×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа


Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа
Eвропа е изправена пред най-голямото си предизвикателство след Втората световна война, Италия е пламнала, на ред са Испания и Великобритания
28 Март 2020, Събота, 23:00 ч.
Автор: Webcafe.bg

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Когато един ден историците погледнат назад към началото на тази криза с коронавируса COVID-19, много вероятно е те да определят арогантността и егоизма като двата от основни недостатъка на Западния свят.

Това се отнася както за всеки отделен индивид, който отказва да се съобрази с предписанията за социална дистанция или да прояви солидарност с нуждаещите се от помощ, така и с пълна сила за международната политика в САЩ и в Европа след избухването на пандемията.

Съвсем наскоро американският президент Доналд Тръмп и бразилският му колега Жаир Болсонаро си стискаха ръцете, присмивайки се на опасността от заразата. По-малко от месец след това обаче те се видяха принудени да "запечатат" страните си без предупреждение за това, притиснати от ефекта на вируса върху населението в собствените им страни.

Междувременно европейските политици предпочетоха да игнорират посланието, че "Съединението прави силата" (което не е само национален девиз на България, но и доста добре позната сентенция в Европа) и вместо това решиха да затворят границите вътре в самия ЕС. И с това само влошиха нещата.

На първо място затварянето създаде тълпи хора, събрали се по междудържавните граници с надеждата да преминат, преди да се наложи тотална забрана за преминаване. По този начин се създадоха идеални условия за преминаването на вируса от човек на човек.

Освен това държавите трябваше да решават след това помежду си целия създал се хаос с огромните опашки от блокирани камиони, които няма как да се върнат в държавите си. За щастие поне този проблем беше решен преди да се превърне в още една криза за решаване. 

Така обаче биещото сърце на Обединена Европа - единният пазар на ЕС - сега страда от аритмия и то във време, когато вниманието и ресурсите трябва да се съсредоточат върху борбата с вируса на едно по-голямо ниво.

Веригите за снабдяване от една държава-членка в друга са предпоставка както за доставки на храни, така и за ускоряване на производството на медицинско оборудване и защитни пособия за медицинския персонал на терен.

Трудно е да се повярва, но икономически най-силният пазар в света не е в състояние да снабди своите лекари и клиники с нещата, от които те най-спешно се нуждаят - маски, защитни облекла, предпазни шлемове и т.н.

За сметка на това обаче масово правителствата в целия ЕС се вкопчват в илюзията, че сами могат успешно да спрат заплахата от вируса. Колко арогантно трябва да гледаш на нещата, за да повярваш в подобна наивна идея?

Междувременно Европейската комисия предлага някои мерки, които обаче звучат твърде неясно и хаотично, като липсва онази решителност, която действително да обедини Европа в една категорична стратегия за справяне с кризата.

Вирусът преминава от човек в човек. Тази верига трябва да бъде прекъсната чрез физическото разделяне на хората и доброволна самоизолация. И колкото по-навреме се предприеме тази мярка, толкова по-голям ще е ефектът. Същевременно обаче държавните лидери трябва да обединят ресурс и ноу-хау, за да се създадат реални политики, които да помогнат за побеждаване на вируса.

Докато едни разчитат на стаден имунитет, други на пълна изолация, а трети просто са изпаднали в такъв хаос, че дори да има някакви целенасочени политики, те са загубили облик и форма, шансът да се справим със заплахата от заразата остава нисък. Хаосът и липсата на ясно сътрудничество са два от факторите на тази криза.

Опустошението от двете световни войни и подривният устрем на Студената война трябваше вече да са научили политиците на Европа, че разделението и политическите дрязги никога не са добро решение, когато сме изправени пред проблем. И международните кризи не могат да бъдат решени едностранно.

Настоящата пандемия е доказателство за това. Китай се опита да прикрие мащаба на кризата с коронавируса още в самото й начало, разчитайки на безумната идея, че един вирус може да бъде държан под похлупака на собственото национално наблюдение.

Именно епидемиолозите от Китай с контакти по целия свят постепенно сложиха край на тази битова изолация, задействайки алармата за сериозен проблем със своите математически модели за разпространение. Така световната научна общност засили сътрудничеството си след избухването на епидемията в китайския град Ухан.

Сега повечето медицинските изследвания, които се публикуват, са плод на съвместната работа на учени от цял свят. На глобално ниво в научния свят съществува разбирателство за обмяна на процедури, лечения, данни за самия вирус и различни тестове. 

Тази кооперация може да даде истинско решение, което да работи - тотално обратно на политиката на егоизъм и държавна самоизолация. Точно противоположно на това, което много държавни лидери демонстрират. 

Крайната дестинация на този път за излизане от вируса е ясна - разработването на работеща ваксина. И учени, частни донори и политици вече вървят към тази цел.

По време на Световния икономически форум в Давос през 2017 г. от норвежкото и индийското правителство беше създадена международната фондация "Коалиция за иновации за подготвяне за епидемии" (CEPI), която получи и спонсорство от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Сред членовете ѝ днес попадат германския държавен институт "Пол Ерлих", както и частната секторна биотехнологична компания CureVac от университетския град Тюбинген.

Сега името на CureVac попада често в медиите като една от компаниите с най-ясен шанс да разработи ваксина. Дори се появиха мащабни слухове за това как американският президент Доналд Тръмп се е опитал да си подсигури изключителни права за САЩ, когато ваксината вече бъде разработена.

Сянката на опасната пандемия обаче не е от вчера. Опасността от Ебола, птичи грип, свински грип и т.н. съществува отдавна, но адекватни мерки за справянето с една глобална зараза в самото начало на кризата с коронавируса липсваха.

Още през 2017 г. в интервю за германския бизнес всекидневник Handelsblatt Бил Гейтс предупреди за заплахата от пандемия.

"Най-вероятно това ще бъде патоген, който никога досега не сме виждали. Най-големият ни страх е грипният вирус, който бързо мутира нови щамове, разпространява се бързо и може да бъде смъртоносен", коментира тогава той.

Гейтс говореше в контекста на кризата с Ебола, далеч по-смъртоносен вирус, който не се предава толкова лесно и за щастие до голяма степен успя да се задържи на африканския континент. Тогава международните усилия в изследването на вируси бяха засилени, но както се оказва сега - не достатъчно.

Година по-рано председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер публикува есе със страшно точна визия за днешната криза с COVID-19.

"Ако едно човешко същество е болно, всички ние сме под заплаха", пише германският дипломат. "Подобно на оръжията, епидемия също може да доведе до масово унищожение, но тогава няма да можем да обвиним друг враг, освен самите ние, че не сме били достатъчно подготвени."

Ишингер също така предупреди, че "съществуващите здравни системи в една страна могат да окажат голямо влияние върху глобалното здраве, както и върху международната сигурност и стабилност".

Именно тук се крие слабостта и арогантността, довели до днешната ситуация - макар редовно да чуваме подобни мрачни прогнози, те звучат като нещо от бъдещето, от някой мрачен научно-фантастичен филм, който обаче си остава просто филм. И никой не си дава за цел да създаде ясна програма за действие при избухването на пандемия.

Затова и сега всички се хвърлят в луда надпревара с времето и със заразата - за създаване на лекарства и на ваксини, за ограничаване на вируса, за предпазване на икономиките, за които всичко това е един голям стрес-тест.

Германският канцлер Ангела Меркел вече нарече настоящата ситуация "най-голямото предизвикателство за Европа след Втората световна война". И най-вероятно е права за това.

Това обаче означава, че и политическите и държавните лидери трябва да започнат да подхождат отговорно по въпроса и със съзнанието, че никой не може да се справи сам.

Това означава засилване на наднационалните решения, на повече финансиране за наука и за създаването на лекарства и ваксини. За изготвянето на цялостна стратегия, поне в ЕС, за справяне с идващата след това.

Едно е ясно, светът след коронавируса ще е различен. Надеждата е, че това означава и по-малко арогантен и егоистичен. Засега обаче това остава само надежда.


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Gott mit uns
29.03.2020 11:19:59
2
7
Германия е номер едно и над всички!
14.
ПИШЕВ
29.03.2020 09:49:43
6
5
ЗАПАДНЯЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ,СРЕЩУ ТеХ ДА БеГАМЕ,НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА.......
ВИЖТЕ У НАС К,ВА КОЧИНА Е,ПА ТОГАВА КРИТИКУВАЙТЕ.........
КОМЕНТАР 1 Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.....
САМО ЗА БЛЯДОВЕТЕ И ПОМОЩА ИМ ЗА ИТАЛИЯ НЕ ПОЗНА,ЩОТО ТЯХНАТА ПОМОЩ Е МЕЧЕШКА УСЛУГА,АКО СЕ СЕЩАТЕ,ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ........
ИСТИНАТА Е,ЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НИКОЙ И ЗА НИЩО.....ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗА МАЛКА БЪЛГАРИЯ.......
13.
Рочата
29.03.2020 08:45:47
5
0
Дернев пак ръси глупости за любимите му СЕЩ...
12.
Трол
29.03.2020 02:10:47
0
5
Този път преписахте прсвилният материял, браво.
11.
Къде сиии??
29.03.2020 01:50:02
1
6
Като чета постове 5 и 10 и почва да ми липсва ГРАД КОЗЛОДУЙ!!
10.
1ви гаца
28.03.2020 23:53:39
30
10
Русороб и тъпегьоз мечтаещ да загине Европа, но не виждащ, че неговата Русия е отдавна загинала. Гаца педрас продажен, марш в Рускенефа да те шибат заразени с корона рашки!
9.
Всеки се оправя сам
28.03.2020 23:50:34
0
19
Винету каза: "Всеки се оправя сам!"
Така му казала Урсула на него.
Явно това е основен европейски принцип на солидарността.
8.
до 4
28.03.2020 23:37:08
9
5
Омешил си няколко наркотика и пишеш глупости. Внимавай ти, защото при вас е по опасно да станеш анален джендър. Не се притеснявай за другите държави, а си гледай осраните задни части . Такива като теб днес едно говорят утре друго !
7.
Геле
28.03.2020 23:32:22
0
11
Италианците искат Европа да тегли заем с гаранция на целия ЕС, че ще го плаща и да им даде пари от тоя заем. Ако Италия сама тегли заем, той ще е с по-голяма лихва, защото дългът им е голям. "Га яде кифтетата ни рива". Парите които ЕС разпределя са по-малко от БВП на Италия. Това да не е каца без дъно.
6.
зурла
28.03.2020 23:31:16
2
16
Ами че тя системата е сбъркана. И не е от днес. Не се обвинявайте помежду си.
Прекалено много паразити живеят на гърба на обикновеите трудови хора.
Научете ги да работят , а ако не - да умират
5.
Гацата е малоумник стар ерген
28.03.2020 23:26:40
32
12
Аналенрусофил и глупак, фен на доц Мангър призоваващ да излузаме и контактуваме. Хахаха
Гаца тъпанар Европа е Германия, Франция, Англия, Холандия и т. н.
А това значи Бентли, Ролс Ройс, Мерцедес, Ауди, Бош, Сименс и прогрес. Тъпа малоумна Гаца, помоща от Путин е тъпа пропаганда на фона на хиляди жертви от февруари насам в Русия, жертви на короната. В Италия изпратиха и самолети на САЩ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ. Но оропагандата Гаца е за цървули и неудачници, ограниченибв ракия и тъоанарска дърта пиянска компания.
Гаца тъпа българоробска предателска, върни си жената и децата и спри да пиеш и лъскаш бъстуна, защото си типичния неудачник алкохолик като милионинв Русия. И да знаеш Гаца аналнатъпа, след коронавируса всички технологи и брандове ще са си на Запад, а в Русия ще си бъде евтина рубла, мизерия и илююзии за тъпата алкохолна Гаца от България. Гаца тъпа и анална, в Италия след "помоща" на Русия умурат пон1000 на ден хахаха
Гаца шибана маршнв Русия шибан неудачник алкохолизиран.
4.
Интересно
28.03.2020 23:09:51
1
18
Хубав анализ. Как когато се случи нещо толкова мащабно, застрашаващо и дори на моменти изглеждащо непреодолимо се вижда какво всъщност представлява света. Егоизъм, арогантност, самозаблуда и самонадеяност!
3.
от село
28.03.2020 23:08:29
1
5
Китай се справи ?
2.
Дернев
28.03.2020 22:31:06
6
21
Европейците трябва да разберем,че сме обречени да оцелеем заедно или загинем по единично. И колкото по-бързо го осъзнаем и създадем едня армия, една държава, толкова по-големи са шансовете да спасим себе си, а и света. Затова СЕЩ и съюза за мир, сигурност и единство в Европа с Русия трябва да станат факт максимално бързо- година, максимум две. Времето ни е ограничено и не работи в полза на това нищо, каквото сме сега.
1.
Гацата
28.03.2020 22:24:29
14
55
Каква единна Европа?!! Та ние в петмилионна България сме всеки срещу всеки! Без изключения! Настървени, злобни егоисти! Без да признаваме възраст, етнос, пол и социален статус! Никаква толерантност, никакво разбиране, никакво съчувствие и никаква отговорност! От един КИРЛИВ вирус ни лъсна голият н.сран задник! Иначе издигаме портрети на Левски, Ботев, Волов и кой ли не! Жалка, дребнава и смачкана нация! А едни руснаци, които по навик свикнахме да плюем пращат вече за трети път помощ и лекари в най- засегнатите райони на Италия, където вече свалиха знамето на ЕС и слагат руският флаг!! Само искам да си представите, някой само да спомене, че ще пращаме ние хора там, само си го представете!! Срамно и много жалко! Както и да е, знам че почти никой няма да ме разбере....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да приготвите: Пролетни рулца със сурими Как да приготвите: Пролетни рулца със сурими

Нещо по-екзотично за трапезата

Значими промени и реформи в структурата и дейността на ДНСК през последните 2,5 години Значими промени и реформи в структурата и дейността на ДНСК през последните 2,5 години

Прие се нов Устройствен правилник, синхронизира се контролната дейност със звената на прокуратурата

39-годишен мъж е задържан заради блудство с дете 39-годишен мъж е задържан заради блудство с дете

Обвиняемият е криминално проявен

Инж.Петко Драгнев: Невъзможно е да намалим цената на билета за градския транспорт Инж.Петко Драгнев: Невъзможно е да намалим цената на билета за градския транспорт

Използвайте карти, цените излизат по 1,30 лева, посъветва директорът на обществения превозвач

Ева Веселинова против пластичните корекции Ева Веселинова против пластичните корекции

Блондинката се хвали, че е напълно естествена

Община Карнобат отваря ясли и детски градини на 1 юни, няма следа от коронавирус Община Карнобат отваря ясли и детски градини на 1 юни, няма следа от коронавирус

PCR тестовете на всички служители са отрицателни

Шест престъпни групи върлуват в бургаските езера, пак потрошиха кола на ИАРА Шест престъпни групи върлуват в бургаските езера, пак потрошиха кола на ИАРА

Печалбите от незаконния улов са големи - между 2000 и 10 000 лева на ден

Удължават велоалеята до кв. Крайморие с живописна пасарелка край "Пода" Удължават велоалеята до кв. Крайморие с живописна пасарелка край "Пода"

Предстои изготвянето на технически проект от експертите в Общината

Домашна немска овчарка нападна 10-годишно момче Домашна немска овчарка нападна 10-годишно момче

Хлапето се прибрало у дома с кървящи ръце, разказва бащата Стелиян Андров

Задържаха шофьора, блъснал майка и дете във Варна Задържаха шофьора, блъснал майка и дете във Варна

40-годишният водач никога не е имал книжка

Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима

Дете на 2 години е сред пострадалите

Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози

В Швейцария се надяват скоро забраната да бъде вдигната

Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви

Марсианските мекотели са с големината на човешки юмрук, твърди Скот Уоринг

Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Британският премиер е убеден, че здравословният му проблем е дошъл от коронавируса Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус

От 20 дни там не е регистрирала случаи на COVID-19

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Идват тежки дни за три зодии Идват тежки дни за три зодии

Във влиянието сме на ретрограден Сатурн

Бойко Борисов във фейсбук Бойко Борисов във фейсбук Пеевски е обикновен депутат, напоследък само дарява
Виц на деня Виц на деня Пресконференция на оперативния щаб: Вчера съобщихме за положителен тест на млада жена от град Х. Всъщност, тестът е бил за бременност.

Виц на деня Виц на деня Лекар към пациент:
- Пушите?
-Да.
-А на колко години сте?
- На 79...
- Много сте запазен.
- Това е от пиенето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако спра да пия, как приятелите ми ще разберат, че ги обичам в 2 часа след полунощ?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори