×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

През 2020 г. ни очаква 4% инфлация и 6,2% безработица


31 Март 2020, Вторник, 20:40 ч.

Законопроектът за актуализацията на бюджета вече е внесен в парламента

Предложението за актуализация на държавния бюджет вече е внесено в Народното събрание. От мотивите, записани в документа, става ясно, че безпрецедентните мерки за ограничаване на движението, приети от всички страни, ще се отразят съществено на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на реалния износ на услуги с 25,7% през 2020 г. спрямо 2019 г., пише investor.bg.

„Ограниченото търсене в основните ни търговски партньори и удължените срокове за доставка ще засегнат и износа на стоки, който се очаква да спадне с 13,3%. Общо износът на стоки и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 г. при растеж от 1,9% през 2019 г. и спад от 11,7% през кризисната 2009 г. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем“, пише в мотивите.

Според финансовия министър Владислав Горанов се очаква спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година, който ще е видим в почти всички компоненти на БВП, изчислен по метода на крайното търсене, а именно - потребление на домакинствата, частни инвестиции и износ на стоки и услуги. Икономиката на ЕС ще бъде по-сериозно засегната и ще се свие с около 4% през 2020 г. Частното потребление в България ще намалее основно заради ограничителните мерки, изразяващо се предимно в спад на услугите свързани с  култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети. Спадът на заетостта и очакванията за ограничение  на разполагаемия доход също ще допринесат за по-слабо потребление както на услуги, така и на стоки за дълготрайна употреба.

Допълнително повишената несигурност ще доведе до ограничение на някои потребителски разходи и формиране на предпазни спестявания от страна на домакинствата, посочват от Министерство на финансите. 

При цената на нефта ще има натиск за понижение, произлизащ от ниското търсене и съзнателните мерки в тази насока на основни производители. Допусканията са, че цена на суровия петрол тип „Брент“ ще се понижи с 43,8% спрямо 2019 г. до средногодишна стойност от 36 щатски долара/барел.  Прогнозата за курса BGN/USD е за 1,77 лева за 1 долар, което съответства на 1,1 долара за 1 евро, очакват от МФ.

След положителното развитие на пазара на труда през 2019 г. и достигнатите исторически най-високи нива на заетост и най-ниски нива на безработица, очакванията за 2020 г. са тенденциите да се обърнат.

Прогнозата за развитието на основните показатели на пазара на труда е изготвена при отчитане прилагането на мярката за запазване на заетостта чрез подкрепа на доходите. Направено е допускане, че от нея първоначално ще се възползват основно секторите, които понастоящем са преустановили или намалили дейността си в резултат от действието на извънредното положение, като постепенно ще бъдат обхванати и свързаните сектори по веригата на доставки и междуотрасловите връзки. Не може да се очаква, обаче, че всички фирми ще успеят да се възползват от мярката за запазване на заетостта, като може да се предположи, че особено рискови са микро и малките предприятия.

Според МФ около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Така очакванията са броят на заетите да се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и да надхвърли 5% през третото тримесечие на годишна база, като възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 пр.п. спрямо 2019 г. до 6,2%.

Динамиката на компенсациите на наетите през 2020 г. се очаква съществено да се забави до 2,6%, като основният фактор за това ще бъде намалението на наетия трудов ресурс, но влияние ще окаже и по-бавното нарастване на компенсацията на един нает, в резултат от оптимизирането на разходите при задържане на заетостта.

Прогнозите за инфлацията също не са никак „розови“. Очаква се цените да се повишат с около 4%, при положение, че бюджетът за тази година е изготвян на база прогноза за инфлацията от 2,3%.

Нулевият дефицит, който трябваше да играе роля на буфер, обаче се оказа твърде недостатъчен в сегашната ситуация. Така разчетите при изготвения базов сценарий на актуализацията очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите по консолидираната фискална програма в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др.

Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г. Общо дефицитът се очаква да достигне 3,5 млрд. лв. или 3% от БВП.
Увеличение на данъците няма да има, уверяват то финансовото министерство, но пък е заложен доста сериозен нов размер на дълга, който страната ни може да поеме. По-конкретно в контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд.лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (0,7 млрд.лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текста „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв.“. Посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 31,5 млрд. лв. В тази връзка е предвидено и увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. Лева.

От мотивите става ясно още, че от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация. „Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години (с изключение на еднократното отклонение през 2019 година, свързано с реализирани еднократни разходи за сектор „Отбрана“), позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв, което както се вижда в настоящата ситуация е жизнено важно“, пише в документа.

От МФ признават, че България като отворена икономика не може да остане изолирана от протичащите процеси в основните икономики на еврозоната, които формират значителна част от стокообмена и износа на страната. В мотивите за актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. се посочва още, че при силно негативен сценарий е възможно да се наложат и допълнителни промени във фискалните параметри за годината, които към момента е невъзможно да бъдат оценени.


В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
?
31.03.2020 23:32:07
1
4
Някои източници твърдяха, че реалната безработица за 2019г е 13%.
Как така ще стане 6% сега, когато би трябвало да се увеличава? Според мен реалната безработица ще надвиши 20%
2.
женя
31.03.2020 21:25:39
1
6
над 80 ,да не кажа 90 .
1.
Xaxo
31.03.2020 20:59:06
0
8
Нещо са объркали нулите.През лятото ни очаква 60% безработица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва надпреварата за шеф на Апелативен съд-Бургас, изслушват Силвия Петрова за Районния Започва надпреварата за шеф на Апелативен съд-Бургас, изслушват Силвия Петрова за Районния

Съдийската колегия на ВСС рестартира събеседванията с кандидатите за административни ръководители след корона паузата

Връщат нощната линия, "Бургасбус" въвежда и допълнителен курс в 23:30 ч. от жк "Меден рудник" Връщат нощната линия, "Бургасбус" въвежда и допълнителен курс в 23:30 ч. от жк "Меден рудник"

Вижте новите разписания

Димитър Германов: Нека сведем глави пред безсмъртното дело на Ботев Димитър Германов: Нека сведем глави пред безсмъртното дело на Ботев

Днешният ден не е време за патос, той е повод за смирение и за размисъл, написа кметът на Приморско

Анди от „Капките” стяга сватба с красивата Яна Анди от „Капките” стяга сватба с красивата Яна

Двамата са заедно вече над 2 години

Внимание, пчелари! Община Айтос ще пръска против насекоми в началото на юни Внимание, пчелари! Община Айтос ще пръска против насекоми в началото на юни

Собствениците на пчелни семейства трябва да предприемат необходимите действия за предпазване на рояците

БСП-Бургас почете паметта на Христо Ботев БСП-Бургас почете паметта на Христо Ботев

Венци и цветя бяха положени на паметника на Ботев в Морската градина

Бургас се поклони пред подвига на Христо Ботев и неговата чета Бургас се поклони пред подвига на Христо Ботев и неговата чета

Точно в 12 часа по традиция сирената зави, а бургазлии замръзнаха на място в знак на признателност и като доказателство, че паметта за безсмъртното дело на героите от връх Вола  е жива

Разследване: Полицаи от другата страна на закона Разследване: Полицаи от другата страна на закона

Журналистите Тина Ивайлова и Мартин Георгиев – по следите на служители на КАТ-Плевен

Прокурор Дойчин Дойчев встъпи в длъжност като административен ръководител на Окръжна прокуратура – Ямбол Прокурор Дойчин Дойчев встъпи в длъжност като административен ръководител на Окръжна прокуратура – Ямбол

Той бе избран след гласуване от Прокурорската колегия на ВСС

Драконът на Мъск сложи край на руския космически монопол Драконът на Мъск сложи край на руския космически монопол

Последната завеса, прикривала липсващата мотивация и технологичното изоставане на Русия, вече падна

Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция

Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията

 В момента Националната гвардия е разположена на десетки места, където има бунтове

Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути

Научни експерименти потвърдили, че слънчевите лъчи погубват страшният коронавирус в човешката слюнка

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Бойко Борисов Бойко Борисов Вучич не е расъл в саксия, и той е селско момче Виц на деня Виц на деня - Най ми е трудно да се напия пред моята.
- Що?
- Стават две...
Виц на деня Виц на деня На визитация:
- Как е температурата на пациента?
- От сутринта започна да спада, и сега е близка до стайната!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си папагал! Оказа се Козирог! Вместо да повтаря каквото му казвам, той го оспорва...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори