×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Емил Караниколов: Всеки може да изтегли кредит до 1500 лева, обезпечението е трудовият договор


Емил Караниколов: Всеки може да изтегли кредит до 1500 лева, обезпечението е трудовият договор
Министърът на икономиката намекна, че може да се стигне до масови съкращения на работници заради пандемията от коронавирус
25 Март 2020, Сряда, 10:11 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Парите ще бъдат отпуснати от Българската банка за развитие, каза министърът на икономиката

200 млн. лева ще бъдат отделени за безлихвени кредити. Парите ще бъдат отпуснати от Българската банка за развитие. Това е социална мярка за служители, които са пуснати в неплатен отпуск, каза в "Тази сутрин" по бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Служителите ще могат да взимат безлихвен кредит до 1500 лева. Единственото обезпечение, което трябва да предоставят, е само трудовият им договор“, обясни той.

„Целта е от една страна да подпомогнем бизнеса да не освобождава човека, а от друга той да има през следващите един-два месеца оборотни средства. Парите ще дойдат от Българската банка за развитие, но тъй като тя няма развита търговска мрежа, те ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Периодът за връщане ще е години“, заяви министърът. 

„Тези мерки, които бяха представени вчера, са реални. Те са краткосрочни. В момента анализаторите не могат да дадат ясна картина на световната икономика“, добави той.

Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нанася на българската икономика.

Осигурихме 500 000 млн. лева, които ще покрият здравните нужди и изисканията за това държавата да осигури необходимите условия за работа на лекарите, заяви Караниколов. 

„В случай, че бизнесмените решат да запазят служителите си, може да си позволят да покриват 40% от възнаграждението с цел всичко, което се плаща като осигуровки, да влиза отново в бюджета. Нужни са пари за бъдещи разходи в случай, че се стигне до сценарий до мащабни съкращения в българската икономика“, добави той.

„Армията е с призвание да помага на народа. Държави, които са много по-демократични от България, изкараха военните на улицата“, заяви изтъкна министърът.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов отбеляза, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

„Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании“, каза още той.
 


В категории: Бизнес


28
Коментара
28
Коментара по темата
28.
Комедианти
26.03.2020 03:29:05
0
2
Толкова са прозрачни в безизходицата си, също жалки и смешни. Измислят простотия след простотия. Шайка некадърници и неграмотници - това представлява правителството. Трябва да си изключително тъп за да си помислиш, че бизнеса не може да сметне 2 и 2 като вас. Единствената "работа", която умеете е да крадете, акъл за крадец не се иска. Естествено, че всеки един работодател в миг ще съкрати целия си персонал вместо да се възползва от "щедрата помощ", която му предлагате. Ддс-то нямало да се опрощава - хахаха. Кое точно Ддс бе тъпаци, всичко е замразено, само дразните хората така или иначе нищо няма да получите, изумявам от това какви тъпанари управляват тази държава, това да не ви е битака бе, алъш вериш, тука има тука нема. Личи си че имате умения само да взимате, поне да бяхте си наели някой експерт да ви каже как се прави "даването", и дотам акъла не ви стига. Щом в началото се оплетохте като свиня в калчища, представете си след 1 месец какво ще представлявате - когато спрете да плащате обезщетенията за съкратените(ако въобще започнете де), а ви чакат пенсии и бонус купища безработни и никакви постъпления. Тия авансови данъци които ги искате ще ги получите, ако раздадете по една печатница за пари на всеки бизнес. Как може да се надявате да получите и една стотинка авансово - пари се взимат ако ги има, а вие докарахте човека да живее ден за ден, така че той няма нищо което да ви даде след като не работи. Толкова сте се самозабравили, че и този факт пропуснахте.
27.
Bingo
25.03.2020 15:28:12
2
3
Видяхте ли какъв балон се оказа икономическият растеж на Бойко, и така наречения излишък. Всичко се оказа лъжа. Всеки ден чуваме как в другите държави се отпускат пари на засегнатите, само Бойко отпуска кредити.
26.
Криза
25.03.2020 14:33:29
0
6
Малоумник,всички си плащаме данъците,ще ми дава кредит. Окрадена държава. Така се грижи за народа си с кредит.
25.
Бончо
25.03.2020 13:49:28
1
6
Хората очакват истински мерки като в другите държави. Опрощаване на кредити, увеличение на пенсии и заплати, допълн пенсия. Великобритания дава 2 400 паунда месечно дори и за техния стандарт това си е гарантиран доход НАД средния. Хайде да не изброявам какви са мерките във всяка една държава поотделно. Нашата държава предлага робство. Кредитно. Пари ще получат тези които имат най-много Банките. Държавата дава на себи си чрез ББР тя на когото реши. Гражданина получава не помощ, а заем от държавата. Голяма работа че е безлихвен борча си е борч, а таксите по кредита няма да са за сметка на банката а за сметка на клиента. Връх на всичко е че заема ще се дава на хора които са в неплатена отпуска т.е. като се върнат на работа тръгват от минус, заплатата им шем ще отива за данъци и осигуровки на държавата, хем да връща заема на държавата.
24.
Бонко Донков
25.03.2020 12:51:29
1
28
А вие, всичките които сте писали тук, какво сте очаквали? Да раздават по 5000 лв. кеш пари на ръка? Не се ли научихте, че когато има криза, винаги работниците и обикновенните хора го отнасят най-много. Запомнете го това и се опитвайте да пестите когато може. Защото тези кризи се повтарят през 7-8 години. А сегашната криза ще е най-тежката от всички. Пожелавам ви на всички здраве и късмет.
23.
МТ
25.03.2020 12:48:43
69
2
една гайда да ми изсвириш за 1200,става ли?c
22.
Бонко Донков
25.03.2020 12:46:47
1
30
Магдалена, то е написано коя банка ще дава безлихвените кредити. Те вчера го приеха, ти днес веднага искаш кредит да вземеш. Плюс условието е да имаш трудов договор. В твоето положение, както написа, че си работила без договор не мисля, че ще ти дадат кредит.
21.
XY
25.03.2020 12:45:17
0
4
Тези от рода на този хубосник Караниколов, се подиграват с работещия народ. Има ли хора без кредити в момента ? Много са малко и точно те няма да са кандидати.
20.
Казах
25.03.2020 12:32:18
2
5
Всичко живо което е на държавна софра,да минава на минимална заплата и без бонуси и прочие. Пари да им се отпускат само за униформи, и противзаразни аксесоари и препарати
19.
Магдалена
25.03.2020 12:09:21
8
13
При проверка в няколко банки!!!! Даваме БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ при условие,че Цкр чисто!!!!! В смисъл такъв да нямаш закъснение по текущи кредити!!!!!! Какво означава това ,че ,,БОГАТИТЕ " ще живеят а бедните ще умрат!!!!!! Сетих се като гледах миналия месец колко семейства искаха помощ за болните си ДЕЦИЦА как плачеха и се молеха за финансова помощ!!!!!!! Ами онова малко момиченце ,не си спомням името му родителите му се молеха за сумата от 50.000 евро за лечение в Турска клиника !!!!! Никой не реагира и за съжаление детенцето почина!!!!!! А СЕГА изведнъж всички хранителни вериги БИЗНЕСМЕНИ правят дарения!!!!! И колко още болни има дечица ,възрастни от страшни болести един, не дадоха по телевизията !!!! Аз дарявам толкова пари за лечението на това детенце!!! Или нещо подобно!!! Много жалко дано Господ да ни пази да сме живи и здрави ние и наще семейства!!!!! А тези , който ни доведоха до това!!!! Господ рано или късно ще им го върне!!!!!!
18.
Шменти капели
25.03.2020 12:08:38
1
10
Вие да не мислите, че Горанов ги дава тия 60% щото е много добър и мисли за хората? Той ги дава, за да не се съкращават хора, щото като му дойдат в бюрото по труда и ще трябва да плаща в пъти повече за обезщетения за безработица. А тия 60% всъщност не са такива каквито изглеждат. Те не включват осигуровки и т.н, които тлябва да плати работодателят, т.е за работодателят са 40%+осигуровките. Обаче много фирми дават заплати и бонуси, вие нали не си мислите че като няма работа ще се изплащат и бонуси? Така възнаграждение от 1200лв може да е от заплата от 600лв и бонус от 600лв. 60% от брето 600лв - държавата ще плати макс по 300лв. Със сигурност няма да има високи позиции, с високи заплати които ще влязат в тези сметки. Добре си е направил сметката Горанов. Иска да плати 1 път 300лв за неограничен период от време, вместо да плаща примерно няколко месеца повече от борсата. И след като спряха плащанията от бюджета, най-вероятно ще забавят плащането и на тези пари
17.
Бургас
25.03.2020 12:00:25
1
7
Не разбирате ли, че подготвят почвата за още един голям кредит / 2-3 000 000 000/ ? После ще кажат, ами заради кризата бяхме принудени да го изтеглим.
16.
Магдалена
25.03.2020 11:44:43
0
15
Искам да попитам аз като съм съкратена от Януари месец дори нямам и право на борса ,защото трябва да минат няколко месеца ат последната регистрация!!!! Как ще си гледам детето!!!!! И другато ,което ме интересува хората , който са били на надница без договор,защото много са така аз съм една от тях тъкмо почнах на 11.03 ,2020 год. На 13,03 2020 да подпиша договор със работодателя и дойде заповедта за затваряне на заведенията!!!!!! Как ще оцеляваме ние и нашите семейства Г-н Борисов!!!!
15.
Еййй
25.03.2020 11:18:22
0
18
Измислена държава !!! Дърпай то 1500 лв и живей с тях два месеца измислен герой!!!Не стига че ни поставяте на колене ами и пари да ви дължим!!! Застреляй се!!!
14.
до Горския Горанов
25.03.2020 11:01:02
2
13
Горанов с тези социалистически методи за 2 месеца ще изпапкаш държавните резерви !
И после какво ,ще теглиш кредити ?! Кризата ще продължи поне 2 години ,колко кредита ще теглиш .с колко милиарда ще задължиш България 10-20 млрд.!? И накрая заради тази политика ,няма да има нито пари ,нито фирми ,а само дългове и фалити
13.
икономист
25.03.2020 10:53:36
1
15
Това се едни МалоУмни "мерки" !!!
Какви заплати ще плащаш на персонал който няма работа и докога ??? Няма поръчки ,няма клиенти ,как така ще поддържаш нещо неработещо - много ясно ,че
парите ще потънат в "правилните" фирми .
Правилното е никакви харчове за персонал- освобождават се и държавата да ги храни през трудовата борса, т.е. фирмите да имат право веднага да ги съкращават и освобождават и да затварят дейността до приключване на епидемията .
Респективно финансово подпомагане на така затворените стопански субекти ,чрез отсрочване или опрощаване на кредитити и дългове , финансово подпомагане и избягване на фалититите.
Т.е. сбъркана е философията на помоща .Трябва да насърчава нерентабилните бизнеси да затварят и освобождават персонал и подпомагане на последните през борсата ., и подпомагане на неработещите фирми ,чрез горните мерки.(да се запази съществуването макар и замразени на тези бизнеси )-,които след преминаване на кризата да бъдат подпомогнати за нов рестарт.
p.p.С сегашните мерки на малоумни фин.министър просто за 1 месец ще се изяде и издъни целия държавен резерв.
12.
Боко дава
25.03.2020 10:52:56
2
13
Питеци, ако оставите и сега тия да ви се подхилкват нагло от екрана и да ви подиграват по такъв брутален начин, то вие ще бъдете най-големите отрепки на света ,съпоставими само с отпепките от сев. Корея ама като ви знам манталитетчето, а честито отрепки жалки.
11.
до 7 Кольо
25.03.2020 10:44:56
2
14
Нали това е великата икономическа мисъл на Горанов. Ще изтеглиш кредит или ще извадиш от милиярдите ти спестени в банки (по Борисов) и с него и 60% от Горанов ще му платиш обратно за осигуровки. Хитро. Давам ти пари за да добавиш още малко и да ми ги върнеш !
10.
hristiana
25.03.2020 10:44:23
4
12
Момичета как се справяте с либидото, че сега не можем да излизаме и да се срещаме , всички любовници са си със съпругите вкъщи, направо такъв сърбеж, какво ли не опитах вече, вибратори, бутилки, дезодоранти, не усетя ли да ми го набабани туптящия не ми минава желанието, дайте съвет как да се справим, че тука даже комшията 70годишен дядо ме отбягва
9.
Млад и неопитен
25.03.2020 10:43:57
5
25
Почвам да си мисля, че през комунизма хората са били по-свободни отколко от днешния тоталитарен гербаджийски режим.
8.
КороноТъпак
25.03.2020 10:41:30
6
18
Заложна къща "БЪЛГАРИЯ" ! Магазин за пари ! Гарантирано от ГЕРБ ! Единствената държава ,която вместо помощи раздава .. кредити ! УНИКАЛНО ! Но сбъдването на Голямата Мечта на Бойко е близо. Когато изкомандва армията и тръгне по улиците мисля, че ще вдигне кръвното от кеф !Както всяка диктатура и тази всичко което прави е единствено и само за нас ! За нашето здраве. За нашето бъдеще. И дори ние да не го разбираме, него Диктаторът, той пак ще се грижи за нас !
7.
Колю
25.03.2020 10:40:21
5
33
ИДИОТИ, от къде собственика на неработещ магазин, ще вземе пари да плати тези 40% на работниците си, които с осигуровките стават 60%.! ОТКЪДЕ бе гербаджийски идиоти!
6.
Луда работа
25.03.2020 10:36:02
5
20
1500лв за 2 месеца?
Нека тоя да поживее с 800лв на месец да го видя
5.
Kolio
25.03.2020 10:33:06
2
9
Някои май не познава цифрите ?!
4.
Тарикат
25.03.2020 10:32:38
1
15
Да, то и с КТБ беше така. Теглете кредити, държавата плаща. Лесни пари.
После държавата ще тегли заеми от МВФ и ще увеличава данъците.
Честито!
3.
Сл.бряг
25.03.2020 10:28:19
2
22
Започна се второ КТБ
2.
Некадърници
25.03.2020 10:26:50
3
36
Като самоосигуряващо се лице, непопадащо в българската “модерна система, която разглежда всички възможни хипотези”, наречено от финансовия министър “маргинал” и “социално изолирана, за която държавата едва ли може да направи нещо”, обещавам да не правя нищо друго, освен да спазвам препоръките на медицинския щаб.


От днес няма да плащам осигурителни и здравни вноски, за да издържам самозабравили се и некадърни наглеци да се гаврят с мен и децата ми. Заклевам се.
1.
Az
25.03.2020 10:26:46
4
34
Измамници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори