×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Статистика от Хубей показва модел за изчисляване на реалния брой заразени по региони, вижте колко са истинските случаи в България


Статистика от Хубей показва модел за изчисляване на реалния брой заразени по региони, вижте колко са истинските случаи в България
По последни официални данни броят на инфектираните в България е 185, но ето какво показва китайският опит
22 Март 2020, Неделя, 20:34 ч.
Автор: Флагман.БГ

Изследването е проведено от Томас Пуейо – възпитаник на елитния Станфордски университет 

Целта на този материал, базиран и преведен директно от видео на Khan Academy, е да ни помогне да установим колко точно е реалният брой на заразените с коронавирус на ден в нашия регион. Информацията е базирана на анализ от Томас Пуейо, който е написал невероятна публикация в своя блог, който се обляга на данни, излизащи постфактум от Китай, където епидемията е пред своя край.

Някои от вас вероятно си мислят: „Но аз знам колко заразени има на ден! Постоянно го показват по новините!”. Но всъщност това е информация, базирана на докладвания брой случаи и то при хора, които са имали шанса да бъдат тествани и не включва тези от заразените, които или не са проявили симптоми или симптомите им не са достатъчно сериозни, за да дадат проба. И по тази логика, броят на реалните случаи вероятно е много по-голям от този на обявените по новините. А това се вижда най-добре от тази графика.

Легенда: Със сиво е броят на реалните нови случаи по ден. В оранжево – броят на потвърдените за деня.

Диаграмата е създадена от Томас Пуейо и показва това, което се е случило в Хубей, където се намира Ухан. По вертикалата е броят на нови случаи, по хоризонталата – дните от 8 декември 2019 г. до 10 февруари 2020 г.

Така например за 23 януари, когато Ухан бе напълно затворен, бяха потвърдени около 300 нови заразени. Това е отбелязано с оранжево на графиката. Но в същото време имаме и сивата линия, която показва нещо много по-сериозно – че броят на случаите със заразени за същия ден всъщност е бил около 2400 или 8 пъти повече.

И ако на този етап се питате как може Пуейо или китайците да знаят какъв е реалният брой на заразени тогава, то отговорът е изключително хитър. 

Когато пациент има положителна проба, медиците го питат кога е започнал да получава първите симптоми и записват казаното. И така например, ако пациентът на 23 януари каже, че е имал симптоми преди 10 дни, в статистиката той се записва като реален случай за 13 януари. Така китайците са успели да получат много точни данни за това какъв е бил истинският брой нови случаи за ден и до днес продължават да го правят. 

Нещо, което също е видно от графиката е,че точно когато правителството на Китай е започнало да обръща внимание на новите случаи за ден около 20 януари, броят на реалните заразени е бил между 6 и 10 пъти по-голям. Тогава на 23 януари напълно затварят града и броят на реалните случаи (в сиво) започва постепенно да достига до плато, докато броят на установените продължава да расте гороломно. Това е официалната информация, която показваха по всички международни новини, докато всъщност истината е била съвсем различна. Но това работи единствено и само, ако държавата обяви тотално затваряне на градовете, така както се случи в Китай във втората половина на януари и така както вероятно ще се случи в Италия.

А има и още един проблем - че данните, показани на таблицата по-горе, са от Китай, където тестването за новия коронавирус е на изключително добро ниво, докато Западна Европа, България и САЩ съвсем не могат да се мерят с дисциплината на най-голямата нация в света. Казано по друг начин, съвсем вероятно е реалният брой на новозаразени у нас да е много по-голям от този, показан на графиакта от Китай. 

От дясно наляво: „Държава”, „Брой изпълнени тестове”, „Брой тестове на милион граждани”, „Процент на положителните проби”; От горе надолу: Южна Корея, Италия, Австрия, Швейцария, Великобритания, Финландия, Турция, САЩ.

Колкото по-малко е числото в третата колонка, толкова по-лошо е нивото на тестване. 

Но да се върнем на начина, по който да установим реалният брой заразени в нашия регион. Има сравнително лесен, но математически и статистически издържан начин. 

Първо отчитаме нивото на смъртност, което по официални данни е около 1% средно за целия свят, въпреки някои доста по-завишени данни, от държави като Италия и Иран, където болничната система вече отказва.

Второ отчитаме времето, за което от инфекция се стига до смърт. 

Официални данни, базирани на епидемията в Китай, без да е включен Ухан.

Видно от таблицата, инкубационният период на covid-19 е средно 5.1 дни – това е периодът откакто вирусът влезе в човешкия организъм до момента, в който човек започне да изпитва първите симптоми. В същото време при единия процент от случаите са нужни 15 дни от първите симптоми до тоталния отказ на тялото и смърт. Тоест общият период от началото на инфекцията до фаталния край в 1% от случаите е 20 дни.

Важно за уравнението е да се уточни още и времето, което е необходимо да се удвои броя на заразените. В случая това е променлива, която се изчислява на базата на това колко заразен е вируса и колко контактна е нацията. 

Данни за Иран, Круизният кораб „Diamond Princess” и китайската провинция Хубей. 

Колкото по-малко е първото числото, толкова по-бързо се удвоява броят на заразените. За смисъла на този пример ще вземем консервативно число, по-голямо от описаните горе данни – 5.

И така. Да се върнем на 11 март, когато за жалост бе обявен първият смъртен случай за България. Базирано на изчисленията ни от преди няколко реда, знаем, че средното време от инфекция до смърт е 20 дни, а смъртността е 1%. Това означава, че при регистриран първи случай с фатален край вследствие на covid-19 на 11 март, реално симптомите на първата жертва са започнали да се проявяват около 22 февруари.

И ако починалият пациент е 1% от заразените, то това означава, че преди 20 дни в България е имало около 100 инфектирани.

При средно 5 дни за удвояване на броя на заразените, това означава, че към момента, в който е констатирана първата смърт, броят вече е набъбнал до 1600 при потвърдени едва 7.

Ако удължим тази прогноза, това би следвало да означава, че към момента – 11 дни по-късно, броят на заразените вече е над 6400 при обявени на брифинга днес констатирани потвърдени 185 проби.

Разбира се това са ориентировъчни изчисления, които са базирани на данни от Хубей и не бива да се приемат като чиста монета, но поне дават някаква яснота за случващото се. 

Превод: Георги РУСЧЕВ
 


В категории: Здраве


5 трика за чувствен секс
5 трика за чувствен секс 31/05/2020, Неделя 22:00 0
27
Коментара по темата
27.
закос
23.03.2020 17:44:59
0
1
Не на онлайн обучение съм бз , следи мисълта младеж не бъди дребнав ;)
26.
закос научи граматиката
23.03.2020 09:30:55
0
2
Не ви ли учат да пишете вече в това училище?
25.
закос
23.03.2020 06:21:43
0
15
Има една величина която май не ви е ясна казва се гъстото на населението демек за българия 63 човека на км2 за ухан по 1528 на км2 по просто ако се пусна два километра в ухан болен над 1000 болни от раз ако се пусна в Българая може и никой да не видя...Няма две еднакви страни че да сръвняваме...Фактори гъстота на население ,имунитет на населелението ,средна възраст ,поток от вънщни хора(заразени)туристи,климат ,хигиени навици на хората,прилежащти заболявания и още поне 20 фактора ...Стоите си вкъщи защото едно е напълно ясно ако в ухан са нямали последствия и са се управили за няколко месеца тук ще са пагобни за икономиката туризма и всеки щте го усети ,от вируса може и да не умрем дори и да ни хване но от глад е 100% сигорно ...
24.
Oda
23.03.2020 00:50:14
1
6
Това е точен тест сякаш. Има голяма логика. Яжте чесън с мед и лимон и вс щее наред. Не, се, разбра къде, са 90 милиона май бяха дето са дадени за справяне с, вируса и за хората
23.
Bingo
23.03.2020 00:21:09
4
12
Всичко щеше да е вярно ако бяхте написали статията на 1-ви март към която дата се отнася таблицата с тестовете. Ако си бяхте направили труда да влезете в сайта щяхте да видите, че има нова по-актуална към 9-ти март където числата са доста по-различни. От новата таблица можем да видим, че за 8 дни в Южна Корея са направени 100 553 теста което прави средно по 12 569 на ден. При взетите сериозни мерки там вече се вижда как заразата е овладяна. Тук скоро се похвалиха, че били направили около 5000 теста общо. Можете да си представите на какво дередже сме. На глупостите на Мутафчийски, че видите ли щели сме да задръстим болниците с хора за тестове ще отговоря с метода, който въведоха в същата тази Ю. Корея, мобилни лаборатории по пътищата където тестваните дори не илизат от автомобилите си, цялата процедура се минава за около 10 мин. За икономисване на средства и по-бърза реакция голяма част от тях са направени от обикновенни тенти и палатки. Нашите "умници" вместо да дрънкат ежедневно небивалици да вземат добрите практики на държавите справили се вече със заразата. За сега взимат единствено лошите. Методиките и наставленията от СЗО които следваме не дават никакви резултати, резултатите в Италия и Испания го показаха. След множеството жертви, вече разбраха грешката си и започнаха масово тестване с което виждате за какви цифри става въпрос. Преди 14 дни в Италия бяха около 2000 заразените сега са повече от 53 000, в Испания бяха под 1000 сега са около 30 000 и това са без тези които го изкарват без да минат тестове. Реалната бройка в България е няколко хиляди но ние никога няма да разберем дори и приблизителната, щото сега според Бойко всички държави ни хвалили за успешните мерки. Цялата дандания в началото беше да се отмести въпроса за къщата в Барселона, но после видяха, че могат в суматохата да прекарат доста закончета за които в нормално време само си мечтаеха.
22.
въй
23.03.2020 00:09:10
0
8
кастофони, мастофони, мерцедеси, майбаси, ебаси!
21.
баймангаул
22.03.2020 23:42:08
0
3
близодо акъла е че ще има заразени които до последно няма да потърсят помощ. и тези ще са грубо 5-10 човека на 1 тестван.
20.
Ако е вярно
22.03.2020 22:59:31
0
8
Четох, че си бръкнал в носа и размазал златото по зарзавата, даже не го пребили.
19.
Изтрщял
22.03.2020 22:55:52
1
6
Пак да попитам - за Коцто Луков нещо?
18.
Радко
22.03.2020 22:50:42
5
15
Абе всичко хубаво, но на Китай може да се разчита за данни, колкото на Народна Република България или на СССР. Иначе казано, серияла Чернобил, колко показва брояча, 3.6, еми не е зле, а до колко мери брояча, ми до 3.6. Та така с данните на другарите. Само помислете дали някой ще заподозре някакъв нов вирус, при 500 болни в 10 млн. град и то със симптоми идентични с тези на инфлуенца. Та този град е по-голям от България, да не са ходили болните при един лекар. Отделно пълна показност с тези болници дето строиха за 1 седмица, или пък наистина имаха нужда, защото случаите които бяха за интензивно, бяха не 6,7 хиляди ами доста повече.
17.
Песимист
22.03.2020 22:49:04
11
12
А мутрата спря парите за хората днес. Какво ме интересува след един месец, като българин няма да остане по тези места, защото ще измрем като мухи!
Сега ни трябват тези пари... после мутрата да си ги харчи със здраве... като сме толкова прости да му дадем да ни окраде, мутрата ни лъже, овцете му вярваме.
16.
rado
22.03.2020 22:33:49
1
7
До 14!!! Много точен въпрос
15.
*********
22.03.2020 22:19:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
14.
питанки
22.03.2020 22:09:03
0
18
Ако вместо Станфорд си завършил Пернишкият Университет Телекуминикации, Компютри и Архитектура може да си кажеш, а в Габрово имаше двама заразени на 08.03. също двама в Плевен и също на 08.03 КЪДЕ СА ДРУГИТЕ БОЛНИ ? Тези хора от кой са се заразили ? Те никой ли не са успели да заразят ? Ама бавният Мутафчийски не тества никой от там и няма и няма. А тестове за наличие на антитела в България не са внесени. Така, че извода е явно Габрово и Плевен населението вече е проболедувало и има имунитет ! Или ...
13.
митето
22.03.2020 22:04:50
0
6
Айде еб@ ни се мамата сиг има хиляди заразени
12.
Шоколада Милка
22.03.2020 21:52:47
2
6
Аз съм като Трола, тук мисъл няма но се цензурира и трие на поразия в тази НЕподкупна медия, рядко има име на журналист под статия
11.
Трол
22.03.2020 21:45:20
3
14
Аз си стоя в къщи. Имам проблем само с малоумните статии.
10.
333
22.03.2020 21:34:08
12
26
Аман от разбирачи. Хората ви обясниха да си останем по домовете,за да спасим разпространението на вируса, а вие не и не. В Италия едва изнасят труповете по 1000 на ден. Нямат вече чували за труповете. Вие майтап ви се струва!?!
9.
Трол
22.03.2020 21:32:20
9
12
Да допълня: Никой не знае какъв е % смъртност. По простата причина, че никой не знае реалният брой заразени. Така, че скрийте си измислените статистики. И подлагайте на елементарни проверки материалите, които публикувате. Излагате се просто.
8.
Уау Коцто Луков?
22.03.2020 21:25:36
0
9
Коцто Луков уау
7.
Трол
22.03.2020 21:23:10
1
11
Вие знаете ли колко е 1 процент от 6400?? И какви глупости пишете, отново...
6.
Стадфорд уау
22.03.2020 21:23:02
0
8
Уау Станфорд ?
5.
Bai
22.03.2020 21:16:59
10
21
Ала бала, даже не я четох тая статия.. Китай са направили всичко за да си изкупят акциите по фармацевтичните компании и сега почват да продават "лекарство", овците по света да му мислят, обаче не могат...Останете си в къщи!
4.
Шоколада Милка
22.03.2020 21:16:56
8
36
Толкова сложен начин за да се каже неща мн просто: заразени са хиляди ние знаем за има няма 200!!!!!
Това вече и малките деца го разбраха, нека всички го изкараме без да разберем без усложнения , това с карантината и изолацията май май няма да свърши особено голяма работа, а ще ни направи по податливи на усложнения след месец или месеци залежаване, липса на чист въздух и движение, дано да греша
3.
Цветан 7ап
22.03.2020 21:14:17
0
13
До 1.
От НАП ще го проверят,
и ще констатират, че е събирал капачки
и всичко е редовно.
2.
Изтрещял
22.03.2020 21:00:39
1
19
Абе кажете пак за Коцто Луков!
1.
Ququ
22.03.2020 20:58:03
1
41
В Бургас , просто не се тества, това е истината. Разрешение от РЗИ, преглед в инфекции. Тъпи въпроси- чужбина, Банско. Колко двустранни пневмонии има в болниците в момента, колко са тествани- николко. СЗО казва - тест, тест, тест, даже при хрема, има кръвни тестове, не и в Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 трика за чувствен секс 5 трика за чувствен секс

Спри да бързаш!

Коронавирусът засилва влиянието на Путин върху икономиката на Русия Коронавирусът засилва влиянието на Путин върху икономиката на Русия

От фискалните стимули ще се възползват предимно големите компании, по-малките и частни фирми ще получат ограничена подкрепа от държавата

Капсулата на SpaceX с двамата астронавти на борда се скачи с МКС Капсулата на SpaceX с двамата астронавти на борда се скачи с МКС

Мисията е определяна като историческа

Катето Евро с послание към българите от Созопол: Нека подкрепим родния туризъм! Катето Евро с послание към българите от Созопол: Нека подкрепим родния туризъм!

Хора, аз съм в Созопол, на мястото, на което снимахме „Оркестър без име, елате и вие, зове актрисата

Орхан Мурад в откровена изповед: Ашколсун на Сузанита, че се изчисти в наркокомуната! Орхан Мурад в откровена изповед: Ашколсун на Сузанита, че се изчисти в наркокомуната!

Мен никога не ме е удряла, само баба си и дядо си, сподели певецът
 

Каква е COVID реалността и можем ли да живеем без много? Каква е COVID реалността и можем ли да живеем без много?

Любен Дилов, проф. Иво Петров и Георги Стоев за живота ни след изолацията

Нестинарството оживя в сърцето на Странджа край светилището „Голямата аязма” Нестинарството оживя в сърцето на Странджа край светилището „Голямата аязма”

По традиция шествието стартира в неделята преди 3 юни – Св.св. Константин и Елена

Бургазлия бесен: Петел буди всяка нощ центъра на Бургас, Олд Макдоналд ли ми е съсед? (ВИДЕО) Бургазлия бесен: Петел буди всяка нощ центъра на Бургас, Олд Макдоналд ли ми е съсед? (ВИДЕО)

Бургазлията Живко Костадинов от месеци не може да спи, подал е сигнал до Община Бургас, потърсил е съдействие и от омбудсмана

Внучката на Тодор Колев се завръща в „Откраднат живот” Внучката на Тодор Колев се завръща в „Откраднат живот”

Теодора окончателно се пресели в България

Диляна Попова съжалява, че си e помпала устните Диляна Попова съжалява, че си e помпала устните

Тя продължава да се грижи за външния си вид, но чрез други методи

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020 iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020

Ha втopo мяcтo, нo c дaлeч пo-мaлĸo пpoдaжби, e Ѕаmѕung Gаlаху А51

Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина

Германски вирусолог с идеи какво трябва да се направи

Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна “, казва бивш икономически съветник на Обама.

Трус в медиите на Мърдок: Бившият собственик на bTV спира 112 печатни издания Трус в медиите на Мърдок: Бившият собственик на bTV спира 112 печатни издания

Компанията му News Corp Australia обяви, че решението означава съкращаване на работни места, но без да уточни колко точно

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Пускам дъжд, но невинаги се случва Виц на деня Виц на деня - Ако пътя ви пресече черна мишка, след нея черна котка, след нея черно куче, а след него черно внуче, значи дядото е издърпал не ряпа, а кабел с високо напрежение.

Виц на деня Виц на деня - Извинете, имате ли дезоксиаденозилхидроксокобаламин?
- Да, имаме, това е витамин B12.
- Да де, все му забравям тъпото име!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Справка от полицията: обири - 0, грабежи - 0, катастрофи - 0, семейни скандали - 1645790.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори