×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Политически сили обвиниха правителството, че лъже за кризисния пакет от 4,5 млрд. лв. за Covid-19


Политически сили обвиниха правителството, че лъже за кризисния пакет от 4,5 млрд. лв. за Covid-19
"Демократична България" и БСП се усъмниха в достоверността на числата, обявени вчера от премиера Бойко Борисов
25 Март 2020, Сряда, 14:18 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

"Демократична България" и БСП излязоха с остри критики към обявените мерки 

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството мобилизира 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса и заетостта във връзка с кризата заради коронавируса Covid-19. Днес обаче започнаха да се появяват съмнения в достоверността на изнесените числа.

С позиции по темата излязоха от извънпарламентарната коалиция „Демократична България“ (ДБ), а след това и от БСП.

В становището на ДБ се посочва: „Поставен под силен обществен натиск, МС представи досегашните си половинчати и неефективни предложения като “пакет от 4,5 милиарда лв.” за подпомагане на бизнеса. В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес.“

Впоследствие пресконференция дадоха представители на БСП.

Румен Гечев първо обясни, че соцпартията по принцип подкрепя част от мерките.

След това обаче последва каскада от критики.

„Ние имаме много сериозни бележки и допълнителни въпроси към правителството. Първо, буди недоумение как правителството и г-н премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 милиарда в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда, тъй като нашите сметки показват, че даже и с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2,270 млрд. лв, а не 4,5 млрд. От тези 2,270 млрд. като извадите 600-те милиона лв., които са, както казах, фактически данъчна ваканция (това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава) и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца... Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това, не само че тази сума е под 2 милиарда – 1,770 млрд. лв, но там има едни странни изчисления на г-н премиера и на българското правителство, и министърът на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие (ББР), щели да доведат до 2,5 милиарда кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика, тъй като не е показано как точно са изчислили, че тази мултипликация – пет... може би те имат предвид това, че увеличението на капитала на ББР ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Но ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити, ще бъде точно 2,5 млрд. Тя най-вероятно ще бъде значително по-малка и няма как да бъде 2,5 млрд. или повече“, заяви Гечев.

В позицията на ДБ също пише, че „бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР“.

„Демократична България“ и БСП имат и други забележки спрямо ББР, която всъщност представлява държавна квазибанка.

„Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта“, пишат от ДБ.

Румен Гечев от БСП пък посочи: „Нашите сериозни претенции са следните. Първо, и към момента, за съжаление, Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват основно за малки и средни фирми. За голямо съжаление, по наша достоверна информация значителна част от кредитите се предоставят на крупни български бизнесмени, в кавички – така да ги наречем; една малка група, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони и ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. лв. ще отидат сега при фирмите, които изпитват остра нужда от такива кредити при преференциални условия – това са малките, средните фирми и някои от големите фирми в най-засегнатите отрасли.“

Според ДБ, предложеното покриване на 60% от заплатите е пиар мярка и имитация на загриженост. 

“То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити. 60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка. Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия“, смятат от „Демократична България“.

Подобно мнение изрази и Румен Гечев от БСП. Според него съотношението 60/40 за изплащане на заплатите, разпределено между държавата и фирмите, не е в интерес на бизнеса и не много от работодателите ще се възползват от тази мярка.

Гечев даде пример с Румъния, където държавата поемала 75%.

От „Демократична България“ имат критики към програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск.

Според тях това е крайно неефективна и несправедлива мярка.

Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване, е позицията на ДБ.

Според нея, отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта. 

“Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото.

Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 (т. нар. мярка 60/40 – б.а.) – под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи“, завършва позицията на ДБ.

От БСП също имаха критики в тези насоки. Румен Гечев обясни, че соцпартията ще предложи свой пакет от мерки, като за целта се правят консултации и с браншови организации.


В категории: Бизнес , Политика


15
Коментара по темата
15.
Дай България и БСП
26.03.2020 00:44:31
1
1
Тези толкова "успешно управлявали" политически сили хахахаа
Сиамските близнаци БСП и СДС на Костов поделили си ориватизацията 60%на 40% защото при правителството на Виденов преди Костов е 60% от приватизацията и после при Костов останалите 40%. А Костов завършилия политикономика в Москва е демократ колкото и космонафт.
14.
Руменчо Гечев
25.03.2020 20:16:56
1
8
БСП предлага да се постъпи както при Виденов,но подобрено с опита на Мадуро,фалити на банки,всички милионери,пенсионерите също с пенсии от3 до 5$! 1$ да стане поне 10 000 лева!Може да не е много добре при ГЕРБ,но при БСП е страшно!
13.
МОЛБА ДО БСП
25.03.2020 15:51:52
7
16
МОЛЯ ВИ НА ФОНА НА ТАЗИ КРИЗА САМО ГЕЧЕВ ДА НЕ ДАВА СЪВЕТИ.МАХНЕТЕГО ТОЯ КОРИФЕЙ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОВАЛИ.
12.
emigrant
25.03.2020 15:50:32
0
7
Терористи.
11.
Трол
25.03.2020 15:41:40
4
11
Чудесен повод да ошушкат държавата..
10.
Да
25.03.2020 15:35:17
8
14
Нищо чудно пърдят в едно гърне. За
бсп/бкп И ДБ успехите на правителството и щаба в борбата с вируса има убийствени последици.
Едните ще изгубят с още по голям процент изборите догодина А другите няма да помиришат парламента. За това чрез доверените им медии и Радев бясно ще хулят и омаловажават всичко което прави и
ще направи правителството.
9.
Нямам думи направо
25.03.2020 15:21:03
7
19
Абсолютно точно са му го казали на Горанката. Същите въпроси и аз си задавах тези като им гледах икономическите мерки. Уж ще плащат, но по-скоро ще взимат. Ето в Бургас например уж щели да опрощават таксите за ясли и детски градини от 13.03. до края на извънредното положение... то оставаше и да прибират такси когато никой не си води детето... Нямам думи направо
8.
емигрант
25.03.2020 15:13:11
11
24
Намираме се във воина с вируса . Икономиката е в колапс, Жалко за нас българите , че имаме управляващи не на мястото си. Недостойно е поведението на един министър председател начина по които говори и как това се стила като стил на поведение надолу. Лъжи и пак лъжи , но аз искам да попитам в България има толкова професионалисти , Вие къде сте , страх и от какво - това до което ще стигнем с тази лъжа , кражба от ГЕРБ. Вземете се в ръце , ще стане късно когато се събудите . Какво ще стане с България, връщат се толкова от чужбина , дали няма да сме по зле от Италия ?
7.
Опитен
25.03.2020 15:12:54
7
17
Безумецът некадърник Румен Гечев съветваше Жан Виденов преди 24 години. Накара го да направи основния лихвен процент 300 процента. После доларът стана 3000 лева за долар.
6.
ХХрисе
25.03.2020 15:08:23
3
9
Чудно ми е твоите сметки как ще излязат на края на лятото? Сметни ги 7 месеца без рушвети ,без доходи на жена ти , отделно дължиш наеми за помещения ,отделно заплата на социален работник ,отделно от това 7 месеца ще си учител .Не искам да съм на твоето мястосега ,но лятото е дълго и вратите на Саян винаги ще са отверени за теб.Приятно прекарване ,, приятелю,,
5.
XX 1-Вирус
25.03.2020 15:07:37
12
17
ХХрисо, бивши ченгета от Държавна сигурност, перачи на пари и съдружници на Андрей Луканката да не се обаждат. Хората още ги помнят как откраднаха, изпраха и изчистиха последните заеми преди 10.11.1989. Замълчете, престъпници и убийци.
4.
Asae
25.03.2020 14:56:46
9
19
Я виж ти пак селски номера на тъпи мутри
3.
Е
25.03.2020 14:53:04
13
34
Той и водопровода за Перник щеше да струва 5 млн. лв , а вече е над 25 млн. И щеше да стане до месец, а тече трети. За цената на зала Армеец Бургас и за срока на построяването й просто не ми се говори. Така че цифрите и сроковете в България са повече за постигане на психологически ефект отколкото да имат някакво значение.
2.
Динко
25.03.2020 14:49:27
4
19
Молба до Генерала -не обявявайте рязко деня в който сме се справили с коронавируса ,защото в същия ден ще загинат повече хора защото от радост ще се напият до смърт,други ще стрелят от кеф,ще карат пияни,ще скачат от тераси,ще хукнат при любовниците ,ще изтеглят кредити .Така ,че не от раз а постепенно.
1.
XX
25.03.2020 14:42:38
11
33
Eдно, че нефелът горанов, даже да му го кажат, нищо не разбира и второ - грешките в сметките му са в рамките на 500 000 000. Доказал е и двете твърдения с факти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни

Най-добрият начин човек да достигне до оргазъм е да не очаква такъв

4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България 4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България

Издъхна 74-годишна жена, която бе приведена в Интензивното преди ден

Учените разкриват защо изневеряваме Учените разкриват защо изневеряваме

Повод за изневяра в една връзка е скуката в нея

Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, уточняват синдикати

4 зодии, които не се плашат от изолацията 4 зодии, които не се плашат от изолацията

Вижте кои са те

Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията

Времето ще става все по-хубаво и ще е много трудно да се спазват забраните. Съжалявам, но няма друг начин, каза кметът Димитър Николов

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Прагът за право за обезщетение бе свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден

Диян Петров е съкратен заради кризата, приятелката му е бременна, има и ипотечен кредит на плещите си и се намира в безизходица

Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат

17-годишната изпълнителка сподели в мрежата какво я мъчи

Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+) Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+)

Къде е смелият и красив мъж, който да победи вируса и да ме спаси, написа Мария Лиман към атрактивна своя снимка на дивана

Armani заряза модата. Шие предпазни облекла Armani заряза модата. Шие предпазни облекла

Въпросните изделия ще са за еднократна употреба

899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания 899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания

Към днешна дата броят на починалите в Италия надмина 10 000, В Испания са 5690

Кралица Елизабет II остава без рожден ден Кралица Елизабет II остава без рожден ден

Действителният рожден ден на кралица Елизабет Втора е на 21 април

От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история, описва общото между пандемията през 14 век и тази днес

Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Актьорът Том Ханкс и съпругата му вече се излекуваха Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса В Европа са плъзнали и фалшиви здравни работници - обират домове и болници Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Най-големият проблем пред всички болници е липсата на предпазни облекла за лекарите, признава медикът
Ген. Мутафчийски Ген. Мутафчийски По-добре опашки от коли на КПП-тата в страната, отколкото кервани с трупове Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Що не им пука на ромите за коронавируса?
- Щото бабите и дядовците им са на около 30 години.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Търся семейство за размяна на апартаментите за Великден.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори