×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Бургасбус” губи по 1 млн.лв. на месец в извънредното положение


„Бургасбус” губи по 1 млн.лв. на месец в извънредното положение
Ако не получим подкрепа, ще сме принудени да намаляме броя на курсовете, докато накрая не ги спрем окончателно заради изчерпване на средства, коментира инж. Петко Драгнев
03 Април 2020, Петък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Въпреки тежката ситуация заради Covid-19, няма бъдещи планове за увеличение на цената на билета, категоричен е управителят на предприятието инж. Петко Драгнев

Инж. Петко Драгнев е дългогодишният директор на общинското предприятие „Бургасбус" ЕООД. Свързваме се с него, за да разберем какво се случва с дружеството по време на извънредното положение, в какъв размер са загубите и какви са мерките, които ръководството е предприело, за да минимизира негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

- Инж. Драгнев, на последната сесия на Общински съвет стана ясно, че „Бургасбус” се нуждае от 1.5 млн.лв. – финансова инжекция, която да помогне на дружеството в условията на извънредното положение. Защо е необходимо това?

- Покрай извънредното положение и призива хората да не се движат, изпълнявайки препоръките на Общинския кризисен щаб за неразпространението на коронавируса, пътниците в автобусите, очаквано, намаляха. Като казвам, че са намалели, става въпрос за спад в пъти – не наполовина, а повече. Това е нормална реакция. Като отговор ние предприехме мерки за разреждането на курсовете, но това пък създаде дискомфорт на пътуващите, които все още ходят на работа и се нуждаят от градския транспорт.

-Но и вие сте в сложна ситуация ситуация – хем е препоръчително да няма струпвания, хем трупате големи загуби и трябва да разредите курсовете...

- Да, затова опитваме да намерим баланса между двата фактора. В този смисъл „Бургасбус” предприе редица мерки, които чрез вътрешни мероприятия, намаляме разходите. Такива мерки са например факта, че освободихме пенсионерите и една група служители с временни договори. Всички, с изключение на водачите преминаха на 4-часов работен ден, за да можем да свием разходите от фонд работна заплата.

- В какъв размер са загубите за „Бургасбус” от началото на извънредното положение?

- В бюджета на фирмата на месец недостигът ще е в порядъка на 1 млн.лв., сравнено с месеците, в които всичко е било нормално. Затова беше и реакцията на Общината – да търси финансиране в такива размери, за да може да продължи транспорта. Иначе другата перспектива е да продължим да свиваме броя на курсовете, докато в един момент не се наложи да ги спрем окончателно поради липса на средства.

- Извънредното положение в момента все още не е удължено, но ако се удължи до 13 май, както поиска Министерски съвет, колко време може да издържи „Бургасбус” дори с финансовата инжекция от 1.5 млн.лв.?

- Според разчетите ни ще можем да работим безпроблемно до края на май месец. Оттам нататък, ако ситуацията се усложни още повече и ако има допълнителни рестрикции относно придвижването на гражданите, тогава ще е необходима допълнителна реакция.

-Споменахте за освободени служители. Това временно решение до края на извънредното положение ли е?

- Определено е временно. Служителите, които сега освободихме, са обучени наши кадри и в момента, в който ситуацията се нормализира, ние ще имаме нужда от тях и отново ще ги потърсим. Въпрос на тяхно решение е дали ще пожелаят да се върнат при нас. Но със сигурност ще ги потърсим.

-Какви са плановете за броя на курсовете? През колко време ще има автобуси ако бъдат отпуснати необходимите средства?

-Не предвиждаме оттук нататък драстично орязване на курсовете. Смятаме да запазим този график, който е сега в този му вид. Единственото, което се обсъжда към момента, е да разредим курсовете през уикенда, тъй като тогава и малкото останали работещи в условията на извънредното положение, не пътуват толкова активно. Имаме и друго предложение към Общината – към момента последните курсове на автобусите тръгват в 23:20 ч. Може би ще поискаме да ги изтеглим напред до 22:00-22:20 ч. 

-Натрупаните загуби досега заради извънредното положение ще рефлектират ли в дългосрочен план върху цената на билета? Да очакват ли бургазлии допълнително повишение на цената?

-Категорично не! За увеличение на цената на билета не може да става и дума. Ще търсим вътрешни резерви и помощ от Общината с каквото и да е, за да не се стига до завишения в цената.
 




Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 1
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
50
Коментара по темата
50.
Lavender
05.04.2020 15:51:45
0
1
Г-н Драгнев, в настоящата обстановка трябва повечко да се мисли, да се прилагат гъвкави схеми. Бъдете комбинативни! Сутрин (до към 9 - 9:30 ч.) и след края на работното време (17 - 18:30 ч.) , пускайте на често от големите автобуси, за да няма навалица. В останалото време, разредете курсовете и пускайте от по-малките автобуси. Пропиляхте 3 седмици, за да проиграете различни варианти и да установите най-добрият.
49.
Българина
04.04.2020 17:56:25
2
2
Идвам в Бс от време на време, на гости на приятелчета. Откакто БургасБус иска майка си и баща си за билетчето съм минал на таксита. Вярно може и малко 'отгоре' да ме хване, но ме возят 'от точка до точка'. И смятам, че ако 4 човека се разберат и разделят едно такси сутрин/вечер до работа и обратно ще са на жива 'далавера'
48.
*********
04.04.2020 16:29:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
47.
на следващите избори с какво ще се хвалят не знам
04.04.2020 13:02:17
0
5
След Хлебозавода, следва фалит и на Бургасбус ли?
46.
наблюдателен
04.04.2020 12:46:44
0
5
Към днешна загуба " Бургас-бус" е на загуба, твърди управителя. Принципал е община Бургас. Сега ВЪПРОСЪТ е, ще изхрачим ли едни пари / 20 % от проекта се финасира от общината, другите по оперативна програма/ по време на криза, които ще вземем на заем от банка за да закупим нови 57 електроавтобуса дори под красивата фраза "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт".
45.
Гневен
04.04.2020 09:31:12
1
12
Веднага да се назначи прокурист на дружеството. Да се направи пълен финансов одит за последните години и пълен одит на европроекта Интегриран Градски Транспорт!
44.
Геле
04.04.2020 09:12:01
0
11
Бус ленти им направиха и пак фалират. Некадърно управление отвсякъде, некадърна схема, пълно с калинки и парашутисти.
43.
фалирай
04.04.2020 08:48:06
0
12
В определени часове, автобусите са абсолютно празни.
42.
Странно
04.04.2020 00:18:56
0
21
Нещо не ми се вързва:
1. Махнахте временните служители.
2. Всички освен шофьори минават на 4 часа.
3. Горивото на бензиностанциите падна осезаемо.
4. Разредихте курсовете.
5. Парите от закупените годишни абонаментни карти за градския транспорт са влезли в хазната.
До тук е минал 1 месец от извънредното положение и вече сте пред фалит?
41.
антикомуняга
04.04.2020 00:03:38
0
15
Да фалира гадната общинска мързелива мудна доволническа "компания"! От 5 години се зареках да не стъпвам в автобус на Бургасбус и не съм. Отсвирил съм и мазните противни бакшиши. Имам кола но Бурас е направил невъзможно да я ползваш по предназначение в града така ,че и нея не карам. Съветвам всички които мразят картела на горивата да протестирате като мен. Вървя и карам колело. БМВ-то само за извънградско. Както и да е. Бургасбус е една машина за пране на пари. Винаги е на загуба защото на никого не му дреме да оптимизира транспорта. Лапат се пари по програми а накрая пак от джоба на хората запълват източването. В един истински град с пазарна икономика, общината не е монополист над транспорта. Тук щеш нещеш, общината е като някакъв феодал. 30 години няма осъждан съветник и всички вкупом се блажат. НЕ на БУРГАСБУС! ДА ФАЛИРА, като е толкова нерентабилен и само поглъща пари. За какво?Да не би града да просперира? Мен какво ме топлят селските линии. Нищо против хората там, радвам се ,че на тях им е удобно ама аз плащам най-големите данаци в БГ. За едната грандомания, хубаво ама града е мъртвило. Хората мрънкат по света ,че било призрачно по улиците, като след бомба ама тука всичко си изглежда съвсем обичайно хахаха. Щеше да е смешно ако не е тъжно. Бургас е фактор само в главите на лъжливите местни политици и балъцит които им вярва. Оставете пазара да регулира цените. Една частна фирма ще му намери цаката. Ако има и 2-3 конкурентни фирми да наддават за линии ще видите как всичко ще си дойде на мястото. Но понеже е БГ мутроикономика и там ще има някакви уговорки и пак ще се точат пари, естествено,НО няма да ви го взимат от данъците и от билетчета. К за ББ
40.
Му
03.04.2020 23:55:17
0
17
Този ако обича може ли да ми обясни как изразходва 500 000 еврака на месец? Това са много пари за транспорт в моя град а и има приходи и те ли са към загубите?
39.
Бухахаха
03.04.2020 23:21:44
0
12
Махаме пенсионерите и после пак ги взимаме на работа. Щото пак нали наши и ваши. Стига с тея циркаджийски номера
38.
Bingo
03.04.2020 22:50:30
0
17
Вместо да го питат дали в следствие на драстичното намаление на горивата не следва ли да се намали цената на билета, го питат за неговото увеличение. Да не говорим, че вече един месец има намаление и на природната газ с 40% с каквото гориво се движат десетки автобуси, но ни дума за намаление на цената.
37.
*********
03.04.2020 22:33:52
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36.
55
03.04.2020 22:31:49
0
9
А аз губя това което със собствени сили и средствата съм изградил
35.
Даяджиа
03.04.2020 22:02:48
0
23
Ами то още увеличете картитеи билетите и сами ще си изядете главата! Не е нормално това с тези високи цени на градския транспорт в Бургас! Градове като София, Пловдив, Варна са с доста по-евтин транстпорт и то при по-високи заплати от Бургас в тези градове!
34.
*********
03.04.2020 22:01:23
1
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
33.
Smith
03.04.2020 22:00:44
0
15
Целият частен бизнес намаля заплати, за да има с какво да плати данъците за издръжка на държавния апарат. Намалете и вие заплатите си, бъдете солидарни! Като мине кризата пак ще има за усвояване!
32.
*********
03.04.2020 21:58:21
0
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
31.
Префактуриран
03.04.2020 21:56:05
0
19
Чистота Еко - Бургас Бус - Хидромат = Павлин - Петко - Мартин = рано или късно Гешев да си знаете видиов ден идееее
30.
Курти
03.04.2020 21:30:19
0
21
Ами то има карантина от една седмица и те вече са изгубили милион...голямо крадене бахти...
29.
Гневен
03.04.2020 21:24:28
0
18
Веднага да сепназначи прокурист. Да сепнаправи пълен одит за последните 5г ии пълун одит на европроекта игт!
28.
*********
03.04.2020 20:49:52
0
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
Комисия по АнтиКорупция
03.04.2020 20:33:47
1
34
А, КВО стана с Китайските електробуси за 65 МИЛИОНА платени ли са от Община Бургас?
А вярно ли че струват 4 ПЪТИ по ЕВТИНО и вместо 65 МИЛИОНА истинската им цена е само 16 МИЛИОНА лева
КОЙ прибира 50 МИЛИОНА разлика в цената?
26.
SF
03.04.2020 20:24:44
1
19
Като не работи ефективно- под ножа!
25.
Гражданин
03.04.2020 20:06:47
0
21
Tozi kato mu gledam snimkata e kapacitet ot po minalia vek
24.
Община
03.04.2020 20:02:06
0
41
Това е резултата от закупаване на нови автобуси големи субсидии от Европа, държава и община. Ниски цени на горивата и най висока цена на билета. НЕКАДЪРНИЦИ. ВЪН ОТ ОБЩИНА БУРГАС. Всички са за смяна.
23.
Тоа
03.04.2020 19:57:37
1
25
Паак нещо лъже галиба, що бе Петко ,
22.
Билетчета
03.04.2020 19:56:09
0
27
по 3лв направете, да покриете загубите. С удоволствие ще купуваме !
21.
Санчо
03.04.2020 19:51:55
1
15
Аз губя по 100 000 на месец ама на думи
20.
Геле
03.04.2020 19:21:44
2
35
Природния газ падна с 40%, кви загуби кви 5 лева. След като цената на билета няма да пада, значи тоя месец ще закрепите положението.
19.
FemJoy
03.04.2020 19:09:47
2
51
Драгнев, това твоето е рекет, породен от некадърността ти на управленец. Цинично, подло и просташко е да извиваш ръце за пари във време на криза и извънредно положение. Припомням ти, че не ти, а Общинският съвет взема решение за цената на билетчето. С изявленията си напоследък показваш единствено, че ти е време за ОСТАВКА! Освобождавай мястото си за някой можещ и знаеш. Драгнев, за нищо не ставаш!
18.
Без акъл
03.04.2020 19:09:31
9
9
Алоуу когато ви возят по 100 пъти гратис защо мълчахте?
17.
Иван Петров
03.04.2020 19:07:41
0
30
Само ревът за пари тия уроди грам оптимизация няма само кражби
16.
Papagala
03.04.2020 18:43:47
0
37
Ами намали автобусите чифут тъп, 200 лева на автобус гориво на ден по 30 автобуса ко се движт 6000 лв на дем 180 000 на месец, заплатите не са фактор защото са мижави по 500 лв ама айдр 100 човека по 1000 лв са 100000 лв къде е този милион и половина ве палячо нали и все пак някакви дпходи имате
15.
*********
03.04.2020 18:42:46
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
рибар
03.04.2020 18:40:21
7
8
НАЙ ГОЛЕМИЯТ РАБОТОДАТЕЛ С НАЙ ГОЛЕМИ ОТГОВОЛНОСТИ !
13.
Динко
03.04.2020 18:39:42
1
47
Сега ще се оправдаете с вируса да дръпнете малко пари да замажете кражбите край безумната транспортна схема и жълтата боя за бус ленти :)
12.
Сава Димитров
03.04.2020 18:38:50
0
41
На Вас ви трябва нещо друго, но не и това, което искате. Как няма да сте на загуба след като алчността Ви няма край. Вместо да пускате дълги автобуси, в които пътуват по 3ма, пуснете къси, но по на често.
Плюс това за каква загуба говорите след като сте единствената фирма, която е в Бургас.
Като бяхте дълго време на ПЛЮС... си беше яко нали? Те хората са го казали, не Аз. След всяко надолнище после идва нагорнище, както и обратното.
Нищо лично към никой, но да сте на загуба... Едва ли.
На загуба сме Ние обикновените хора.
11.
Моше с Порше
03.04.2020 18:38:47
2
52
Га лапахте комисиони от полските мошета от"Соларис" на които направихте тлъсти гуши плащайки 150 МИЛИОНА лева не ривахте
10.
Най добрия град
03.04.2020 18:35:11
2
39
Увеличете още билетите без това са най скъпи .И най голямата глупост бус лента задръствания да има браво господине
9.
Най добрия град
03.04.2020 18:35:07
1
38
Увеличете още билетите без това са най скъпи .И най голямата глупост бус лента задръствания да има браво господине
8.
Бургас Център
03.04.2020 18:34:25
4
46
Не трябва да има държавни и общински предприятия това е яко крадене на пари. Мамицата ви гадна некадърна. Община Бургас е най богатата и крадлива.
7.
Ivan
03.04.2020 18:24:56
2
55
БЕНЗИН 1-60 той билети ще увеличава Малоумници
6.
Аз
03.04.2020 18:21:28
1
42
Разбойници...
5.
Трол
03.04.2020 18:18:45
1
37
Що ми се струва, че ви трябва друга инжекция?
4.
Ала бала
03.04.2020 18:13:46
0
53
Че те хората в половин Бургас са в същото положение
3.
друга инжекция ви трябва
03.04.2020 18:12:08
3
60
То и без криза това дружество си работеше на загуба. Сега ще излязат наяве всичките финансови измами на герб последните 10 години. И община бургас дето има 10000 кредита и се издържа от синя зона. И плувния басейн и в изгрев ззалата и всичко останало.
2.
Яни
03.04.2020 18:11:32
1
50
Първи въпрос-защо не съкрати хора от администрация и в това положение дали е възможно фалита да е умишлен за обслужване на нечии интереси?
1.
Работя
03.04.2020 18:06:02
1
50
Ходих с рейса но сега ходя с колелото така съм по спокоен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Няма да преговаряме, каза Деница Сачева и добави, че Радев трябва да реши дали изборите да са „две в едно“
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори