×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Синдромът „Ти ли ще ми кажеш” ще убие българина, не коронавирусът


31 Март 2020, Вторник, 14:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Българинът хронично си страда от това заболяване. Той живее като анимационен герой, на когото нищо чак толкова лошо не може да се случи

Флагман.бг препубликува текста на колежката Елица Кандева във вестник "Марица". Коментарът излиза на 24-ти март, но днес е все толкова актуален:

Има една страшна болест, която я няма в учебниците по медицина - синдрома „Ти ли ще ми кажеш". Засяга основно нациите с ниска дисциплина - като нашата. И работи като автоимунно заболяване. Организмът някак се обърква - като при всички автоимунни болести, и блокира сам защитите си. Разликата тук е, че тая работа я върши инатът да не се спазват правилата. И така тялото започва да работи срещу себе си, разрушавайки собствените си системи. В описания тук клиничен случай - и всички системи в държавата.

Българинът хронично си страда от това заболяване. Той живее като анимационен герой, на когото нищо чак толкова лошо не може да се случи.

Всеки от нас е бил контактен с хора с подобна диагноза. Те са онези, които хвърчат с 220 км/ч по магистралите, често в аварийната и даже в насрещната лента. Тях не ги лови радар, не ги настига полицията, та коронавирусът ли ще ги догони?

Гледам тези дни по телевизията хора да обясняват как не могат да си стоят 14 дни под карантина у дома, понеже не можело да не се виждат с приятели.

Един дядо, току-що взел мижавата пенсия, обясни в централната емисия новини, че не го е страх от заразата - ей сега ще обърне една ракия и всичко ще е наред.

Други се емват семейно на пътешествия без страх от затворени граници - пара се е дало за екскурзията, как да се откаже човек заради някакъв си вирус, който даже не е сигурно, че ще го тръшне?

Чух дори един уважаван университетски преподавател да обяснява как пътувайки по света, пие аспирин половин час преди проверката за температура - ако случайно е с над 36.6, да не бъде засечен от здравните власти на летището.

Ей така се надлъгваме ние с коронавируса и с мерките за ограничаване на разпространението. С балкански бабаитлък срещу световната пандемия. И срещу собствената си държава.

Обаче ако, не дай боже, стане напечено и ни повали заразата, първо ще обвиним нея. Че не е осигурила маски. Че няма дезинфектанти в аптеките. Че не ни е построила за 3 дни болница като в Китай.

Не че не може. Не е рекъл премиерът, не е пратил бригадите и един-двама министри да следят изкъсо как върви работата. Обаче ние тогава ще питаме откъде са материалите и кой взе обществената поръчка. Веднага ще се намери нечия учинайка в управителния съвет на ентия подизпълнител. И ето ти блокирани процедури. И ще имаме болница за заразени с коронавирус, колкото имаме зоопарк. То и да има, „ти ли ще ми кажеш" да ходя да гледам патагонска мара в зоологическата градина?! Аз съм я гледал, гледал, ще махне с ръка днешният Бай Ганьо. Даже без да се сети, че всъщност наистина я е мернал във витрината точно срещу  входа на Природонаучния музей.

Обаче на кого му е сега до зайци със странни имена?! Болница ни трябва, бързо, като  в Китай! Не че после не може да се избяга от нея - като жената от Инфекциозна, която не си дочака резултатите от теста.

Ама ако като в Китай дронове хвръкнат да ни следват из небето и високоговорител настоява да си сложим предпазна маска на улицата, българинът няма да си я извади от джоба. Той ще извади телефона и с няколко поста във Фейсбук как му се нарушават гражданските права и в каква полицейска държава живее до вечерта ще е събрал сума народ да протестира на ларгото на властта. Иди ограничавай тогава заразата...

В някакъв момент учените все пак ще открият ваксина срещу коронавируса. Но в славната си история българинът не е намерил лек срещу синдрома „Ти ли ще ми кажеш". И не ми изглежда, че изобщо го търси.

Той не дава да го съветват на колко години да си прати детето на училище, нито как да си го гледа. Всяка политика, която се създаде, за да го подкрепя, му се чини антисемейна.

Той не ще да му ограничават пушенето - нищо, че е вредно за всички.

Въобще не обича да му казват как точно да си строши главата. Това го умее най-добре и сам.

Ще растат случаите на заболелите. Ще има жертви на коронавируса. Но не той ще ни затрие, а съпътстващото заболяване  - синдромът „Ти ли ще ми кажеш".

 


В категории: Животът


15
Коментара по темата
15.
АСЕН ИЛИЕВ
02.04.2020 16:23:27
0
0
ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ЖИВОТНИТЕ ОТ ХОРАТА?
- ПО ЛИПСАТА НА МИСЛОВЕН ПРОЦЕС ИЛИ Е СЪВСЕМ ЕЛЕМЕНТАРЕН :)
14.
ко?не!
31.03.2020 17:26:36
2
3
статията е кулю, кулю, кулю, кулю, кулю.
Започнете да задавате истинските въпроси към главанаците, а не само предварително съгласуваните. Страх а? кулю, кулю, кулю
13.
демократ
31.03.2020 17:02:24
5
11
Много е важно кой ти го казва ! Когато това са хора разследвани в Испания за пране на пари. Или хора осъществили програмата "къщи за гости". Или строителите на ларгото в София или магистралите. Или когато това е Министър живеещ без наем в апартамент уж на кума си. Е как да ги слушаш ? Освен кризата с вируса по-голямата криза е кризата на доверие към елита ! Затова бе редно в извънредно положение да се назначи извънредно правителство. Глупава статия !
12.
Ся
31.03.2020 16:56:45
0
3
Аз предлагам на всички тези българи , които не им харесва да живеят в България към този момент, да се изнесат в някои по-така устроени европейски държави- я в Италия, я в Испания, я във Франция :)
11.
ПИШЕВ
31.03.2020 16:32:50
6
10
ПРАВА Е ГОСПОЖАТА.......БЪЛГАРИНА СЕ ПРАВИ НА МНОГО ,,ВЕЛИК,, И НА ,,ГОЛЯМАТА РАБОТА,,......ДА...АМА НЕ......
НЕ САМО В ТАЗИ СИТУАЦИЯ С КОРОНАВИРУСА,А ВЪОБЩЕ,КАТО ЦЯЛО......ЗА ВСИЧКО......
НЕ МОЖЕ ,ПОЧТИ ЦЯЛ СВЯТ ВЕЧЕ,ДА СПАЗВА ЗАБРАНИТЕ И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАЛОЖЕНИТЕ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ,САМО НАШ ГАНЬО,КОГАТО НЕ МУ ОТЪРВА,ДА ВРЕЩИ КАТО ПРИКЛЕЩЕНА КОЗА И.....МА ЩО ТАКА......ЩО ОНАКА.......?????
И ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е КРИВ,ЗА ХАЛА ,ДО КОЙТО САМ СЕ Е ДОКАРАЛ......
ТАЗИ ПАНДЕМИЯ ЕДИН ДЕН ЩЕ ПРИКЛЮЧИ (до лятото може би)
И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО,ТАКА,ЧЕ БЪДЕТЕ ПО ОТГОВОРНИ И СПАЗВАЙТЕ РАЗПОРЕДБИТЕ.....
10.
я пак
31.03.2020 16:27:20
7
6
На синдрома „Ти ли ще ми кажеш" ни научиха управляващите. Примерите са безброй.
9.
Ras
31.03.2020 16:12:25
6
10
Каквито са политиците такива и хората. Патриотите като влязоха във властта цъфнахме та вързахме!
8.
Призив
31.03.2020 16:07:01
5
18
много ми хареса: Светът : "Бъди разумен - остани вкъщи!"
Българинът: "Бъди тъп - излез навън!"
Точно така е!
7.
Мисирка
31.03.2020 15:44:12
12
8
Ей кпоривата поникна,не е нужно недоклатени мисирки да се правят на открехнати...Тоя пандемичен вирус е убил/недоказано/ 7 души у нас за месец.На ден има в България 64 аборта,това не е ли пандемия,ма мисирко
6.
КороноТъпак
31.03.2020 15:34:30
6
14
Колкото и да се пъне една Мисирка друго освен яйце не мож да снесе. Таквиз правоверни Другарки сме слушали и по време на градежа на социализЪмЪт. От първият ред другарите второ поколение комунисти като Другарите Плевнелиев, Борисов и Лилито Павлова а Другарката журналистка Кандева е громяла тези който са се смеехме на зализаните Другари от първият ред. Та отогаз Другарке Кандева българина си има едно на ум. Такива приказки на едро, които се сменят на всеки две седмици сме слушали и слушали. Не може на 28.02. да ми казваш, че Грип тип Б е много по опасен от короновируса а след 10 дни същият "специалист" да твърди, " че идва нещо с невиждана ярост в човешката история" и да реве на екраните. Не може до вчера да ми обесняваш, "как маските носят повече вреда с привидната защита която дават на хората", а днес да искаш по 5000лв. от всеки който не си е намерил откъде да си я купи ! Не може да няма в аптеките маски, дизенфектанти и спирт а Б.Б. да обеснява как го търсели от правителствата на цяла Европа за маски ама след като ушие за България щял да ушия за Македония а после за Европа и за Света и Мисирките да мълчат с натъпканите си гуши ! Как за две седмици уж фискалният резерв дето всеки месец беше милиярди и милиярди някъде отиде ? Явно поразен от вируса на алчноста. Защо Мисирките не попитаха КАКВО СЕ СЛУЧВА С ОБЕЩАНИТЕ РЕДОВНИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ НА МЕДИЦИНСКИЯТ СЪВЕТ ? Кой им запуши устите докато не изтеглим милярдният заем ? Хайде, че стана дълго.
5.
гражданин
31.03.2020 15:29:19
9
7
А не бе,всичко което казва "щаба" и Майтапчийски е светата истина....вЕрвайте ми !
4.
Меринджей
31.03.2020 15:25:13
8
26
Много професори и експерти се навъдиха тук в коментарите, по цял ден обясняват че всичко било измама, вируса изобщо не бил опасен и мерките били излишни. Не знам на какво да вярвам, но искам да разбера истината. Готов съм да финансирам и да изпратя за една седмица на екскурзия до Бергамо някой голям привърженик на конспиративните теории, за който коронавируса не е опасен :)
3.
Бай Дечо
31.03.2020 15:13:49
7
14
" Колежке" Елица, в една нормална правова държава забележките Ви биха били напълно основателни!! Но в държава, където ти се подиграват стъпили единствено на девиза " мислим за Вас, но само мислим, а оправяме Нас " е напълно основателно да се изгради отношението, което споменавате горе!! Пресен пример е ЧУМАТА по свинете, която документално се доказа че е ФАЛШИВА!! АЗ НЕ ВЯРВАМ В ПРОФЕСИАЛИЗМА НА ТОЗИ КРИЗИСЕН ЩАБ И ВСИЧКИ ЩЪКАЩИ " СПЕЦИАЛИСТИ" ОКОЛО НЕГО!! Вземам мерки, към които ме води моят здрав разум!! И смятм , че "анимационните герои" са тези които са в телевизорите ни, показвайки и днес също че не знаят какво точно правят, като отменят и назначават нови правила които довечера ПАК ЩЕ ОТМЕНЯТ!!
2.
Призив
31.03.2020 15:10:36
7
22
Светът : "Бъди разумен - остани вкъщи!"
Българинът: "Бъди тъп - излез навън!"
1.
14b3f
31.03.2020 15:03:49
15
7
боко и3мисли схемата с коронавируса 3а да съберат пенсиите на бабите а клиповете в интернет от хаоса в целия свят са направени от хакери на мутафчията
няма коронавирус и3ли3айте навън 3адължително е ходенето бе3 маска в парка. да се движите по двайсе човека в група и да кихате юрууууушшшш народе
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори