×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как живата храна помага по време на вируси


26 Март 2020, Четвъртък, 14:34 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако се съсредоточите върху богатите на хранителни вещества храни, вместо върху висококалорични сладкиши и тестени изделия, вие и вашето семейство, имате по-голям шанс да се предпазите от вируси и други болести

По време на студените зимни месеци и рано на пролет, балансираната диета е изключително важна, както за имунната система, така и за цялостното здравословно състояние на човека. Ниските температури и преработената храна, могат да доведат до отслабване на организма и намаляване на защитните функции. Имунната система трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори с микробите и вирусите, дебнещи навсякъде около нас. Добрият имунитет е най-добрата защита срещу патогени, бактерии и канцерогени, които могат да ви разболеят.

Обикновено, при промяна на годишните сезони, се сменя и начинът на хранене, като в същото време вирусите и инфекциите зачестяват. Този момент може да бъде истинско изпитание за имунната система. Това е времето, в което трябва да подсилим нейното действие. Най-важният фактор за това е добре балансираната диета.

Ако се съсредоточите върху богатите на хранителни вещества храни, вместо върху висококалорични сладкиши и тестени изделия, вие и вашето семейство, имате по-голям шанс да се предпазите от вируси и други болести.

Какво представлява живата храна?

Под понятието „жива“ се разбира храна, която е възможно най-близка до естественото й състояние, тоест не е претърпяла някакъв вид фабрична обработка и е запазила всички свои полезни свойства. Живата храна, обикновено се среща естествено в природата и се нарича още суперхрана. Доказано е, че в нея хранителните вещества, ензимите и минералите са в най-лесноусвоимата, и правилна форма за организма. Суперхраните са ключът за оптималното здраве. Те подпомагат цялостното функциониране на храносмилателната система, имат положителен ефект върху имунитета и здравето на организма.

Пример, за една изключително здравословна храна, която добре познаваме, са кълновете. Те са богат източник на един от най-полезните витамини - вит. Е, който силно се препоръчва при борба със сърдечно-съдови заболявания, стареене и онкологични болести. Освен това, кълновете са с високо съдържание на витамини от групата В, витамин С, ензими, естествени антибиотици, антиоксиданти и други.

Друг пример за жива храна, са ферментиралите продукти. Те съдържат много повече полезни микроорганизми, отколкото преработените храни.

Ферментирали храни и ползите им за организма

Ферментиралите храни са такива, които са преминали през процес на лактоферментация, който запазва храната и създава полезни ензими, витамин В, Омега-3 мастни киселини и пробиотици. Те са богати на различни видове бактерии, които са част от така наречения „супер орган“ - микробиомът. Той представлява  съвкупност от всички видове бактерии в тялото, които са отговорни за храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Правилният баланс на чревните бактерии и достатъчно храносмилателни ензими, помага за по-доброто усвояване на веществата, съдържащи се в храните. Това от своя страна, помага за подобряването на имунната система и борбата с вирусите.

Съставът на микробиома зависи от много фактори - диета, географско положение, прием на антибиотици и други. Най-добрият начин за поддържане на здравословен микробиом е правилното хранене. Диетата трябва да включва: пълнозърнести непреработени храни, ферментирали храни, като кисело зеле, ферментирали зеленчуци, сирене, кашкавал, хляб с квас и фибри.

Ползите от зеленолистните зеленчуци

Освен, че са мощни антиоксиданти, богати са на минерали и хранителни вещества (калций, магнезии, калий, витамини В, С, Е и К), зеленолистните зеленчуци са източник на фолиева киселина, която не се произвежда естествено в организма. Тя представлява синтетична форма на флоат, който е естествен витамин от група В. Фолиевата киселина има важна роля за човешкия организъм - помага за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК) и участва в процесите на делене на клетките. Тя оказва положително въздействие върху бременни жени, като намалява нивото на хормоните на стреса. Освен това, фолиевата киселина е необходима за образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона.

Недостатъчният прием на фолиева киселина може да доведе до лошо функциониране на имунната система, което води до чести бактериални и вирусни инфекции. Затова е препоръчително всеки да включи в менюто си зеленчуци, като спанак, зеле броколи, зелена салата, коприва и т. н.

Кои други храни помагат за подсилване на имунната система?

Както вече споменахме, храната играе основна роля за изграждането на здрава имунна система. Веществата, които задължително трябва да присъстват в дневното меню са: витамини А, В, С, D, Е, микроелементи като цинк,желязо, мед и фолиева киселина. А храните, от които могат да се набавят са мед, ядки, плодове, чиа, авокадо, спанак, коприва и много други.

Свежа Спирулина Alphyca е жива суперхрана, използвана още от древността, а в днешно време се употребява като хранителна добавка. Тя съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Това означава, че спирулина е чудесен начин за подобряване функциите на имунната система и е естествен имуностимулатор.

Как топлите напитки оказват влияние при респираторни вирусни инфекции?

В сезона на настинките и вирусите, е препоръчителен приемът на топли напитки и чайове. Това е особено благоприятно в най-ранните моменти на вирусни инфекции, защото повечето от частиците са все още нестабилни и високите температури могат мигновенно да ги унищожат.

Вирусите, обикновено се предават по въздушно-капков път и първите засегнати части са уста, нос и очи. Частиците се загнездяват в лигавиците на тези органи преди да попаднат по-дълбоко и да започнат да се възпроизвеждат. Затова, честата употреба на горещи напитки увеличава шанса за неутрализиране на вируса.

Основна роля за противодействието на вирусите, има имунната система, а нейните способности се определят от хранителните навици. Храната е не само източник на енергия и наслада, а е и най- доброто лекарство за организма.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори