагате?

- Няма държава в Европа, която да осигурява това, което осигурява мярката 60/40 – стоиш си вкъщи и вземаш 100% от цялата си заплата и осигуровки. Това никъде го няма. Има различни варианти. За мен справедливото е всички, които са заплашени да станат безработни, да си останат на трудово-правни отношения с фирмата и държавата да поеме една минимална работна заплата месечно плюс осигуровките. Това според мен е и социално справедливо, и нормално, и помага в един много тежък период за два, три, четири месеца; и най-вече е доста по-евтино от това, което предлага правителството с 60/40. Правихме ги разчетите в комисията, на която съм председател. Това можеше да се предложи не само за тези, които са на трудови договори, а и за тези, които са самооблагащи се, т.е. т.нар. свободни професии. Не бих ги нарекъл маргинали (по думите на финансовия министър Горанов – б.а.), защото това е общо взето елитът на нацията. Това са адвокати, архитекти, писатели, художници. Според мен е сбъркана философията на мерките на правителството. Да не говорим, че не виждам кой ще тръгне да тегли 1500 лв. безлихвен заем. Това спокойно можеше да бъде безвъзмездна помощ – както е в почти всички европейски държави. На хората, изпаднали в най-тежко положение, трябва да се помага безвъзмездно. Трябва да има повече солидарност в тази ситуация, в която е обществото. Не искам да се правя на човек, който застъпва само чисто социални мерки, но сами разбирате, че в една такава криза на първо място, естествено, е здравето на хората, но на второ е запазването на работните места и социалната поносимост на проблема.

- Вие казвате, че голямата тема е - накъде след коронавируса. Защо?

- Тъй като България е малка, отворена икономика, страхотно обвързана с износа – 53% от брутния вътрешен продукт е износ от България. Основните ни партньори са най-засегнати – Франция, Италия и най-вече Германия. Как ще се развият събитията, тепърва ще стане ясно.

- Имате ли виждане колко може да издържи икономиката на този ограничителен режим, който е в момента? Колко максимум може да продължи това?

- Отново казвам, дали ще бъде две, три или осем седмици, до голяма степен това зависи от поръчките, които ще идват от чужбина, защото сме отворена икономика. Колко ще издържи българинът? Мога да цитирам един от българските политици, който каза - интересно е кога гладът ще надвие страха. Притеснявам се, че в психологически план проблемите по-скоро ще бъдат в българските семейства и апартаменти на този етап - в близките седмици, отколкото в предприятията. А в българските предприятия кризата ще настъпи след месец-два и това ще бъде много тежка криза. Ние все още вървим по инерция. Все още за март месец приходите в бюджета са в рамките горе-долу на допустимото. Но април ще бъде абсолютно катастрофален (като приходи в бюджета), да не говорим за май. Така че срокове не бих си разрешил да давам. Не виждам и кой нормален човек би могъл да дава срокове. За мен големият проблем е туризмът. Защото това е отрасъл, който много бързо може да отвори врати, но стига да има клиенти. А аз не виждам в тази стагнация и в тази уплаха и паника в Европа как бързо ще се възстановим. Но нека да не бъда пророк. Разчитам на повече оптимизъм у българите.

- Защо казвате, че в близките седмици най-големият проблем ще е в семействата?

- Днес имах дълъг разговор с Христо Монов – един от добрите български психолози. Той ми каза, че има рязък ръст на домашното насилие през последната седмица. Когато се смени стереотипът на живот на едно семейство, когато от сутрин до вечер две деца ти скачат на главата и си с жена си, не можеш да излезеш, ако нямаш куче, освен за да пазаруваш, през първата седмица изглежда интересно, втората е досадно, третата – изнервящо... И въпросът е докога това ще се изтърпи. Когато е студено и е лошо времето, някак си се приема. Но не знам как ще бъде по-нататък...


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори