×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Генерал Мутафчийски: Още осем българи са заразени с коронавирус, няма нови инфектирани в Бургас


Генерал Мутафчийски: Още осем българи са заразени с коронавирус, няма нови инфектирани в Бургас
Шефът на щаба Венцислав Мутфчийски призова хората да ходят само веднъж на три до магазина, за да не се заразят с коронавирус
30 Март 2020, Понеделник, 08:06 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Общият брой на идентифицираните заразени е 354 за България, каза шефът на Националния оперативен щаб

Още осем българи е потвърдено, че са се заразили с коронавирус. Общият брой за денонощието на инфектираните е 16. Това каза на брифинг във ВМА шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Общият брой на идентифицираните заразени е 354 за България. Имаме пациент в Сливен, който е с коронавиурсна инфекция след пътуване в Ню Йорк“, добави той.

"В болница са 127 души. От тях 13 са в интензивни отделения и са интубирани. 15 са излекуваните", уточни професорът. 

„Общият брой на заразените с коронавирус в София е 221. Потвърдено е за 13 от тях през последното денонощие. В Стара Загора има двама инфектирани, Хасково – 1, Шумен – 3, Благоевград – 10, Бургас – 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5,  Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян – 7.  В града под тепетата има един нов случай“, добави той.

„Лично проверих вчера в 10 аптеки и в 8 от тях намерих дезинфектанти. Проблемът с маските е съществени той е в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма откъде да ги намерят. Изчерпват се количествата и на ръкавиците, както и с предпазните облекла“, заяви генералът. 

„Има голям дефицит на тестове поради голямото разпространение на болестта. Над 700 000 са заразените в света. До сряда вероятно ще са над 1 милион", добави той.

„Последните заразени са в добро състояние, контактни са. Те са потърсили медицинска помощ. С минимални оплаквания са или са се тествали профилактично в някои от частните лаборатории. Четири такива случаи имаме“, уточни Мутафчийски.

След като му бе зададен въпроса дали от днес започва глобяването по улиците, той уточни, че не е разрешено да се ходи в парковете и да се събират повече от двама души. 

„Получавам по 100 съобщения по електронната поща и повече няма да отговарям, защото нямам физическата възможност. Някои пишат, че възрастните хора трябвало да се разхождат, защото ще им атрофира мускулатурата, а идеята за физическото дистанциране е да не се заразят с коронавирус и да не умрат“, обясни генералът. 

"Безотговорно е хората да се разхождат. Те могат да отидат до магазина да пазаруват, но на три дни веднъж, да посетят аптеката, ако не необходимо. Могат и да отидат да си платят сметките, да посетят банката или да пътуват до работното си място", добави той.

„Маските са абсолютни за болните хора, а за всички други са препоръчителни. Те създават излишна сигурност. Мога да запазя дистанция от два метра, но като пипам всичко около мен и не си измия ръцете, мога да се инфектирам“, заяви Мутафчийски.

Вчера той каза, че обмисля въвеждане на декларации за излизане на гражданите от домовете. На въпроса как технически ще се случи това, професорът отговори, че всички българите имат мобилни телефони и може да бъдат уведомявани с СМС по принципа на зелената зона. В Гърция вече е въведено това, поясни той.

„Ние следваме добрите практики. Със стандартни средства тази епидемия няма как да бъде овладяна. Затова трябва да се ползва всичко, за което има надежда, че ще даде положителен резултат“, подчерта генералът. 

"Карантината в Банско утре ще бъде свалена. Горещо препоръчвам да не се бърка в кофите за боклук, за да не се зарази някой с коронавирус", каза още той.




Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
15
Коментара по темата
15.
До daskala
30.03.2020 10:44:05
0
2
Ко каза, ко?
14.
onlytheStrong
30.03.2020 10:32:17
4
3
Вируса мутира и новия щам трепе всичко живо затвааряйте се и никакво излизане до края на годината
13.
E...l
30.03.2020 10:12:18
0
3
Ot cheren piper da kihnesh shtete izkarat bolen mamkamu jivot
12.
daskala
30.03.2020 10:09:46
1
5
тоя добре ли е.в българия никой не рови в кофите за боклук,генерале това да не ти е англия или германия
11.
Bingo
30.03.2020 09:51:22
4
9
Миналата година само от сезонен грип са починали няколко хиляди българи, а сега още преди да е имало и един починал - извънредно положение и хиляди други простотии. Който иска да носи маска, аз няма да нося. Днес с маска утре ще ни наложат предпазни костюми, накрая бронижилетки. Майната им на всички измислени мерки за контрол над овцете.
10.
onlytheStrong
30.03.2020 09:51:11
5
3
Вируса мутира и новия щам трепе всичко живо затвааряйте се и никакво излизане до края на годината
9.
Безотговорно
30.03.2020 09:44:21
2
14
Ще видите всички още малко как безотговорно всички ще излязат по улиците. Безотговорно е че оставяте народа без пари.
8.
Капи
30.03.2020 09:39:56
2
2
Той не,но аз имам: Знаеш ли колко си тъп.или това е безкрайна величина?
7.
до 4
30.03.2020 09:30:35
4
19
А да излъжеш цяла България за случая с 9 годишното англичанче и да не носиш никаква отговорност ? Мутафчийски е надменен. Омразата към хората направо му личи по начина на отговаряне на журналистическите въпроси. Същият като Горанов ! Едно към едно. Явно са в една масонска ложа !
6.
Дж
30.03.2020 09:30:25
1
10
До 5:
Аз си я нося, но постоянно ме питат: "Защо си с маска, нали само болните носят".
Хората масово считат, че носенето на маска не предпазва от заразяване, но не отчитат факта, че са потенциални разпространители.
Недей така агресивно, моля те. Въпросите ми не са тъпи, не обиждай.
5.
До 4
30.03.2020 09:24:09
12
6
Някой да ти е забранил да носиш маска?
Още тъпи въпроси имаш ли?
4.
Дж
30.03.2020 09:18:31
4
19
Безотговорно е да се говори, че маски трябва да носят тези, които са доказано болни. А тези, които не са доказани, но са ПОТЕНЦИАЛНИ преносители, ко прайм? Как да разберем, че сме преносители, без да имаме каквито и да било симптоми?! Баси, излез и кажи :" Всички да носят маски, без изключение!" Объркахте народа бе!
Безотговорно е да се плащат сметките, защото няма пари за хляб. Безотговорно е да призовавате да правим дарения, при положение, че не сте осигурили минимален доход на всяко семейство, в което са изгубили доходите си заради въведените ограничения.
Безотговорно е да "се разхождаме безцелно", но е отговорно да ходим да си плащаме сметките, кредитите, данъците, при положение, че половината са съкратени, а другата половина няма да започне работата, която всички чакахме (летния сезон).
Безотговорно да е да се твърди, че има дезинфиктанти! Защото може и да ги има, но са на петорни цени!. В нашата аптека няма. По сайтовете 100мл спирт - 5лв.
Безотговорно е да пускате 100 специалиста по ТВ - всеки да ръси простотии на тема "кои дезинфиктанти са ефикасни, кои не" ! Вземете вече решение какво точно, с какво точно и как точно да дезинфикцираме!
Безотговорно е да въведете дистанционно обучение, което се провежда неизвестно как (майките ще ме разберат!).
Без-отговор-но е!!!!
3.
13
30.03.2020 09:16:22
0
10
Някой да вземе мерки за гларусите - те разпиляват много боклук из центъра, а Общината... аве аре ве... гларуси
2.
Бай Петко
30.03.2020 08:42:42
2
8
корона има а зад нея глад на бучки страх лозе пази.Поздрави от Амазонка
1.
Генерал без армия
30.03.2020 08:40:47
5
22
То е безотговорно и да лъжеш, да всяваш паника, да си мениш мнението през 2 часа, ама го правиш....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори