×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Може ли Общинският съвет на Бургас да определя цените на основните храни? Вижте какво казва историята


Може ли Общинският съвет на Бургас да определя цените на основните храни? Вижте какво казва историята
Излизащият всяка неделя в края на XIX в. „Вестник за обявления“, публикува на страниците си текущите цени на колониалните стоки, както и курсовете на различните валути
22 Март 2020, Неделя, 18:39 ч.
Автор: Георги ДРАКАЛИЕВ

Общинският съветник Георги Дракалиев, който е историк, доказа, че такава е била практиката след Освобождението, след което по соца това правомощие е отменено

Темата за пределни цени на основните храни се повдигна напоследък и се чуха възмутени гласове, твърдящи че това е присъщо на комунизма. Историята обаче показва, че това съвсем не е вярно и че точно по време на тоталитарния строй е отменена тази дългогодишна практика у нас, пише общинският съветник от Бургас Георги Дракалиев, който е и историк.

След Освобождението на България, в правомощията на общините влиза регулирането на продажните цени на основните хранителни продукти – хляб, месо, млечни произведения и риба. Чл.174 от Органическия устав и чл.7 от притурката към него дават право на местните власти в Източна Румелия да определят таван на цените на хляба и месото, защото те са „от най-важните продоволствени продукти” и ако са високи, това ще затрудни „сиромасите”. След Съединението на България, тези правомощия остават в сила и през следващите десетилетия бургаският Градски съвет редовно променя цените на тези стоки, като политиката му към техния размер е гъвкава и в интерес и на купувачи, и на продавачи. 
Когато има подадени оплаквания от граждани, че хлябът или месото са поскъпнали, почти винаги кметът издава постановление за тяхното понижаване. В случай, че хлебопекарите се оплачат, че цената на зърното е висока и затова искат по-висока цена на хляба, тъй като работят на загуба, или дори заплашат със спиране производството и продажбата на хляб – кметът издава постановление за повишаване на цената му. През лятото, в разгара на жътвата, се определя по-ниска цена на хляба, но с наближаване на зимата цената му започва да се променя.

Идентично е положението и с цените на месото, които през лятото, след множество оплаквания на граждани, обикновено се намаляват. През зимата обаче, когато храната за животните е по-скъпа, касапите искат по-високи цени на месото – и ги получават. 

В случаите, когато предлагането на месо не може да задоволи търсенето, бургаската Община разрешава продажба на свободни цени, „само и само да се доставя месо в града”. Заповедите, определящи цените на месото излизат обикновено в началото на пролетта и в края на годината.

Градската управа издава и заповеди, определящи цените и на млякото и сиренето, които са относително по-стабилни, тъй като повечето жители на Бургас притежават домашни животни и имат собствено производство.

Едновременно с регулирането на цените, Общината наказва всеки, който не се съобразява с наредбите. Задача на полицейския комисар е да следи за изпълнението на заповедите, а бирникът събира наложените глоби. 

В документите се намират данни за недобросъвестни касапи, и то още от 1879 г. Кметът Нико Попов обявява цена от 5 златни гроша за ока, която трябва да се спазва от всички, но италианският касапин Франциско Посторино не се съобразява с нея и продава говеждо месо по 5,50, поради което след няколко предупреждения е глобен. А преди Коледата на 1880 г. са наказани касапите П. Димитров и Христо, слуга на Франциско, които, възползвайки се от наближаващия празник, продават свинското месо по цели 6 гроша. Предвидените глоби са между 5 и 15 франка, като същите се налагат и на онези, които продават „развалена и миризлива риба, вредна за здравето”.

Особено строго се следи продажбата на хляба, защото се оказва, че някои хлебари не само го продават на цена по-висока от определената, но и често си позволяват да го произвеждат „ексик” – т.е. с по-малък грамаж. За такова провинение З. Георгиев и В. Панайотов например, са наказани с унищожаване на продукцията им, като хлябът е нарязан на парчета и изхвърлен. Градските общински агенти явно си вършат добре работата, защото нарушителите в грамажа и в качеството на хляба веднага получават глоби. Сред тях има и такива, които продават кисел и неизпечен хляб или замесен с горчива „кладенчова вода”, а в такива случаи той се конфискува и се раздава на бедните граждани. Определените цени от кметството са разпространени до всички хлебари, затова при първо нарушение се прави само забележка, но при второ глобата вече е 2 сребърни рубли. 

За неточен грамаж и недобро качество са наказвани и млекари. Двама души са хванати да продават много разредено мляко – К. Николов с 40 %, а К. Атанасов с 60% вода в него. На 15 май 1888 г. млекарите К. Христов и Н. Георгиев са глобени с по 2 лв., заради разреждане на млякото с вода, като вторият е хванат случайно - градският надзирател си купува от него мляко и го занася в сградата на общината да го изпие. Същият млекар е глобен и с още 10 лв., защото използва 2 неточни мерки за теглене – едната с 50 г., а другата със 100 г. по-малко от обикновена ока.

През 1889 г. цената на хляба е променяна 6 пъти, а през октомври, заради многото злоупотреби на хлебопекарите с качеството, теглото и цената на хляба, бургаските съветници решават да опитат друг метод – разрешават им да продават хляб на „произволна” цена, но само при условие, че е приготвен от чиста бяла пшеница, изпечен е добре и отговаря на теглото, определено от Общинското управление. Като забележка в протокола на Съвета е отбелязано, че се разчита на конкуренцията и естественото намаляване на цената.

Производителите на хляб непрекъснато се оплакват от нещо и през 1892 г. те подават обща молба до Градския съвет, да се забрани продажбата на хляб по улиците, защото се появяват граждани, които препродават закупен от тях хляб из града. От Общината удовлетворяват молбата и разрешават да се разнася хляб на абонираните домове и гостилници, само от „фурнаджийските слуги”.
 Кметът издава и заповед, регламентираща продажбата на плодове и зеленчуци, която указва „зелени, гнили и въобще недобри овощия и зеленчуци, където се намерят да се изхвърлят”. С друга заповед е наложена глоба на санитарния пристав, затова че „занемарил служебните си обязаности, като допуснал в гостилниците, хотелите и хановете да се готвят и продават ястия от недоброкачествено месо, а агентът по чистотата Х. Георгиев избирателно позволявал продажбата на недоброкачествени зеленчуци и плодове.“

Агентите на Общината следят и за качеството на продаваната риба. Определени са само 2 места в града, където може да се продава тя – до водоскоците и до касапските дюкяни, които са били до днешната сграда на Общината. Указанието за останалата непродадена риба в рамките на деня е, че тя трябва да се изхвърля в морето. На 4 април 1894 г. бургаският вестник „Глас от изток“ съобщава, че кметът нарежда „да се изхвърлят и не се продават из града за ядене: миди, кариди и тарама хайвер, а също и прясна риба, идуща от вън“. Причината за това е, че някои хора носят от Турция вмирисани такива стоки, а в Цариград по това време има холера.

През 1895 г. хлебарите се оплакват от производителите на симид, които го продават заедно с хляб по улиците или в бараки по пазарите. Градският съвет веднага забранява това, но и същевременно взема решение, да се построи на пазара специален павилион за „хлебопродавците”.

За улеснение на бургазлии, излизащият всяка неделя в края на XIX в. „Вестник за обявления“, публикува на страниците си текущите цени на колониалните стоки, както и курсовете на различните валути.

Определянето на цените на основните храни от страна на българските общини продължава и през цялата първа половина на ХХ в., до вземането на властта от БКП. След това, новите управници забраняват частната търговия, одържавяват всички търговски обекти и превръщат икономиката в централизирана държавна политика.
 


В категории: Политика


5 трика за чувствен секс
5 трика за чувствен секс 31/05/2020, Неделя 22:00 0
България Всички новини
6-годишно дете беше нападнато от куче във Велики Преслав 6-годишно дете беше нападнато от куче във Велики Преслав

Момчето е настанено в болница с наранявания по главата

40 000 деца на лятно училище в шатри, за да не повтарят годината 40 000 деца на лятно училище в шатри, за да не повтарят годината

Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма, каза министър Красимир Вълчев

Оправдаха Пламен Дишков за убийството на Мастара Оправдаха Пламен Дишков за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Бойко честити 1 юни с 250 лв. за осмокласници в нужда Бойко честити 1 юни с 250 лв. за осмокласници в нужда

Много деца напускат образователната система, с тази мярка ще ги задържим, убеден е премиерът

Подновяват се автобусните превози до Гърция и Сърбия Подновяват се автобусните превози до Гърция и Сърбия

Турция отваря граничните си пунктове с Гърция и България

Николай Радулов: Васил Божков ще стане по-популярен и от Сузанита, държи управляващите под напрежение Николай Радулов: Васил Божков ще стане по-популярен и от Сузанита, държи управляващите под напрежение

Подготвят ни за следващия арест на бизнесмен, който не е с толкова съмнителна биография като него, каза експертът по националната сигурност

Спецченгета нахлуха в дома на 37-годишен дилър от село Драчево Спецченгета нахлуха в дома на 37-годишен дилър от село Драчево

Крими героят превърнал имота в малка наркокухня

Катастрофа на пътя Сунгурларе - с. Садово прати 8-годишно дете в болница Катастрофа на пътя Сунгурларе - с. Садово прати 8-годишно дете в болница

Момченцето е с охлузни рани, без опасност за живота е

Дъжд в цялата страна днес, по-слънчево и топло - през уикенда Дъжд в цялата страна днес, по-слънчево и топло - през уикенда

Прогноза за времето - 1юни 2020 година

Нагъл крадец с 11 присъди обра възрастен човек Нагъл крадец с 11 присъди обра възрастен човек

Задигната сума от 255 лв. е взета на назаем, а потърпевшият сподели, че не може да спи от уплахата

Оправдаха Пламен Дишков за убийството на Мастара Оправдаха Пламен Дишков за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020 iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020

Ha втopo мяcтo, нo c дaлeч пo-мaлĸo пpoдaжби, e Ѕаmѕung Gаlаху А51

Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина

Германски вирусолог с идеи какво трябва да се направи

Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна “, казва бивш икономически съветник на Обама.

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори