×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Над 150 българи не могат да се приберат от Дубай и Тенерифе


31 Март 2020, Вторник, 19:20 ч.

Проблемът с плащането на чартърните полети не е на държавата, а на недалновидните пътници

Над 150 българи не могат да се приберат в родината от Дубай и Тенерифе заради спрените редовни полети и затворените летища, научи Economic.bg. Опитите да им се организират чартърни полети пък удрят на камък – мнозина от тях не искат, а други може би не могат да платят за това. Някои от тях искат държавата да им помогне да се приберат, като вероятно разчитат на милосърдието на премиера Бойко Борисов, спасявал не един и два пъти  закъсали сънародници, пише econmic.bg.

В Обединените арабски емирства (ОАЕ), конкретно в Дубай и Абу Даби, чакат малко над сто човека, които от няколко дни търсят начини да се приберат в България. Сред тях има и около 20-ина граждани на Северна Македония. Тъй като летището на Абу Даби вече е затворено, а на Дубай е открито само за карго полети и за чартъри след специално разрешение, голяма част от групата вече се е придвижила от Абу Даби към Дубай в очакване на чартърен полет за България.

Оказва се, че освен това в Кипър също се намират българи, желаещи да се завърнат у нас.

Въпросът е да се организира чартър, който да вземе групата от ОАЕ, а на връщане да кацне в Никозия или Ларнака, за да прибере  сънародниците ни и от Кипър. За организирането на чартърния полет вече са сезирани както авиокомпания „България ер“, така и дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи (МВнР). Единственият проблем е, че някои от сънародниците ни не искат или не могат да заплатят сумата за връщането си у нас.

Според информация от две различни туроператорски агенции еднопосочният билет Дубай-София с редовни авиокомпании и с няколко трансферни пункта струва около 700 евро. Става въпрос за прибиране през Астана, Минск, Прага и оттам - до София. Неудобството на този вариант, при който цената никак не е висока, е, че той може да обслужи само няколко пътника, и то при реалната опасност във всеки един момент, при спиране на полетите, те да останат по пътя.

В същото време цената на един чартърен полет София-Дубай-София с евентуално спиране в Кипър за намиращите се там българи, е около 50 000 евро. Разделена на стотината нашенци в Дубай и на евентуално още 20-ина в Кипър, се пада по около 420 евро на човек, при това без опасност да останат някъде по пътя. И въпреки това чартърът вече трети ден не може да се организира, тъй като на някои от българите в Дубай явно и тази далеч по-изгодна сума явно не им харесва.

На какво разчитат тогава, не е ясно. Още повече, че те не са туристи, заварени ненадейно в чужбина от внезапно разразила се извънредна ситуация – катаклизъм, преврат, война и пр. За епидемията от коронавируса се говори усилено още от януари, а на 11-и март СЗО официално обяви COVID-19 за пандемия. Така че фактът, че не са предвидили ситуацията със спирането на полетите и затварянето на границите и не са решили своевременно си връщане си е чисто техен проблем. Още повече, че не става въпрос за туристи, платили туристически пакет и предвидили средства само за „джобни" – храна, подаръчета, посещения в музеи  и пр. Тук говорим за сънародници, работещи в чужбина и получаващи възнаграждения, доста по-високи от средните за България. А след като е така, то би трябвало да си предвидят и запазят средства за такива кризисни ситуации. Но явно през последните десетина години народът е свикнал като му се яви проблем с прибирането, веднага да занимава премиера, който да нарежда на Външно да организира връщането на заблудените нашенци, разбира се – за сметка на всички данъкоплатци.

Същото се отнася и за група сънародници, които от няколко дни се опитват да си организират чартърен полет за връщане в родината от испанския остров Тенерифе. Там, поради по-малкия брой на българите, цената на връщането им ще е по около 1000 евро на човек.

Тук, оказва се, има още един, все още нерешен държавен проблем. Става въпрос за факта, че Министерството на външните работи няма разработен план за действие, още по-малко – специален бюджет за прибирането на нашенци от чужбина в такива кризисни ситуации. Според авиационни експерти би било добре да се създаде технология, подплатена финансово, за организирането на чартърни полети за връщането на нашенци от чужбина именно в кризи. Целта е да се действа бързо, като МВнР организира всички разрешения сънародниците ни да напуснат съответната държава, като заплати част или дори целия чартърен полет, като преди това задължи самите завръщащи се или техни роднини в България да възстановят сумата в кратък срок. Тази технология се различава от класическото наемане на самолет за чартърен полет, при който клиентът обикновено е един, но тя ще дава възможност за решаване на проблемите със завръщането на българи от чужбина при бъдещи извънредни ситуации.

В крайна сметка нито „България ер", нито която и да е друга авиокомпания, е длъжна са прави чартърни полети за своя сметка - както керосинът, така и аеронавигационните такси струват пари, които някой трябва да плати, дори ако екипажите решат като доброволци да работят безплатно.

А че е крайно време МВнР да създаде за в бъдеще организация за наемането на спасителни чартъри, а Министерството на финансите – да я подплати с някакъв адекватен бюджет, говори и фактът, че проблемът с прибирането на наши сънародници от чужбина в такива кризисни ситуации не е от вчера. Мнозина още помнят как преди почти две десетилетия хилядите пътници, оставени от фалиралата авиокомпания „Балкан" по летищата на Европа и Близкия изток, бяха прибирани от частната „Хемус еър“ за нейна сметка. Времената обаче се промениха, България от 14 години е в ЕС и затова трябва да планира всичко, включително и действията си при кризи, по европейски.


В категории: Животът


10
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
ДО 9
01.04.2020 10:11:13
0
1
АБЕ...НАГЛЯРИ...?????
ПО-СКОРО ГЛУПАЦИ.......
РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА , ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ СА , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТАМ Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАШЕТО,ДА ИМ СЕ ЧУДИШ НА АКЪЛА,ЩО СЕ ВРЪЩАТ...????
КОГАТО ПАНДЕМИЯТА ОТШУМИ,ТОГАВА ДА СЕ ПРИБИРАТ......
9.
нагляри
01.04.2020 09:40:19
0
4
хора, които не си знаят парите не искат да си плащат билета и настояват за безплатни полети - то бива конска наглост ама
..
8.
салам стой си там
01.04.2020 06:59:36
2
4
тея коронавирусчета там да им мине карантината и после пишете пак статия. Изпозаразиха на тия туристи и гЪзарбайтери.
7.
Германците
31.03.2020 23:08:43
4
6
скоро изпратиха самолети и прибраха своите туристи ,англичаните същото направиха миналата година като им фалира една компания ,това се нарича взаимомопомощ и хората са доволни или някои май не разбират какво е взаимопомощ
6.
Лекар
31.03.2020 21:06:05
2
13
Никакво връщане в Бг. Да стоят там. Държавата не е длъжно да им плаща билетите. Границите са затворени. Повече болни от чужбина не ни трябват.
5.
Опа
31.03.2020 20:48:11
0
25
И кога точно замнаха за Дубай и Тенерифе???
Сега да си траят там и да слагат по един фес на пътя да просят. Деба простото племе дето сме!!!!
4.
Хммм
31.03.2020 20:45:41
0
20
Ами къде са тръгнали, като знаят ,че има епидемия.Не се спряха.Сега реват.Стига сте прибирали от цял свят екскурзианти.Щом са намерили пари да пътуват, са поели риска.Не сме длъжни всички ние които сме затворени по домовете си и сме без работа и доходи да се грижим за тези безотговорни хора.Престанете да ни занимавате с тях.Тук сме оставени всеки сам да се спасява.
3.
ТОВА БЪЛГАРИНА
31.03.2020 19:58:29
0
19
ДА ИМА КАК,ША СИ БИЙ ГЪЗА ДА НЕ КЕНДЗА.........ВСЕ ГЛЕДА ДА МИНЕ ТЪНКО И АКО МОЖЕ,ХЕПТЕН БЕЗ ПАРИ ДА ПЪТУВА........АААА....НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ......
МИ РАБОТИШ В ЧУЖБИНА И СА ЦИГАНИШ ЗА 420 ЕВРО......??????
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ТЕ ЧАКАТ БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ ,А ТИ ОТДАВНА НЕ СИ СИ ИДВАЛ В ОТПУСК....???
Е ТОВА ВЕЧЕ,НЕ МОГА ДА ГО РАЗБЕРА....????
2.
kuroyad
31.03.2020 19:30:36
1
29
няма да плащам самолетните билети на тия авантюристи, коронясани
1.
kuroyad
31.03.2020 19:30:33
1
26
няма да плащам самолетните билети на тия авантюристи, коронясани
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори