×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

В навечерието на един нов свят


В навечерието на един нов свят
Пандемията е само инструментът за промяна на новия дневен ред
27 Март 2020, Петък, 12:23 ч.
Автор: Боян ЧУКОВ*

Пред очите на тези, които могат да виждат, а не само да гледат, се срутва Системата

Живеем в странно и объркано време. Западната коалиция спешно напуска Близкия Изток. На терена около сирийските нефтени находища остават само англосаксонците. Най-вече със своите частни военни компании. А Венецуела и Куба изпращат екипи от военни лекари в Италия. Руски военни медицински конвои „щурмуват“ Рим и Бергамо. Китайците обгрижват болните от коронавирус италианци.

Дали светът е полудял?

Пред очите на тези, които могат да виждат, а не само да гледат, се срутва Системата. Тя е това, което наричаме „дълбока държава“, глобален финансов капитал, неолиберали, хиларисти. Кризата COVID-19 най-вероятно няма да бъде толкова фатална за човечеството, колкото я описват глобалните либерални медии.

Пандемията обаче ще бъде фатална за световната икономическа система, която бе проектирана след 1945 г. А през 1973 г. с въвеждането на нефтодолара бе усилена и окончателно завладя света. Временно без СССР и социалистическите страни, но след 1989 г. и те влязоха на колене в глобалното либерално пространство на Системата.

Златното време приключи с появата на системните кризи през 2001 г. и особено 2008 г.

За да се стигне днес до комунистическия извод, че глобалният либерализъм може да бъде спасен само през парадоксално използване на държавата, на публичните субсидии и на национализациите.

Днес в епохата на неолиберализма, който по дефиниция възпява всякакъв вид свободи, полицейските устои на държавите се укрепват с нови информационни технологии, медийни манипулации и постижения на изкуствения интелект. Това ще доведе до повече ограничения на свободата и абсолютен контрол върху живота на хората. Китай преодоля кризата COVID-19 с много жертви, които доста малко държави са склонни да направят без да предизвикат имплозия в рамките на държавните си граници.

Поднебесната като древна държава прие първия тежък удар, който й нанесе хибридната война, включваща биологични и химични носители. Знаменателно е, че Китай незабавно след като се окопити, контраатакува с философия, която противоречи абсолютно на тази на Системата.

По пътя на своите „пояси и пътища“ китайците се опитват да демонстрират на целия свят своята солидарност и взаимопомощ. Когато в света все още продължава икономическото разграбване в полза на Империята на залязващото слънце (Системата). Символиката е много впечатляваща.

Поднебесната изпращат пределно ясно послание на елитите на „дълбоката държава“. В бъдеще нищо няма да бъде така както беше досега.

Путин от своя страна последните години постоянно изпраща подобни сигнали към Системата. Наблюдаваме залеза на Стария свят, който си отива безвъзвратно. Новият ред обявен от баща и син Буш през 1989 г. и 1992 г. е напълно обезличен. При това без Китай и Русия да прибягват към глобална остра конфронтация, която да доведе до кървави войни с тежки последици за цялата планета.

След 2011 г. Кремъл направи всичко възможно да избегне военна ескалация в множество чувствителни точки. Китай благоразумно отстъпи след всички провокации срещу него в Китайско море, Корейския полуостов, Тибет, Синдзян и съвсем наскоро в Хонконг.

Можем да критикуваме Москва и Пекин колкото си искаме. Те не са безгрешни, но не можем да отречем, че проявиха зрялост и самочувствие. Само на тях светът дължи избягването на планетарна експлозия, която може да бъде далеч по жестока и смъртоносна от предишните две световни войни.

Безграничното насилие на Империята на залязващото слънце, състоящо се основно от грабеж под благовидното прикритие на „универсални ценности“, завършва.

Влизаме в един нов и непознат свят.

Настъпващият период ще бъде труден. Стотици милиони хора няма да бъдат склонни да се променят доброволно. Те ще отхвърлят промените. Може би и с насилие. Хибридната война ще бъде разпалена още по-силно. Социалното инженерство ще процъфти.

Настоящата криза, в която се намира света, днес си поема дъх. Предстои нов по-драстичен разпад на съществуващия световен ред.

Паралелно с COVID-19 наблюдаваме сблъсък Иран-САЩ. Търговска война Вашингтон-Пекин. Хибридна война Русия-САЩ. Сблъсък Мадуро-Тръмп. И други. Но всички тези под-кризи са сегменти и епизоди на Голямата световна криза, която предизвиква постоянното срутване на Системата. Кризата COVID-19 е само intermezzo. Нищо повече. Само поемане на дъх на едно огромно чудовище.

Всички сме потопени в пандемията коронавирус. Тя в момента царува. И повечето хора не виждат колатералните ефекти от нея. А те са икономически, социални, психологически. Те са кризи в самата Голяма световна криза. Никога досега в модерната история не се е наблюдавало такова забавяне на световната икономика. Важни сегменти от нея са вече дезинтегрирани.

Например въздушния транспорт, който е ключов елемент на авиокосмическата промишленост. Естествено, автоматически следва огромна социална катастрофа. Какво наблюдаваме? Икономическият „отговор“ е колосално нарастване на държавната и националната намеса. Но това е безнадежен опит да се спаси либерализма, който е носещата идеология на Системата.

Вече са парализирани международните и глобални институции като ЕС, СТО, СЗО и други. А те са „арматурата“, върху която е изградена Системата. Икономическата битка минава през интервенционализъм и се насочва към суверенизъм.

Прави се опит да се възстанови властта и легитимността на националната държава. Евентуално и чрез национализации и ренационализации. В САЩ, които са „въоръжения юмрук“ на глобалния либерализъм и на самата система, цари хаос. Опозицията на Тръмп е патологично идеологизирана, а Държавният департамент продължава да бъде в плен на глобалния финансов капитал.

Авиокосмическата „звезда“ на Америка, компанията „Боинг“, проси от управляващите 60 млрд. долара, за да се спаси. Стойността на акциите на фирмата падна четири пъти. В САЩ прогнозите са за 30% безработица след около 3-4 месеца.

Освен ако Тръмп не се окаже магьосник и обърне негативната тенденция. Колкото и невероятно да звучи, надигащият се икономически катаклизъм в САЩ заплашва вътрешната стабилност на страната и легитимността на Вашингтон D.C.

В Европа приближаващите се събития представляват огромно бедствие. САЩ и ЕС в момента по ирония на съдбата по-скоро приемат помощ, отколкото да предоставят такава. Това засилва позициите на Русия и Китай. Редица европейски държави промениха радикално своите възгледи. Някои от тях вече правят опити да преминат към самостоятелен „концерт на нациите“ в рамките на НАТО и ЕС. Без да чакат Системата да им предостави партитурите.

Да се счита, че Русия и Китай са стратегически съюзници, е прекалено самонадеяно. Но, че са минимум ситуационни партньори в рамките на либералната схема е очевидно.

А това вече е огромно поражение за либералния световен ред, за Системата. Символично това го видяхме в Италия. Местните власти на „ботуша“ започнаха да заменят знамето на ЕС с китайски или руски флаг. По-ироничен символ на промяната едва ли може да има. Първоначално колективната психология рефлексивно следваше пандемията.

Днес обаче тя започва да осъзнава, че COVID-19 e само мощно „скърцане“, което се чува от постепенното срутване на Системата. Подобен звук се разнесе мощно в Европа след Brexit. Но много хора не го осъзнаха.

Пандемията е само катастрофален резултат от либералната глобализация.

Кризата в Системата не бе породена от сегашната пандемия. Тя бълбука още от 2015-2016 г. в САЩ. Изкристализира с избирането на Тръмп за президент. През ноември 2020 година на президентските избори в Америка вероятно ще наблюдаваме една от последните „кървави“ битки за оцеляване на Ситемата. Тази битка ще се загуби с гръм и трясък от Системата. Тя разчита да бъде защитена от Джо Байдън, който е олицетворение на безотговорната геронтокрация, на лицемерието по отношение на „ценностите“ на Демократичската партия, на безсрамната корупция, на поведението тип „мачо“ с постоянно хилещи се снежно бели изкуствени зъби. Менте от всякъде.

Епидемията на основните структурообразуващи елементи на Системата се превръща в пандемия. Обхваща целия свят. По каналите на глобализацията са заразени всички филиали на Системата по света. COVID-19 изигра само ролята на катализатор. Нещо като съпътстващо заболяване на скоростно овехтяващата и вече изнемогваща Система.

Която е поставена на респираторен апарат като тежко болен от коронавирус в своя терминален стадий. Днес особено значение за оцеляването на света придобива осмислянето на афоризма на Блез Паскал: „Ние безгрижно тичаме към пропастта, изпречили нещо пред себе си, за да не я виждаме“.

*Боян Чуков, дипломат, експерт по борба с тероризма и въпроси, свързани с Близкия изток. Тексътт е за InFacto


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
Алина
13.04.2020 21:48:48
0
0
Браво на Путин! Това е Лидерът на Планетата Земя!
6.
Дп бивше ченге балък
27.03.2020 17:39:38
2
1
Само в Чикаго има 300 000 българи. Ама ти откъде да знаеш балъче милиционерско.
5.
#Бившето ченге
27.03.2020 17:22:45
6
3
Пробвай да живееш в САЩ с 1200 долара. 1500 ти е само наема или ипотеката. Ама щом казваш- бъдещето е розово.
4.
Дернев
27.03.2020 15:28:49
1
1
"Можем да критикуваме Москва и Пекин колкото си искаме...Само на тях светът дължи избягването на планетарна експлозия,.." Москва и Китай е грешно да се свързват в настоящите събития с вируса. Китайе страната, която е правила анализи за слаби страни в жива сила. Това е причината за проява на зрялост и самочувствие за избягването на убийственза всички воененконфли. И сме свидетели на алтернативна подобна стъпка, но без рарушителния върху планетата ефект. Силни, социални държави и нов двуполюсен модел. Европа на европейците е първата стъпка.
3.
Още едно "безпристрастно бивше ченге.
27.03.2020 14:52:03
6
5
Абе Владко, да беше се сетил, че безработица в момента има в цял свят именно заради мерките срещу коронавирус. В САЩ дават по 1200 на безработен, в Канада 1400, а Щатите отпускат 2 трилиона за икономиката и хората. Аман от платени анти евро и западни пропагандатори.
Путин пратил помощ, ами що не каза как Путин "помогна" на руснаците и колко измрели има от вируса. И защо Путин обяви същите извънредни мерки само ореди дни, а преди това пропагандата му тръбеше че вирус няма, че имат лекарство и т. н.
Вкадко пиленце шарено, я виж дали само долара и шв франк са се повишили като стойност от началото на кризата с пандемията.
И да ти кажа Чукчо че от години следя и слушам твърденията ти за новите господари и краха на Америка и ЕС и в крайна сметка... Има поговорка "И на коча мъ. ете се клатят, ама що не застанеш под тях да чакаш да паднат!
Не ти ли е подозрително чичо Владко, че само при Путин" няма жертви от коронавируса"? И след като в Русия не умират и имат лекарство, защо в Италия, която Русия" спасила" продължават да мрът като мухи?
Винаги ще се намерят полуидиоти, които, като четът и най-долния пасквил ще го приемат за истина.
2.
!
27.03.2020 13:51:38
2
12
Най-лесния начин да прокарваш неистини е като използваш и полустини...
1.
?????
27.03.2020 13:50:11
5
11
...И така колко ни остава...? Този субект повишава в пъти страха и паниката...защо го публикувате?! Какъв "експерт" е!!! Светът няма да е същият ДА, но ще го ИМА!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почитаме Христо Ботев и на загиналите за свободата на България Почитаме Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

 Празникът официално се чества от 1901 година

Парламентът дава зелена светлина за държавните бензиностанции? Парламентът дава зелена светлина за държавните бензиностанции?

Ще се прави анализ в кои точно населени места ще има държавни колонки

Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия

 Хороскоп за деня – 2 юни 2020, вторник

Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го

Гаменът изтъкваше, че е с чисто съдебно минало, но прокуратурата го „закова“

4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото 4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото

Ето кои са те:

3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго 3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго

Кои са те?

Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово? Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово?

Оказа се, че Външно министерство не знае нищо по въпроса

 

Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове

Добавете в гардероба си повече жълти дрехи

Как се правят домашни шоколадови бонбони Как се правят домашни шоколадови бонбони

Приготвят се толкова лесно, а са толкова вкусни!

Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива? Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива?

Заведенията на закритото работят с намален капацитет

Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция

Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията

 В момента Националната гвардия е разположена на десетки места, където има бунтове

Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути

Научни експерименти потвърдили, че слънчевите лъчи погубват страшният коронавирус в човешката слюнка

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори