×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

През 2020 г. ни очаква 4% инфлация и 6,2% безработица


31 Март 2020, Вторник, 20:40 ч.

Законопроектът за актуализацията на бюджета вече е внесен в парламента

Предложението за актуализация на държавния бюджет вече е внесено в Народното събрание. От мотивите, записани в документа, става ясно, че безпрецедентните мерки за ограничаване на движението, приети от всички страни, ще се отразят съществено на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на реалния износ на услуги с 25,7% през 2020 г. спрямо 2019 г., пише investor.bg.

„Ограниченото търсене в основните ни търговски партньори и удължените срокове за доставка ще засегнат и износа на стоки, който се очаква да спадне с 13,3%. Общо износът на стоки и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 г. при растеж от 1,9% през 2019 г. и спад от 11,7% през кризисната 2009 г. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем“, пише в мотивите.

Според финансовия министър Владислав Горанов се очаква спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година, който ще е видим в почти всички компоненти на БВП, изчислен по метода на крайното търсене, а именно - потребление на домакинствата, частни инвестиции и износ на стоки и услуги. Икономиката на ЕС ще бъде по-сериозно засегната и ще се свие с около 4% през 2020 г. Частното потребление в България ще намалее основно заради ограничителните мерки, изразяващо се предимно в спад на услугите свързани с  култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети. Спадът на заетостта и очакванията за ограничение  на разполагаемия доход също ще допринесат за по-слабо потребление както на услуги, така и на стоки за дълготрайна употреба.

Допълнително повишената несигурност ще доведе до ограничение на някои потребителски разходи и формиране на предпазни спестявания от страна на домакинствата, посочват от Министерство на финансите. 

При цената на нефта ще има натиск за понижение, произлизащ от ниското търсене и съзнателните мерки в тази насока на основни производители. Допусканията са, че цена на суровия петрол тип „Брент“ ще се понижи с 43,8% спрямо 2019 г. до средногодишна стойност от 36 щатски долара/барел.  Прогнозата за курса BGN/USD е за 1,77 лева за 1 долар, което съответства на 1,1 долара за 1 евро, очакват от МФ.

След положителното развитие на пазара на труда през 2019 г. и достигнатите исторически най-високи нива на заетост и най-ниски нива на безработица, очакванията за 2020 г. са тенденциите да се обърнат.

Прогнозата за развитието на основните показатели на пазара на труда е изготвена при отчитане прилагането на мярката за запазване на заетостта чрез подкрепа на доходите. Направено е допускане, че от нея първоначално ще се възползват основно секторите, които понастоящем са преустановили или намалили дейността си в резултат от действието на извънредното положение, като постепенно ще бъдат обхванати и свързаните сектори по веригата на доставки и междуотрасловите връзки. Не може да се очаква, обаче, че всички фирми ще успеят да се възползват от мярката за запазване на заетостта, като може да се предположи, че особено рискови са микро и малките предприятия.

Според МФ около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Така очакванията са броят на заетите да се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и да надхвърли 5% през третото тримесечие на годишна база, като възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 пр.п. спрямо 2019 г. до 6,2%.

Динамиката на компенсациите на наетите през 2020 г. се очаква съществено да се забави до 2,6%, като основният фактор за това ще бъде намалението на наетия трудов ресурс, но влияние ще окаже и по-бавното нарастване на компенсацията на един нает, в резултат от оптимизирането на разходите при задържане на заетостта.

Прогнозите за инфлацията също не са никак „розови“. Очаква се цените да се повишат с около 4%, при положение, че бюджетът за тази година е изготвян на база прогноза за инфлацията от 2,3%.

Нулевият дефицит, който трябваше да играе роля на буфер, обаче се оказа твърде недостатъчен в сегашната ситуация. Така разчетите при изготвения базов сценарий на актуализацията очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите по консолидираната фискална програма в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др.

Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г. Общо дефицитът се очаква да достигне 3,5 млрд. лв. или 3% от БВП.
Увеличение на данъците няма да има, уверяват то финансовото министерство, но пък е заложен доста сериозен нов размер на дълга, който страната ни може да поеме. По-конкретно в контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд.лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (0,7 млрд.лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текста „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв.“. Посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 31,5 млрд. лв. В тази връзка е предвидено и увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. Лева.

От мотивите става ясно още, че от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация. „Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години (с изключение на еднократното отклонение през 2019 година, свързано с реализирани еднократни разходи за сектор „Отбрана“), позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв, което както се вижда в настоящата ситуация е жизнено важно“, пише в документа.

От МФ признават, че България като отворена икономика не може да остане изолирана от протичащите процеси в основните икономики на еврозоната, които формират значителна част от стокообмена и износа на страната. В мотивите за актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. се посочва още, че при силно негативен сценарий е възможно да се наложат и допълнителни промени във фискалните параметри за годината, които към момента е невъзможно да бъдат оценени.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Флагман.БГ Знаково лице напусна бТВ Знаково лице напусна бТВ 21/01/2021, Четвъртък 18:39 5
3
Коментара по темата
3.
?
31.03.2020 23:32:07
1
4
Някои източници твърдяха, че реалната безработица за 2019г е 13%.
Как така ще стане 6% сега, когато би трябвало да се увеличава? Според мен реалната безработица ще надвиши 20%
2.
женя
31.03.2020 21:25:39
1
6
над 80 ,да не кажа 90 .
1.
Xaxo
31.03.2020 20:59:06
0
8
Нещо са объркали нулите.През лятото ни очаква 60% безработица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Военните пускат за продажба огромен учебен полигон край Средец - площта му е над 2000 дка Военните пускат за продажба огромен учебен полигон край Средец - площта му е над 2000 дка

Теренът се води земеделска територия според Кадастъра

Проф- д-р Христо БОЗОВ: Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развитие Проф- д-р Христо БОЗОВ: Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развитие

Има планове за строежа на Корпус 4, в който ще се обособи Клиника по медицинска онкология, но сме готови при трета вълна да реагираме и за лечението на COVID-19, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов

Да се въведе ли 3-годишна забрана за препродажба на общински жилища и спекулират ли купувачите в Бургас? Да се въведе ли 3-годишна забрана за препродажба на общински жилища и спекулират ли купувачите в Бургас?

Идеята вече е обсъдена в правната комисия към местния парламент

Идва ли грипната епидемия в Бургас и как да я различим от Ковид-19 Идва ли грипната епидемия в Бургас и как да я различим от Ковид-19

РЗИ-Бургас има налични комбинирани тестове за щамовете на инфлуенца “A” и „Б“ и COVID-19

Знаково лице напусна бТВ Знаково лице напусна бТВ

Гена Трайкова работи от 20 години в телевизията

 

Къде са обещаните от държавата помощи за затворените ресторанти и заведения? Къде са обещаните от държавата помощи за затворените ресторанти и заведения?

До момента държавата е изплатила 24 лв. общо на служителите за 55 дни в локдаун – по-малко от 43 стотинки на ден

Британският щам вече е в България, здравният министър иска удължаване на мерките Британският щам вече е в България, здравният министър иска удължаване на мерките

Това задължително не означава локдаун, а по-скоро помага за административното управление на пандемията

 

На път е да се роди първата чудата изборна коалиция – АБВ-Атака-Възраждане На път е да се роди първата чудата изборна коалиция – АБВ-Атака-Възраждане

Трите партии явно считат, че с механично събиране на процентите ще прескочат изборната бариера, но коалицията на този етап изглежда крайно абсурдна, дори за твърдите ядра

Топ рибар от Ченгенето: Отказахме да блокираме с лодките си сараите на Доган, сега Христо Иванов ни отмъщава Топ рибар от Ченгенето: Отказахме да блокираме с лодките си сараите на Доган, сега Христо Иванов ни отмъщава

Съпредседателят на "Демократична България" поискал подкрепа от моряците преди прословутия си "десант" на 7 юли 2020 г.

Как „мекият” локдаун изпълни мечтата на хотелиерите и премахна конкуренцията им Как „мекият” локдаун изпълни мечтата на хотелиерите и премахна конкуренцията им

Ресторантите в комплексите са отворени, а конкурентите им до тях – принудително затворени

 

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Българин загинал при взрива в Мадрид Българин загинал при взрива в Мадрид

Трима са починали и един в неизвестност след екпслозията

Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико

Новият американски президент подписа 15 указа

Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон

Заедно с него беше и Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ

Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ

Много от тях са невинни хора, съдени по политически причини от съдии-демократи

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване

ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори

Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19 Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19

Той ще обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост

Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици

Действащият до обед на 20 януари 2021 г. президент Доналд Тръмп се очаква да помилва 100 човека, сред тях може и да е Джулиан Асанж

Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър

Рейчъл Левин е транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори