×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли Общинският съвет на Бургас да определя цените на основните храни? Вижте какво казва историята


Може ли Общинският съвет на Бургас да определя цените на основните храни? Вижте какво казва историята
Излизащият всяка неделя в края на XIX в. „Вестник за обявления“, публикува на страниците си текущите цени на колониалните стоки, както и курсовете на различните валути
22 Март 2020, Неделя, 18:39 ч.
Автор: Георги ДРАКАЛИЕВ

Общинският съветник Георги Дракалиев, който е историк, доказа, че такава е била практиката след Освобождението, след което по соца това правомощие е отменено

Темата за пределни цени на основните храни се повдигна напоследък и се чуха възмутени гласове, твърдящи че това е присъщо на комунизма. Историята обаче показва, че това съвсем не е вярно и че точно по време на тоталитарния строй е отменена тази дългогодишна практика у нас, пише общинският съветник от Бургас Георги Дракалиев, който е и историк.

След Освобождението на България, в правомощията на общините влиза регулирането на продажните цени на основните хранителни продукти – хляб, месо, млечни произведения и риба. Чл.174 от Органическия устав и чл.7 от притурката към него дават право на местните власти в Източна Румелия да определят таван на цените на хляба и месото, защото те са „от най-важните продоволствени продукти” и ако са високи, това ще затрудни „сиромасите”. След Съединението на България, тези правомощия остават в сила и през следващите десетилетия бургаският Градски съвет редовно променя цените на тези стоки, като политиката му към техния размер е гъвкава и в интерес и на купувачи, и на продавачи. 
Когато има подадени оплаквания от граждани, че хлябът или месото са поскъпнали, почти винаги кметът издава постановление за тяхното понижаване. В случай, че хлебопекарите се оплачат, че цената на зърното е висока и затова искат по-висока цена на хляба, тъй като работят на загуба, или дори заплашат със спиране производството и продажбата на хляб – кметът издава постановление за повишаване на цената му. През лятото, в разгара на жътвата, се определя по-ниска цена на хляба, но с наближаване на зимата цената му започва да се променя.

Идентично е положението и с цените на месото, които през лятото, след множество оплаквания на граждани, обикновено се намаляват. През зимата обаче, когато храната за животните е по-скъпа, касапите искат по-високи цени на месото – и ги получават. 

В случаите, когато предлагането на месо не може да задоволи търсенето, бургаската Община разрешава продажба на свободни цени, „само и само да се доставя месо в града”. Заповедите, определящи цените на месото излизат обикновено в началото на пролетта и в края на годината.

Градската управа издава и заповеди, определящи цените и на млякото и сиренето, които са относително по-стабилни, тъй като повечето жители на Бургас притежават домашни животни и имат собствено производство.

Едновременно с регулирането на цените, Общината наказва всеки, който не се съобразява с наредбите. Задача на полицейския комисар е да следи за изпълнението на заповедите, а бирникът събира наложените глоби. 

В документите се намират данни за недобросъвестни касапи, и то още от 1879 г. Кметът Нико Попов обявява цена от 5 златни гроша за ока, която трябва да се спазва от всички, но италианският касапин Франциско Посторино не се съобразява с нея и продава говеждо месо по 5,50, поради което след няколко предупреждения е глобен. А преди Коледата на 1880 г. са наказани касапите П. Димитров и Христо, слуга на Франциско, които, възползвайки се от наближаващия празник, продават свинското месо по цели 6 гроша. Предвидените глоби са между 5 и 15 франка, като същите се налагат и на онези, които продават „развалена и миризлива риба, вредна за здравето”.

Особено строго се следи продажбата на хляба, защото се оказва, че някои хлебари не само го продават на цена по-висока от определената, но и често си позволяват да го произвеждат „ексик” – т.е. с по-малък грамаж. За такова провинение З. Георгиев и В. Панайотов например, са наказани с унищожаване на продукцията им, като хлябът е нарязан на парчета и изхвърлен. Градските общински агенти явно си вършат добре работата, защото нарушителите в грамажа и в качеството на хляба веднага получават глоби. Сред тях има и такива, които продават кисел и неизпечен хляб или замесен с горчива „кладенчова вода”, а в такива случаи той се конфискува и се раздава на бедните граждани. Определените цени от кметството са разпространени до всички хлебари, затова при първо нарушение се прави само забележка, но при второ глобата вече е 2 сребърни рубли. 

За неточен грамаж и недобро качество са наказвани и млекари. Двама души са хванати да продават много разредено мляко – К. Николов с 40 %, а К. Атанасов с 60% вода в него. На 15 май 1888 г. млекарите К. Христов и Н. Георгиев са глобени с по 2 лв., заради разреждане на млякото с вода, като вторият е хванат случайно - градският надзирател си купува от него мляко и го занася в сградата на общината да го изпие. Същият млекар е глобен и с още 10 лв., защото използва 2 неточни мерки за теглене – едната с 50 г., а другата със 100 г. по-малко от обикновена ока.

През 1889 г. цената на хляба е променяна 6 пъти, а през октомври, заради многото злоупотреби на хлебопекарите с качеството, теглото и цената на хляба, бургаските съветници решават да опитат друг метод – разрешават им да продават хляб на „произволна” цена, но само при условие, че е приготвен от чиста бяла пшеница, изпечен е добре и отговаря на теглото, определено от Общинското управление. Като забележка в протокола на Съвета е отбелязано, че се разчита на конкуренцията и естественото намаляване на цената.

Производителите на хляб непрекъснато се оплакват от нещо и през 1892 г. те подават обща молба до Градския съвет, да се забрани продажбата на хляб по улиците, защото се появяват граждани, които препродават закупен от тях хляб из града. От Общината удовлетворяват молбата и разрешават да се разнася хляб на абонираните домове и гостилници, само от „фурнаджийските слуги”.
 Кметът издава и заповед, регламентираща продажбата на плодове и зеленчуци, която указва „зелени, гнили и въобще недобри овощия и зеленчуци, където се намерят да се изхвърлят”. С друга заповед е наложена глоба на санитарния пристав, затова че „занемарил служебните си обязаности, като допуснал в гостилниците, хотелите и хановете да се готвят и продават ястия от недоброкачествено месо, а агентът по чистотата Х. Георгиев избирателно позволявал продажбата на недоброкачествени зеленчуци и плодове.“

Агентите на Общината следят и за качеството на продаваната риба. Определени са само 2 места в града, където може да се продава тя – до водоскоците и до касапските дюкяни, които са били до днешната сграда на Общината. Указанието за останалата непродадена риба в рамките на деня е, че тя трябва да се изхвърля в морето. На 4 април 1894 г. бургаският вестник „Глас от изток“ съобщава, че кметът нарежда „да се изхвърлят и не се продават из града за ядене: миди, кариди и тарама хайвер, а също и прясна риба, идуща от вън“. Причината за това е, че някои хора носят от Турция вмирисани такива стоки, а в Цариград по това време има холера.

През 1895 г. хлебарите се оплакват от производителите на симид, които го продават заедно с хляб по улиците или в бараки по пазарите. Градският съвет веднага забранява това, но и същевременно взема решение, да се построи на пазара специален павилион за „хлебопродавците”.

За улеснение на бургазлии, излизащият всяка неделя в края на XIX в. „Вестник за обявления“, публикува на страниците си текущите цени на колониалните стоки, както и курсовете на различните валути.

Определянето на цените на основните храни от страна на българските общини продължава и през цялата първа половина на ХХ в., до вземането на властта от БКП. След това, новите управници забраняват частната търговия, одържавяват всички търговски обекти и превръщат икономиката в централизирана държавна политика.
 


В категории: Политика


България Всички новини
Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори