×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вирусът така или иначе ще зарази 70% от хората, а седенето у дома намалява имунитета


Вирусът така или иначе ще зарази 70% от хората, а седенето у дома намалява имунитета
Новият коронавирус не е особено опасен, сравнен с ебола или вариола, където вероятността заразен пациент да умре, е над 50%, смята доц д-р Атанас Мангъров – началник на детското отделение в Инфекциозна болница-София
25 Март 2020, Сряда, 22:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Сутрешни „рецитали” на кризисния щаб много ме дразнят, това е все едно мазохисти развиват Стокхолмски синдром към садистите, каза доц. д-р Атанас Мангъров

- Доц. Д-р Мангъров, ако начело на Кризисния щаб седеше не ген. Мутафчийски, а вие, щяхте ли да въведете извънредното положение?

- Не. Това е ненужно. Създава се напрежение. Страната от две седмици вече не работи. Всички се седят вкъщи и на практтика „чакат да умрат”. Това, което трябва да се обясни на хората, е, че когато се заразят (а това така или иначе ще се случи), това не означва, че краят ще е фатален. 

- Ваш цитат: „За да спре тази епидемия, трябва някъде около 70% от населението да преболедува. Едва тогава ще започне да намалява скоростта, с която се разпространява заболяването. Това е елементарна епидемиология. Това, което стана в Китай, където новите случаи почти спряха, стана не защото се ограждаха и се изолираха социално, а защото мнозина преболедуваха и вече няма кой да се разболява. Както построхиа 14 болници, сега закриха 11 от тях, защото просто няма кого да хоспитализират. Колкото и да се опитваме да я ограничим, това е инфекция, която се разпространява по всички възможни начини и не можем да я спрем по начина, по който ни се иска. Но мерките, които се взимат сега, ще съсипят икономиката и няма да можем да се възстановим много години напред. Друг пример е Франция, където вече спряха да тестват за коронавирус, просто защото всички проби излизат положителни. След като взеха огромен брой проби, просто констатираха епидемиологичен факт и толкова. Това се случва всяка година – при нас около сезонните грипни епидемии. Към края на януари просто спираме да тестваме, защото всички проби са положителни”

И един особен друг ваш цитат: „Животът трябва да продължи нормално”. 

Доц. Мангъров, ако базирах информацията си за това какво се случва в страната само на тези ваши цитати и не знаех за всичкии КПП-та, за всички забрани, за почти предвоенната обстановка, в която се намираме, аз щях да кажа, че това е вирус като всеки останал. Може би малко по-разпространен, но с почти нищо по-различен от другите. В същото време гледаме новините и виждаме съвсем друга реалност. На кого да вярваме? 

- По начало този вирус има епидемиология същата като при тази на вируса на грипа. Това, което го отличава, е че той е нов – никой не го е изкарал, никой няма антитела срещу него. Така или иначе той ще премине през цялото земно кълбо и докато поне 70% от хората не го преболедуват и не образуват антитела, той няма да спре да се разпространява. Като тук е моментът да се каже, че не всички ще легнат на респиратори или на смъртно легло. Огромната част от заболелите най-вероятно няма да разберат, че вирусът е минал през тях. Разбира се ще има хора, при които ще се проявят тежките симптоми. Това ще са предимно възрастните хора, тези които имат придружаващи заболявания и т.н. Някои от тях вероятно ще загинат, но това го има всяка година, при всяка грипна епидемия.

- Ако в такъв случай се приберем по къщите си и по изкуствен начин, със социални методи, ограничим разпространението. Това спира ли вируса реално или в момента, в който излезем от къщите си – независимо колко време сме били там, било то седмица, две или  дори месец – вирусът остава и същата бройка от 70% трябва да се зарази, за да се създаде обща, ако можем да го наречем „имунизация” на обществото?

- Какво се случва в Ухан? Там от няколко дни насам няма местни случаи – няма нови заразени от самия “малък” град от размера на Токио и Ню Йорк. Тоест всичките случаи са външни, внесени от чужди държави. Ако в този град не бяха преболедували 70% от населението, външните случаи щяха да доведат отново до възпламеняване на епидемията. Това обаче не се случва и за пореден ден в града се регистрат много малък брой нови случаи, всичките на външни хора. 

В този смисъл, в момента, в който България се „отвори”, а ние няма как да стоим цяла година затворени, има опасност пак да се възпламени епидемията. Във Великобритания казват, че една такава пълна карантина, за да бъде ефективна, трябва да продължи около 1 година. Тоест това, което се казва, че след 14 дни всичко ще бъде наред – няма как да стане по този начин. 

- Ето какво казват англичаните: Правителството е уверено, че е предприело правилния подход за справяне с кризата, който обаче е много по-различен от този, предприет от другите съюзници на Великобритания. Ние сме убедени, че много от строгите мерки в Западните държави са безсмислени и това е базирано на две основни хипотези. Първата е, която е доста песимистична, казва, че вирусът ще се разпространи, колкото и сериозно се опитваме да го спрем. В този смислъл всички драстични мерки, като затварянето на училищата, са напълно безсмислени. Втората причина е контраинтуитивна – че разпространението на вируса може да е предимно полезно. Правителството, колкото и странно да звучи, де-факто ИСКА той да се разпространи, защото към стриктните мерки има страничен ефект – в момента, в който мерките отпаднат, вирусът ще се върне. Подходът на Великобритания е различен – колкото повече хора бъдат заразени сега, толкова по-устойчива ще е колективната имунна система на обществото.

Това всичко звучи много логично...

- Да, логично е и на този принцип всъщност се основават имунизациите за каквото и да е заболяване. За да може даден вирус да се спре с ваксина, ваксиналното покритие трябва да надхвърли 70% от обществото. Когато това стане, вирусът спира да се разпространява. Та в този смисъл – това е начинът. Единият вариант е това да се постигне чрез имунизации, но в случая ваксина няма и няма да има поне в следващите 3-4 години. Другият начин е великобританският контраинтуитивен метод.

- Вие в момента индиректно казвате, че всичките действия на Кризисните щабове по света, са тръгнали в обратната на правилната посока? И тук даже не сме започнали да говорим за икономическите ефекти.

-От чисто медицинска гледна точка, мерките, които се взимат не само у нас, но и по света, биха били оправдани, ако ставаше въпрос за много опасна инфекция. Например за заболяване, което има смъртност от над 60% - вариола (60-70%), ебола (над 50%). Когато става въпрос за такива тежки заболявания, които се пренасят по всички възможни начини , като новият коронавирус, такива мерки са необходими. Но ако се заразиш с ебола или вариола, шансът да загинеш е над 50%, докато при covid-19 не става въпрос за особено опасна инфекция. Процентът на починалите, който се съобщава и който в различните страни се движи между 2 и 4%, той е само базиран на броя на загиналите спрямо доказаните случаи – с бавни, с бързи тестове. Нали не си мислите, че в Ухан има само около 70 хиляди случая и около 3000 починали? Там са много повече! И ако в този 11-милионен град сложим бройката от 3000 загинали, реално процентното съотношение става несравнимо. Инфекцията не е особено опасна, повтарям.

- Заключваме хората по домовете им за месец, два. Добре, но знаем, че едни от най-големите фактори за имунната система на човек са движението, стресът и витамин Д – това, което получаваме от слънцето. Когато денят на хората започва с ген.Мутафчийски, изброяващ новите случаи на заразени и починали и когато денят завършва със същото, очевидно става въпрос за огромен стрес. В същото време лишаваш хората и от слънчева светлина. След 2-3 месеца у дома, няма ли впоследствие нашата имунна система да е, извинявайте за думата – „скапана”?

- Мен лично тези сутрешни „рецитали” много ме дразнят, защото се чувствам като заключен в килия със смъртници и всяка сутрин все едно чувам стъпките на надзирателя, който се приближава към вратата, отваря я и казва: „Днес са осъдени още 20-30 души, никой няма да бъде обесен”, след това затваря вратата „Хубав ден!” и до довечера, когато цялата система се повтаря. Това е едно садо-мазо изпълнение, при което в крайна сметка мазохистите развиват Стокхолмски синдром и се влюбват в садистите.

- Две седмици преди да бъде обявено извънредното положение ген. Мутафчийски каза, че по-опасен от коронавируса е грипът тип Б. На коя негова версия да вярваме обаче – на тази от преди 2 седмици преди извънредното положение или на тази, която лансира днес?

- На първата!
 


В категории: Здраве


87
Коментара
87
Коментара по темата
87.
Селянин
28.03.2020 11:00:31
3
7
Четете коментарите само на Bulgarian_stupid_elector . Има надежда, поне един да мисли. Мислете бе хора, не само да гледате и четете като телета. Има толкова много статистика. Има италиански, испански, американски и други телевизии. Ако не знаете езика, само картинките да гледате пак е нещо. Пойграйте си с Ексела малко и ще ви се отворят очите. И си стойте в къщи. Повечето можете да отидете почти месец на почивка и нищо не се случва с икономиката, а сега не можете да си останете в къщи.
86.
До 23
28.03.2020 09:08:17
1
6
Мерките със сигурност няма да отпаднат! Относно хората, да са си правили сметките!!! За всички спорещи, и в двата случая (дали ще сме под карантина или не) би последвал финансов батак. Само че разликата е в опазените ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ!
85.
ДО 82 ОБРАТНИЯ ""ЪКЪЛИЯ""
27.03.2020 13:50:45
1
3
ВЛАГАТА СПОСОБСТВА ЗА РАЗПОСТРАНЕНИЕТО!!!!!!!!!!!!А ЛЪЧИТЕ СА СУТРИН ДО ОКОЛО 10 ЧАСА!!!!!!!!
84.
*********
27.03.2020 13:44:58
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
83.
БЛА БЛА СПРЕТЕ ДА МРЪНКАТЕ
27.03.2020 13:43:47
3
11
БЕ ИДИОТИ!!ИМА СИ ВЛАСТ КОЯТО ВЗЕМА РЕШЕНИЯ И НОСИ ОТГОВОРНОСТ!!!ТАКАВА СТРАТЕГИЯ СА ИЗБРАЛИ И ДАЛИ Е УСПЕШНА ЩЕ РАЗБЕРЕМ СЛЕД ВРЕМЕ!!!ЩЕ Я СРАВНИМ С ТАЗИ В ШВЕЦИЯ КЪДЕТО И ДО МОМЕНТА НЕ СЕ ВЗЕМАТ ОСОБЕНИ МЕРКИ!!РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ТАМОШНИТЕ ВЛАСТИ СА ОТЧЕЛИ ОСНОВНИЯ ФАКТОР ОБЩОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪДТОЯНИЕ НА ШВЕДСКИТЕ ГРАЖДАНИ НАЛИЧИЕТО НА ""ДОСТАТЪЧНА """ИМУННА СИСТЕМА!!!!!ТЯ Е ОБВЪРЗАНА С НАЧИНА НА ЖИВОТ!!! В ЧЕЛНАТА ДЕСЯТКА В СВЕТА СА ШВЕЦИЯ ДАНИЯ НОРВЕГИЯ!!!!!!!!!НИЕ СМЕ НА НА 89 МЯСТО !!!!ТОВА Е РЕАЛНОСТА ""ВЕЛИКИ""И ПО ОБИКНОВЕННИ БЪЛГАРИ
82.
бургас
27.03.2020 13:42:08
3
6
Топлото време и UV-C лъчите ще забавят агресивното разпространение на вируса. Пазете се от контакти и си спазвайте хигиената. В Бургас влагата е голяма това също спира бързото и агресивно разпространение.
81.
of 77КРЕМЕНЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
27.03.2020 13:25:20
0
7
МИСЛИ КРЕМЕНЧЕЕ КАК ???АМИ ТАКА –ПРОСТО НЕ СА ИМ ПРАВЕНИ ТЕСТОВЕ И СА ГО ПРЕКАРАЛИ НА КРАК КАКТО СЕ ПРЕКАРВА И ГРИПА БЕЗ УСЛОЖНЕНИЯ НЯКОЙ ДОРИ НЕ СА РАЗБРАЛИ!
80.
Хехе
27.03.2020 12:04:26
3
7
Ако не е пределно ясно за всички, как тоя и други подлоги обикалят студията под командата на работодателски организации, то нека стане.

За тях хората са само средство към парите, дали ще си отиде нечия майка, Гошо или още 10-на хиляди като тях, няма значение.

А и още по-интересно е как от хората се очаква да са запасени за 2-3 месеца карантина, а тия които само лапат и не декларират печалби фалираха на първата седмица и реват за помощи от държавата (т.е. пак от нас).
79.
XX
27.03.2020 10:35:06
1
0
@71
Питай финландците що блокираха хелсинки.
78.
b.i
27.03.2020 07:52:01
8
18
Човека въобще не е в час !! От самото начало говори врели -некипели !!Никой няма опит в борбата с такова заболяване ,вижте ,че в различните държави протича с тежки симптоми и от значение са само ограничителните мерки !!!
77.
Кремена Хаджиева
26.03.2020 20:45:29
7
16
Как така са се заразили 70% от жителите на Ухан!? Градът има 11 милиона жители. 70% от 11 милиона е 7,7 милиона души. Общият брой на заразените в Китай е 81385 души.
76.
До 74 трол
26.03.2020 17:54:04
0
7
Разбирам, че се изявяваш като ТРОЛ, но не пиши лесно проверими простотии!! Белгия обяви, че няма да приема и лекува заболели, НО ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ! Има лека разлика, нали?
75.
до 53
26.03.2020 17:21:22
3
20
Ако се страхуваме за себе си, няма кой да работи в болниците , в пожарната , в армията и др. От корона вирус има много по-опасни болести- спин ,рак , грип, морбили, дифтерия, инфаркт, инсулт, менингит, енцефалит ,автоимунни и др. Ако се вторачваме само в корона вируса , ще пропуснем други по-опасни. Това е причината за високата смъртност в западните държави , където и без това достъпът до специалисти и диагностика е труден и бавен.
P.S.Грешките са само във Вашите мисли. Ако Ви е страх, стойте в къщи до Нова година и не пишете неща, които не разбирате , защото панирате още по-невежите.
74.
Трол до 72
26.03.2020 17:04:16
7
15
Няма какво да дъвчем тука, просто гледайте какво се случва в страните, където мерките бяха по-либерални. Сравнете здравните системи и си направете изводите. Белгия днес обяви, че няма да лекува тежко болни пациенти заразени с коронавирус... В UK ситуацията става все по-тежка.
73.
nina
26.03.2020 16:41:34
10
14
Да,само че в Ухан си имаше карантина и армията по улиците с автоматите-намират се видеа на ютюб.А UK смениха тактиката и няма да оставят 60-70 процента да боледуват,защото учените им изчислиха,че това ще струва към 250 000 жертви на вируса.Интересно,Мангъров защо не коментира ситуацията в Италия?
72.
Z
26.03.2020 16:05:21
18
24
Слушайте Мангъров за човека си разбира от работата. Много от вас тук пишещите сигурно в болница не е влизал. И още нещо това че 1000 000 души правят нещо определено не значи че е най правилно. Примери много!
71.
Гацата до хх
26.03.2020 15:28:42
9
8
А ние понеже сме изключително умни слагаме КПП- та да не влязат вирусите с някой ТИР примерно? Вместо със този ресурс да купуваме апарати!! Има логика!
70.
XX
26.03.2020 14:39:49
3
6
@61
Задай тоя въпрос на 16 годишните по реанимациите...
69.
XX
26.03.2020 14:38:03
0
5
@64
Немското говедо е тъпо говедо, но едрите капиталисти с кинтите и ценностите (корупция, лъжа и измама) знаят как да го доят.
Други дебилни забележки?
68.
Съгласен с 65
26.03.2020 13:13:12
8
13
Страшното при този вирус е, че може и да не устеш как заразяваш = убиваш хора. Ако си клинично здрав, си разнасяш COVID-19 и сееш зараза. А ако заразиш някой свой близък, който е от рисковата група, как би живял в мир със себе си?
67.
О,
26.03.2020 12:55:53
6
14
Нека да го пипне, друга песен ще запее!
66.
До high_spirited
26.03.2020 12:54:31
3
14
А ти как ходеше досега?!! Хората до вчера бяха безсмъртни ли?!!
65.
high_spirited
26.03.2020 12:49:45
17
16
Мангъров е чудовище, но прочитайки някой коментари по долу, виждам че има много чудовища в родината. Чудовищата няма да ги питам, но останалите искам да им задам един въпрос. Как ще продължите да живеете, как ще ходите на почивка, работа, заведение, когато знаете, че умират стотици хиляди хора?

" мнoгo тpyднo пpocтo дa ce ĸaжe нa xopaтa дa пpoдължaвaт дa xoдят пo pecтopaнти и дa cи ĸyпyвaт нoви ĸъщи, "игнopиpaйĸи ĸyпчинaтa тeлa в ъгълa"".
Б. Гейтс
64.
Гацата до ХХ #37
26.03.2020 12:44:18
3
9
Последният ми дебилна забележка СПЕЦИАЛНО към теб е- след като седмици наред тръбиш, че немците били най- ТЪПИТЕ в света, изведнъж след моя иронична забележка, ми предоставяш даже линк като доказателство, че вземат единствените адекватни мерки в тази ситуация- а именно да закупят 10000 апарата!! Издишате Велкоо, издишате!!
63.
будна гражданка
26.03.2020 12:33:26
11
44
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЛОГИКА НА СПЕЦИАЛИСТ!сАМО,ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ГО ЧУЕ!
62.
Трол
26.03.2020 11:15:20
4
22
Само да ви напомня, че в окръжна има 12 редпиратора, от които 9 са заети. Отговорете си на въпроса: по-добра ли е нашата здравна с-ма от италианската и испанската? Молете се темповете да се задържат такива...
61.
Анна
26.03.2020 11:07:35
39
15
Да забранят на възрастните да излизат, те така или иначе са в пенсия.Останалите да работим и колкото пребуледуват толкова.Те половината са без симптоми или у дома.Който живее с възрастен да отиде или на село, ако тр другаде да е сам докато буледува.Не може ние да седим, а хвърчат самолети и кво ли не.Защо леглата се заемат от безнадеждни хора.За да спадим някой , който си е изживял живота, младите ги държат у дома и нямат право едва ли не на същото лечение.Ок ли е това?
60.
Елена
26.03.2020 10:54:23
22
40
Точно така! Съгласна съм с доктора!
59.
Факт
26.03.2020 10:36:07
8
24
Звучи лошо, но излиза че за да опазим възрастните и защото системата няма 500 000 апарата , то няколко милиона хора са във финансов колапс без работа или заплата с кредити, деца и всекидневни разходи....тъжно , но факт!Положението е или хората в активна възраст ули възрастните- политиците са избрали възрастните, а можеше и младите, но ще излезе нехуманно.Онзи ден полицай на КПП каза на мок колега:"Вас няма ли да ви забраняеат вече да работите"Не е редно държавен хрантутник да се радва, че хората не работят, за да има той пи- малко трафик на КПП- то.Самизабрсви ли се държ.служители....
58.
Do44_45
26.03.2020 10:06:14
1
5
Ако се позамисли човек сте прави в краткосрочен план на развитие на пандемията (14 дни според Тръмп).Реалните хора искали да се връщат на работа ASAP.
Но какво става ако Тръмп не е прав? Никой не работи , стои си в къщи . Произведените вече мерцедеси стоят на склад ,цените им падат и накрая нямат никаква стойност , а работниците на мерцедес остават в един момент на социални помощи от държавата . В това време една ферма произвежда милиони яйца от кокошки на ден и като резерв има храна до следваща реколта от 12 месеца. Колко ли яйца ще се разменят за един мерцедес след 2,3 и след 12 и повече месеци?
В такъв момент логистиката и бизнес моделите отиват по дяволите и се връщаме във времето преди финикийците ,на натуралната икономика. И колкото нереално да изглежда в 21 век и колкото и нереално е, че и медицината няма решения. А тези здрави 75000 работници където ще стоят удома ще получават примерно по 2 яйца заплата дневно (въпрос на сметки)?
Таймлиниятя не се определя от логистика и бизнес зависимости, от вас от нас . Таймлинията се определя от вируса.
Да оставим политиците и професор Константинов да си създават прогнози , а природата ще си свърши работата . Капитала колкото и да се нервира , ще се наложи да изчака.
57.
Експерт
26.03.2020 09:54:32
38
27
Ухан 11 000 000 жители, заразени 80 000, което е под 1%!!!!
За какви 70% от населението говори доктора, ако е така ще измрът не 3000 както е сега, а 300 000 ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА. Готов ли е доктора да поеме тази отговорност? В световен мащаб говорим за милион загинали, той ще се мери с Хитлер и Сталин....
56.
Допълнение към Ами
26.03.2020 09:52:03
2
12
Стаден имунитет към този не особено опасен според доцента вирус.
55.
Ами
26.03.2020 09:48:42
1
18
италианците, сега испанците, скоро англичаните и американците се бяха засилили да добиват стаден имунитет ударно към този според доцента обаче нещо не можаха да остискат без мерки. Който е тръгнал до сега срещу вируса с вик This is Sparta! малко по-късно е викнал Олеле насрах се! Тук не става дума за теоритичен спор. Примери достатъчно. Иначе съм за масово изследване което дори да имахме достатъчно РСR тестове понеже са бавни не може да се правят масово. По-добре повече изследвани с по-неточен тест отколкото въобще неизследвани.
54.
До Bulgarian_stupid_elector
26.03.2020 09:37:05
2
5
Ако се позамисли човек сте прави в краткосрочен план на развитие на пандемията (14 дни според Тръмп). Но какво става ако Тръмп не е прав? Никой не работи , стои си в къщи . Произведените вече мерцедеси стоят на склад и цените им падат и накрая нямат никаква стойност , а работниците на мерцедес попадат в един момент до социални помощи от държавата . В това време една ферма произвежда милиони яйца от кокошки на ден и като резерв има храна до следваща реколта от 12 мееца. Колко ли яйца ще се разменят за един мерцедес след 2.3 и след 12 месеца? В такъв момент логистиката и бизнес моделите отиват по дяволите и се връщаме в преди финикийците във времето на натуралната икономика. И колкото нереално да изглежда в 21 век и колкото нереално , че и медицината няма решения в близко време. А тези здрави 75000 работници където ще стоят удома ще получават по 2 яйца заплата дневно? Таймлиниятя не се определя от логистика и бизнес зависимости, от вас от нас . Таймлинията се определя от вируса. Да оставим политиците и професор Константинов да си създават прогнози , а природата ще си свърши работата . Капитала колкото и да се нервира , ще се наложи да изчака.
53.
До №51 и №52
26.03.2020 09:32:37
3
18
Дали ще сте толкова категорични защитници, ако някой от близките ви се зарази и има усложнения!? Не може цял свят да предприема единтични мерки, а само доц. д-р Мангъров да прокламира обратното. Дори обявените от него "адекватни мерки" на Великобритания вече са в историята. Моите искрени уважения към научния принос на доцента.
P.S.
до №52:
- Извинете, но имате пунктуационни грешки.
52.
До любопитен
26.03.2020 09:14:51
7
14
Като си толкова любопитен -чети , а не пиши глупости с правописни грешки. Ти къде работиш? Защо не ставаш доброволец , а седиш и плюеш хора , които не можеш да стигнеш по ум даже и с ракета? Учи медицина, стани доцент и тогава пиши. Аман от неграмотници. По-опасни са от всички корони взети заедно.
51.
До №50
26.03.2020 09:09:33
5
28
Той е работил и работи в Инфекциозна болница , сред инфекции, които са много по-опасни от короните. Стои до болни хора , а не на сергия , в бар или в офис. Избрал е да работи най- рисковата специалност в медицината срещу неадекватно заплащане.Наясно ли си , че ако инфекционистите се заразят в болницата ,това не им се признава за професионално заболяване, за разлика от болестите на бачкаторите.
50.
Любопитен
26.03.2020 08:20:47
28
33
Туй "светило" на българската наука, световно безизвестно, след като смята, че всеки тябва да го преболедува, тоз ми ти корона вирус, защо Мам...му, лее мозък от телевизионния екран и се крие зад разни "експертни съвети", ами не отиде доброволец в някоя болница!?! Нали е много компетентен и ......
Любопитен съм.....
49.
Ввс
26.03.2020 07:20:19
6
21
Какво излиза сега?Вирусолога казва че мерките няма да дадат резултат!Според мен ще защото дребния бизнес фалира и ако това цяляха успяха.Вечна му памет
48.
Два месеца
26.03.2020 05:20:50
13
26
Когато си стоиш в къщи и след 2 месеца излезеш навън, тези които са си обострили разни болести от застоял живот на кого ще ги припише Щаба :на вируса или на "случват се е такива неща." После ще питаме ли защо са станали повече тези, които си приказват сами по улиците?
47.
Гацата
26.03.2020 01:40:19
11
32
Значи тактиката е да стоим под ключ, докато изчезне и последният болен!! Ако ще и 2 години!! Чудесно, ще ВИ стигне ли тоалетната хартия ей?
46.
Трол
26.03.2020 01:39:00
17
33
Вече си мисля, че някой им плаща на тези двамата - Мангъров и онази другата, която обикаля студиата... Вече и децата знаят за бързите тестове и колко излишни са на този етап.
45.
Bulgarian_stupid_elector
26.03.2020 01:32:41
6
36
Ето как и без да сме доценти и медицински лица стигнахме до много просто и ясно заключение:
Грижи се за хората си и гледай да са здрави. Колкото по малко болни - толкова по добре!

А великите "бързи тестове" които могат да открият 20% от случаите ... са на практика излишни понеже грешката (80% тип 2) е прекалено голяма за гарантиране на стабилна система.
Ще се налага да се тествате отново и отново и накрая за да се докаже че теста е коректен ще се изисква допълнителен "бавен тест".

Е естествено това е добре за някои учреждения - например частни аптеки и частни лаборатории (тъй като учредените държавни няма да могат да се справят с пика).

Не е добре за тези които плащат и не печелят от тестовете - обикновенния данъкоплатец, бюджета, държавните лаборатории.

А ако ще давате пример с прилагане то на масовите тестове в Китай - спомнете си че те започнаха след като в карантинираната зона от ден 0 бяха минали вече над 30 дни. Ако до тогава си бил заразен то със сигурност си изградил антитела или си сериозно болен и си в болница.

Фактите и логиката са силно оръжие. :-)
44.
Bulgarian_stupid_elector
26.03.2020 01:17:01
7
31
Нека ви кажа и още неща за коеито едва ли се сещате.
Казват се логистика и бизнес зависимости.
Логистика - това са доставки и управлението им.
Примера е пак със
100000 пациента
25000 тежко болни
125000 медици
1 седмица за от 0-25000
4 седмици лечение.
Трябват ви за 1 седмица 25000 респиратора с консумативите им за 4 седмици и храна, лекарства, защитни средства за онези 125000 медицински лица дето ще се бъхтят тия 4 седмици. Имате и възможни 1000 жертви и около 5000 ангажирани с процедурите около тях.
Значи имате огромен и сложен за решаване логистичен проблем.
Ах да и скъп за решаване проблем.
При това понеже нямате изолация и рейтинга на разпространение е около 1.25 имате невероятния шанс в края на първата седмица да имате още 281469 заразени - следователно още 70367 тежко болни.
А сега нека вкараме и бизнес зависимостите :-)
Вашите млади (по-здравите 75000) работници не си стоят у дома а бачкат и произвеждат продукция за пазар който няма същата покупателна способност.
Липса на реализация - следва свръхпроизводство и цената пада. Освен това трябва да си набавят поне 25% от необходимите материали в обстановка със затруднена доставка - цената на доставка и материалите може да се качи, някои материали да не дойдат в срок а други да ги няма понеже вашите контрагенти и доставчици също са пострадали от пика на заболяването.
Освен това ако нямате достаъчно суровина в запас може и да не произведете нищо.
През това време намалялата с 1/4 работна сила е с понижен КПД и натоварена над нормалното.
Ей такива дребни детайли пропуска доц. д-р Мангъров...
Има и още ама да не ви отегчавам.
43.
Трол
26.03.2020 01:01:43
2
29
Тея надолу, дето обясняват кой ще живее и кой ще умре, само да ги питам: Знаете ли, като се задръстят болниците с тежко болни възрастни и хора с хронични заболявания, колко ще са косвените жертви? И ще има ли здравната с-ма ресурс ако получиш инфаркт или пострадаш при катастрофа и т. н. Да ти окаже адекватна и навременна помощ. Аз мисля, че няма да има.
42.
Уточнение
26.03.2020 01:00:07
2
46
Прав е но трябваше да направи едно уточнение: Ако не се затворим ще се разболеят много хора изведнъж и здравната система няма да издържи! Едно е да имаме 242 случая за 2 седмици, друго е 24 000 за същото време!
41.
Трол
26.03.2020 00:52:40
3
25
39: Не, не правят разлика... Даже и случващото се в Италия и Испания не може да ги трогне...
40.
ФЛАГМАН
26.03.2020 00:52:25
9
30
Ало защо сте изтрили коментара ми бе платени журналист чета? И на вас ли ви плащат като на Мангъров да има повече заразени и смъртни случаи? Искат да се отърват от пенсионерите и хората със заболявания, за да не плащат пенсии и социални помощи!
39.
Bulgarian_stupid_elector
26.03.2020 00:47:44
2
42
По принцип професора е прав.
Ама по принцип не е едно и също да имаш едновременно 100000 заразени със 25000 тежки случаи за 1 седмица и да имаш същото количество със 250 тежки случая за 10 седмици.
В единия случай ще ти трябват 125000 медика за една седмица а в другия ще можеш да ползваш 1250 медика 10 седмици.
Не смятате ли че има малка разлика?
38.
Трол
26.03.2020 00:44:54
8
32
Геца, Италия и Испания го карат колективния имунитет в момента. Искаш новия басейн да го правим морга? Хич не ме интередува на какво е шеф, това не варицела. Всички държави с либерални мерки една по една затягат положението. Защо? Защо продължава да тръби за бързите тестове? Тези тестове откриват антитела след поне 10 дни!!! И с тях не могат да се откриват новозаразени!!!! Стигат ли ти тези факти?? Доцент и куку не са несъвместими неща.
37.
xx
26.03.2020 00:08:44
0
12
@28
Reuters: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-draegerwerk-ventil/germany-italy-rush-to-buy-life-saving-ventilators-as-manufacturers-warn-of-shortages-idUSKBN210362
Други дебилни забележки, шебек слабоумен?!
36.
Антон
26.03.2020 00:07:55
7
25
Това със отслабването на имунната система без да съм доцент мога да го кажа, колкото и да не ни се иска прав е човека, жалко за тези които няма да могат да го преборят тоя гад.
35.
17 тъпия питащ
26.03.2020 00:02:34
8
26
Ами педалино да видя кадрите от обезлюденият Ухан, Испания, градове в Италия,в Русия Путин отмени гласуването за нова конституция на 22април и затвориха за седмица всички институции-неработна седмица за всички, а със сигурност няма да е седмица. Или си надрусан или или и двете надрусан педал.
Я ходи го бутни фостатана майка ти!
34.
До 32
26.03.2020 00:01:31
0
23
В меден рудник можеш спокойно да се разхождаш, там попа ръси със светена вода.
33.
xx
25.03.2020 23:59:01
1
9
@32
Предложи го на кмета... Или на районния.
32.
Таки
25.03.2020 23:58:53
18
23
Мангъров има право. Ако бърка в тезата си то заразените връщащи китайци ще рестартират епидемията, но виждаме че това не се случва. Повече са прекарали вируса и имат имунитет.
31.
XX 22, 29 Вирус
25.03.2020 23:52:50
7
10
ХХристинка много ги разбира, щото на млади години е била лекарка. Лекувала с уста кожени бишкоти и мустакати саралии.
30.
АЛОУ ДЪРЛЕЩИТЕ СЕ !!!
25.03.2020 23:35:27
11
12
НАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО СИ КАМ ВЪПРОСА ?????КОЙ ЩЕ УМРЕ И ПО КАКВА ПРИЧИНА???????ОТГОВОРА Е ::САМО ХОРА СЪС СИЛНО УВРЕДЕНО ЗДРАВЕ А МЕДИЦИНСКИЯ ТЕРМИН Е ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ!!!!!НОРМАЛНИТЕ ХОРА С ""ДОСТАТЪЧЕН"" ИМУНИТЕТ ЗАРАЗЕНИ С ВИРУСА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ //липсва симптоматика//ПРИМЕРИ МНОГО ОСОБЕНО ДЕЦАТА!!!!!!!!!!!!!!!!КАК БИХТЕ РЕАГИРАЛИ ЗНАЕЙКИ ЧЕ ЗАРАЗЯВАЙКИ СЕ ЩЕ ГО ПРЕКАРАТЕ НА КРАКА РАБОТЕЙКИ /съответно прехранвайки вас и семейството си /!!!!!!!!!!!!!!!КАК ЛИЧНО БИХТЕ ПРИЕЛИ СИТУАЦИЯ КОЯТО Е ВЪВ ВАША ВРЕДА И НА МНОГО ДРУГИ А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЯКОЙ ПЕЧЕЛИ И ИМА ИНТЕРЕС!!!
29.
Простият до ХХ
25.03.2020 23:32:19
10
18
Аааа, ясно разбрах!! Обаче щото съм много прост, искам да те попитам- на базата на това, че тестове се правят от дъжд на вятър, не е ли добре примерно и между отделните комплекси ( примерно в Бургас) пак да има КПП- та?? Щото аз примерно вчера ходих в Меден Рудник, аз не съм тестван и Меден Рудник не е тестван, значи веднага КПП! Даже е добре и на всеки етаж във блока да има КПП! Само на четвъртия в нашият блок ако може да няма, че ходя там при една комшийка за бахар! Ако може де!! Аз го обясних малко по АКАДЕМИЧНО, дано си ме разбрал!!
28.
*********
25.03.2020 23:12:04
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
XX
25.03.2020 23:05:04
8
17
@25
Пътувайки за някъде, значи отиваш да се срещаш с хора. Ако ти си заразен или те, шансът да се предаде съществува. Ако не пътуваш, поне това предаване не се осъществява. Тоест пикът на броя на заразените в момента, когато все още няма лечение, няма да е толкова голям. В случай на посещение на незасегнати места - остават си незасегнати.
Опитах се да го обясня като за възможно най прост човек. Надявам се да си разбрал.
ПП. Защо ли държавите затвориха границите, въпреки, препоръките на пачата урсула?!
26.
Гацата до ХХ
25.03.2020 23:02:32
9
15
Тъпите германци са поръчали 10000 апарата ли ве лек?!! Ебахти и простите дебили!
25.
onlytheStrong
25.03.2020 22:58:59
23
25
абе най-добре всички да се заразят с тоя псевдо грип пък който оцелее-оцелее много ви е страх за жалките ви животи-страхливци
24.
*********
25.03.2020 22:55:36
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
17 до хх
25.03.2020 22:53:58
10
43
Ще ми обясниш ли какво решават КПП- та, които са на всяка крачка и по които се губи ценен ресурс? Вирусът с камионче ли пътува и дебнат да го арестуват?!! Такива дебилни мерки са меко казано смешни!! И ти гарантирам, че ще отпаднат до броени дни! Колко време ще държат хората като затворници и ще им съобщават със съспенс как идва краят на света?! Без работа и без заплати?!! Колко време, как мислиш? Ако въобще мислиш де! Къде се спасителните мерки, даващи глътка въздух на всички? Стоим над адска взривна машина със закъснител!! Помни ми думите!!!!
22.
Инфекционист
25.03.2020 22:53:34
18
43
Toя има акъл колкото една копърка.
Той що не даде пример да се зарази доброволно, таман ще го преболедува и ще изгради антитела.
21.
pomorie
25.03.2020 22:51:01
19
17
този тъпак добре смята . 70 % от милиард и половина за него са 80 000 които са се заразили и затова е спряла пандемията при тях .
20.
XX
25.03.2020 22:43:04
13
23
@17
Някои от тези големи държави имат апарати за изкуствено дишане.
Колко има в България?
Четем, че били поръчали 15, като 10 са с пари от дарения. Германия е поръчала 10 000, а в щатите са заводите на филипс.
Ако детето ти легне и има нужда от такъв апарат, още ли ще мислиш дебилно, както сега?!
19.
*********
25.03.2020 22:42:47
8
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18.
*********
25.03.2020 22:35:17
7
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17.
Командера
25.03.2020 22:34:53
21
35
Ами тоз олигофрен дето дава акъл всички фа се заразят да вземе по желание първо той да се зарази после и семейството си да зарази нали е много отворен
16.
До 10
25.03.2020 22:33:51
20
39
Кои големи ве папагалче? Ще ми кажеш ли къде в изброените от теб държави има КПП- та на изходите на градовете и къде е ЗАБРАНЕНО на хората да се разхождат по паркове и градини на СЛЪНЦЕ (безусловно) ? Една от тези държави, които си изброил!! Къде ?!!!!
15.
молба
25.03.2020 22:32:20
12
14
много ви моля флегми, излезте в неплатен отпуск. саамо простотии. нищо позитивно. пречите на хората....
14.
*********
25.03.2020 22:30:27
14
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
13.
*********
25.03.2020 22:28:44
14
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
оф флегми !?!?!?
25.03.2020 22:26:13
8
11
мноо сте............!?!?!? ужас. скъсайте си свидетелствата--------заразяявате ни с простотии
11.
Гаца малоумно психарче
25.03.2020 22:25:27
25
10
100% си някой самотен откачалник прекаляващ с алкохола, останал сам и злобен. Аман от откачалки!
10.
Гацата до 10
25.03.2020 22:24:56
18
36
Ти откъде знаеш какво става в Германия, дето си наврян в хола на майка си вече 2 седмица?
9.
Колко тъп и нагъл
25.03.2020 22:22:22
33
29
Трябва да си за да твърдиш нещо различно от големитеКитай, САЩ, Русия, Германия, Франция и целият свят. Как може да се дава трибуна на психари. Малоумния Десочехльо се постра и покри, а тоз е другия кукуминдрел. Абе ей само тоз и Гацата са за доктор веднага. Ей това наглостта и оростотията нямат граници.
8.
Шарманд Колосанте
25.03.2020 22:20:08
32
57
Това е истината евала на човека аз също като разбирач го подкрепям. Всеки ще мине през тотото да те хване и това е кой ще загине кой ще оцелее естествен подбор. Но да седим облъчени като ненормални в къщи не е стратегия. Ставаме още по чужди един за друг, ако мякой се изкашля край враг е едва ли не. Бъдете по смели и вече нека всичко започ е с нормални темпове! Живи и здрави!
7.
Гацата до трол
25.03.2020 22:17:57
24
50
Куку?!! Началникът на ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ИБ СОФИЯ Е КУКУ?!! Ти не си ТРОЛ, ти си абсолютен и безусловен ОЛИГОФРЕН!! Питай стотиците, ако не хиляди майки на децата излекувани от това " куку"!! Кой ще те лекува от инфекцията ве, НЕКОМПЕТЕНТНИКО, пожарникаря и коремният хирург ли?!! Ти като те заболи зъб, при обущар ли отиваш?
6.
XX
25.03.2020 22:15:39
36
35
Тоя не никакъв доктор, а менте евроанлантически папагал.
Докторите спасяват хората.
5.
ПМГ Бургас
25.03.2020 22:12:23
31
72
70% от 5 милиона реално живеещи в БГ, това са 3.5 милиона.
4% от тях смъртност това са 140,000 умрели.
Това ли искаш, Мангъров?!
4.
Гацата
25.03.2020 22:10:36
8
56
И имайте впредвид, че много от нас вече го преболедуваха този шибан грип!!
3.
Трол
25.03.2020 22:09:42
30
60
Стига сте му давали гласност на това куку! Великобританския метод... какво стана, а? Нещо обърнаха палачинката. Сметнете колко е 5 % от населението и си представете какво ще стане ако в рамките на 2-3 седмици се озове в болницата с необходимост от интензивно лечение ?
2.
Гацата
25.03.2020 22:08:50
8
25
Айде сега да видим има ли трезвомислещи хора тук или само ТЕЛЕТА, които заслужават да бъдат заколени!!!
1.
motofen
25.03.2020 22:07:21
4
33
Грипът тип "Б" вече изчезна, официално от преди няколко дни. Оттук нататък, някой, който има гриподобни симптоми, е 99,9% сигурно, че е с коронавирус.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори