×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Политически сили обвиниха правителството, че лъже за кризисния пакет от 4,5 млрд. лв. за Covid-19


Политически сили обвиниха правителството, че лъже за кризисния пакет от 4,5 млрд. лв. за Covid-19
"Демократична България" и БСП се усъмниха в достоверността на числата, обявени вчера от премиера Бойко Борисов
25 Март 2020, Сряда, 14:18 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

"Демократична България" и БСП излязоха с остри критики към обявените мерки 

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството мобилизира 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса и заетостта във връзка с кризата заради коронавируса Covid-19. Днес обаче започнаха да се появяват съмнения в достоверността на изнесените числа.

С позиции по темата излязоха от извънпарламентарната коалиция „Демократична България“ (ДБ), а след това и от БСП.

В становището на ДБ се посочва: „Поставен под силен обществен натиск, МС представи досегашните си половинчати и неефективни предложения като “пакет от 4,5 милиарда лв.” за подпомагане на бизнеса. В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес.“

Впоследствие пресконференция дадоха представители на БСП.

Румен Гечев първо обясни, че соцпартията по принцип подкрепя част от мерките.

След това обаче последва каскада от критики.

„Ние имаме много сериозни бележки и допълнителни въпроси към правителството. Първо, буди недоумение как правителството и г-н премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 милиарда в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда, тъй като нашите сметки показват, че даже и с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2,270 млрд. лв, а не 4,5 млрд. От тези 2,270 млрд. като извадите 600-те милиона лв., които са, както казах, фактически данъчна ваканция (това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава) и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца... Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това, не само че тази сума е под 2 милиарда – 1,770 млрд. лв, но там има едни странни изчисления на г-н премиера и на българското правителство, и министърът на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие (ББР), щели да доведат до 2,5 милиарда кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика, тъй като не е показано как точно са изчислили, че тази мултипликация – пет... може би те имат предвид това, че увеличението на капитала на ББР ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Но ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити, ще бъде точно 2,5 млрд. Тя най-вероятно ще бъде значително по-малка и няма как да бъде 2,5 млрд. или повече“, заяви Гечев.

В позицията на ДБ също пише, че „бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР“.

„Демократична България“ и БСП имат и други забележки спрямо ББР, която всъщност представлява държавна квазибанка.

„Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта“, пишат от ДБ.

Румен Гечев от БСП пък посочи: „Нашите сериозни претенции са следните. Първо, и към момента, за съжаление, Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват основно за малки и средни фирми. За голямо съжаление, по наша достоверна информация значителна част от кредитите се предоставят на крупни български бизнесмени, в кавички – така да ги наречем; една малка група, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони и ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. лв. ще отидат сега при фирмите, които изпитват остра нужда от такива кредити при преференциални условия – това са малките, средните фирми и някои от големите фирми в най-засегнатите отрасли.“

Според ДБ, предложеното покриване на 60% от заплатите е пиар мярка и имитация на загриженост. 

“То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити. 60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка. Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия“, смятат от „Демократична България“.

Подобно мнение изрази и Румен Гечев от БСП. Според него съотношението 60/40 за изплащане на заплатите, разпределено между държавата и фирмите, не е в интерес на бизнеса и не много от работодателите ще се възползват от тази мярка.

Гечев даде пример с Румъния, където държавата поемала 75%.

От „Демократична България“ имат критики към програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск.

Според тях това е крайно неефективна и несправедлива мярка.

Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване, е позицията на ДБ.

Според нея, отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта. 

“Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото.

Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 (т. нар. мярка 60/40 – б.а.) – под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи“, завършва позицията на ДБ.

От БСП също имаха критики в тези насоки. Румен Гечев обясни, че соцпартията ще предложи свой пакет от мерки, като за целта се правят консултации и с браншови организации.


В категории: Бизнес , Политика


15
Коментара по темата
15.
Дай България и БСП
26.03.2020 00:44:31
1
1
Тези толкова "успешно управлявали" политически сили хахахаа
Сиамските близнаци БСП и СДС на Костов поделили си ориватизацията 60%на 40% защото при правителството на Виденов преди Костов е 60% от приватизацията и после при Костов останалите 40%. А Костов завършилия политикономика в Москва е демократ колкото и космонафт.
14.
Руменчо Гечев
25.03.2020 20:16:56
1
8
БСП предлага да се постъпи както при Виденов,но подобрено с опита на Мадуро,фалити на банки,всички милионери,пенсионерите също с пенсии от3 до 5$! 1$ да стане поне 10 000 лева!Може да не е много добре при ГЕРБ,но при БСП е страшно!
13.
МОЛБА ДО БСП
25.03.2020 15:51:52
7
16
МОЛЯ ВИ НА ФОНА НА ТАЗИ КРИЗА САМО ГЕЧЕВ ДА НЕ ДАВА СЪВЕТИ.МАХНЕТЕГО ТОЯ КОРИФЕЙ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОВАЛИ.
12.
emigrant
25.03.2020 15:50:32
0
7
Терористи.
11.
Трол
25.03.2020 15:41:40
4
11
Чудесен повод да ошушкат държавата..
10.
Да
25.03.2020 15:35:17
8
14
Нищо чудно пърдят в едно гърне. За
бсп/бкп И ДБ успехите на правителството и щаба в борбата с вируса има убийствени последици.
Едните ще изгубят с още по голям процент изборите догодина А другите няма да помиришат парламента. За това чрез доверените им медии и Радев бясно ще хулят и омаловажават всичко което прави и
ще направи правителството.
9.
Нямам думи направо
25.03.2020 15:21:03
7
19
Абсолютно точно са му го казали на Горанката. Същите въпроси и аз си задавах тези като им гледах икономическите мерки. Уж ще плащат, но по-скоро ще взимат. Ето в Бургас например уж щели да опрощават таксите за ясли и детски градини от 13.03. до края на извънредното положение... то оставаше и да прибират такси когато никой не си води детето... Нямам думи направо
8.
емигрант
25.03.2020 15:13:11
11
24
Намираме се във воина с вируса . Икономиката е в колапс, Жалко за нас българите , че имаме управляващи не на мястото си. Недостойно е поведението на един министър председател начина по които говори и как това се стила като стил на поведение надолу. Лъжи и пак лъжи , но аз искам да попитам в България има толкова професионалисти , Вие къде сте , страх и от какво - това до което ще стигнем с тази лъжа , кражба от ГЕРБ. Вземете се в ръце , ще стане късно когато се събудите . Какво ще стане с България, връщат се толкова от чужбина , дали няма да сме по зле от Италия ?
7.
Опитен
25.03.2020 15:12:54
7
17
Безумецът некадърник Румен Гечев съветваше Жан Виденов преди 24 години. Накара го да направи основния лихвен процент 300 процента. После доларът стана 3000 лева за долар.
6.
ХХрисе
25.03.2020 15:08:23
3
9
Чудно ми е твоите сметки как ще излязат на края на лятото? Сметни ги 7 месеца без рушвети ,без доходи на жена ти , отделно дължиш наеми за помещения ,отделно заплата на социален работник ,отделно от това 7 месеца ще си учител .Не искам да съм на твоето мястосега ,но лятото е дълго и вратите на Саян винаги ще са отверени за теб.Приятно прекарване ,, приятелю,,
5.
XX 1-Вирус
25.03.2020 15:07:37
12
17
ХХрисо, бивши ченгета от Държавна сигурност, перачи на пари и съдружници на Андрей Луканката да не се обаждат. Хората още ги помнят как откраднаха, изпраха и изчистиха последните заеми преди 10.11.1989. Замълчете, престъпници и убийци.
4.
Asae
25.03.2020 14:56:46
9
19
Я виж ти пак селски номера на тъпи мутри
3.
Е
25.03.2020 14:53:04
13
34
Той и водопровода за Перник щеше да струва 5 млн. лв , а вече е над 25 млн. И щеше да стане до месец, а тече трети. За цената на зала Армеец Бургас и за срока на построяването й просто не ми се говори. Така че цифрите и сроковете в България са повече за постигане на психологически ефект отколкото да имат някакво значение.
2.
Динко
25.03.2020 14:49:27
4
19
Молба до Генерала -не обявявайте рязко деня в който сме се справили с коронавируса ,защото в същия ден ще загинат повече хора защото от радост ще се напият до смърт,други ще стрелят от кеф,ще карат пияни,ще скачат от тераси,ще хукнат при любовниците ,ще изтеглят кредити .Така ,че не от раз а постепенно.
1.
XX
25.03.2020 14:42:38
11
33
Eдно, че нефелът горанов, даже да му го кажат, нищо не разбира и второ - грешките в сметките му са в рамките на 500 000 000. Доказал е и двете твърдения с факти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венета Райкова атакува Мария Игнатова в книга Венета е канила в някогашното си предаване “Горещо” Мария, но тя винаги отклонявала поканите й, защото изобщо не си падала по простоватите въпроси Биков: Защо се протестира срещу правителството като НСО и прокуратурата не са под контрола на Борисов? Биков: Защо се протестира срещу правителството като НСО и прокуратурата не са под контрола на Борисов?

Нека тези хора, които хвърлиха знамето в храстите, да бъдат разследвани и уволнени, призова той

Шоуто на Николаос Цитиридис пада от ефир, бТВ го свали извънредно Шоуто на Николаос Цитиридис пада от ефир, бТВ го свали извънредно

Снощното предаване бе отменено, телевизията твърди, че ще го върне през септември

 

Щабът да отиде на дебат с всички критици, иначе от утре отварям дискотеките, каза премиерът Щабът да отиде на дебат с всички критици, иначе от утре отварям дискотеките, каза премиерът

Да имало експертен дебат, който медиите и обществеността да видят, призова министър-председателят

Килърите на Алексей Петров трябвало да ликвидират Делян Пеевски Килърите на Алексей Петров трябвало да ликвидират Делян Пеевски

Заради това му е сложена охрана от НСО, съобщи премиерът

 

Калина Паскалева: Видях и доста криминали елементи на протеста Калина Паскалева: Видях и доста криминали елементи на протеста "Жената на един от биячите на журналиста Слави Ангелов предаваше на живо", твърди скандалната писателка Бойко Борисов: От видеото в Росенец видях едни хора да правят филм, а НСО - всичко възможно, за да изглежда автентично Бойко Борисов: От видеото в Росенец видях едни хора да правят филм, а НСО - всичко възможно, за да изглежда автентично

Според премиера било видно, че имало сценарий, а сценаристите вчера се показали, причината била предстоящото приемането на държавата ни в Европейския банков съюз

Джендър осъди България, не му дали да си смени пола Джендър осъди България, не му дали да си смени пола Европейският съд присъди 15 000 евро обезщетение на Й.Т. за преживения тормоз да не завърши превръщането си от жена в мъж Разследват Боил Банов заради строеж на небостъргач на метри от паметник на културата Разследват Боил Банов заради строеж на небостъргач на метри от паметник на културата

 Мафията не е в прокуратурата, а в политиката и прошка няма да има, заяви главният прокурор Иван Гешев

Ченгета арестуваха дилърите на марихуана в ж.к."Меден рудник" Ченгета арестуваха дилърите на марихуана в ж.к."Меден рудник"

Задържаните са оперирали на пазара с лека дрога - марихуана

 

 

Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила

33-годишната Ная Ривера плавала в лодка заедно с 4-годишния си син

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори